Η «Διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας» (#1 που αντιστοιχεί στο 42% των απαντήσεων /#1 το 2017) και τα «Συμβάντα στον κυβερνοχώρο» (#2 με το 40% των απαντήσεων, από #3 το 2017) είναι οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι παγκοσμίως, σύμφωνα με το Allianz Risk Barometer 2018 που δημοσίευσε η Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). Η έκθεση του 2018 βασίζεται στη γνώση 1.911 εμπειρογνωμόνων σε θέματα εταιρικών κινδύνων από 80 διαφορετικές χώρες.

Οι ολοένα μεγαλύτερες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές (#3 που αντιστοιχεί στο 30% των απαντήσεων από #4 το 2017) προκαλούν επίσης ανησυχία στις επιχειρήσεις, με το 2017 έτος-ρεκόρ σε φυσικές καταστροφές να βάζει την «Αλλαγή του Κλίματος και την Αυξανόμενη Αστάθεια των Καιρικών Συνθηκών»  πρώτη φορά στους 10 πιο σημαντικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι από τις «Νέες Τεχνολογίες» (#7 2018 / #10 2017) είναι από τους πιο ανερχόμενους, καθώς οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι καινοτομίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη ή η Αυτόνομη Μετακίνηση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες υποχρεώσεις αστικής ευθύνης και ζημιές μεγαλύτερης κλίμακας, στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις ανησυχούν λιγότερο για τις «Εξελίξεις στις Αγορές» (#4 2018 / #2 2017) συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα ευρήματα του φετινού Allianz Risk Barometer για τον παγκόσμιο χάρτη των επιχειρηματικών κινδύνων του 2018.Σε συναγερμό βρίσκεται η αστυνομία για την σύλληψη ενός χάκερ ο οποίος κυριολεκτικά αδειάζει τα ΑΤΜ χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό με το οποίο το μηχάνημα παίρνει εντολή να βγάλει όλα τα χρήματα που έχει.

Η αποκάλυψη της απίστευτης κλοπής έγινε τυχαία όταν οι πελάτες της τράπεζας διαμαρτυρήθηκαν για δυο κουμπάκια που έλειπαν από το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ.

Αρχικά όλοι πίστεψαν ότι ήταν δολιοφθορά και ζήτησαν από την εταιρία σεκιούριτι να το αδειάσει από χρήματα για να το επισκευάσουν.

Είχε προλάβει όμως να το αδειάσει ο θρασύτητες χάκερ παρεμβαίνοντας στο λογισμικό.

Η κάμερα του ΑΤΜ αποκάλυψε τον πραγματικό δράστη.

Ερευνητές της Kaspersky Lab ανακάλυψαν ένα νέο εξελιγμένο malware για Android, το οποίο είναι ικανό να κλέψει μηνύματα από τη δημοφιλή εφαρμογή επικοινωνίας WhatsApp.

Το Skygofree, όπως ονομάζεται, είναι σχεδιασμένο για υποκλοπές και έχει δυνατότητες που δεν έχουν συναντήσει στο παρελθόν οι ερευνητές. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μετατρέψει το μολυσμένο smartphone σε συσκευή καταγραφής με βάση την τοποθεσία που βρίσκεται και να κλέψει μηνύματα του χρήστη στο WhatsApp όταν δεν είναι κρυπτογραφημένα.

Επίσης, είναι ικανό να παρακολουθεί τις περιβάλλουσες συνομιλίες στο χώρο που βρίσκεται η συσκευή και να συνδέεται σε δίκτυα Wi-Fi που ελέγχονται από τους εισβολείς.

Μπορεί ακόμα να τραβά φωτογραφίες και βίντεο, να κλέβει τα ιστορικά των τηλεφωνικών κλήσεων, SMS, τη γεωγραφική θέση της συσκευής και πληροφορίες από το ημερολόγιο. Επιπλέον, προσθέτει τον εαυτό του στη λίστα των "προστατευμένων εφαρμογών" έτσι ώστε να μην απενεργοποιείται αυτόματα όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη.

Οι επιτιθέμενοι φαίνεται επίσης να ενδιαφέρονται για τους χρήστες των Windows και οι ερευνητές βρήκαν αρκετές μονάδες λογισμικού που στοχεύουν αυτήν την πλατφόρμα.

σχόλιο ID-ont: Ενοποιούνται τα Ληξιαρχεία της χώρας και δημιουργείται το Μητρώο Πολιτών. Δημιουργείται δηλ. μια μεγάλη βάση δεδομένων με ...όλους μας μέσα. Όπως έχουμε ξαναγράψει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη), για να λειτουργεί, πρέπει να επικοινωνεί με μια μεγάλη ή/και πολλές μικρές βάσεις δεδομένων. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σήμερα, της δημιουργίας μιας από τις μεγάλες βάσεις δεδομένων (μήπως και τη μοναδική;), με την οποία μπορούν να επικοινωνούν, αρχικά, πολλοί κρατικοί φορείς ...

«Νόμισε κανείς ότι σταμάτησαν οι διαδικασίες για την έκδοση της Κάρτας του Πολίτη; Όχι βέβαια! Οι Υπηρεσίες δουλεύουν πυρετωδώς, απλά δεν δημοσιοποιείται η "πρόοδος" που έχει γίνει...», λέγαμε από το 2013, όταν εξαγγέλθηκε το Μητρώο Πολιτών (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2014/01/video.html).

huffingtonpost.gr: «Ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», «αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας», «άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη», «απλούστευση και επιτάχυνση διαδικασιών στη λειτουργία του κράτους». Έννοιες που ακούγονται εδώ και δεκαετίες ως προεκλογικές υποσχέσεις, αρχίζουν να αποκτούν υπόσταση με το Μητρώο Πολιτών, που τίθεται σε λειτουργία από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Εσωτερικών, θα συνδέει online 1.036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών και θα αποτελεί την κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία εντάσσεται το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών. Χάρη σε αυτό, οι συναλλασσόμενοι θα απαλλαχθούν από την ταλαιπωρία να προσκομίζουν από υπηρεσία σε υπηρεσία αποσπάσματα ληξιαρχείου και πιστοποιητικά δημοτολογίου (πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και θανάτου), καθώς τα ληξιαρχικά γεγονότα του καθενός θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το βρετανικό think tank Chatham House σχετικά με την απειλή που συνιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ με στόχο πυρηνικά όπλα, προειδοποιώντας πως μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε εκτοξεύσεις τους, πυροδοτώντας έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα.

