σχόλιο ID-ont: Ακόμη ένα δημοσίευμα που παρουσιάζει μονόπλευρα ένα θέμα. Το να πληρώνουν με κινητά οι Κινέζοι προβάλλεται ως κάτι αξιομίμητο από την εφημερίδα. Δεν αναφέρει όμως πως "αξιοποιούνται" όλες αυτές οι ηλεκτρονικές πληρωμές. 

Δεν αναφέρεται στο σύστημα "κοινωνικής βαθμολόγησης" που θα εφαρμόσει η Κίνα από το 2020 (http://id-ont.blogspot.gr/2017/07/blog-post_23.html) όπου όλες αυτές οι πληρωμές και δεκάδες άλλες καθημερινές δραστηριότητες των Κινέζων θα βαθμολογούνται από την κυβέρνηση και θα βγαίνει ένα σκορ "κοινωνικής κατάταξης" όλων των Κινέζων. Κοινωνική Κατάταξη η οποία θα οδηγεί σε προνόμια αυτούς που έχουν υψηλή βαθμολογία και σε "τιμωρίες" αυτούς που  θα έχουν χαμηλή βαθμολογία.

Μετά από αυτά, είναι αξιομίμητη αυτή η συμπεριφορά των Κινέζων ή αξιολύπητη;;;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων εξαπλώνονται ραγδαία στην κινεζική οικονομία. Πρόκειται για αξιοπρόσεκτο φαινόμενο για μια χώρα όπου η πρόσβαση σε διαδικτυακές εφαρμογές, όπως η μηχανή αναζήτησης Google ή το σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, δεν είναι απρόσκοπτη.
Στην Κίνα, οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων εκτοξεύθηκαν στα 5,5 τρισ. δολάρια το 2016, δηλαδή είναι 50πλάσιες από τα 112 δισ. δολάρια που έχουν καταγραφεί αντίστοιχα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων iResearch.

Οι Κινέζοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη, φαίνεται ότι δεν έχουν περάσει από το στάδιο του «πλαστικού χρήματος», υπό την έννοια ότι οι περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων τους. Οι καταναλωτές στις σκανδιναβικές χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν απεξαρτηθεί από τα μετρητά, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες) για την εξυπηρέτηση των πληρωμών.

 

Στις περισσότερες χώρες, η ύπαρξη ενός πιστωτικού συστήματος (εννοεί συστήματος πιστωτικής αξιολόγησης πελατών από τις Τράπεζες στο πλαίσιο χορήγησης δανείων) δεν είναι αμφιλεγόμενο. Οι προηγούμενες οικονομικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να προβλέψουμε εάν τα άτομα θα πληρώσουν τα υποθήκες τους ή το λογαριασμό τους με πιστωτική κάρτα στο μέλλον.

Ωστόσο, η Κίνα πηγαίνει την ιδέα αυτή μερικά βήματα πιο μακρυά. Η κινεζική κυβέρνηση οικοδομεί ένα παντοδύναμο σύστημα "κοινωνικής πίστης" το οποίο προορίζεται να αξιολογεί την αξιοπιστία του κάθε πολίτη.

Μέχρι το 2020, όλοι στην Κίνα θα εγγραφούν σε μια τεράστια εθνική βάση δεδομένων, η οποία θα συγκεντρώνει φορολογικές και κυβερνητικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παραβάσεων της κυκλοφορίας, και θα βγάζει έναν ενιαίο αριθμό που θα κατατάσσει τον κάθε πολίτη.

Το σύστημα αυτό δεν είναι ακόμα σε ισχύ. Προς το παρόν, η κυβέρνηση παρακολουθεί πως οκτώ κινεζικές εταιρείες εκδίδουν τα δικά τους αποτελέσματα "κοινωνικής πίστης" στα πλαίσια πιλοτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί από το κράτος.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα είναι η Sesame Credit, η οικονομική πτέρυγα του Alibaba.Με 400 εκατομμύρια χρήστες, η Alibaba είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στον κόσμο. Χρησιμοποιεί τη μοναδική βάση δεδομένων για την πληροφόρηση των καταναλωτών για να συγκεντρώσει βαθμολογίες ατομικών "κοινωνικών πιστώσεων".

Οι εργαζόμενοι σε δήμο της Ελλάδας υπέβαλαν ένσταση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ειδικό σύστημα ελέγχου της εισόδου και της εξόδου του προσωπικού σκοπεύει να εγκαταστήσει δήμος στο νομό Ηρακλείου της Κρήτης, προκειμένου να ελέγχει κατά πόσον οι υπάλληλοι τηρούν το ωράριό τους.

Μέχρι σήμερα, στο συγκεκριμένο δήμο τηρούνται βιβλία όπου υπογράφουν οι υπάλληλοι κατά την άφιξη και αποχώρησή τους. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η αρχή του εν λόγω δήμου, σκέφτεται την εγκατάσταση του συστήματος του βιομετρικού ελέγχου του δακτυλικού αποτυπώματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι υπέβαλαν ερώτηση – ένσταση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχετικά με τη νομιμότητα εγκατάστασης του μηχανήματος ελέγχου της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων, το οποίο λειτουργεί με έλεγχο του δακτυλικού αποτυπώματος του εργαζομένου.


Ο Αμερικανός καθηγητής J. Alex Halderman του Πανεπιστημίου Michigan αξιολόγησε το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που εφαρμόζει εδώ και μια δεκαπενταετία η Εσθονία, και το βρήκε μη ασφαλές.

Αφορμή για αυτή την ανάρτησή μας, ήταν το άρθρο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" (https://id-ont.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html), όπου η δημοσιογράφος κα Ελένη Βαρβιτσιώτη συνομίλησε με έναν Εσθονό βουλευτή ο οποίος της παρουσίασε τα "θετικά" των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και τους τρόπους χρήσης αυτών, ένας εκ των οποίων είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Φυσικά δεν αναφέρθηκε ούτε ο Βουλευτής, ούτε η δημοσιογράφος, σε κάποια έστω, από τα πολλά αρνητικά που έχουν αυτά τα συστήματα. Όταν εκθειάζουμε κάτι πρέπει να αγνοήσουμε πλήρως τα αρνητικά του. Αλλιώς τι εκθειασμός θα ήταν αυτός, με αρνητικά; α πα πα....

Σημειώνουμε ότι η Εσθονία ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο και θέλει να προωθήσει τη ψηφιακή εξέλιξη της Ευρώπης. Τρομάρα της, ας μπαλώσει πρώτα τις τρύπες της - εάν μπορεί - και μετά να έρθει να μας κάνει μαθήματα...

