σχόλιο ID-ont: Πριν μερικά χρόνια, ένας Ουκρανός, είχε στην κατοχή του και πουλούσε cd με φορολογικά στοιχεία Ελλήνων Πολιτών, που είχε υπεξαιρέσει από το taxis... (βλ. http://id-ont.blogspot.com/2015/07/blog-post_56.html).

Καθημερινή: Κυβερνοπειρατές έκλεψαν τα φορολογικά δεδομένα εκατομμυρίων Βουλγάρων από τη φορολογική υπηρεσία της χώρας, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την κυβέρνηση, σε μια επίθεση που σύμφωνα με έναν ειδικό μπορεί να έχει εκθέσει τα προσωπικά στοιχεία σχεδόν όλων των ενηλίκων πολιτών.

Η βουλγαρική κυβέρνηση συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, μετά τη διακίνηση, μέσω μιας ρωσικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτών των φορολογικών στοιχείων. Η Σόφια εκτιμά ότι η επίθεση αυτή στην Εθνική Υπηρεσία Εισοδήματος (NRA) ενδέχται να συνδέεται με την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Αποκαλύφθηκε χθες, αφού ένα πρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι είναι Ρώσος πολίτης, παντρεμένος με Βουλγάρα, επικοινώνησε με τοπικά μμε και τους πρόσφερε πρόσβαση στα κλεμμένα στοιχεία.

Η επίθεση «προήλθε από το εξωτερικό» και «πλήττει την εθνική ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ, αφού πολλά βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν την Δευτέρα έναν όγκο δεδομένων (περίπου 11 γιγαμπάιτ) που αφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Βουλγαρία.

«Η κυβέρνηση έλαβε μια σημαντική απόφαση αναφορικά με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και το e-mail (σ.σ. μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα αρχεία) είναι ρωσικό», πρόσθεσε ο υπουργός, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθέως ευθύνες στη Μόσχα.


σχόλια ID-ont
1. Ευαίσθητη εταιρεία με χρονο-καθυστέρηση 10 μηνών !!! Μήπως παίζει κάποιο ρόλο η αλλαγή της κυβέρνησης, στην ενεργοποίηση της ευαισθησίας της;;;
2. Καλά δεν μπορούν να κρατήσουν μυστικές τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για την Κάρτα του Πολίτη και θα κρατούν μυστικά τα προσωπικά μας δεδομένα που θα συλλέγουν με αυτήν;;; Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;;;

Καθημερινή: Ως διαβλητή καταγγέλλεται η διαγωνιστική διαδικασία για την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 515 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο η χώρα επιχειρεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία του συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων, ώστε να μην παραχαράσσονται και να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες που έλαβε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απέστειλε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες του επίσημη επιστολή, καταγγέλλοντας ότι οι απόρρητες προδιαγραφές ασφαλείας των νέων εγγράφων κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην αγορά.

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Απρίλιο. Οι τεχνικές προδιαγραφές του, που περιλαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας όλων των εγγράφων, έχουν διαβαθμιστεί ως «εμπιστευτικές» και για τον λόγο αυτό, για την παραλαβή τους, ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε εταιρείας που συμμετέχει στη διαδικασία κλήθηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση εμπιστευτικότητας.


Αυξήθηκαν κατά 40% οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε σχέση με το 2017 – Τεράστια ερωτηματικά δημιουργούνται για τις παρασκηνιακές ενέργειες κυβερνητικών-κρατικών υπηρεσιών στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής»
 
Tεράστια ερωτηματικά δημιουργούνται για τις παρασκηνιακές ενέργειες κυβερνητικών-κρατικών υπηρεσιών στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» ότι παρουσίασαν πρωτοφανή αύξηση – περίπου 40% το 2018 – οι κρατικές υποκλοπές από τα συστήματα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών που παραδίδεται στη νέα κυβέρνηση. Aπό τις «επίσημες» παρακολουθήσεις, οι περισσότερες (με τη μεγαλύτερη αύξηση) είναι αυτές που γίνονται χωρίς αιτιολόγηση, με επίκληση θέματα εθνικής-κρατικής ασφάλειας με ένα απλό έγγραφο ενός εισαγγελέα.

Προκαλώντας τεράστια ερωτηματικά γιατί γίνονταν αυτές οι μυστικές παρακολουθήσεις, αφού ούτε μεγάλες υποθέσεις τρομοκρατίας ήταν σε εξέλιξη, ούτε απαγωγές ή σοβαρές εγκληματικές επιθέσεις που να χρειάζονταν έκτακτες δικαστικές άδειες για υποκλοπές. Γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες ότι αφορούσαν παρακολουθήσεις για άγνωστους σκοπούς, ίσως και πολιτικούς.

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας, Διαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης του ελληνικού Κράτους.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διαγωνισμούς που υλοποιεί το διάστημα αυτό κρατικός φορέας, εν προκειμένω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Αστυνομία (Ε.Α.).

Πέραν του προϋπολογισμού, ύψους 515,4 εκατ. ευρώ για τη συνολική διάρκεια της σύμβασης, ήτοι 10+5 χρόνια, για την προμήθεια ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης 11 δημόσιων εγγράφων (ταυτότητες, όλοι οι τύποι διαβατηρίων, διπλώματα οδήγησης, κάρτες ΑΜΚΑ, ταυτότητες σε σώματα ασφαλείας κ.λπ.), το έργο είναι κομβικό για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας αναφορικά με το ζήτημα των καταγγελιών περί εμπορίας παράτυπων ταξιδιωτικών εγγράφων που έχουν εντοπιστεί σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Οι υψηλές απαιτήσεις του έργου για την προμήθεια νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Integrated Information System for Security Documents – IISSD), θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει στη δημιουργία κοινοπραξιών για την υλοποίησή του.

Ήδη οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι, μεταξύ των οποίων εταιρείες του μεγέθους των Austria Cards (Lykos), Gemalto, HID Global και Idemia.Veridos Matsukis κ.α. έχουν καταλήξει σε σημαντικό βαθμό στην επιλογή των συνεργατών τους, από κλάδο του ΙΤ, την ευρύτερη αγορά της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο (υπεργολάβους), καθώς θα κατασκευαστούν και διαμορφωθούν κτιριακές εγκαταστάσεις, κέντρα προσωποποίησης, πληροφοριακής υποδομής, μεταξύ άλλων.

Σχόλιο ID-ont: Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινήσει η Αστυνομία, εάν οι ταυτότητες των ξένων χωρών με τσιπάκι (RFID ή μη RFID) και τα διαβατήρια με τσιπάκι RFID που βλέπουμε στις φωτογραφίες, είναι κλεμμένα ή πλαστογραφημένα.
Γιατί εάν είναι πλαστογραφημένα τα τσιπάκια, τίθεται το καίριο ερώτημα, εάν δούλευαν αυτά τα τσιπάκια και μπορούσαν να παραπλανούν τις Αρχές! Και τότε για ποια ασφάλεια μιλάμε;;;

cnn.gr: Πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατασκευής πλαστών εγγράφων εντοπίστηκε στην Ηλιούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Συνελήφθη 50χρονος Αλβανός, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της πλαστογραφία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της κατοχής ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.
 