Όπως σημειώνεται στη σχετική μελέτη, τα συστήματα πυρηνικών όπλων είχαν πρωτοαναπτυχθεί σε μία εποχή κατά την οποία οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια, και που ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων δεν υπήρχε. Πολλά από τα αξιώματα πάνω στα οποία βασίζονται οι σύγχρονες πυρηνικές στρατηγικές είναι προγενέστερα της εξάπλωσης της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στα συστήματα διοικήσεως, ελέγχου και επικοινωνίας των πυρηνικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του Chatham House, υπάρχει ένας αριθμός από τρωτά σημεία και «κερκόπορτες» μέσα από τα οποία ένας κακόβουλος χάκερ θα μπορούσε να διεισδύσει σε ένα σύστημα πυρηνικών όπλων χωρίς να το γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις στις οποίες αυτό ανήκει. Το ανθρώπινο λάθος, τα σφάλματα συστήματος, τα προβλήματα/ τρωτά σημεία που υπάρχουν στον σχεδιασμό και λάθη/ κενά ασφαλείας στην αλυσίδα εφοδιασμού αποτελούν κοινά προβλήματα ασφαλείας στα συστήματα πυρηνικών όπλων. Επίσης, τεχνικές κυβερνοεπιθέσεων όπως η χειραγώγηση δεδομένων, οι ψηφιακές παρεμβολές κ.α. θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επικοινωνιών, οδηγώντας σε όλο και μεγαλύτερη αβεβαιότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ηλεκτρονική Κάρτα Βουλευτή.


σχόλιο ID-ont: Η Ηλεκτρονική Κάρτα με τα στοιχεία του Βουλευτή πρέπει να μπει στο σύστημα με την οθόνη που έχει μπροστά του, προκειμένου να μπορεί να ψηφίσει. Κάρτα του Πολίτη δηλαδή, περιορισμένων μεν δυνατοτήτων, κίνηση όμως με ισχυρό συμβολισμό: Εμείς λαέ εξελισσόμαστε, εσύ θα μείνεις πίσω; Δεν θες κι εσύ μια Καρτούλα, για λίγες δουλειές στην αρχή και αργότερα σου την εμπλουτίζουμε; 
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τι έγινε πριν 2 μήνες στην Εσθονία. Η super Ηλεκτρονική Ταυτότητα των πολιτών της Εσθονίας, που τόσο έχει διαφημιστεί από τα ΜΜΕ της χώρας μας, και χρησιμοποιείται ΚΑΙ για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, είχε μεγάλο πρόβλημα...
2. Η Εσθονία “παγώνει” τις ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ταυτότητες των κατοίκων λόγω κενού ασφαλείας (http://id-ont.blogspot.gr/2017/11/blog-post_6.html)

iefimerida.gr: ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ

 

Τέλος η παραδοσιακή ψηφοφορία στη Βουλή – Τα πρώτα τεστ για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι ψηφοφορίες από εδώ και στο εξής στη Βουλή.

Το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας έχει ήδη εγκατασταθεί και αυτές τις ημέρες γίνονται οι πρώτες δοκιμές.

Μάλιστα για αυτόν τον λόγο έκλεισε και για λίγες μέρες η αίθουσα της ολομέλειας και οι συνεδριάσεις γίνονταν στην αίθουσα της γερουσίας.

Η αίθουσα της ολομέλειας πλέον άνοιξε και η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα γίνει εκεί.

Δεν φαίνεται να έχουν πάρει σοβαρά του κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων ακόμα οι επιχειρήσεις και μάλλον τα χτυπήματα αλλά και τα πρόστιμα θα είναι πέραν των αναμενομένων. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι κυβερνογεκληματίες χτυπάν μόνο την ηλεκτρονική αλληλογραφία πιστεύοντας, ακόμα αν ήταν μόνο αυτό, πώς με μία διαγραφή γλύτωσαν, ωστόσο τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία και ίσως πιο γρήγορα από ότι η νέα τεχνολογία και το internet of things οι χρήστες του οποίου είναι πρώτοι στόχοι. Στόχοι είναι επίσης όσοι έχουν φτιάξει κωδικούς πρόσβασης σε έξυπνες συσκευές τα βιομετρικά και ψυχολογικά τους χαρακτηριστικά.

Ερευνα πάντως της ΑΟΝ προβλέπει ότι καθώς, ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων αυξάνεται σε ένταση και κλίμακα, οι επιχειρήσεις, δίχως άλλο θα αναγκαστούν να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις και το επιχειρηματικό ρίσκο. Η υιοθέτηση νέων εφαρμογών τεχνολογίας, οι αυστηρότεροι εποπτικοί κανονισμοί και αύξηση της αξίας των μη-φυσικών περιουσιακών στοιχείων και οι τρείς βασικοί λόγοι, λήψης περισσοτέρων και αυστηρότερων μέτρων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΟΝ:


Την ανησυχία του για την διαφύλαξη των ανθρωπίνων ελευθεριών στο πλαίσιο της εφαρμογής των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της οικονομίας, εξέφρασε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

"Αναμφίβολα η καθιέρωση των ψηφιακών τεχνολογιών παρέχουν αποτελεσματικές διαδικασίες σε διάφορους τομείς, παρόλα αυτά ως Εκκλησία αμφιβάλλουμε στο θέμα της ασφάλειας. Mιλούμε για τη δυνατότητα των κακόβουλων προσώπων ή δυνάμεων να χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για να παρέχουν μια ανεπανόρθωτη ζημιά σε μια χώρα και κοινωνία" - ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Στην συνέχεια ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας πρόσθεσε: "Η Εκκλησία ανησυχεί, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να περιορίσει απόλυτα την ανθρώπινη ελευθερία."

"Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχουμε τις οικονομικές συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, που σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει διαφάνεια, τον έλεγχο και ούτω καθεξής. Και πιστεύω ότι αυτά είναι αληθινά. Τι θα γίνει όταν σε κάποιο σημείο της ιστορίας, η πρόσβαση σε αυτές τις κάρτες, ανοίξει ως απάντηση στην πίστη μας;" - υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

σχόλιο ID-ont: Μήπως η μετάφραση της τελευταίας πρότασης θα έπρεπε να ήταν: "Τι θα γίνει όταν σε κάποιο σημείο της ιστορίας, η πρόσβαση σε αυτές τις κάρτες θα καθίσταται εφικτή, μόνο με αντάλλαγμα την πίστη σας;". Στα Αγγλικά (βλ. κατωτέρω) χρησιμοποιoιούνται οι λέξεις "your loyalty" που σημαίνει "την αφοσίωση σας". Θα μπορούσε δηλ. ο Πατριάρχης να λέει "μόνο με αντάλλαγμα την αφοσίωση σας (σ.σ. στο σύστημα);"

σχόλιο ID-ont: Η χρήση των βιομετρικών ξεκινάει. Διαδικασία η οποία δεν έχει τελειωμό, με τόσα πολλά και διαφορετικά βιομετρικά στοιχεία που έχουν βρεθεί: βλ. Οι κωδικοί πρόσβασης πρόκειται να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. http://id-ont.blogspot.gr/2017/12/blog-post_31.html 

Η Τράπεζα Κύπρου, πρώτη στον κόσμο, θα εκδώσει ανέπαφη κάρτα με βιομετρική πιστοποίηση χρήστη και συγκεκριμένα μέσω δαχτυλικού αποτυπώματος.