Ενότητα 7 της μελέτης. Συμπεράσματα 

Σε σύγκριση με άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η τραπεζική και το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ψηφοφορία είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, λόγω της ανάγκης να διασφαλίσει ακριβή αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα να παράχει μυστική ψηφοφορία. Όταν το εσθονικό σύστημα ψηφοφορίας I-voting καταρτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήταν μια καινοτόμος προσέγγιση αυτής της πρόκλησης. Ωστόσο, οι σχεδιαστές δέχτηκαν ορισμένους συμβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης εμπιστοσύνης στους κεντρικούς εξυπηρετητές, καταλήγοντας ότι αν και θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για τη μείωση αυτών των κινδύνων μέσω διαδικαστικών ελέγχων, «το βασικό πρόβλημα παραμένει να επιλυθεί» [2]. Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και οι κίνδυνοι αυτοί μεγεθύνονται σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ταχείας διάδοσης των κρατικά υποστηριζόμενων επιθέσεων.

Το ταξιδιωτικό γραφείο που πραγματοποιεί κρατήσεις ξενοδοχείων για υπαλλήλους της Google υπέστη μια παραβίαση, με λεπτομέρειες όπως ονόματα, στοιχεία επικοινωνίας και στοιχεία πιστωτικών καρτών να έχουν ενδεχομένως εκτεθεί.

Η Google εξέδωσε μια προειδοποίηση προς την Πολιτεία της Καλιφόρνια και απέστειλε επιστολή προς το επηρεαζόμενο προσωπικό, εξηγώντας ότι οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και οι πληροφορίες διαβατηρίων και αδειών οδήγησης δεν διακυβεύονται.

Η παραβίαση επηρέασε ένα σύστημα κρατήσεων που ονομάζεται Sabre Hospitality Solutions SynXis, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από το Carlson Wagonlit Travel (CTW), ένα ταξιδιωτικό γραφείο που κάνει κρατήσεις ξενοδοχείων για τους υπαλλήλους της Google που φεύγουν για επαγγελματικά ταξίδια.

Η Sabre έμαθε για πρώτη φορά σχετικά με την παραβίαση στις αρχές Μαΐου και άρχισε να ειδοποιεί τους πελάτες αμέσως μετά από αυτό. Πάνω από 32.000 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο λέγεται ότι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα κρατήσεων.

«Η Saber ειδοποίησε την CWT, η οποία χρησιμοποιεί το SynXis CRS, ότι ένα μη εξουσιοδοτημένο μέρος κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες που σχετίζονται με ορισμένες κρατήσεις ξενοδοχείων που πραγματοποιούνται μέσω της CWT. Στην συνέχεια η CWT ειδοποίησε την Google σχετικά με το θέμα στις 16 Ιουνίου, 2017 και τώρα συνεργαζόμαστε με τις CWT και Sabre για να επιβεβαιώσουμε ποιοι υπάλληλοι της Google, επηρεάστηκαν» εξηγεί η Google σε επιστολή που έστειλε προς τους εργαζομένους.

Βιβλίο: Τι θα έκανε η Google;


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Η Google δεν είναι απλώς η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην ιστορία, είναι ένας εντελώς νέος τρόπος σκέψης. Ο μαέστρος του Διαδικτύου και πρωτοπόρος blogger Jeff Jarvis επέκτεινε αυτή την προσέγγιση στις επιχειρήσεις και στην κουλτούρα, αποκαλύπτοντας πόσο επαναστατική είναι. Σ’ ένα βιβλίο που είναι ταυτόχρονα προφητεία, διανοητικό πείραμα, μανιφέστο αλλά και οδηγός επιβίωσης, ο Jarvis αποδομεί τον μηχανισμό της Google για να ανακαλύψει σαράντα σαφείς και εφαρμόσιμους κανόνες διοίκησης και ζωής μέσα σ’ αυτό. Την ίδια στιγμή, φωτίζει τη νέα κοσμοθεωρία της γενιάς του Διαδικτύου: τις προκλήσεις που θέτει, τις καταστροφές που προκαλεί και τις τεράστιες ευκαιρίες που δίνει. Τα ευρήματά του είναι ορθο λογικά, ευφάνταστα, πρακτικά και πάνω απ’ όλα οραματικά, δείχνοντας πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας –από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις μέχρι τους απλούς πολίτες– στην εποχή του Google.
 
Περιλαμβάνεται Επίμετρο του συγγραφέα γραμμένο ειδικά για την ελληνική έκδοση.

σχόλιο ID-ont: Η Κίνα εφαρμόζει ακριβώς αυτό που η νέα ταινία ΚΥΚΛΟΣ παρουσιάζει ως αρνητικό.
 
Θα θέλατε το πρόσωπό σας να καταγράφεται από τις υπάρχουσες κάμερες στο χώρο, ώστε άλλοι να μπορούν να γνωρίζουν την ταυτότητά σας και τα ίχνη σας; Παρότι η απάντηση κατά πάσα πιθανότητα είναι αρνητική για τους περισσότερους στη Δύση, το σενάριο αυτό γίνεται πραγματικότητα στην Κίνα.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, που κάποτε βλέπαμε μόνο σε ταινίες σαν το Minority Report - μπαίνει με γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινή ζωή όλο και περισσότερων ανθρώπων στη χώρα. Απαλλαγμένες από κανονισμούς απορρήτου, οι μεγαλύτερες κινεζικές διαδικτυακές εταιρείες σαρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια φωτογραφίες από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές τους για να μάθουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πώς να αναλύουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτές οι εταιρείες "βλέπουν" σημαντικές ροές κερδών από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν το ενδιαφέρον του Πεκίνου για της ανάπτυξη τεχνολογίας που θα ενισχύσει την παρακολούθηση.

Για παράδειγμα ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης Baidu, παρουσίασε την δική του τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο πρώτο συνέδριο που διοργάνωσε για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στο Πεκίνο. Επίσης την χρησιμοποιεί για να επαληθεύσει την ταυτότητα των πελατών της ασφαλιστικής εταιρείας Taikang. H Ant Financial, που ασχολείται με πληρωμές και είναι θυγατρική του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, πλέον επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν συναλλαγές σκανάροντας το πρόσωπό τους. Η Today's Headlines, μία δημοφιλής εγχώρια εφαρμογή για ειδήσεις, χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να επαληθεύσει τους συνεργαζόμενους συντάκτες, σύμφωνα με τον Xie Yinan εκπρόσωπο της Megvii, μίας startup με έδρα το Πεκίνο η οποία ασχολείται με την αναγνώριση προσώπου και διαθέτει την τεχνολογία της σε ειδησεογραφικές και ψυχαγωγικές πλατφόρμες.


Την πάγια θέση του πως μια κατάργηση του μετρητού χρήματος θα ήταν "παράλογη", επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΄Εβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας πως "αυτό σίγουρα δεν θα έλθει".

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο θέμα των μετρητών προβάλλεται πάντα το επιχείρημα της δυνατότητας για εγκληματική κατάχρηση, ωστόσο πρόκειται όμως και για μία στάθμιση του κόστους και των ωφελημάτων και, "όπως συμβαίνει και με άλλα πράγματα ποτέ δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως μία κατάχρηση, και δεν είναι επίσης σκόπιμος ένας γενικός περιορισμός της χρήσης μετρητών".