Σύμφωνα με την αστυνομία, στο πλαίσιο επιχειρησιακής δράσης για την εξάρθρωση κυκλωμάτων κατάρτισης και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων και μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, ο 50χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη, έξω από την οικία του στην Ηλιούπολη.

σχόλιο ID-ont: Ο εφιάλτης των βιομετρικών "χτυπάει την πόρτα του γείτονα"...

Με αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων θα γίνεται στην Ιταλία ο έλεγχος της προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπει σχετικός κανονισμός.

Ήδη από χθες, ο κανονισμός έχει διαβιβασθεί στην αρμόδια επιτροπή προσωπικών δεδομένων για να εξακριβωθεί η συνταγματικότητά του και αναμένεται πως θα κατατεθεί για έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Είμαι ευτυχής που ένας νόμος προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου διεξαγωγής των διαγωνισμών, τις νέες υποδομές σε στρατηγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, βοήθεια προς τις διευθύνσεις που έχουν ανάγκη και μία επιτέλους αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση των απουσιών από την εργασία. Έως σήμερα, είναι γεγονός, τη γλιτώνανε πολλοί. Σήμερα με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τη βιντεοπαρακολούθηση θα αποτρέπουμε το φαινόμενο αυτό. Τελείωσε η εποχή της εξαπάτησης», ανακοίνωσε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Τζούλια Μποντζόρνο.

Η ίδια πρόσθεσε πως ήρθε το τέλος της «συναδελφικής αλληλεγγύης» για το χτύπημα της κάρτας από συνάδελφο όταν κάποιος δεν προσέρχεται στην εργασία του, αναφερόμενη σε μία μεγάλου εύρους παρόμοια υπόθεση που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας στο νοσοκομείο της Μολφέτα, κοντά στο Μπάρι, η οποία προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

σχόλιο ID-ont: Βλέπουμε στη φωτογραφία τη λεγόμενη "διαδικασία πώλησης σανό-κουτόχορτου". Αυτός τη δουλειά του κάνει. Το θέμα είναι πόσοι από εμάς δεν αγοράζουν; Μάλλον ελάχιστοι..

in.gr: Σε μια συνταρακτική αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχωρά το One Channel και αφορά στα προσωπικά δεδομένα όλων μας και πώς το Facebook έχει σχεδιάσει να… βάλει χέρι. Το μυστικό σχέδιο «Project Βαρύτητα», αποκαλύπτεται μέσα από άκρως εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι η εταιρεία μπορεί ακόμη και να παρακολουθεί τις κινήσεις όλων μας. Που πηγαίνουμε, όπως για παράδειγμα ποια καταστήματα επισκεπτόμαστε και ποιες είναι οι καταναλωτικές μας συνήθειες.

Το ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα είναι συγκλονιστικό: Η Ιστορία έχει δείξει ότι το Facebook και το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σκάνδαλο Cambridge Analytica, κατά το οποίο αποκαλύφθηκε ότι συλλέχθηκαν με παράνομο τρόπο τα δεδομένα τουλάχιστον 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να στηθούν πρότζεκτ πολιτικής χειραγώγησης και επηρεασμού των πολιτών.

Ως όρος, η ιδιωτικότητα αναφέρεται ελάχιστα σε εκατοντάδες σελίδες εμπιστευτικών εγγράφων που αποκτήθηκαν από το βρετανικό περιοδικό Computer Weekly και ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός NBC News με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ιδιοκτήτη του Facebook, και άλλων ανώτερων στελεχών. Πρόσβαση σε κάποια από αυτά τα εμπιστευτικά έγγραφα απόκτησε αποκλειστικά για την Ελλάδα το One Channel. Και σας παρουσιάζει τα πρώτα συγκλονιστικά στοιχεία.

σχόλιο ID-ont: Ο Στέφανος Μάνος όψιμος υποστηρικτής και της Κάρτα του Πολίτη. Λες και:
α) για τα φάρμακα φταίει η μη ύπαρξη Κάρτας και όχι η ανέχεια των πολιτών, 
β) για να βγάλει το διαβατήριό μας ο Αστυνομικός κοιτάζει μόνο την ταυτότητα που του δείχνουμε και δεν την διασταυρώνει με το σύστημά του, 
γ) οι Εσθονοί δεν είχαν πρόσφατα πρόβλημα με την Κάρτα τους, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πολίτες ήταν "εκτός συστήματος" ...
Ασε μας βρε Στέφανε! Βεβαίως και θα αλλάξει η ζωή μας με την Κάρτα, το φακέλωμα θα είναι καθολικό, συνεχές και με μηδενικό κόστος. 
Γιατί κανονίζουν για τη ζωή μας οι "αποτυχημένοι" του παρελθόντος;;;

Καθημερινή, Στέφανος Μάνος: Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον εκσυγχρονισμό, για την απλοποίηση και διευκόλυνση της σχέσης του πολίτη με το τεράστιο κράτος, το πρώτο βήμα είναι η έκδοση ενός νέου τύπου δελτίου ταυτότητας. Μοναδικός σκοπός ύπαρξης του δελτίου ταυτότητας είναι η διαπίστωση ότι το πρόσωπο που την επικαλείται συμπίπτει με αυτό που αναγράφεται και απεικονίζεται στην ταυτότητα για την αποτροπή πλαστοπροσωπίας.

Οι υπάρχουσες ταυτότητες μπορούν να πλαστογραφηθούν και πλαστογραφούνται σχετικά εύκολα. Στη συνέχεια, όποιος έχει την πλαστή ταυτότητα μπορεί να αποκτήσει, π.χ., ένα καθ’ όλα νόμιμο διαβατήριο και έτσι να νομιμοποιηθεί. Η απολύτως ασφαλής ταυτοπροσωπία είναι απαραίτητη σε όλες τις συναλλαγές.

Η ανάγκη είχε διαπιστωθεί από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που ονόμασε τη νέα ταυτότητα «Κάρτα του Πολίτη». Το ζήτημα πνίγηκε στον βάλτο της κρατικής γραφειοκρατίας. Και οι επόμενες κυβερνήσεις δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικότερες. Αντιγράφω από τη γλαφυρή περιγραφή του Ανδρέα Δρυμιώτη στην «Κ» της 30.09.2018: «Πριν από χρόνια ένας υπουργός με ρώτησε: “Αν ήταν στο χέρι σου να πραγματοποιήσεις μία μόνο δράση για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, τι θα έκανες;”. Χωρίς δισταγμό του απάντησα: “Θα ξεκινούσα την έκδοση της Κάρτας Πολίτη”. Ξαναβρεθήκαμε ύστερα από μερικές ημέρες και τον ρώτησα πώς πάει το θέμα. Μου είπε ότι το συζήτησε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε: “Ξέχασέ το, δεν είναι ώρα να τα βάλουμε με την Εκκλησία”. Ετσι, έληξε άδοξα μία ακόμη προσπάθεια εκσυγχρονισμού».