Οι κάτοχοι της κάρτας, αντί για εισαγωγή του γνωστού PIN για τις μεγάλες συναλλαγές, θα μπορούν να ακουμπούν το δάχτυλό τους στον ειδικό αισθητήρα της κάρτας και να πιστοποιούν τη συναλλαγή.

Κατά την έκδοση της τα δαχτυλικά αποτυπώματα του χρήστη θα περνάνε μέσα στην κάρτα και κάθε φορά θα γίνεται η απαραίτητη σύγκριση για την πιστοποίηση.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι κάτοχοι της κάρτας θα πρέπει να μεταβούν στα καταστήματα της τράπεζας για να περαστούν τα δαχτυλικά αποτυπώματα στην κάρτα!

Συναγερμός έχει σημάνει στον κόσμο της τεχνολογίας, καθώς ερευνητές της Google, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας σχεδόν σε όλους τους επεξεργαστές (τσιπάκια) που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές, στα κινητά τηλέφωνα, στις ταμπλέτες και στις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα δύο κενά Meltdown και Spectre, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν χάκερ (αν δεν το έχουν κάνει ήδη), αφορούν τσιπ των πιο γνωστών εταιρειών κατασκευής: της Intel, της AMD και της ARD. Οι χάκερ θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μνήμη των συσκευών, καθώς και σε ευαίσθητα δεδιομένα όπως κωδικούς (passwords). Η Google αποκάλυψε ότι το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό στις κατασκευάστριες εταιρείες από το καλοκαίρι του 2017. Αλλά μόλις τώρα διέρρευσε από ανώνυμους προγραμματιστές και έγινε ευρύτερα γνωστό (αρχικά μέσω της τεχνολογικής ιστοσελίδας The Register), προτού δυστυχώς υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των κενών κυβερνοασφάλειας, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τους απανταχού χάκερ.

Οι εταιρείες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ισχυρίσθηκαν ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με λάθος σχεδιασμού στο υλικό τους (hardware) και ότι αντιμετωπίζεται εφόσον οι χρήστες εγκαταστήσουν νέες αναβαθμίσεις ασφαλείας στο λογισμικό (λειτουργικό σύστημα) των συσκευών τους. Δήλωσαν επίσης ότι εργάζονται εσπευσμένα για να διορθώσουν τις «κερκόπορτες». Κάποιες αναβαθμίσεις λογισμικού θα είναι διαθέσιμες μέσα στις επόμενες μέρες, δήλωσε η Intel, η οποία τροφοδτεί με επεξεργαστές το 80% περίπου των προσωπικών επιτραπέζιων υπολογιστών διεθνώς και το 90% των φορητών Η/Υ.

σχόλιο ID-ont: Αυτό σημαίνει αποικιοκρατία. Εφαρμόζουν στην Ελλάδα, σαν να είναι επαρχία τους, το πείραμα με το πλαστικό χρήμα (βλ. Πλαστικό χρήμα, κρατικός …τζόγος και άλλα ανομήματα! http://id-ont.blogspot.gr/2017/12/blog-post_27.html) γιατί ...δεν μπορούν να το εφαρμόσουν στη χώρα τους !

DW: Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, η πλειοψηφία των Γερμανών χρησιμοποιεί μετρητά και αποφεύγει τις πληρωμές με κάρτα. Θα πείσουν τελικά τους καταναλωτές οι νέες εφαρμογές ηλεκτρονικής πληρωμής;

Αγορές στο σούπερμαρκετ με κινητό, πληρωμή καφέ μέσω εφαρμογής και εστιατόρια που δέχονται μόνο κάρτες. Αυτά που ακόμα και σήμερα πολλοί Γερμανοί τοποθετούν στο απώτερο μέλλον ή απορρίπτουν χωρίς δεύτερη κουβέντα, είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου. Στις σκανδιναβικές και αγγλοσαξονικές χώρες ή ακόμα και σε αναδυόμενες οικονομίες η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών αναπτύσσεται συνεχώς.

Οι Γερμανοί ωστόσο επιμένουν να λατρεύουν τα μετρητά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόλις μια στις είκοσι πληρωμές γίνεται στη Γερμανία με πιστωτική κάρτα, σύμφωνα με την γερμανική εταιρία συμβούλων Barkow Consulting. Στατιστικά κάθε γερμανός πολίτης κρατά στο σπίτι του 2.200 ευρώ, δηλώνει ο Πέτερ Μπάρκοφ. Προφανώς ο κίνδυνος διαρρήξεων δεν δρα αποτρεπτικά. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ οι Γερμανοί έχουν 103 ευρώ κατά μέσο όρο στο πορτοφόλι τους. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 65.

Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου Επικοινωνίας Chaos Communication Congress (34c3) οι διοργανωτές διεξήγαγαν τα πρώτα συμπεράσματα.
 
Από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο, περίπου 15.000 άνθρωποι, περισσότεροι από ποτέ, επισκέφθηκαν την εμπορική έκθεση της Λειψίας. Για τέσσερις ημέρες ασχολήθηκαν για τις πτυχές ασφάλειας, αλλά και με τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. “Και στα δύο ζητήματα, επικεντρωθήκαμε ακόμη περισσότερο από πέρυσι”, δήλωσε η Constanze Kurz, εκπρόσωπος του Chaos Computer Club (CCC).

Οι χάκερ εντόπισαν και παρουσίασαν τρύπες ασφαλείας, όπως μεταξύ άλλων στους σταθμούς φόρτισης ή στις online συναλλαγές με τράπεζες. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρώην ομοσπονδιακός Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Peter Schaar, καθώς επίσης ο Hans-Christian Ströbele και ο Edward Snowden. Πολλές από τις διαλέξεις, αφορούσαν την κατάσταση της πολιτικής δικτύων σε μεμονωμένες χώρες, όπως τη Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Το 2017 ήταν μια χρονιά που αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν ήταν ασφαλές. Η μια κυβερνοεπίθεση διαδεχόταν την άλλη, από την παραβίαση στην εταιρεία Equifax που άφησε εκτεθειμένη τη μισή Αμερική, μέχρι παγκόσμιες εκστρατείες εκβιασμού και λύτρων που στοίχισαν σε εταιρείες εκατομμύρια δολάρια. Και όλες οι κυβερνοεπιθέσεις έγιναν σαν κεραυνός εν αιθρία, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πόσο ανησυχητικά εύθραυστες είναι οι προσωπικές πληροφορίες μας.