Ο ίδιος θεωρεί ως σημαντικό να αποφασίσουν στο θέμα αυτό οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο, καθώς "τίθεται το ερώτημα, εάν θα πρέπει να υπάρξει μία πανευρωπαϊκή ρύθμιση ή το θέμα πρέπει να αφεθεί στα επί μέρους κράτη και η δική μας γνώμη είναι πως θα πρέπει να αφεθεί στα επί μέρους κράτη".

Ηδη σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Έβαλντ Νοβότνι είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι "δυστυχώς έχουμε στα Μέσα Ενημέρωσης μία συζήτηση για την κατάργηση του μετρητού χρήματος και αυτό αποτελεί εντελώς ανοησία".

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ είχε παρατηρήσει με έμφαση πως το μετρητό χρήμα είναι φυσικά ένα κεντρικό τμήμα των μέσων πληρωμής και πρόκειται επίσης να παραμείνει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς, ως νομισματική τράπεζα, δηλώνουμε πως το μετρητό χρήμα είναι κεντρικό και αναπόσπαστο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Παλαιότερα, ο Εβαλντ Νοβότνι υπήρξε ο πρώτος ο οποίος είχε τοποθετηθεί κατηγορηματικά εναντίον της θέσπισης ενός ορίου για πληρωμές σε μετρητά κατά τις χρηματικές συναλλαγές.
Το επιχείρημα ότι η υιοθέτηση ενός συστήματος πληρωμών χωρίς μετρητά θα διευκολύνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν ευσταθεί.

Η κατάργηση των μετρητών θα αντιμετωπίσει καίρια την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα υποστηρίζουν πολλοί αλλά αυτό δεν είναι αληθές.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και συγκεκριμένες αλήθειες για την κατάργηση των μετρητών και τις επιδράσεις από αυτή την ενέργεια.

Όπως αναφέρουν το Mises institute και η Deutsche bank χωρίς μετρητά δεν υπάρχουν πλέον ληστείες τραπεζών ωστόσο οι παραδοσιακές ληστείες έχουν αντικατασταθεί με τις ηλεκτρονικές ληστείες τραπεζών.

Π.χ. οι απάτες όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες και κάρτες ΑΤΜs έχουν αυξηθεί μαζικά στη Σουηδία, η χώρα θεωρείται ο πρωτοπόρος της κοινωνίας χωρίς μετρητά. 

Το επιχείρημα ότι η υιοθέτηση ενός συστήματος πληρωμών χωρίς μετρητά θα διευκολύνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν ευσταθεί.

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Ευρώπη, μια ανάλυση 40 τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία 20 χρόνια λόγω τζιχάντ δείχνει ότι οι περισσότερες προήλθαν από χρηματοδότηση με ίδια μέσα.

Το 75% των τρομοκρατικών επιθέσεων κόστισαν συνολικά λιγότερα από 10.000 δολάρια για να πραγματοποιηθούν οπότε ακόμη και κάρτες να είχαν χρησιμοποιηθεί δεν θα κινούσαν τις υποψίες.


Όταν η Mae Holland προσλαμβάνεται να εργαστεί στον Κύκλο, την πιο ισχυρή εταιρία ίντερνετ στον κόσμο, αισθάνεται ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, που στεγάζεται σε ένα ολόκληρο δίκτυο χώρων στην Καλιφόρνια, σε συνδέει με προσωπικά e-mail, social media, τραπεζικές διευθύνσεις και αγορές ανά τον πλανήτη, καταλήγοντας σε μία online ταυτότητα και μια νέα εποχή στην έννοια του ιδιωτικού και της διαφάνειας.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Dave Egger, προσφέροντάς μας μια σχεδόν δίωρη ταινία, πλημμυρισμένη από την τόση τεχνολογία που μας περιβάλλει τις τελευταίες δεκαετίες. Μια ταινία που προκαλεί με απλό και ωμό τρόπο το μυαλό του καθένα από μας, βάζοντας μας σε σκέψεις. Πολλές σκέψεις.

Στην ουσία παρακολουθούμε την ζωή της Mae από την στιγμή που προσελήφθη στην κολοσσιαία εταιρία Circle. Από την πρόσληψη στην προσαρμογή και από εκεί κατευθείαν στην εκτόξευση της ίδιας, στα μάτια της διεύθυνσης αλλά και όλου του κόσμου. Όντας ντροπαλή και σεμνή σαν χαρακτήρας, κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινότητας και εν ριπή οφθαλμού έγινε το πρόσωπο της ημέρας.

Πολλά τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η οργή που προκαλεί η συγκεκριμένη ταινία. Επιφανειακά όλα πάνε μια χαρά, όμως αυτό το σχέδιο που λανσάρουν συνεχώς οι εταιρίες τεχνολογίας έχει καταντήσει να γίνεται ανυπόφορο. Στοχεύοντας στην προβατοποίηση όλων μας, κάνοντας μας να πιστεύουμε πως έχουμε ανάγκη όλα αυτά που αυτοί θέλουν να πουλήσουν, εδώ βλέπουμε να το καταφέρνουν με συντριπτικό βαθμό της τάξης του ‘87%, δηλαδή σχεδόν όλος ο πλανήτης. Η ιδιωτική ζωή του καθενός πάει περίπατο με όλο τον πλανήτη να σε κοιτάει μέσα από μια οθόνη, να σχολιάζει την κάθε κίνηση σου, να έχει λόγο παντού και πάντα.


Είχες ποτέ την αίσθηση ότι σε παρακολουθούν; Μάλλον δεν είχες άδικο. Πολλές από τις συσκευές που προορίζονται να σου διευκολύνουν τη ζωή μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να κατασκοπεύουν την καθημερινότητά σου. Διάβασε και ενημερώσου.
KΑΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Πολλές γέφυρες, διασταυρώσεις και δρόμοι είναι εξοπλισμένοι με κάμερες καταγραφής πινακίδων για να καταγράφουν όλα τα οχήματα που περνούν. Πράγμα πολύ χρήσιμο για τον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων αλλά τι γίνεται με όλα τα υπόλοιπα; Εάν η τοπική αστυνομία αποθηκεύει τα δεδομένα αυτά για μήνες ή ακόμη και για χρόνια, και οι ιδιωτικές εταιρείες διαθέτουν τις δικές τους συσκευές καταγραφής και αποθήκευσης, είναι πιθανό να προκύψει μια λεπτομερής εικόνα των κινήσεων κάθε οδηγού. 


Στην παρουσίασή του εξηγεί με εύληπτο και απλό τρόπο γιατί το επιχείρημα "ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΑΝ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΚΡΥΨΩ" (Nothing to Hide, Νothing to Fear) είναι λάθοςΕίναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειες της - Οδεύοντας προς τον ολοκληρωτικό έλεγχο" (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2017/02/blog-post_12.html)

Συνέντευξη:Η συνεντευξη παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Ημερίδας «Κατάργηση μετρητών, τέλος της ελευθερίας. Οδεύοντας προς τον ολοκληρωτισμό»: https://www.youtube.com/watch?v=YAbJF7S8yDg που διοργανώθηκε στην κατάμεστη ααίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 24/6/2017.