σχόλιο ID-ont: Μην πει κανείς μετά τις εκλογές, "Δεν το ήξερα", "Δεν είχα διαβάσει το Πρόγραμμα της ΝΔ", "μα ποτέ δεν είχα ακούσει ότι η ΝΔ θα έφερνε την Κάρτα Πολίτη"...
Ψηφιακή υπογραφή δεν μπορεί να υλοποιηθεί μαζικά, με άλλο τρόπο, παρά μόνο με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα/Κάρτα "Εξυπηρετήσεως" του Πολίτη.

".............
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας παρέμβασης αποτελεί η εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα απλοποιήσει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του δημοσίου, θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων.
..............."

σχόλιο ID-ont: Και όχι μόνο στο Βελιγράδι. Το Βελιγράδι είναι το πείραμα που θα "πετύχει", για να εξαπλωθεί και σε άλλες Δυτικές χώρες. Ότι πιθανόν θα ξεφεύγει από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, θα το "μαζεύουν" οι κάμερες... Έαν κόσμος "όμορφος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος"...

TVXS.gr: Το κινεζικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπου έφτασε στη Σερβία και επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους της Δύσης για τον ρόλο της κινεζικής Huawei, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιακού υλικού στον κόσμο.

Την ίδια ώρα διεθνής συναγερμός έχει σημάνει κατά του κινεζικού κολοσσού, καθώς η Huawei έχει εμπνεύσει υποψίες σε κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες και εταιρείες. Ολο και περισσότερες χώρες εκφράζουν φόβους πως η Huawei αποτελεί το «μάτι» του Πεκίνου στον δυτικό κόσμο και το όχημα με το οποίο η Κίνα κατασκοπεύει επιχειρήσεις και κράτη για να κλέψει τεχνογνωσία ή στρατηγικής σημασίας μυστικά, με απώτερο στόχο την παγκόσμια κυριαρχία της.

Το πείραμα του Βελιγραδίου

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Foreign Policy, το 2014, ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην πρωτεύουσα της Σερβίας, στο Βελιγράδι. Ο δράστης τελικά δραπέτευσε, παρόλο που η αστυνομία είχε εντοπίσει τα ίχνη του. Μετά από ένα μήνα, η σερβική αστυνομία διαπίστωσε ότι ο ύποπτος είχε καταφύγει σε μια πόλη στην Κίνα και παρείχαν στις κινεζικές αρχές φωτογραφίες του, προκειμένου να τον εντοπίσουν. Μέσα σε τρεις ημέρες, η κινεζική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, γεγονός που εντυπωσίασε τους Σέρβους αξιωματούχους, οι οποίοι εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν αναλογικό εξοπλισμό επιτήρησης και εγκαταστάσεις με περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες, σε αντίθεση με τους κινέζους ομολόγους τους.

Στην ψηφιακή εποχή, οι τράπεζες γνωρίζουν για τους πελάτες τους περισσότερα πράγματα απ’ όσα γνωρίζουν γι’ αυτούς ενδεχομένως ακόμη και οι σύζυγοί τους: πόσα χρήματα κερδίζουν, πού τα δαπανούν και τι αγοράζουν. Μην παραξενευτείτε, λοιπόν, αν αρχίσετε να λαμβάνετε σύντομα μηνύματα από την τράπεζά σας με προτάσεις για το πού να φάτε ή πού να ψωνίσετε. Οι μεγάλες τράπεζες αρχίζουν να εκμεταλλεύονται τον τεράστιο όγκο δεδομένων και στοιχείων που έχουν για τους πελάτες τους ώστε να κερδίσουν χρήματα απ’ αυτά.

Ετσι, όλο και περισσότερες τράπεζες αρχίζουν να πουλάνε στοιχεία από την κίνηση πιστωτικών καρτών που έχουν εκδώσει σε πελάτες τους και να συνεργάζονται με αλυσίδες λιανικών πωλήσεων. «Αρχίζουμε να βλέπουμε ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν με θαυμαστό τρόπο τα δεδομένα που έχουν και ο λόγος είναι απλός: γνωρίζουν τους πελάτες τους καλύτερα απ’ τον καθένα, έχουν το όνομα και τη διεύθυνσή τους, πληροφορίες για το τι αγοράζουν και όταν έχεις αυτά τα στοιχεία, μπορείς να κάνεις πολλά», εξηγεί στο Reuters ο Κρεγκ Μακ Ντόναλντ, επικεφαλής εκμετάλλευσης δεδομένων στην Accenture, πολυεθνική εταιρεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και συμβουλών σε επιχειρήσεις. Τράπεζες όπως οι JPMorgan, HSBC και Barclays αρχίζουν να κλείνουν συμφωνίες με εταιρείες λιανικών πωλήσεων, προσπαθώντας να κερδίσουν χρήματα από τα δεδομένα που κατέχουν για τους πελάτες τους και να κερδίσουν το έδαφος που έχουν χάσει από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως οι Amazon και Google.

Ειδικές προσφορές


Πριν από μερικά χρόνια, όταν βλέπαμε κινηματογραφικές ταινίες όπου τα γεγονότα διαδραματίζονταν στο μέλλον, πολλές φορές πιάναμε τους εαυτούς μας να στέκονται αποσβολωμένοι μπροστά από την οθόνη, παρακολουθώντας με «θρησκευτική ευλάβεια» τις σκηνές τεχνολογικού «οργασμού». Μικροσκοπικές συσκευές παρακολούθησης, οχήματα με ικανότητα κίνησης και περιήγησης στους δρόμους των πόλεων χωρίς την παραμικρή ανάγκη οδηγού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για στρατιωτική, πολιτική ή ψυχαγωγική χρήση, θύρες εξελιγμένης τεχνολογίας, τοποθετημένες  σε υπόγειες απόρρητες εγκαταστάσεις, όπου απαιτείται η χρήση δακτυλικού αποτυπώματος ή μια στιγμιαία ματιά, ώστε να σαρωθεί επιτυχώς η ίριδα του ματιού και να λειτουργήσει ο εκάστοτε μηχανισμός ξεκλειδώματος. Όλοι μας αναρωτιόμασταν τότε: Θα γίνουν άραγε όλα αυτά κάποια στιγμή πραγματικότητα, και αν συμβεί κάτι τέτοιο, σε πόσα χρόνια από σήμερα;

Ο χρόνος κύλισε, η τεχνολογία εξελίχθηκε και συνεχίζει να ακολουθεί την πορεία αυτή με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, φθάνοντας στο έτος 2019 με όλα όσα προαναφέραμε να έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα. Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αποτελούν ένα τεχνολογικό πολύ – εργαλείο, καθώς πλέον έχουν εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένα απλό, φορητό μέσο επικοινωνίας. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, ο κίνδυνος να πέσουν σε λάθος χέρια, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Για να προστατέψουν τους χρήστες, οι κατασκευάστριες εταιρείες προσπαθούν να ενσωματώσουν αξιόπιστα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας, ώστε το ενδεχόμενο παράκαμψής τους από τρίτους να είναι σχεδόν αδύνατο.