Έχουν γνωστοποιηθεί αρκετά ακόμα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κρατικοί χάκερ, ενώ πλέον η δημιουργία εξελιγμένων τρόπων διάδοσης κακόβουλου λογισμικού και λογισμικού εκβιασμού (λυτρισμικό), αλλά και τρόπων κλοπής δεδομένων από εταιρείες, είναι πιο εύκολη από ποτέ.

Επιπλέον, οι εταιρείες συχνά αποτυγχάνουν να βρουν και να διορθώσουν εγκαίρως τα αδύναμα σημεία στα συστήματα ασφαλείας τους.

Και τα χειρότερα έρχονται. «Καθώς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ολοένα και περισσότερο για τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, οι εγκληματίες συνειδητοποιούν την πραγματική αξία των δεδομένων που προστατεύουν οι οργανισμοί και οδηγούμαστε στη στοχοποίηση των εν λόγω εταιρειών. Σαν αποτέλεσμα, βλέπουμε περισσότερες παραβιάσει μεγάλου βεληνεκούς, περισσότερες παραβιάσεις σε μεγάλες εταιρείες», δήλωσε ο Μαρκ Νουνίκοβεν, αντιπρόεδρος του τμήματος έρευνας υπολογιστικού νέφους (Cloud) στην εταιρεία ασφάλειας Trend Micro.

Συγκεκριμένα, το λυτρισμικό, δηλαδή το λογισμικό που κλειδώνει αρχεία, ώστε μετά οι χάκερ να μπορούν να ζητήσουν λεφτά ώστε τα αρχεία να γίνουν πάλι διαθέσιμα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, συναντιέται όλο και περισσότερο.

σχόλιο ID-ont: Γι΄αυτό λέμε σήμερα, ΟΧΙ στις Κάρτες. Αυτές αποτελούν την κερκόπορτα από την οποία θα εισέλθουν στη ζωή μας, όλες οι "σύγχρονες" μέθοδοι συναλλαγών με βιομετρικά στοιχεία, με την φτηνή πρόφαση ότι προσφέρουν ασφαλέστερες μεθόδους συναλλαγών. Έτσι όμως θα μπει οριστική ταφόπλακα στις ελευθερίες του ανθρωπίνου προσώπου (ελευθερία συναλλαγών, προσωπικής επικοινωνίας, συναθροίζεσθε, διάχυσης ιδεών, πολύ προσωπικών επιλογών κοκ) καθότι η χρήση βιομετρικών στοιχείων (πχ. ίριδα, χροιά φωνής, σχήμα φλεβών στην παλάμη (vein pattern), δακτυλικό αποτύπωμα, σχήμα προσώπου, τρόπος βηματισμού, κ.α.) συνεπάγεται αναγνώριση και καταγραφή παντού και πάντα... 

sepe.gr: Παρελθόν θα αποτελούν στο προσεχές μέλλον οι κωδικοί πρόσβασης, καθώς ήδη από το 2018 η αναγνώριση μέσω βιομετρικών στοιχείων θα είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις. Νέα έρευνα της Deloitte εκτιμά ότι ήδη υπάρχουν σήμερα, παγκοσμίως, πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές, που περιλαμβάνουν έναν σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η έρευνα της εταιρείας δείχνει ότι 15 εκατομμύρια καταναλωτές στην «ώριμη» ψηφιακά αγορά της Μεγάλης Βρετανίας διαθέτουν ένα smartphone, που ενσωματώνει σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 36% της εγκατεστημένης βάσης χρηστών, με το 79% αυτής της ομάδας να κάνει χρήση του σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η δε πιο κοινή βιομετρική εφαρμογή, αφορά το 96% των χρηστών, ήταν το ξεκλείδωμα του κινητού τηλεφώνου.

σχόλιο ID-ont: Θέλουν και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Κάρτα του Πολίτη! Γιατί; Για να βρίσκουν οι hackers πιο εύκολα τα στοιχεία μας;;;
Θα μας ζητήσουν συγνώμη για τις διαρροές δεδομένων και ταυτόχρονα θα υποσχεθούν ότι στο μέλλον θα λάβουν όλα τα απαραίητα μέτρα για να γίνουν οι Βάσεις Δεδομένων ασφαλέστερες; Τρομάρα τους...

Μεγάλη διαρροή δεδομένων πραγματοποίησαν οι Anonymous Greece, όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα cyberguerrilla.org.

«Σήμερα η κυβέρνηση της Ελλάδας δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Η σελίδα μας Anonymous Greece απαγορεύτηκε στο Facebook και γι’ αυτό αναρτάμε τις δράσεις μας στο cyberguerrilla.org». Με αυτό το μήνυμα, οι anonymous ενημερώνουν ότι σήμερα χακάρανε την ελληνική κυβέρνηση.

Στο μήνυμά τους, μιλούν για ένα νέο εγχείρημα που ονομάζεται «Unknown Project». Όπως αναφέρουν:

«Επιστρέψαμε!..
Αγαπητοί Έλληνες πολίτες,
Μετά από καιρό που είχαμε να δράσουμε ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση, ενώσαμε ξανά τις δυνάμεις μας για ένα εγχείρημα. Το εγχείρημα ονομάζεται Unknown Project. Το εγχείρημα αυτό προορίζεται να επεκταθεί στην παγκόσμια κοινότητα των Anonymous. Γιατί χρειάζεται να επεκταθεί το εγχείρημα;

σχόλιο ID-ont: Εξαιρετικό πανό στην φωτογραφία αριστερά, από το σχετικό συνέδριο στη Γερμανία: 
«1. Η Google φιλτράρει τις σκέψεις σου (φιλτράροντας τα αποτελέσματα των αναζητήσεών σου, με κάθε google search),
2. Η Apple ξέρει που είναι η μαμά σου (κάθε μαμά κι ένα iphone), 
3. Το Facebook επιλέγει τι θα διαβάσεις, (προβάλλοντας θέματα που σε "ενδιαφέρουν"),
4. H Amazon γνωρίζει τα δώρα που λαμβάνεις,
5. Η Microsoft κάνει "format" στα παιδιά σας (εννοώντας, μάλλον, ότι σβήνει από το μυαλό των παιδιών ότι τους έχει μάθει η κοινωνία, επανεγγράφοντας σε αυτό, τις αξίες που αυτή επιθυμεί...)»

euronews.gr: Στον κόσμο των χάκερς, υπάρχουν οι «καλοί» και οι «κακοί».