Φωτορεπορτάζ της Ημερίδας από τη Romfea: http://www.romfea.gr/diafora/15549-imerida-me-thema-katargisi-metriton-telos-tis-eleutherias-foto

σχόλιο ID-ont: Άρθρο που παρουσιάζει μόνο την μια πλευρά του θέματος.
Η καθημερινή καταγραφή κάθε πτυχής της ζωής των πολιτών που είναι; "Κι ενώ μπορεί να εμπιστευόμαστε τις κυβερνήσεις μας αυτή τη στιγμή, όποιο δικαίωμα παραδίδουμε θα παραδίδεται για πάντα. Εμπιστευόμαστε, εμπιστευόμαστε τυφλά, οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που μπορεί να έχουμε σε 50 χρόνια από τώρα;" (Mikko Hypponen 2011 http://id-ont.blogspot.gr/2012/03/blog-post_15.html). Οι Τούρκοι άραγε θα πρέπει να νοιώθουν χαρά που ο Ερντογάν τους δίνει Κάρτα του Πολίτη; (http://id-ont.blogspot.gr/2016/10/blog-post_29.html).

Επίσης το δημοσίευμα λέει ότι οι Εσθονοί ψηφίζουν με κάρτα στις εκλογές και νοιώθουν ασφαλείς. Στην Ολλανδία και τη Γαλλία απέφυγαν τα ηλεκτρονικά συστήματα. Το ίδιο θα κάνουν και στις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία. Γιατί άραγε; Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω που δεν το ξέρουν οι Εσθονοί ή μήπως είναι πιο χαζοί από τους Εσθονούς και αρνούνται την εξέλιξη; Δείτε κι ένα video όπου ο καθηγητής του Παν. Michigan κος J. Alex Halderman εξηγεί γιατί η ψήφος μέσω Internet στις εκλογές είναι μια πολύ κακή ιδέα: http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/video-michigan-j-alex-halderman.html

Τέλος όπως ξέρουμε με τα Ηλεκτρονικά Συστήματα ότι γράφει αντιγράφει ξεγράφει και ξαναγράφει. Δεν είναι γραπτά κείμενα. Είναι ψηφιακά κείμενα. (Verba volant, scripta manent). Οπότε και τα ίχνη εξαφανίζονται και παραποιούνται και αλλοιώνονται. Άρα, μπορούν να κοιτάξουν τα στοιχεία όλων των πολιτών και ίχνη να μην αφήσουν και σε κανέναν να μην δώσουν λόγο...


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πέρυσι ήμουν στην Ελλάδα και, για να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο, άνοιξα το smart phone μου και έδειξα το ηλεκτρονικό μου δίπλωμα οδήγησης. Ολοι στο γραφείο ενοικίασης μαζεύτηκαν γύρω μου εντυπωσιασμένοι για να το δουν», λέει στην «Κ» ο Εσθονός βουλευτής Ιμρε Σόαρ, ο οποίος ανοίγει το κινητό του τηλέφωνο για να μου δείξει πώς σειρά επισήμων εγγράφων και σημαντικών πληροφοριών, που εγώ με ιδιαίτερο κόπο θα συγκέντρωνα για να τα έχω σε χαρτί –πόσο μάλιστα ηλεκτρονικά– τα έχει μαζί του πάντα, μέσα στο τηλέφωνό του. «Εδώ είναι η ηλεκτρονική μου ταυτότητα, η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου, η φορολογική μου δήλωση, το ιατρικό μου ιστορικό, οι βαθμοί των παιδιών μου», μου λέει περνώντας με το δάχτυλό του από σελίδα σε σελίδα στο κινητό του τηλέφωνο και, βλέποντας τον θαυμασμό μου, με ρωτάει: «Τι άλλο θες να δεις, εδώ έχω ό,τι μπορείς να φανταστείς!».


Τη στιγμή που στην Αθήνα ο πολιτικός διάλογος αναλώνεται σε διαπραγματεύσεις για το ύψος της δόσης, τη μείωση του ελληνικού χρέους και την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, 3.500 χλμ. μακριά, η μόλις 99 ετών χώρα της Εσθονίας ασχολείται με τον διάλογο του μέλλοντος, έχοντας καταφέρει να γίνει η πρωτοπόρος στην ψηφιακή τεχνολογία στην Ευρώπη και από τις πιο προηγμένες παγκοσμίως. Οπως υπερηφανεύονται στη μικρή χώρα της Βαλτικής των μόλις 1,25 εκατ. κατοίκων, μόνον ο γάμος, το διαζύγιο και η αγοραπωλησία ενός σπιτιού δεν γίνονται ηλεκτρονικά.

Μία ...διαφορετική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο όπου το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις θα είναι τα δεδομένα που έχει αποθηκευμένα στα πληροφοριακά της συστήματα και τα κέρδη της θα προέρχονται από το πως θα τα αξιοποιεί έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της και η παρουσία της είναι πλέον και πιο αισθητή.

«Είμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής» υποστήριξε ο Τσακ Ρόμπινς, διευθύνων σύμβουλος της Cisco, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, κατά τη διάρκεια του Cisco Live! 2017, της μεγαλύτερης εκδήλωσης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λας Βέγκας με τον αμερικανικό κολοσσό να παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο χώρο της δικτύωσης των επιχειρήσεων (enterprise networking) όπου το δίκτυο γίνεται αρκετά πιο «έξυπνο», προβλέποντας και συνιστώντας τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους διαχειριστές.

Λίγο αργότερα πάντως, ο Ρόουαν Τρόλοπ, αντιπρόεδρος της Cisco με περιοχή ευθύνης το χώρο του αποκαλούμενο Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) ήταν πολύ πιο σαφής: «Οδεύουμε προς μία νέα οικονομία των δεδομένων (data economy) που θα έχει ως νόμισμα τα δεδομένα».

Κυβερνοεπιθέσεις ευρείας κλίμακας σε βάρος εταιρειών στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βρετανία, τη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες.


Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επανεμφανίστηκε και πάλι το κακόβουλο λογισμικό Petya, ένα "λυτρισμικό" που χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν. Ο εν λόγω ιός είχε πλήξει πολλά συστήματα το 2016.


Σύμφωνα με το MELANI, το ελβετικό Κέντρο Αναφοράς και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πληροφορίας, περισσότερο έχουν πληγεί από τον ιό αυτό η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βρετανία και η Ινδία. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι έχουν δεχτεί επίθεση και ελβετικές εταιρείες.


Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάϊο ο ιός ηλεκτρονικής ομηρίας, WannaCry χτύπησε υπολογιστές σε 150 χώρες, με περισσότερα από 200.000 κρούσματα.