Τη Δευτέρα, μία δίκη-ορόσημο ξεκίνησε στη Βρετανία. Ο 36χρονος Εντ Μπρίτζις προσέφυγε εναντίον της αστυνομίας της Νότιας Ουαλλίας, υποστηρίζοντας ότι η καταγραφή του προσώπου του στον κεντρικό πεζόδρομο του Κάρντιφ από αστυνομική κάμερα που αναλύει βιομετρικά στοιχεία συνιστά παραβίαση της προσωπικής του ζωής.

Ο Μπρίτζις θεώρησε ότι η μετάβαση από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος στις κάμερες που αναλύουν βιομετρικά στοιχεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Με το λογισμικό αυτό, οι Αρχές μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή όνομα, επώνυμο, ηλικία και συναισθηματική κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ενώ το σκανάρισμα των προσώπων δεν γίνεται μόνο για να συγκριθούν με φωτογραφίες καταζητούμενων αλλά και για να αναζητήσουν οι Αρχές άτομα με πιθανές ψυχικές διαταραχές ή να εξακριβώσουν μαζικά τα στοιχεία όλων όσοι ασκούν το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής σε μία κινητοποίηση.

Μια από τις πιο χρησιμοποιημένες τεχνολογίες, τα τελευταία χρόνια, είναι οι βιομετρικές τεχνολογίες, όπως η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή η αναγνώριση προσώπου. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους σε διάφορες περιπτώσεις: για να μην επιτρέπουν την πρόσβαση τρίτων στο κινητό τους, για να κάνουν πληρωμές, για τον έλεγχο των αποσκευών σε ένα αεροδρόμιο και πολλά άλλα. Αυτές οι τεχνολογίες προτιμούνται γιατί προσφέρουν ασφάλεια και απλοποιούν την εμπειρία ελέγχου ταυτότητας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ζητήματα ασφαλείας, που αφορούν στη συλλογή και την αποθήκευση των βιομετρικών δεδομένων.

Αυτά τα ζητήματα ασφαλείας έκαναν κάποιες χώρες να σκεφτούν το ζήτημα και να θεσπίσουν νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Το Ιλλινόις ήταν το πρώτο κράτος που θέσπισε σχετικό νόμο το 2008, τον Biometric Privacy Privacy Act (BIPA). Ο νόμος BIPA ουσιαστικά ρυθμίζει τον τρόπο, με τον οποίο οι ιδιωτικές οργανώσεις συλλέγουν, χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν βιομετρικά δεδομένα. Ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες των βιομετρικών τεχνολογιών να κάνουν μηνύσεις και να ζητούν αποζημιώσεις από οργανώσεις που δεν τηρούν το νόμο και καταχρώνται τα βιομετρικά δεδομένα.

Αν και ο νόμος είναι σχετικά παλιός, έχει ακόμα ισχύ και ήρθε πάλι στο φως με την υπόθεση του πάρκου ψυχαγωγίας Six Flags Great America, στο Ιλλινόις. Κάποιοι γονείς μήνυσαν το πάρκο για συλλογή βιομετρικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, και άρα για παραβίαση του νόμου BIPA. Να πούμε εδώ, ότι είναι σύνηθες φαινόμενο στα πάρκα ψυχαγωγίας, να ζητείται από τους πελάτες να σκανάρουν το εισιτήριό τους και στη συνέχεια να γίνεται και κάποια βιομετρική σάρωση, π.χ. αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος. Αυτό γίνεται για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν κάποιος χάσει το εισιτήριό του, γίνεται έλεγχος στα βιομετρικά στοιχεία του και του δίνεται ένα νέο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να μπει ελεύθερα στο πάρκο ένας απατεώνας.

Τι συμβαίνει με τους χάκερς στις ΗΠΑ; Τα δίκτυα υπολογιστών σε αμερικανικές πόλεις έχουν πέσει θύμα χιλιάδων επιθέσεων από το κυβερνοχώρο με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει η λειτουργία των υπηρεσιών τους. Μάλιστα οι χάκερς ζητούν χρήματα ως λύτρα για να «απελευθερώσουν» τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποίησαν.

Με δεμένα τα χέρια

Η Νικόλ Πέλροτ, δημοσιογράφος και ειδική σε θέματα εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, ήταν προσκεκλημένη σε αμερικανικό ραδιόφωνο δίκτυο και ομολόγησε ότι η καταβολή λύτρων είναι καμιά φορά η πιο φτηνή λύση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπηρεσίες της αστυνομίας παραδέχθηκαν δημόσια ότι καταβλήθηκαν λύτρα. Ακόμη και νοσοκομεία και επιχειρήσεις πλήρωσαν λύτρα. Είναι καμιά φορά πολύ πιο φτηνό από το κόστος για την καταπολέμηση των επιπτώσεων και την αποκατάσταση της ζημιάς». Ένα από τα τελευταία κρούσματα κυβερνοεπίθεσης έγινε στη Βαλτιμόρη. Βέβαια οι αρχές της πόλης αρνήθηκαν να πληρώσουν λύτρα κατόπιν σύστασης του FBI. «Η εμπειρία δείχνει ότι στις λιγότερες από το ήμισυ των περιπτώσεων επιστρέφονται τα αρχεία, εάν κανείς πληρώσει», λέει η Σέριλ Γκολντστάιν υπάλληλος της πόλης. «Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι χάκερς έφυγαν από το σύστημα. Και αυτό κοστίζει επίσης χρήματα».
Ακόμη κι ένα μήνα αργότερα οι δημοτικές αρχές της Βαλτιμόρης δεν μπορούσαν να στείλουν λογαριασμούς νερού στους πολίτες, πρόστιμα σε οδηγούς για υπερβολική ταχύτητα, ενώ οι μεσίτες δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν αγοραπωλησίες διότι δεν είχαν διαδικτυακή πρόσβαση στην ειδική υπηρεσία της πόλης. Το κόστος από την μη είσπραξη εσόδων και τη γενικότερη ζημιά ανήλθε στα 18 εκ. δολάρια.

σχόλιο ID-ont: Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ ο Κανονισμός για τις Νέες, με RFID τσιπάκι, Ηλεκτρονικές Ταυτότητες. Δείτε κατωτέρω το σχετικό Δέλτιο Τύπου.

Επισημαίνουμε πως η εφαρμογή του Κανονισμού γίνεται χωρίς να ενσωματωθεί στην Εθνική Νομοθεσία και είναι υποχρεωτική, δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των Κρατών της ΕΕ να τον εφαρμόσουν ή όχι.