Οι «καλοί», που ονομάζονται «χάκερ με λευκά καπέλα», έχουν σκοπό την προάσπιση της δημοκρατίας, του χακτιβισμού, της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας της πληροφόρησης.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι πιο διάσημοι από αυτούς είναι οι Anonymous, αν και στη διαδικτυακή κοινότητα υπάρχουν αρκετές συζητήσεις για το θέμα. 

Αυτές τις ημέρες, «χάκερ με λευκά καπέλα» από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Λειψία της Γερμανίας για το συνέδριο του Chaos Computer Club (CCC), του μεγαλύτερου σχετικού δικτύου στην Ευρώπη.


Οι αισθητήρες των smartphones, όπως τα επιταχυνσιόμετρα, τα γυροσκόπια και οι αισθητήρες εγγύτητας αποτελούν πιθανό τρωτό σημείο ως προς την ασφάλειά τους, σύμφωνα με ερευνητές του NTU Singapore (το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ της Σιγκαπούρης), που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο Cryptology ePrint Archive στις 6 Δεκεμβρίου.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων από έξι διαφορετικούς αισθητήρες σε smartphones και εξελιγμένους αλγορίθμους machine learning και deep learning, οι ερευνητές κατάφεραν να ξεκλειδώσουν smartphones με Android τα οποία είχαν αριθμό ΡΙΝ από τους 50 πιο κοινούς, με ακρίβεια 99,5%, σε μόλις τρεις προσπάθειες. Το κορυφαίο προηγούμενο ποσοστό επιτυχίας για τους 50 πιο κοινούς αριθμούς ΡΙΝ ήταν 74%, ωστόσο η τεχνική του ΝΤU μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθούν και οι 10.000 πιθανοί συνδυασμοί τετραψήφιων ΡΙΝ.

Με επικεφαλής τoν Σιβάν Μπασίν, ερευνητή των εργαστηρίων Temasek, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τους αισθητήρες για να βρουν ποιους αριθμούς πατούσαν οι χρήστες, χρησιμοποιώντας ως «οδηγούς» την κλίση του κινητού και το πόσο φως μπλόκαραν ο αντίχειρας ή τα άλλα δάκτυλα.
 
Οι ερευνητές θεωρούν πως η δουλειά τους υποδεικνύει ένα σημαντικό πρόβλημα στον χώρο της ασφάλειας smartphones, καθώς η χρήση των αισθητήρων στα τηλέφωνα δεν απαιτεί τη χορήγηση σχετικής άδειας από τον κάτοχο της συσκευής- και τα δεδομένα τους είναι ανοιχτά και διαθέσιμα προς χρήση από όλες τις εφαρμογές.

Στο βιβλίο της Α΄ Λυκείου «Αρχές Οικονομίας» κεφ 10, σελ 134-137, διαβάζουμε για τους στόχους της κρατικής παρέμβασης: Το κράτος παρεμβαίνει για να :

α) εξασφαλίσει ορισμένες υπηρεσίες στους πολίτες που μόνο αυτό θα μπορούσε να δώσει: άμυνα της χώρας, προστασία από κακοποιούς, δημόσια υγιεινή, δημιουργία υποδομών κλπ.

β) αντιμετωπίσει ανισότητες στα εισοδήματα και στον πλούτο: δίνει συντάξεις, διάφορα βοηθήματα με τη μορφή επιδομάτων (ανεργίας, οικογενειακών κλπ.) ή προσφέρει δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή διάφορα αγαθά (εκπαίδευση, συγκοινωνίες, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομειακή περίθαλψη, κλπ) που συχνά ονομάζονται κοινωνικός μισθός.

γ) πετύχει τη μέγιστη δυνατή παραγωγή από τους υπάρχοντες πόρους: αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων και άμβλυνση συνεπειών αυτών, πλήρη απασχόληση παραγωγικών συντελεστών, διάχυση καινοτομιών παραγωγής κλπ

δ) μεριμνήσει για το μέλλον: Προβλέπει τις μελλοντικές ανάγκες και τα πιθανά μελλοντικά προβλήματα και επεξεργάζεται λύσεις, δηλ. προσπαθεί να ενισχύσει την αναπτυξιακή διαδικασία της κοινωνίας.

Νομίζουμε πως πρόκειται για μια εξαιρετική παρουσίαση του ρόλου του κράτους, της σπουδαιότητας ύπαρξής του και - στο βαθμό που επιτελεί τις ανωτέρω λειτουργίες - της αναγκαιότητας πληρωμής φόρων από όλους μας.

Αφορμή για την ανωτέρω παράθεση της λειτουργίας του κράτους αποτελούν οι νέες δραστηριότητες στις οποίες έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, δεν εμπίπτουν στο αντικείμενο της λειτουργίας του, αλλά αποτελούν υπέρβαση αυτής και «εισπήδησή» του, σε άλλους τομείς που δεν του ανήκουν.

Όλοι μας πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται τα μετρητά στην φυσική τους μορφή. Αυτό ασκεί ισχυρό νομισματικό έλεγχο στους τυχοδιωκτισμούς των κυβερνήσεων και των τραπεζών.

Έχουμε πει για τον πόλεμο κατά των μετρητών στην φυσική τους μορφή και θα το κάνουμε πολλές φορές ακόμα. Μιλήσαμε για συγκεκριμένους στόχους του μονοπωλιακού κεντρικού νομισματικού σχεδιασμού, οι οποίοι προσβλέπουν στην παρακολούθηση των ιδιωτικών οικονομικών συναλλαγών των πολιτών και στη χάραξη πολιτικής αρνητικών επιτοκίων. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μέσω του οποίου οι κυβερνήσεις καλύπτουν τις βρομιές τους όσον αφορά τη νομισματική πολιτική και προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το εγγενώς ασταθές τραπεζικό σύστημα.

Σε ένα σύστημα πολιτικού fiat χρήματος και κλασματικών αποθεματικών, υπάρχουν πολύ ελάχιστοι περιορισμοί στην επέκταση της προσφοράς χρήματος και των τραπεζικών πιστώσεων. Η προοπτική της διάσπασης ολόκληρου του νομισματικού συστήματος, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ασυδοσία των κυβερνήσεων και του τραπεζικού συστήματος στην άμβλυνση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος και του ύψους του επιτοκίου – αλλά αυτό δεν αρκεί τελικά.