Ρωσία: Η πετρελαϊκή Rosneft στόχος των χάκερ

Στη Ρωσία, στόχος κυβερνοεπίθεσης έπεσε η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενημέρωσε τις αρχές για την επίθεση που δέχθηκε, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα η επίθεση αυτή να μην σχετίζεται με την δικαστική διένεξη που έχει με την πετρελαϊκή εταιρεία AFK "Sistema".

Στην Ουκρανία, το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov, έγιναν σήμερα στόχοι κυβερνοεπίθεσης.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Πάβλο Ροζένκο δήλωσε πως το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει και δημοσιοποίησε στο Twitter τη φωτογραφία μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή που προβάλλει μήνυμα σφάλματος.

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως μια κυβερνοεπίθεση είχε σήμερα στόχο ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες.

Εξαιτίας της επίθεσης αυτής, οι επιβάτες του μετρό του Κιέβου δεν μπορούν να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα και οι ουκρανικές τράπεζες αναγκάσθηκαν να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουν στους πελάτες τους.

"Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας επισήμανε στις τράπεζες και στους άλλους παράγοντες της χρηματαγοράς μια εξωτερική κυβερνοεπίθεση που διεξάγεται σήμερα εναντίον των ιστότοπων των ουκρανικών τραπεζών και δημόσιων και εμπορικών επιχειρήσεων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν χρειάζεται να μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογική επανάσταση που συμβαίνει παντού, είναι λογικό να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ορισμένα πράγματα. Το αυξανόμενο μερίδιο των μετρητών στις προηγμένες οικονομίες μπορεί να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.


Οι οικονομολόγοι σπάνια παραδέχονται ότι δεν καταλαβαίνουν κάτι σχετικό με την περιοχή εμπειρογνωμοσύνης τους. Ωστόσο, ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενός think tank των Βρυξελλών, το έκανε σε μια νέα έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποκάλεσε "μυστήριο" την ολοένα μεγαλύτερη αύξηση των μετρητών σε σχέση με την οικονομική παραγωγή. Τα μετρητά υποτίθεται ότι θα καταστούν παρωχημένα με όλες τις σύγχρονες μεθόδους πληρωμής, από τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες έως τις τελευταίες εφαρμογές fintech, σωστά; Και όμως είναι λάθος, εκτός από την περίπτωση της Σουηδίας και της Δανίας, όπου γίνονται σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς μετρητά. Εδώ είναι το γράφημα του Gros που δείχνει το αυξανόμενο μερίδιο των μετρητών:

Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις εδώ. Δεδομένου ότι η χρήση των μετρητών στις πληρωμές δεν αυξάνεται -οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αυξήθηκαν παγκοσμίως στα 617 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος από 60 δισ. δολάρια το 2010- ίσως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται ως μέσο αποταμίευσης σε μια εποχή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Gros, δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ των επιτοκίων και της σχέσης ρευστότητας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ο Gros επεσήμανε ότι στη ζώνη του ευρώ, το μερίδιο των χαρτονομισμάτων αξίας 500 ευρώ βαίνει μειούμενο ως προς το σύνολο των κυκλοφορούντων ρευστών διαθεσίμων ενώ το μερίδιο των χαρτονομισμάτων αξίας 50 ευρώ αυξάνεται ραγδαία, ωστόσο η αποτίμηση είναι μικρή ώστε να δημιουργήσει μεγάλες αποταμιεύσεις. Και σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση μεγάλης ποσότητας χρήματος σε μετρητά δεν είναι ασφαλής, είναι άβολη και υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς, όταν κάποιος θέλει να το ξοδέψει, για να μην αναφέρουμε τις απότομες κινήσεις, όπως η αδέξια απονομισματοποίηση της Ινδίας πέρυσι.00:00 Πρόεδρος-Συντονιστής: Πρωτοπρ. Ἰωάννης Φωτόπουλος
00:55 Προσευχή καί κήρυξη ἐνάρξεως τῶν ἐργασιῶν τῆς ἡμερίδος ὑπό τοῦ Σεβασμ. Μητροπολίτου Πειραιῶς κ. Σεραφείμ.
11:08 Χορωδία «Ἐν Ψαλτηρίῳ».
28:15 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
50:28 Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Σαράντης Σαράντος, Ἐφημέριος Ἱ.Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Ἀμαρουσίου Ὁ σκοπός τῆς σημερινῆς ἡμερίδος.
1:05:45 Dr. Δημήτριος Χιωτακάκος Διδάκτωρ Ἠλεκτρονικῆς & Τηλεπικοινωνιῶν τοῦ Manchester University, United Kingdom. «Ἡ ὀργουελική διάσταση τῆς ἀχρήματης κοινωνίας».
1:38:40 Δῆμος Θανάσουλας Δικηγόρος παρ᾿ Ἀρείῳ Πάγῳ «Ἠλεκτρονική Διακυβέρνηση καί πλαστικό χρῆμα: Ἐπιπτώσεις στήν ἀτομική καί κοινωνική ἐλευθερία».
2:12:13 Στάθης Ἀδαμόπουλος Οἰκονομολόγος-ἐκπαιδευτικός, Msc στήν χρηματοοικονομική. «Κοινωνία χωρίς μετρητά: Στενεύει ὁ κλοιός».
2:55:45 Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Ἀθανάσιος Ἀναστασίου Προηγούμενος Ἱερᾶς Μονῆς Μεγάλου Μετεώρου Ἁγίων Μετεώρων «Οἰκονομικός ὁλοκληρωτισμός: Μία θεολογική προσέγγιση»
3:30:19 Συνέντευξη μέ τόν οἰκονομολόγο, συγγραφέα καί δημοσιογράφο Norbert Häring.
4:06:10 Πορίσματα

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Γερμανίας διέθετε κατάλογο «με 4.000 επιλογείς» (αριθμούς τηλεφώνων ή φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που της επέτρεπαν να παρακολουθεί «αμερικανικούς στόχους», μεταξύ αυτών τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών και άλλα.

Η υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Γερμανίας παρακολουθούσε «επί χρόνια» πολλές εταιρείες και κρατικές δομές των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και τον Λευκό Οίκο, αναφέρει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) κατασκόπευε «από το 1998 ως το 2006 πολλούς τηλεφωνικούς αριθμούς και εσωτερικά φαξ του Λευκού Οίκου», αναφέρει στην τελευταία του έκδοση το περιοδικό, επικαλούμενο «έγγραφα» τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του.

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», η BND διέθετε κατάλογο «με 4.000 επιλογείς» (αριθμούς τηλεφώνων ή φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που της επέτρεπαν να παρακολουθεί «αμερικανικούς στόχους», μεταξύ αυτών τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία web-hosting Nayana συμφώνησε να πληρώσει λύτρα ύψους ενός εκατ. δολαρίων για το «ξεκλείδωμα» υπολογιστών της που «αποκλείστηκαν» από κακόβουλους χάκερ.