Περισσότερη ασφάλεια για τα έγγραφα ταυτότητας: Το Συμβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες

Η ΕΕ προβλέπει ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας για τη μείωση της απάτης σχετικά με την πλαστοπροσωπία. Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό με τον οποίο θα διασφαλίζεται ότι τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ είναι πιο ασφαλή.

Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την ασφάλεια των εγγράφων αυτών εισάγοντας ελάχιστες προδιαγραφές τόσο όσον αφορά τις πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν όσο και τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που θα είναι κοινά για όλα τα κράτη μέλη που τα εκδίδουν.

Οι κανόνες αυτοί δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να προβλέπουν την έκδοση εγγράφων ταυτότητας εφόσον αυτό δεν προβλέπεται από την εθνική τους νομοθεσία.

Προδιαγραφές ασφάλειας για τα δελτία ταυτότητας

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να εκδίδονται υπό ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), θα περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη και θα τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ). Θα πρέπει εξάλλου να περιλαμβάνουν φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε μικροκύκλωμα χωρίς επαφή. Τα δελτία ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους που τα εκδίδει, εντός σημαίας της ΕΕ.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο WhatsApp. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι έχουν WhatsApp για να είναι ασφαλείς. 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες μετράει η εφαρμογή αυτή που ανήκει στο Facebook.

Μια απίστευτη υπόθεση κατασκοπείας αποκαλύφθηκε με δράστες χάκερς που εγκατέστησαν εξ αποστάσεως λογισμικό σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, εκμεταλλευόμενοι ένα ευάλωτο σημείο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, που ανήκει στο Facebook.

Η κυβερνοεπίθεση, που έγινε αντιληπτή προ ημερών, αφορούσε μόνο ένα επιλεγμένο αριθμό χρηστών (όχι όλη τη βάση των περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών) και ενορχηστρώθηκε από ένα «κυβερνο-δράστη μεγάλων ικανοτήτων», σύμφωνα με το WhatsApp.

Για τον λόγο αυτό κυκλοφόρησε τη Δευτέρα μια αναβάθμιση ασφαλείας και καλεί τους χρήστες να την εγκαταστήσουν άμεσα στη συσκευή τους.

Το συγκεκριμένο λογισμικό κατασκοπίας έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία όμως αρνήθηκε την παραμικρή εμπλοκή της στην υπόθεση.

Πως έγινε το χακάρισμα στο WhtsApp.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δημιουργεί κεντρική βάση δεδομένων με βιομετρικά στοιχεία για 350 εκατ. πολίτες... 
Καλά πάει το πράγμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την έγκριση του για τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα βιομετρικά στοιχεία περισσότερων από 350 εκατομμυρίων πολιτών και μη-πολιτών της ΕΕ.

Σε αυτά τα βιομετρικά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες προσώπων που θα βρίσκονται στη διάθεση των υπηρεσιών μετανάστευσης, στη συνοριοφυλακή και γενικότερα στα σώματα ασφαλείας.

Η νέα κεντρική database (CIR) θα ενοποιήσει όλες τις βάσεις που υπάρχουν ήδη όπως το Schengen Information System, το Eurodac, το Visa Information System (VIS) και τρία νέα συστήματα (ECRIS-TCN, EES και ETIAS).

Η ψηφοφορία για την κεντρική βάση βιομετρικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δύο γύρους. Ο πρώτος αφορούσε τα σύνορα και την έκδοση βίζας και ο δεύτερος τη συνεργασία με δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις υπερψηφίστηκαν με 511-123 (9 λευκά) και 510-130 (9 λευκά) αντίστοιχα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκαν ότι θα αναπτυχθούν μηχανισμοί ασφαλείας που θα προστατεύσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και θα ψηφιστούν νέες νομοθετικές διατάξεις που θα αφορούν την πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα από σώματα ασφαλείας, δικαστικές αρχές και ελέγχους μετανάστευσης.

Είναι σημαντικό για τις εφαρμογές υγείας να κρατούν τα δεδομένα σας κλειδωμένα επτασφράγιστα, αλλά δεν είναι σαφές τι συμβαίνει με ορισμένες εφαρμογές ψυχικής υγείας. Μια μελέτη 36 εφαρμογών ψυχικής υγείας, δεν έχει βγει δημόσια, αποκάλυψε ότι 29 απ’ αυτές μοιράστηκαν τα δεδομένα για διαφημίσεις ή αναλυτικά στοιχεία στο Facebook ή στην Google και το σημαντικότερο πολλές απ’ αυτές δεν το αποκάλυψαν στους χρήστες. Μόνο 6 απ’ τις 12 συνδεόμενες εφαρμογές μέσω του Facebook ενημέρωναν τους χρήστες, ενώ 12 απ’ τις 28 συνδεόμενες εφαρμογές μέσω της Google έκαναν το ίδιο πράγμα. Από ολόκληρη την λίστα, μόνο 25 εφαρμογές είχαν την πολιτική να περιγράφουν αναλυτικά τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα σε οποιαδήποτε μορφή, ενώ 16 περιέγραφαν δευτερεύουσες χρήσεις.

Ορισμένες απ’ τις εφαρμογές, σχετικές γύρω από κατάθλιψη και διακοπή καπνίσματος, μοιραζόντουσαν ευαίσθητα δεδομένα, όπως ημερολόγια υγείας και εθελοντικές εκθέσεις χρήσης ουσιών. Το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (που δεν συμμετείχε στην μελέτη) μίλησε στο The Verge, ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να δώσουν σε ξένους μια εικόνα της ψυχικής υγείας των χρηστών, που πιθανότατα δεν θα ήθελαν να μοιραστούν. Μπορεί να δείχνουν διαφημίσεις για σύμβουλους υγείας ή ακόμα και εθιστικές ουσίες.


Εκεί που άλλα κράτη καταργούν τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα, εκείνοι εκδίδουν χαρτονόμισμα 1.000 φράγκων (880 ευρώ). Γιατί;

Τον περασμένο μήνα, οι Ελβετοί εξέδωσαν το νέο χαρτονόμισμα που θα γεμίσει τα πορτοφόλια τους. Το μοβ χαρτονόμισμα των 1.000 φράγκων.

Το νέο χαρτονόμισμα είναι ελαφρώς μικρότερο και δείχνει δύο ανθρώπους να δίνουν τα χέρια πάνω από την υδρόγειο. Πιάνετε το σημειολογικό, σωστά;

Και δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο χαρτονόμισμα, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα του κόσμου. Η αξία του φτάνει τα 880 ευρώ. Κυκλοφορούν πάνω από 48 εκατομμύρια από αυτά τα χαρτονομίσματα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της αξίας όλων των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ελβετία.

Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: γιατί οι Ελβετοί χρειάζονται ένα τόσο μεγάλο σε αξία χαρτονόμισμα, όταν το πλαστικό χρήμα είναι αυτό που ευημερεί στις μέρες μας; Τα περισσότερα κράτη, σε μια προσπάθεια να μειώσουν και το οικονομικό έγκλημα, καταργούν τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα, προωθώντας της αγορές μεγάλης αξίας που γίνονται μέσω καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών. Γιατί η Ελβετία μένει πίσω;

Γιατί πολύ απλά, οι Ελβετοί αγαπούν τα μετρητά!
 

Ως ένα «πολιτιστικό φαινόμενο» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της SNB, Fritz Zurbruegg, αυτή την αγάπη για τα μετρητά. Και το χαρτονόμισμα των 1.000 φράγκων ήταν αυτό που ήθελαν οι Ελβετοί.

σχόλιο ID-ont: Δείτε πόσα στοιχεία που δεν φανταζόμαστε συλλέγουν ήδη (τα έχουμε κάνει bold στο δημοσίευμα κατωτέρω). Φανταστείτε: 
α) πόσα ακόμη συλλέγουν που δεν γράφει το δημοσίευμα και 
β) τι πλούτο στοιχείων θα μπορεί να συλλέγει και το Κράτος νόμιμα με την υποχρεωτική χρήση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας / Κάρτας του Πολίτη...

in.gr: Δεν είναι μόνο το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (και σπιτιού), η οικογενειακή κατάσταση ή οι καταναλωτικές συνήθειες. Το «πετρέλαιο της ψηφιακής εποχής», όπως έχει χαρακτηρίσει τα προσωπικά δεδομένα ο «Economist» σε δημοσίευμά του, αποδεικνύεται πως είναι και τα… κιλά σωματικού βάρους, τα τετραγωνικά του εξοχικού σπιτιού, ο σκύλος στον κήπο, η ερωτική ζωή, οι πολιτικές πεποιθήσεις, η συμμετοχή σε συνδικαλιστική δράση, η χρήση φακών επαφής. Η λίστα μοιάζει ατελείωτη και το «εμπόρευμα» πωλείται ακριβά, «από μερικές εκατοντάδες έως και εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ο αγοραστής προσπαθεί να μένει αόρατος, ενόσω εκείνος που δημιουργεί και βγάζει στο σφυρί ευαίσθητα αρχεία ψαρεύει – εν αγνοία των θυμάτων του, προφανώς – τις πληροφορίες σε κάθε είδους πηγή: υποθηκοφυλακεία, τηλεφωνικούς καταλόγους, ακόμα και στα κουδούνια των πολυκατοικιών ή σε αναρτήσεις και σχόλια στο Facebook.

σχόλιο ID-ont: Δηλ. μας συγχωρείτε, η ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας / Κάρτας του Πολίτη, σε τέτοια επίθεση θα έμενε αλώβητη ή θα μπορούσε να "γίνει μια αλλοίωση, ένα deface", στα στοιχεία που θα περιέχει για μας ;;; Και τι θα μας λένε; Άγνωστες ακόμη οι επιπτώσεις της εισβολής; Είναι δυνατόν η ζωή μας να κρέμεται από την Κάρτα του Πολίτη;

ethnos.gr: Άγνωστες είναι ακόμη οι επιπτώσεις της εισβολής στο μητρώο του ελληνικού διαδικτύου. Τι λένε οι ειδικοί στο ethnos.gr

Χάκερ μπήκαν στα πληροφοριακά συστήματα του μητρώου του ελληνικού διαδικτύου, στο οποίο είναι καταχωρημένες όλες οι διευθύνσεις με κατάληξη .gr και .ελ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό μήνυμα που έχει αποσταλεί σε όσους διατηρούν διαδικτυακές διευθύνσεις με κατάληξη .gr, η επίθεση είναι τμήμα μιας γενικότερης προσπάθειας, σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να επηρεασθεί αρνητικά η λειτουργία των Μητρώων ονομάτων του διαδικτύου. Από τη διερεύνηση του περιστατικού δεν προέκυψαν στοιχεία για διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που διαχειρίζεται το ελληνικό μητρώο έχει αλλάξει τη διαδικασία των κωδικών εξουσιοδότησης των διευθύνσεων .gr. Οι δράστες κατάφεραν να ξεγελάσουν το σύστημα διαχείρισης των ονομάτων και να δρομολογούν την κίνηση μέσω υπολογιστών που ελέγχονται από τους ίδιους.

σχόλιο ID-ont: Πλησιάζει ο χρόνος. Πότε θα "βγάλουμε άμυνα;" Εάν ξεκινήσει η διαδικασία τότε θα είναι αργά για δάκρυα... Η προαιρετικότητα της ύπαρξης τσιπ επάνω στην ταυτότητα, θα μπορούσε να είναι μια πιθανή αποδεκτή λύση. Στοιχεία που ενισχύουν την ασφάλεια δεν τίθεται θέμα ότι χρειάζεται η ταυτότητα, το τσιπ όμως και οι ηλεκτρονικές του λειτουργίες είναι απαράδεκτα. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και μόνο εθελοντικά θα πρέπει να τοποθετείται επάνω στην ταυτότητα, αφού πρώτα ενημερωθούν αναλυτικά για τους κινδύνους οι πολίτες...

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
 
Επειτα από 60 χρόνια, οι αστυνομικές ταυτότητες που ξέραμε, αλλάζουν, καθώς πλέον θα εκδοθούν νέα δελτία ταυτότητας, που θα έχουν ψηφιακή φωτογραφία και δακτυλικά αποτυπώματα.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας, αλλά και όλων των εγγράφων ασφαλείας.

Ήδη, εστάλησαν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε μεγάλο αριθμό ειδικευμένων φορέων, οι οποίοι θα υποβάλουν τις προσφορές τους, που θα αξιολογηθούν και θα προχωρήσει η κατασκευή των νέων ταυτοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που θα υποβάλουν ενδιαφέρον πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων να έχουν κατασκευάσει τέτοια έγγραφα σε άλλες τουλάχιστον δύο χώρες της Ε.Ε.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζεται ότι οι νέες ταυτότητες είναι μόνο ένα μέρος από αυτά που θα κατασκευαστούν, καθώς η δημιουργία του Ο.Π.Σ.Ε.Α. γίνεται, μεταξύ άλλων, και για λόγους οικονομίας και θα αναλάβει την κατασκευή όλων των εγγράφων ασφαλείας, στα οποία περιλαμβάνονται τα διπλώματα οδήγησης, όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα αλλοδαπών, αλλά και η αναβάθμιση των ελληνικών διαβατηρίων, που, ούτως η άλλως, θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α., οι νέες ταυτότητες και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των ευρωπαϊκών κανονισμών.

An undisclosed number of patients at the Rehabilitation Hospital of Northwest Ohio had their personal data compromised after “unauthorized access” to employee email accounts in October, hospital officials said.
 
σχόλιο ID-ont: Μήπως κάποια πράγματα θα έπρεπε για πάντα να μείνουν στο χαρτί και ποτέ μα ποτέ να μην γίνουν ηλεκτρονικά; Το κόστος της απώλειάς τους ΣΙΓΟΥΡΑ κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν αντισταθμίζεται με κάποια ψωροευρώ οικονομίας και την ευκολία της εξυπηρέτησης ΣΗΜΕΡΑ.