Η χρήση μετρητών ασκεί έλεγχο και προστατεύει το νομισματικό σύστημα

Υπάρχει μια παγκόσμια ώθηση από τους νομοθέτες για την εξάλειψη της χρήσης φυσικών μετρητών σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η κίνηση αναφέρεται συχνά ως "Ο πόλεμος κατά των μετρητών" και υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες:
1. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θέλουν την εξάλειψη της χρήσης μετρητών καθώς αυτό θα διευκολύνει την παρακολούθηση όλων των τύπων συναλλαγών - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται από εγκληματίες.
2. Σαν εχθρός ορίζονται εγκληματίες και τρομοκράτες, οι οποίοι χρησιμοποιώντας χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας καθιστούν τις παράνομες συναλλαγές ευκολότερες και αυξάνουν την ανωνυμία.
3. Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι απλοί πολίτες καθώς η καταναγκαστική εξάλειψη των φυσικών μετρητών θα έχει πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία και τις κοινωνικές ελευθερίες.

Είναι τα μετρητά ακόμα ο βασιλιάς;
 
Τα μετρητά ήταν πάντα ο βασιλιάς - αλλά ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ευκολία χρήσης των νέων τεχνολογιών συνέβαλε στη βελτίωση της βιωσιμότητας των συναλλαγών εκτός μετρητών:
-Ηλεκτρονική τραπεζική
-Smartphones
-Τεχνολογίες πληρωμών
-Κρυπτονομίσματα

Το 2015, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές χωρίς μετρητά παγκοσμίως αξίας 426 δισ. δολαρίων - αύξηση κατά 50% από το 2010.

Και σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι πληρωμής ψηφιακά, όπως:

Πράκτορες παρακολουθούν, πράκτορες που με την σειρά τους παρακολουθούν πράκτορες. Θα μπορούσε να αποτελεί κατασκοπευτικό θρίλερ, τοποθετημένο στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Μόνο που δεν λαμβάνει χώρα στους σκοτεινούς δρόμους της Μόσχας, τους οποίους οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες συνήθιζαν να αποκαλούν «τα πιο επικίνδυνα και πιο σημαντικά πεδία μάχης των πληροφοριοδοτών». Ούτε περιλαμβάνει πισώπλατα μαχαιρώματα, διπλές ταυτότητες, προσχηματικές σεξουαλικές σχέσεις και απόρρητα έγγραφα σε χοντρούς μαύρους φακέλους.

Αντιθέτως, αφορά χάκερ, μυστικές υπηρεσίες, υπολογιστές και λογισμικά που καθιστούν εφικτές τις ψηφιακές συρράξεις του λεγόμενου κυβερνοπολέμου. Μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες περιβάλλον βρίσκεται και η Ελλάδα. Εκτός από τον γεωπολιτικό αναβρασμό στην ευρύτερη γειτονιά της, αποτελεί μέρος ενός παγκοσμιοποιημένου συστήματος, και ως εκ τούτου είναι ευάλωτη και εν δυνάμει στόχος σε τέτοιες απειλές. Αρκετοί αναλυτές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι βρίσκεται εδώ και καιρό εμπλεκόμενη σ’ έναν υβριδικό πόλεμο με την Τουρκία.

Η κυβερνοαπειλή (cyber threat) αποτελεί τη σύγχρονη ηλεκτρονική μορφή της τρομοκρατίας, καταδεικνύοντας πόσο ευάλωτα είναι τα κράτη και οι οικονομίες τους σε όλο τον πλανήτη. Διαδικτυακές επιθέσεις στοχοποιούν και οδηγούν σε παράλυση υπουργικές και κοινοβουλευτικές ιστοσελίδες, κυβερνητικές επικοινωνίες, online τραπεζικά συστήματα και δικτυακούς τόπους κορυφαίων ειδησεογραφικών οργανισμών.

Η αρμόδια γερμανική υπηρεσία για τα καρτέλ έκρινε ότι η εταιρεία Facebook καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά, σε μια απόφαση που αμφισβητεί την πρακτική του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιεί με στόχο το οικονομικό όφελος τα προσωπικά δεδομένα των δύο δισ. χρηστών μέσω στοχευμένης διαφήμισης.

Παρουσιάζοντας τα αρχικά ευρήματα από την έρευνα 20 μηνών, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ ανακοίνωσε ότι η Facebook έχει κυρίαρχη θέση μεταξύ των κοινωνικών δικτύων – έναν χαρακτηρισμό που η Facebook απέρριψε ως «ανακριβή».

Η Αρχή εμφανίστηκε αντίθετη στην απαίτηση της Facebook να εξασφαλίζει πρόσβαση σε στοιχεία τρίτων όταν ανοίγει ένας λογαριασμός – περιλαμβανομένων και στοιχείων από τα δικά της προϊόντα WhatsApp και Instagram – καθώς και τον εντοπισμό των ιστοσελίδων στις οποίες μπαίνουν οι χρήστες της.

«Πάνω από όλα, θεωρούμε τη συλλογή στοιχείων εκτός του κοινωνικού δικτύου της Facebook και την ενσωμάτωσή τους στον λογαριασμό του Facebook προβληματική», δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Αντρέας Μουντ σε ανακοίνωση.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν ένας χρήστης του Facebook κλικάρει σε μία σελίδα, η οποία διαθέτει την επιλογή like στο Facebook – ακόμα και όταν o χρήστης δεν κάνει like, πρόσθεσε.

Τεράστιες οικονομικές απώλειες υπέστησαν ρωσικές επιχειρήσεις το 2017 έπειτα από κυβερνοεπιθέσεις. Το θέμα είναι ότι ακόμα και έτσι, οι επιχειρηματίες υποτιμούν αυτή την υπαρκτή απειλή.

Κατά τη διάρκεια του 2017 οι ρωσικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 116 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ), από κυβερνοεπιθέσεις, γράφει η εφημερίδα RBK επικαλούμενη τα στοιχεία που παρουσίασε το Εθνικό Ίδρυμα Οικονομικών Ερευνών (ΕΙΟΕ).

Αυτό σημαίνει ότι μια στις πέντε ρωσικές επιχειρήσεις πλήττεται από χάκερ και όπως λένε οι ειδήμονες οι ρώσοι επιχειρηματίες υποτιμούν, προς το παρόν, τη σοβαρότητα της απειλής αυτής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΟΕ, την πρώτη θέση στον κατάλογο των επιχειρήσεων που πλήττονται από κυβερνοεπιθέσεις κατέχουν οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 62%. Συνήθως από τις επιθέσεις μολύνονται με ιούς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των συνεργατών των επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες σχετίζονται με εκβιασμούς με σκοπό την απόσπαση χρημάτων ( σε ποσοστό 20%), με την παραβίαση των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων (12%) και με δολιοφθορές στην ιστοσελίδα τη εταιρείας (σε ποσοστό10%).