Όπως αναφέρει το BBC, θεωρείται πως πρόκειται για ποσό-ρεκόρ, αν και τα ύψη των λύτρων που καταβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις σπάνια δημοσιοποιούνται.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποκάλυψε πως οι χάκερ αρχικά είχαν ζητήσει το ποσό των 4,4 εκατ. δολαρίων, πληρωμένο σε bitcoins.

Το κακόβουλο λογισμικό (ransomware) που χρησιμοποιήθηκε είναι γνωστό ως Erebus, και στοχεύει υπολογιστές με Windows, αν και υπήρξε ειδική παραλλαγή του που λειτουργεί σε συστήματα βασισμένα στο Linux. Η Nayana φαίνεται να εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες, κατεβάζοντας το ποσό από τα 4,4 εκατ. δολάρια σε κάτω από 500.000 δολάρια- αν και την τελευταία στιγμή οι χάκερ άλλαξαν γνώμη, ανεβάζοντάς το ξανά στο 1 εκατ. δολάρια.

Θεωρείται ότι έχουν κρυπτογραφήσει/ «κλειδώσει» δεδομένα σε 153 Linux servers και 3.400 ιστοσελίδες πελατών.

σχόλιο ID-ont: Που καταλήγουν τελικά τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται με μανία; Στις "χωματερές" εταιρειών αλλά και των χάκερς που τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Θαυμάστε: Προσωπικά δεδομένα 198.000.000 Αμερικανών διέρρευσαν: απόψεις τους για τις εκτρώσεις, την οπλοκατοχή, τα βλαστοκύτταρα, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις κ.α., στοιχεία τα οποία συλλέγουν εταιρείες που κατασκευάζουν στοχευμένες πολιτικές διαφημίσεις! Αμερική το μεγαλείο σου ! (που σιγά-σιγά θά 'ρθει κι εδώ...)

cnn.gr: Σε λάθος της εταιρίας μάρκετινγκ που συνεργαζόταν με την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή αποδίδεται η διαρροή προσωπικών δεδομένων 200 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών. 

Τα δεδομένα, συνολικού όγκου 1.1 Terabytes, περιλαμβάνουν ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων και πολιτικές απόψεις περίπου του 62% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα σε έναν δημόσιο διακομιστή cloud της Amazon.

Το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα εφόσον γνώριζε τον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Ακόμη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χάκερ για να "μολύνει" τον υπολογιστή σας

Μόλις αποκτήσατε άλλον έναν λόγο για να κόψετε το τσιγάρο - ακόμη και το ηλεκτρονικό. Μπορεί -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- εξαιτίας του ο υπολογιστής σας να πέσει θύμα χάκερ. Εσείς νομίζετε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας απλώς φορτίζει τη μπαταρία του με τη βοήθεια του υπολογιστή σας, όμως αυτό μπορεί να κάνει τα...δικά του πίσω από την πλάτη σας.

Ένας ερευνητής για θέματα κυβερνοασφάλειας, ο Ρος Μπέβινγκτον, ο οποίος έκανε σχετική παρουσίαση στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Sky News και τη «Ντέιλι Μέιλ», υποστήριξε ότι είναι δυνατό να παραβιασθεί ένας υπολογιστής, αν στη θύρα USB του συνδεθεί για φόρτιση η μπαταρία ενός -«μολυσμένου» από χάκερ- ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατό να «τρυπώσει» στον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη κακόβουλο λογισμικό (malware). Βεβαίως για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα ο χάκερ να έχει «πειράξει» το τσιπάκι του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να εκτελέσει τον κακόβουλο κώδικά του, όταν συνδεθεί με τον υπολογιστή.

Αν και η επίθεση προϋποθέτει ότι το σύστημα του χρήστη είναι ξεκλείδωτο, ο Μπέβινγκτον δεν αποκλείει ότι ακόμη και κλειδωμένοι με κωδικό υπολογιστές θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Πλέον και το ίδιο το Facebook γνωρίζει τα πάντα για τους χρήστες του (δηλαδή τους περισσότερους κατοίκους των δυτικών χωρών).

Πρόσφατα ένας πολιτικός αναλυτής ήρθε στο γραφείο μου, άνοιξε το λάπτοπ του και μου έδειξε πως διαχειρίζεται μια προεκλογική καμπάνια στο Facebook, σε μια χώρα που δε με αφήνει να ονοματίσω.

Ας πούμε ότι, στις βρετανικές εκλογές, θέλεις να επηρεάσεις γυναίκες άνω των σαράντα ετών σε μια συγκεκριμένη οδό στην περιοχή του Κένσινγκτον, οι οποίες έχουν κατοικία στο εξωτερικό. Φτιάχνεις ένα βίντεο με την Τερέζα Μέι να λέει «το Brexit σημαίνει Brexit» και πειραματίζεσαι με διάφορες μορφές. Μία θα μπορούσε να είναι σε ερώτηση: «Είναι επικίνδυνο το hard Brexit;» Μια άλλη είναι σε δήλωση: «Hard Brexit: Παρανοϊκό». Αλλάζεις τα χρώματα. Πληρώνεις το Facebook για να στείλει τα βίντεο και βλέπεις ποιο παίρνει τα περισσότερα κλικ. Τότε στοχοποιείς εκ νέου εκείνους που έκαναν αυτά τα κλικ. Μόνο εκείνοι, και οι φίλοι με τους οποίους θα το μοιραστούν, θα δουν τη διαφήμισή σου. Έτσι μπορείς να στείλεις μια εντελώς διαφορετική διαφήμιση, ίσως ακόμη και θετική προς το Brexit, σε άλλους ψηφοφόρους. Στην ουσία πρόκειται για κρυφή καμπάνια. Και είναι και φθηνή. Ο φίλος μου ξόδεψε περίπου 50.000 δολάρια για να φτάσει σε τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόρους. Η αρμόδια αρχή της χώρας του για τις εκλογές πιθανότατα δεν θα τον βρει ποτέ, κυρίως διότι δεν εργάζεται για κάποιο κόμμα.

Αυτές οι μέθοδοι εξαπλώνονται παγκόσμια. Ο Matthew Oczkowski, επικεφαλής προϊόντων στην Cambridge Analytica, την μεγάλη εταιρία δεδομένων που εργάστηκε στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και λέγεται πως ήταν σύμβουλος στην καμπάνια Leave κατά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για το Brexit, επισημαίνει: «Έχουμε εκλογές που πραγματοποιούνται στην Αφρική και στην Νότια Αμερική, και στην ανατολική και δυτική Ευρώπη». Το Facebook έχει αλλάξει τη δημοκρατία. Αυτό ίσως βοηθά να εξηγηθούν τα πρόσφατα, απροσδόκητα εκλογικά αποτελέσματα.

σχόλιο ID-ont: Η διαδικασία της εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων αποτελεί ένα από τους εφιάλτες του μέλλοντος. Κρίμα! Έσχατη μορφή κατάπτωσης της ιδιωτικής ζωής: πουλάω μυστικές πτυχές της προσωπικής μου ζωής με αντάλλαγμα ...μικροεκπτώσεις!