Σε κίνδυνο τέθηκαν τα προσωπικά δεδομένα μεγάλου όγκου ασθενών στο νοσοκομείο αποκατάστασης της Northwest Ohio, που ανήκει στην Ernest Health, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα που ασχολείται με θέματα ασφάλειας. Η παραβίαση δεδομένων προέκυψε όταν ένας τρίτος απέκτησε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων. Οι εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνουν τα ονόματα, τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, τις πληροφορίες άδειας οδήγησης, τις ημερομηνίες γέννησης, την ασφάλιση υγείας και τις πληροφορίες για την περίθαλψη των ασθενών.

Ο Anurag Kahol, ο CTO και ο συνιδρυτής της Bitglass, εξηγεί ποιες είναι οι συνέπειες της παραβίασης των δεδομένων. Η Bitglass είναι ένας μεσίτης ασφάλειας πρόσβασης στο cloud (CASB) και πρόσφατα ανακοίνωσε 70 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση της σειράς D. Σύμφωνα με τον Kahol, τα δεδομένα είναι σημαντικά: "Σύμφωνα με την HIPAA, οι προστατευμένες πληροφορίες για την υγεία (PHI) είναι μία από τις πιο ευαίσθητες κατηγορίες δεδομένων. Ενώ οι πληροφορίες πληρωμής των καταναλωτών θα ενημερώνονται ή ακυρώνονται περιοδικά, το PHI έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, καθιστώντας τον ως εξαιρετικά ελκυστικό στόχο για χάκερς."

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το FBI. Οι χάκερ έκλεψαν δεδομένα, τα οποία αναμένεται να πωλήσουν στη συνέχεια.

Στο στόχαστρο μιας ομάδας χάκερ, η οποία αποτελείται σύμφωνα με πληροφορίες από τουλάχιστον 10 άτομα, βρέθηκε η ιστοσελίδα ενός προγράμματος του FBI, του FBI National Academy.

Σύμφωνα με το TechCrunch, οι χάκερ έκλεψαν προσωπικά αρχεία αρκετών χιλιάδων αξιωματούχων, τα οποία φέρονται να περιελάμβαναν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνου και ταχυδρομικές διευθύνσεις.

Ένας από τους χάκερ, με τον οποίο επικοινώνησε το περιοδικό, υποστήριξε ότι η ομάδα του κατάφερε να κλέψει «πάνω από ένα εκατομμύριο δεδομένα» Αμερικανών κυβερνητικών υπαλλήλων, τα οποία εξετάζει και αναμένεται να πωλήσει στη συνέχεια.

Σε μια άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση, κάποια σχολεία της ασιατικής χώρας πειραματίζονται με συσκευές ελέγχου της προσοχής των μαθητών τους ή των ψυχικών διαθέσεων τους στη διάρκεια του μαθήματος

Η εικόνα που βλέπετε παραπάνω δεν βγήκε από κάποια δυστοπική ταινία ή το σενάριο μιας φουτουριστικής σειράς. 

Είναι πραγματικότητα. Ένα σχολείο στην επαρχία Χανγκτζού της Κίνας δοκιμάζει πιλοτικά μια συσκευή, σαν κράνος, που μπαίνει στα κεφάλια των μαθητών και τους ελέγχει για πιθανή απόσπαση της προσοχής τους κατά την ώρα του μαθήματος. 

Η συσκευή, που ονομάζεται Focus 1, κατασκευάζεται από την BrainCo Inc., μια startup στη Βοστώνη. 

Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, η εταιρεία συνεργάστηκε με το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για να αναπτύξει την συσκευή αυτή, που χρησιμοποιεί ηλεκτρο-εγκεφαλογραφικούς αισθητήρες (EEG) για τη μέτρηση της προσοχής του ατόμου που την φοράει στο κεφάλι. 

Το βίντεο του προϊόντος, που μπορείτε να δείτε παρακάτω, δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα προσοχής των μαθητών μέσω ενός ταμπλό και να γνωρίζουν ποιου από αυτούς αποσπάται η προσοχή.Μπορούν επίσης να ελέγξουν τους ανωτέρω δείκτες για να δουν αν κάποιος μαθητής ασχολείται με κάτι άλλο πλην του μαθήματος. 

Ενώ ο σκοπός του BrainCo είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να δώσουν μια πιο «εξατομικευμένη» προσοχή στους μαθητές τους, η όλη διαδικασία και η συσκευή αυτή καθαυτή είναι ενοχλητική για τα παιδιά, καθώς νιώθουν πιεσμένα και περιορισμένα.

Το 2013, εκτιμάται ότι εκλάπησαν 1,44 δισ. ευρώ από εγκληματίες μέσω απάτης με μέσα πληρωμής πλην των μετρητών. Κάθε χρόνο στέλνονται στους ευρωπαίους πολίτες 36 δισ. μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος».

Αυστηρότεροι κανόνες ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης σε πληρωμές χωρίς μετρητά.

Η ΕΕ εντείνει τον αγώνα κατά της απάτης όσον αφορά τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών (πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές αγορές κ.ά.) αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τους υφιστάμενους κανόνες.

Το Συμβούλιο ενέκρινε τύποις σήμερα την οδηγία για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών. Τα κράτη μέλη έχουν διορία 2 ετών για να θέσουν σε εφαρμογή τους νέους κανόνες.

Με την οδηγία, οι ισχύοντες κανόνες αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα εξασφαλίζοντας ένα σαφές, σταθερό και τεχνολογικά ουδέτερο νομικό πλαίσιο. Καταργούνται επίσης τα λειτουργικά εμπόδια που παρακωλύουν τις έρευνες και τις διώξεις, προβλέπονται δε μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τις δόλιες τεχνικές όπως το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) και η αντιγραφή δεδομένων κάρτας (skimming).

Κυριότερα στοιχεία του κειμένου της οδηγίας


Η τεχνολογία, ιδίως οι δύο αιχμές της, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία, μπορούν να διαβρώσουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και να υποσκάψουν την ελευθερία και την ισότητα, ευνοώντας τη συγκέντρωση δύναμης στα χέρια μιας μικρής ελίτ, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη τυραννία, μια ψηφιακή δικτατορία.

Αυτό προειδοποιεί ο διάσημος ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι, συγγραφέας των μπεστ-σέλερ (και στη χώρα μας) "Sapiens" και "Homo Deus", στο νέο βιβλίο του «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε.

Ο Χαράρι θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε αναπόφευκτο και μη αναστρέψιμο στις σημερινές δημοκρατίες, οι οποίες, παρά τις επιτυχίες τους, αποτελούν ένα «ανοιγοκλείσιμο» του ματιού στον μακρύ ιστορικό χρόνο. Οι μοναρχίες, οι ολιγαρχίες και άλλες μορφές αυταρχικής διακυβέρνησης έχουν υπάρξει για πολύ περισσότερο καιρό -και συνεχίζουν να υπάρχουν σήμερα σε ουκ ολίγες χώρες.

Τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας είναι πολύ πιο ευάλωτα από ό,τι νομίζουμε, συνεπώς υπάρχει κίνδυνος να αποδειχθούν εφήμερα, κυρίως λόγω των νέων τεχνολογιών. Ήδη, όπως λέει, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα η φιλελεύθερη δημοκρατία φαίνεται να χάνει σταδιακά την αξιοπιστία της, καθώς «στριμώχνεται» το μεγάλο στήριγμά της, η μεσαία τάξη, ενώ παράλληλα σε αρκετές χώρες ο πολιτικός λόγος γίνεται ολοένα πιο διχαστικός, δημαγωγικός και αυταρχικός.

Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι αλλάζει πλέον η τεχνολογία που έως τώρα στήριζε τη δημοκρατία. Οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία, ευνοούν πια αντιδημοκρατικές επιλογές. Οι δύο αυτές τεχνολογίες από κοινού θα προκαλέσουν άνευ προηγουμένου αναστατώσεις στην ανθρώπινη κοινωνία, σε σημείο που η δημοκρατία και η ελεύθερη αγορά μπορεί να χάσουν το νόημά τους.

Σύμφωνα με τον Χαράρι, ο μέσος άνθρωπος αισθάνεται ολοένα λιγότερο - αντίθετα με το παρελθόν - ότι αποτελεί «τον ήρωα του μέλλοντος». Εν έτει 2018, κατακλύζεται πια από όρους (μηχανική μάθηση, γενετική μηχανική, blockchain κ.α.), που αισθάνεται ότι κατά βάση δεν τον αφορούν.


σχόλιο ID-ont: Δείτε πως στρώνεται ο δρόμος για την είσοδο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας / Κάρτας του Πολίτη. Φανταστείτε τον κατωτέρω διάλογο:
- Με ποιά ταυτότητα θα γίνεται η ταυτοποίηση; Αυτή που έχουμε;
- Αρχικά δυστυχώς με αυτήν που έχουμε. 
- Μα αυτή δεν είναι ασφαλής! Μπορεί κάποιος άλλος να κάνει χρήση των Υπηρεσιών Υγείας με την Ταυτότητά μου ! 
- Όταν έρθει όμως η Ηλεκτρονική, δεν θα μπορεί να γίνεται αυτό...

Λες και δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα άλλου προσώπου γνωρίζοντας το pin της. Το πρόβλημα της ταυτοπροσωπίας "λύνεται" (και πάλι μόνο μερικώς, βλ hacking, συνοδεία του άλλου μαζί στον γιατρό κλπ) μόνο με την εμφύτευση. Γιατί δεν λένε εξαρχής ότι ο τελικός σκοπός τους είναι η εμφύτευση;;;

iefimerida.gr: Τέλος εποχής για τα βιβλιάρια υγείας του ΕΟΠΥΥ, αφού πλέον οι ασφαλισμένοι δεν θα τα χρησιμοποιούν κατά την εισαγωγή τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως κρατικό νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική, αλλά θα χρειάζονται απλώς την ταυτότητά τους.

Μετά και τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ καταργούνται και τυπικά τα γνωστά έντυπα των βιβλιαρίων υγείας. Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και είναι σε ισχύ από τις 14 Μαρτίου 2019.

σχόλιο ID-ont: Βεβαίως ! Που ξέρουν οι λαοί τι είναι προς το συμφέρον τους;;; Οι αποφάσεις τους πρέπει να γίνονται από τους κυβερνώντες ...kolotoumba !!!

sputniknews.gr: Τόσο οι νεότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Σουηδοί πολίτες θέλουν να παραμείνουν σε κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα, παρά τις προβλέψεις βάσει των οποίων η χώρα θα μπορούσε να καταργήσει τα μετρητά από το 2023. Μόνο το ένα πέμπτο του σουηδικού πληθυσμού είναι έτοιμο να «αγκαλιάσει» την αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα.
Εν μέσω της φιλοδοξίας της σουηδικής κυβέρνησης να γίνει η πρώτη κοινωνία χωρίς μετρητά, όλο και περισσότεροι Σουηδοί φαίνεται πως επιθυμούν να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο πληρωμής.

Συνολικά το 72% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών χαρτονομισμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Sifo για λογαριασμό της Bankomat AB. Πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 68%.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των Σουηδών που επιθυμούν συναλλαγές χωρίς μετρητά έχει μειωθεί από 25% πριν από ένα χρόνο σε 21% σήμερα.

Οι πολίτες άνω των 65 ετών — το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Σουηδίας — έχουν πιο θετική στάση απέναντι στα μετρητά σε ποσοστό 85%.

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα ασφαλείας για το Facebook, το οποίο θα πρέπει να δώσει κάποια στιγμή λογαριασμό και να βρεθεί μια λύση για τα τεράστια κενά ασφαλείας και τον ελλειπή τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Σαν να μην έφτανε το πρόβλημα με την Cambridge Analytica, μόλις χθες βράδυ αποκαλύφθηκε από την εταιρεία κυβερνοασφαλείας UpGuard ότι εκατοντάδες εκατομμύρια προσωπικά στοιχεία χρηστών του Facebook διέρρευσαν μέσω τρίτων εφαρμογών σε cloud servers και είναι διαθέσιμα δημόσια στο δίκτυο. "Η UpGuard μπορεί να αναφέρει πως άλλες δύο εφαρμογές τρίτων έχουν εκθέσει προσωπικά στοιχεία χρηστών δημόσια στο internet” ανέφερε σε ανακοίνωση της η εταιρεία. "Η μία, είναι η Cultura Colectiva με έδρα το Μεξικό, η οποία σε ένα αρχείο 146 GB περιέχει 540 εκατομμύρια προσωπικά στοιχεία, όπως σχόλια, likes, αντιδράσεις σε αναρτήσεις, ονόματα λογαριασμών, κωδικούς κ.α."

Η UpGuard στην ανακοίνωση της αναφέρει πως δεν γνωρίζει πόσο καιρό τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα δημόσια, ή αν τα έχει "κατεβάσει" κάποιος. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονταν ελεύθερα σε servers της υπηρεσίας cloud της Amazon και αφαιρέθηκαν ή κρύφτηκαν από το ίδιο το Facebook μόλις ειδοποιήθηκε για την διαρροή.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε ανακοίνωση του ανέφερε πως "σημαντική παράμετρος και όρος για τους τρίτους συνεργάτες είναι η απαγόρευση διατήρησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε δημόσιους servers. Από την στιγμή που ειδοποιηθήκαμε, συνεργαστήκαμε με την  Amazon και κατεβάσαμε όλες τις βάσεις δεδομένων. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε από κοινού με τους προγραμματιστές των εφαρμογών της πλατφόρμας μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών".
top