Οικονομικές απώλειες υπέστησαν το 22% των επιχειρήσεων που δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό των απωλειών αυτών έφθασε και το 39%. Ο μέσος όρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθε στα 850.000 ρούβλια (12000 ευρώ) ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις σα 30.000 ρούβλια (50 ευρω).

σχόλιο ID-ont: Σιγά την έκπληξη! Μας τα έχει πει, χρόνια τώρα, ο καθηγητής του Harvard κος Kenneth Rogoff, ο οποίος θεωρεί πως τα μετρητά είναι κατάρα και πρέπει να καταργηθούν. Τραπεζικοί θεωρούν πως μόνο με την κατάργηση των μετρητών μπορούν να εφαρμοστούν αρνητικά επιτόκια (βλ. μελέτη της CITIBANK). Άλλωστε όπως λεει και ο Νόρμπερτ Χέρινγκ «Οι άμεσα ωφελημένοι από την κατάργηση των μετρητών θα είναι οι τράπεζες και οι εταιρείες πληροφορικής».

mononews.gr: Πέρασαν ήδη επτά χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπέζης, δηλαδή με κάρτες ή επιταγές, και όχι με μετρητά. Το μέτρο αυτό είχε ανακοινώσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το 2010, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, και αρχικά το όριο τέθηκε στις 3.000 ευρώ, όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2012 έπεσε στα 1.500 ευρώ, ενώ από το 2014 είναι στα 500 ευρώ.

Πολλοί πιθανόν να αμφισβητήσουν την επιτυχία του μέτρου αυτού, με δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει. Όμως η πραγματικότητα είναι πως αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, η φοροδιαφυγή θα ήταν ακόμα πιο μαζική, αφού οι συναλλαγές θα γίνονταν κάτω από τα “ραντάρ” των τραπεζών και των ελεγκτικών μηχανισμών και θα υπήρχε πεδίο δόξης λαμπρόν για κάθε επίδοξο φοροφυγά.

Μήπως έχει έρθει η ώρα για ένα ακόμα πιο τολμηρό βήμα; Μήπως θα μπορούσε το όριο αυτό των 500 ευρώ να πέσει ακόμα πιο χαμηλά; Πάντως, οι συνθήκες είναι ώριμες: μετά την επιβολή των capital controls, οι Έλληνες έχουν πια εξοικειωθεί με το πλαστικό χρήμα και το χρησιμοποιούν σε όλο και περισσότερες καθημερινές συναλλαγές τους, με τη “βοήθεια” και των τραπεζών, που προσφέρουν προγράμματα επιβράβευσης για τη χρήση καρτών, αλλά και με την υποχρεωτική πλέον τοποθέτηση POS στα περισσότερα καταστήματα και για τις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες.

Ζητάμε από Υπηρεσία Ασφάλειας να σταματήσει την επέκταση αυτού του προγράμματος
 
Δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές αρχές να σταματήσουν την προγραμματισμένη επέκταση του προγράμματος σάρωσης των προσώπων στα αεροδρόμια, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, λέγοντας ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ταξιδιωτών σε ορισμένες πτήσεις που αναχωρούν από εννέα αεροδρόμια των ΗΠΑ για διεθνείς προορισμούς μπορεί να μην είναι ακριβής, και εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
 
Το Κογκρέσο ενέκρινε τη χρήση του προγράμματος για τους μη υπηκόους των ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν εξουσιοδότησε ρητά τη χρήση του για τους Αμερικανούς.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το σύστημα είναι απαραίτητο για να αποτρέψει τους ταξιδιώτες να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας την ταυτότητα κάποιου άλλου και να εμποδίσουν τους επισκέπτες στις ΗΠΑ να παραβλέψουν τη βίζα τους.

Οι γερουσιαστές σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Kirstjen Nielsen, εξέφρασαν ανησυχίες, ότι πάρα πολλοί ταξιδιώτες θα ενοχλούνταν τα από λάθος αποτελέσματα της σάρωσης και αμφισβητούν γιατί οι αμερικανοί υποβάλλονται στις οθόνες, γνωστή ως βιομετρική τεχνολογία ανίχνευσης εξόδου.

Στην επιστολή τους, διατύπωσαν αντιρρήσεις για την επέκταση του προγράμματος πέραν των εννέα αερολιμένων όπου ήδη χρησιμοποιείται.

Μια πιθανή επίθεση από χάκερ θα μπορούσε να βυθίσει ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην διακόπτοντας ή αλλάζοντας τα δεδομένα των συστημάτων παρακολούθησης HSMS (Hull stress monitoring system) για να προκαλέσει ανισορροπία στο φορτίο επί του πλοίου.

Αν το δίκτυο ενός τέτοιου πλοίου παραβιαζόταν είτε μέσω της μονάδας satcom είτε μέσω επίθεσης “phish”, τα δεδομένα από τα συστήματα ασφαλείας θα μπορούσαν να δείξουν ότι όλα αυτά είναι εντός των προδιαγραφών ανοχής του πλοίου.

“Η φόρτωση συνεχίζεται, χωρίς να ακούγονται ειδοποιήσεις ακραίων καταστάσεων. Το πλήρωμα δεν το γνωρίζει αυτό, καθώς βασίζεται στα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, δεν το αντιλαμβάνεται κανείς μέχρις ότου το πλοίο σπάσει στα δύο”, εξήγησε η Pen Test Partners.

Τα συστήματα παρακολούθησης πίεσης των πλοίων εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες χύδην φορτίου, εξασφαλίζοντας ότι οι πιέσεις δεν υπερβαίνουν τις προδιαγραφές σχεδιασμού. Η φόρτωση θα πρέπει κατά κανόνα να εποπτεύεται από τον επικεφαλής αξιωματικό, ο οποίος έχει στη διάθεσή του μόνο υπολογισμούς και πίνακες για την εκτίμηση των δυνάμεων που ασκούνται στο πλοίο.