Η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας, αν και προωθείται ως καινοτομική, βολική και απελευθερωτική, ενισχύει την άπληστη εμπορευματοποίηση των πάντων. Και το ύστατο εμπόρευμα είναι τα προσωπικά δεδομένα μας.

Η «έξυπνη» οδοντόβουρτσα με σύνδεση Bluetooth, που λανσαρίστηκε φέτος από την Oral-B (θυγατρική του ομίλου Procter & Gamble), αποτελεί τη βασική συσκευή εκείνου που η εταιρεία αποκαλεί « δικτυωμένο μπάνιο ».

Συνδέεται με το έξυπνο τηλέφωνό μας, με την εφαρμογή της να παρακολουθεί τις φάσεις του βουρτσίσματος (χρησιμοποίησες οδοντικό νήμα ; καθάρισες τη γλώσσα ; ξέπλυνες το στόμα ;) και επισημαίνει τις περιοχές του στόματος (απεικονιζόμενες στην οθόνη του τηλεφώνου) που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.

Έχουμε υποστηρίξει αρκετές φορές πως η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα που θυμίζουν ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως τα POS, τα πάντα μέσω τραπεζών και να γνωρίζει το κράτος τι κάναμε και πότε.

Η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η θέσπιση ενός ήπιου φορολογικού συστήματος με μονοψήφιους συντελεστές, κίνητρα και υψηλές ποινές για τους παραβάτες. Κανείς δεν έχει λόγο να μην κόψει / ζητήσει απόδειξη αν το ΦΠΑ είναι 7-8% αντί για 24% και ο φόρος στο εισόδημα 10%.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η Παιδεία.

Εσείς που έχετε παιδιά σε δημόσια σχολεία, αναρωτηθείτε πόσες φορές πληρώσατε 5ευρα, 6ευρα, 9ευρα για εκδρομές και δεν πήρατε απόδειξη;

Πόσες φορές πληρώσατε για το αναμνηστικό μπλουζάκι και δεν πήρατε απόδειξη;

Πόσες φορές δώσατε λεφτά για το αναμνηστικό πακέτο του Συλλόγου Γονέων με τις φωτογραφίες και δεν πήρατε απόδειξη;

Πόσες φορές αγόρασε το παιδί σας κάτι από το κυλικείο και δεν πήρε απόδειξη;

Πολύ πρόσφατα μερικοί χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν σε υπολογιστές κάποιων think tanks που συνδέονται με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι χάκερ είχαν δημιουργήσει έναν ψεύτικο διακομιστή στη Λετονία για να μπορέσουν να πλημμυρίσουν τους γερμανούς πολιτικούς με emails σε μια πρακτική που λέγεται ηλεκτρονικό "ψάρεμα".

Το 2015 κάποιοι χάκερ είχαν παραβιάσει το δίκτυο του γερμανικού κοινοβουλίου, αποσπώντας 16 gigabytes δεδομένων. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, οι επιθέσεις συνδέθηκαν με την Pawn Storm, μια ομάδα που φέρεται να έχει σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ακριβώς αυτό είναι που αυξάνει την πιθανότητα το Κρεμλίνο να προσπαθήσει να εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία που έχει προγραμματιστεί στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

Ποιος είναι ο στόχος τους; Να χειραγωγήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να ισχυροποιήσουν ομάδες εξτρεμιστών και να πυροδοτήσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις σε ζητήματα όπως το προσφυγικό.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν απόπειρες να επηρεαστούν οι εκλογές” από τη Ρωσία, αναφέρει ο Hans-Georg Maassen, επικεφαλής του BfV, της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας. "Αναμένουμε μία ακόμα αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις πριν από τις εκλογές".

Όπως αναφέρει σχετικά η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας «η Εθνική Τράπεζα καινοτομεί για μία ακόμη φορά, προσφέροντας την πρώτη wearable υπηρεσία πληρωμών η οποία θα διατίθεται σε λίγες ημέρες και στην εγχώρια αγορά. 

Περί τίνος πρόκειται;

Πρόκειται για προπληρωμένη κάρτα VISA, η οποία διατίθεται σε μορφή wearable – βραχιολιού με ενσωματωμένη τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών.

Η κάρτα-βραχιόλι διαφημίζεται δεόντως ως ένα πρωτοπόρο προϊόν, αφού «το αδιάβροχο υλικό του i-bank payband Visa, καθώς και ο μοντέρνος σχεδιασμός του σε ποικιλία χρωμάτων, επιτρέπουν τη χρήση του παντού αντί μετρητών –από το γυμναστήριο, τη βραδινή έξοδο μέχρι και την παραλία– επιτρέποντας στον κάτοχό του να κάνει τις συναλλαγές του ανέπαφα, χωρίς να χρειάζεται μαζί του το πορτοφόλι, αφού το φορά συνέχεια στο χέρι του».

Και εύκολα και γρήγορα, και με ασφάλεια, με ποικιλία χρωμάτων, και με μοντέρνο σχεδιασμό. Όλα καταπληκτικά, όλα τέλεια, ένα βραχιόλι, όπως ακούγεται σχεδόν κόσμημα, που μόνο ορισμένους «καθυστερημένους» δεν θα γοητεύσει.

Σύμφωνα και με τον Γενικό Διευθυντή της Visa «το i-bank payband Visa σίγουρα θα κάνει την διαφορά. Είναι διαφορετικό, είναι όμορφο, είναι ασφαλές, είναι γρήγορο, είναι εύχρηστο μέσο πληρωμών και αποτελεί ένα πρωτοποριακό προϊόν για την ελληνική αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα τύχει ευρείας αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό και ειδικά τους νέους».

Στις μέρες μας η επιδίωξη και η αρχή της ανωνυμίας είναι ένα κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο, το οποίο εκτός του ότι προσφέρει ιδιωτικότητα και ελευθερία, αναδύεται ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την προσωπική αλλά και συλλογική ασφάλεια και να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή αξιοποιώντας την τεχνολογία, διατηρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, δικαίωμα που υπάρχει από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας;

Η ανωνυμία, η οποία είναι λέξη ελληνική, είναι μια μοναδική ανθρώπινη ψυχοκοινωνική εμπειρία: μπορεί όλοι να έχουμε ταυτότητες να παρουσιάσουμε στον κόσμο, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες, είτ θέλουμε είτε πρέπει, μπορούμε να αλλάξουμε την ταυτότητα και να λειτουργήσουμε με απόλυτη ιδιωτικότητα και μυστικά.

«Χρειαζόμαστε έναν εαυτό για να περιηγηθούμε στον κόσμο της οικογένειας, των φίλων, των συνομηλίκων, των συναδέλφων», λέει ο John Suler, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Rider στο New Jersey και συγγραφέας της ψυχολογίας του κυβερνοχώρου. «Αλλά χρειαζόμαστε επίσης έναν ιδιωτικό εαυτό - έναν εσωτερικό χώρο όπου μπορούμε να αναλογιστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς την εξωτερική επιρροή, όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μόνοι με τη δική μας ψυχή. Η ταυτότητά μας σχηματίζεται και από τους δύο εαυτούς. Χωρίς τον ένα ή τον άλλο, η ευημερία μας μπορεί εύκολα να διαταραχθεί».

Η ανωνυμία μάς επιτρέπει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα ή να εκφράζουμε ιδέες χωρίς να κρίνουμε και να κρινόμαστε. Επιπλέον, η ανωνυμία σε περιβάλλον όπως το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της προσωπικής ασφάλειας.

Ανωνυμία στον κυβερνοχώρο: Το «παράδοξο ιδιωτικότητας»Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αυστηροποιήσει το νομικό τους πλαίσιο. 14 κράτη μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Πολωνία κατηγορούνται από τη Διεθνή Αμνηστία, διότι επιτρέπουν ή ανέχονται τη μαζική υποκλοπή και την πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ρεπόρτερ μας Βαλερί Γκορία (Valerie Gauriat) ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Λονδίνο έθεσε σε ισχύ νόμο που δίνει στο κράτος σαρωτικές εξουσίες εποπτείας. Ο νέος νόμος δέχθηκε ισχυρές επικρίσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

σχόλιο ID-ont:  Φανταστείτε αυτές τις κάμερες σε κάθε φανάρι της πόλης, σε κάθε κτίριο, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε γήπεδο, σε κάθε χώρο διασκέδασης, σε κάθε ταξί, σε κάθε αυτοκίνητο, σε κάθε εκκλησία, σε κάθε μοναστήρι, σε κάθε παραλία, σε κάθε σταθμό λιμανιού, λεωφορείων, τραίνων...
Μην τσιμπάτε με τις δικαιολογίες που προτάσσουν. Δείτε την προοπτική, το μέλλον, την κατάληξη αυτών των μέτρων, που με διάφορες προφάσεις δοκιμάζονται σήμερα...

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: H αύξηση της ασφάλειας σε συναυλίες είναι ο σκοπός συστήματος αναγνώρισης προσώπου από την ιαπωνική Tapirs.co- σε μια περίοδο όπου το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

«Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου ταυτοποιεί ένα πρόσωπο ελέγχοντας δύο φωτογραφίες του- μια που είχε καταχωρηθεί εκ των προτέρων, όταν αγοράζατε το εισιτήριο, και μια άλλη που τραβιέται όταν μπαίνετε σε μια συναυλία» είπε στο Reuters ο Τακάκι Τομισάβα, executive managing director της εταιρείας.

Το σύστημα χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία από το 2014, και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μεγάλων εκδηλώσεων, με πάνω από 100.000 άτομα- αναγνωρίζοντας τον κάτοχο του εισιτηρίου και ορίζοντάς του μια θέση στον χώρο, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης κατά 30%, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Φτερά» έκαναν τουλάχιστον 15.000 φάκελοι ασθενών, ανάμεσα στους οποίους και αρκετών διασημοτήτων, από κλινική πλαστικής χειρουργικής στο Μπέβερλι Χιλς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το δίκτυο CBS News, πίσω από την περίεργη αυτή κλοπή φέρεται να βρίσκεται ένας πρώην υπάλληλος της κλινικής, ο οποίος δυσαρεστήθηκε από την απόλυσή του.

Ο πρώην υπάλληλος φέρεται να έκλεψε όχι μόνο φακέλους με οικονομικά και προσωπικά στοιχεία ασθενών, αλλά και φωτογραφίες τους πριν και κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων.

Πλέον, αρκετοί διάσημοι ασθενείς φοβούνται πως ο δράστης θα δημοσιεύσει τις φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα η διεύθυνση της κλινικής προειδοποίησε τους ασθενείς να ελέγξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, ούτε και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του πρώην υπαλλήλου της κλινικής.

ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΠΟ 60 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Περισσότερες από 25.000 ιδιωτικές φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων και γυμνών φωτογραφιών, και άλλα προσωπικά δεδομένα από ασθενείς μιας κλινικής αισθητικής χειρουργικής στη Λιθουανία, έδωσαν στη δημοσιότητα χάκερ, σύμφωνα με αστυνομικούς.

Οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από μια ομάδα χάκερ που ονομάζεται «Tsar Team», η οποία έσπασε τους διακομιστές της κλινικής Grozio Chirurgija νωρίτερα αυτό το έτος και ζήτησε λύτρα από τους πελάτες της κλινικής σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά την ζήτηση των λύτρων, ένα μέρος της βάσης δεδομένων κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, ενώ τα υπόλοιπα, χθες Τρίτη. Δεν είναι σαφές πόσοι ασθενείς έχουν επηρεαστεί, αλλά η αστυνομία λέει πως δεκάδες έχουν εμφανιστεί για να αναφέρουν εκβιασμό. «Είναι εκβιασμός. Μιλάμε για ένα σοβαρό έγκλημα» δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου εγκληματικής αστυνομίας της Λιθουανίας Αντζέιους Ραγκίνσκι στους δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 1.500 Βρετανοί ασθενείς παρατίθενται στη λίστα δεδομένων. Οι χάκερ απαίτησαν πληρωμές λύτρων μεταξύ 50 και 2.000 ευρώ, που θα πρέπει να καταβληθούν σε bitcoin, ανάλογα με την ευαισθησία των κλεμμένων δεδομένων – γυμνές φωτογραφίες, διαβατήρια και εθνικούς αριθμούς ασφάλισης.

Διαδικτυακός τρόμος επικρατεί από τις δεκάδες χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν προκαλέσει παράλυση στους υπολογιστές επιχειρήσεων, τραπεζών, υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών.

Ένα κακόβουλο λογισμικό έχει εξαπλωθεί από κυβερνοληστές σε όλο τον πλανήτη, μολύνοντας αρχεία και ζητώντας με εκβιαστικό τρόπο από τον «ηλεκτρονικό ασθενή» πληρωμή με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

«Θύματα» έχουν πέσει χώρες όπως οι Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία Τουρκία, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Ισπανία και άλλες ενώ καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και ο ισπανικός τηλεπικοινωιακός κολοσσός Telefonica ήταν δύο από τους μεγαλύτερους στόχους των κυβερνοληστών, οι οποίοι μπλόκαραν τα συστήματα, ζητώντας λύτρα για να επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως από το χτύπημα επηρεάστηκαν και πάνω από 1.000 υπολογιστές στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, ενώ η επιθετική εξάπλωση του ιού έπληξε τον αμερικανικό κολοσσό μεταφορών FedEx και προκάλεσε δυσλειτουργίες και στους ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων των γερμανικών σιδηροδρόμων.

Για το παγκόσμιο κύμα συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων, το σοκαριστικό παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλε Φάλαινα» και τις αυτοκτονίες σε ζωντανή μετάδοση μίλησε στο newsbeast.gr ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.
top