Στον φίλο μου αρέσουν τα καυτερά φαγητά. Πληρώνει τις συνέπειες, όμως, τα επόμενα πρωινά. Καθώς οι συμβατικές θεραπείες δεν ανακούφιζαν πλήρως, έκανε μια σχετική έρευνα στο Διαδίκτυο από τον επαγγελματικό του υπολογιστή. Την επόμενη ημέρα, η γραμματέας του (με πρόσβαση στα emails του) καθώς και το μισό γραφείο ήξεραν ότι πάσχει από αιμορροΐδες! Αυθημερόν, τέσσερα διαφημιστικά μηνύματα από φαρμακευτικές εταιρείες και ιατρικά κέντρα τού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις σελίδες που άνοιγε. Τα ίδια έχετε πάθει οι περισσότεροι όταν, ονειροπολώντας, σερφάρετε ψάχνοντας ξενοδοχεία στο Παρίσι. Σωρηδόν εισερχόμενα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους ιστοτόπους που επισκεπτόμαστε. Ο,τι κάνουμε και όποιοι είμαστε, το διαδικτυακό προφίλ μας, είναι γνωστό σε πάμπολλες εταιρείες που το αγοράζουν και εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που θα ισχύσει από τον προσεχή Μάιο, κατάρτιση «προφίλ» είναι η αυτόματη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που αφορούν κυρίως την εργασία, τις αγορές, την οικονομική κατάσταση, την υγεία, τα ενδιαφέροντα, την αξιοπιστία, τη συμπεριφορά, τις μετακινήσεις του προσώπου. Η τεχνολογία καθιστά όλο και ευκολότερη την αυτόματη κατάρτιση προφίλ και τη στόχευση του ατόμου για εμπορικούς σκοπούς.
 
Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα για τον Κανονισμό; Κάθε στοιχείο που αποσκοπεί στην εξακρίβωση της ταυτότητας του ατόμου, όπως ενδεικτικά οι διευθύνσεις IP, το ΑΦΜ, τα δεδομένα θέσης, παράγοντες που προσιδιάζουν στη σωματική, σεξουαλική, γενετική, ψυχολογική, οικονομική, πολιτιστική ή κοινωνική ταυτότητα του ατόμου, χωρίς απαραίτητα να περιλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο. Οι νομικοί θα έχουμε δουλειά γιατί ο ορισμός αυτός χωράει πολλή ερμηνεία και ενσωματώνει σχεδόν τα πάντα.

σχόλιο ID-ont: Ορίστε ένα παράδειγμα χώρας, όπου η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως μέσο καταστολής/χειραγώγησης/επιβολής και την ΨΗΦΙΑΚΗ και ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΗ τεχνολογία.

Γι' αυτό εναντιωνόμαστε μέσω αυτού του blog στην υπέρμετρη συλλογή προσωπικών δεδομένων, σε πολλές και διασυνδεδεμένες μεταξύ τους βάσεις δεδομένων. Σήμερα προσφέρουν εξυπηρέτηση, αύριο-μεθαύριο όμως, με κάποια άλλη "δημοκρατική" κυβέρνηση, τα συστήματα συλλογής προσωπικών δεδομένων και οι πληροφορίες τους, μπορούν να αξιοποιηθούν εις βάρος των πολιτών και της δημοκρατίαςΤα συστήματα θα είναι στη διάθεσή τους, έτοιμα, μακροχρόνια δοκιμασμένα, πλήρως λειτουργικά και αποτελεσματικά.

efsyn.gr: Κανένας δεν γνωρίζει τι συνέβη στον Ουιγούρο φοιτητή μετά την επιστροφή του στην Κίνα από την Αίγυπτο. Συνελήφθη από την αστυνομία και από τότε αγνοείται. Ούτε οι γείτονές του στο χωριό τον έχουν δει εδώ και μήνες. Ούτε οι πρώην συμμαθητές του που φοβούνται ότι η αστυνομία τον σκότωσε στο ξύλο.

Ούτε η μητέρα του, η οποία άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της στους ρεπόρτερ του Associated Press, οι οποίοι της έδειξαν μια φωτογραφία ενός όμορφου νεαρού σε ένα πάρκο.

«Ναι αυτός είναι» λέει και ξεσπάει σε κλάματα. «Είναι η πρώτη φορά που μαθαίνω για αυτόν εδώ και μήνες» προσθέτει και διερωτάται «Είναι ζωντανός ή νεκρός;».

Οι φίλοι του φοιτητή πιστεύουν ότι ανήκει στους χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες, ανθρώπους, ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι έχουν βρεθεί χωρίς δίκη σε μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατηγορούμενοι για υποτιθέμενα πολιτικά εγκλήματα που ξεκινούν από εξτρεμιστικές σκέψεις έως απλά την πρόθεση να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν στον εξωτερικό.

Τουλάχιστον έξι στις δέκα απόπειρες παραβίασης εταιρικών δικτύων από χάκερς είναι επιτυχημένες, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει σε περίπου 70% όταν οι παραβιάσεις δεν αντιμετωπίζονται άμεσα. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει η νέα έκθεση της SafeBreach με τον εύγλωττο τίτλο «Hacker’s Playbook».

Για τις ανάγκες της τρίτης, ανανεωμένης έκδοσης της μελέτης η εταιρεία ανέλυσε 3.400 διαφορετικές τακτικές παραβίασης εκτελώντας 11,5 εκατομμύρια προσομοιώσεις επιθέσεων σε εταιρικά περιβάλλοντα από την οπτική του εισβολέα. Η νέα έκδοση του «Hacker’s Playbook» κατάγραψε ανώνυμα δεδομένα από προσομοιώσεις επιθέσεων σε πάνω από 100 πραγματικά περιβάλλοντα τόσο σε τοπικά δίκτυα και εγκαταστάσεις όσο και στο cloud.

Το σύνολο των συμπερασμάτων της μελέτης είναι άκρως ανησυχητικό, αλλά το πλέον ενδιαφέρον για τους υπεύθυνους ασφαλείας των επιχειρήσεων είναι ότι οι έλεγχοι που εφαρμόζουν συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς και αποσπασματικοί. Αρκετοί οργανισμοί μάλιστα όχι μόνο δεν υιοθετούν μια συνεκτική και οργανωμένη στρατηγική ασφαλείας, αλλά αγνοούν εντελώς τους κινδύνους.

Τα πιο επικίνδυνα malware

Τα πέντε κορυφαία κακόβουλα προγράμματα κατορθώνουν να διαπεράσουν την ασφάλεια των δικτύων σε περισσότερες από τις μισές απόπειρες. Νέα είσοδος στα πέντε πιο διεισδυτικά malware είναι το κακόβουλο λογισμικό της Carbanak που κατέγραψε ποσοστά επιτυχίας της τάξης του 60% σε επιθέσεις σε τράπεζες και χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις –για να είμαστε ακριβείς επιτυχία είναι για τους χάκερς, για τους υπεύθυνους ασφαλείας είναι μεγάλη αποτυχία.
top