Πρώην διευθυντής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών τονίζει ότι το κέρδος που αποκομίζουν αυτές οι εταιρείες από τις πληροφορίες που τους δίνουν με τη θέλησή τους οι χρήστες είναι «κάτι πολύ επικίνδυνο και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία μας»

To Facebook και το Google γνωρίζουν περισσότερα για εμάς από όσα θα μπορούσε να γνωρίζει ποτέ μία κρατική υπηρεσία πληροφοριών! 

Οταν αυτό το λέει ένας πρώην διευθυντής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αξίζει της προσοχής μας. 

Μιλώντας στους Times, o σερ Ντέιβιντ Ομαντ τόνισε ότι το κέρδος που αποκομίζουν αυτές οι εταιρείες από τις πληροφορίες που τους δίνουν με τη θέλησή τους οι χρήστες είναι «κάτι πολύ επικίνδυνο και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία μας». 

Σε αντίθεση μάλιστα με τους περιορισμούς που έχει θέσει η νομοθεσία στις βρετανικές κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, η δύναμη των κολοσσών του Ιντερνετ δεν έχει όμοιό της και δεν ελέγχεται από κανέναν. 

«Κανείς δεν έχει βρει τον τρόπο να ελέγξει την χρήση των πληροφοριών μας. Είναι γεγονός ότι οι ιντερνετικές εταιρείες γνωρίζουν περισσότερα για εσένα, εμένα, όλους μας, από ό,τι οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών θα μπορούσε ποτέ να γνωρίζει». 

Ο σερ Ντέιβιντ Ομαντ, αριστερά, σε φωτογραφία αρχείου – EPA Ο σερ Ντέιβιντ, που ήταν επικεφαλής αυτών των υπηρεσιών τη δεκαετία του ’90, είπε ότι η άνοδος του Ιντερνετ του θυμίζει την ιστορία του διάσημου κιθαρίστα των μπλουζ, Ρόμπερτ Τζόνσον που, σύμφωνα με τον θρύλο, είχε πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο σε ένα σταυροδρόμι με αντάλλαγμα να γίνει ο καλύτερος μουσικός στον κόσμο.

σχόλιο ID-ont: Το θέλει ο Μακρόν για τα "κίτρινα γιλέκα", θα το 'θελε ο Ερντογάν για τους Γκιουλενιστές, ο Χίτλερ για τους Εβραίους, ο Στάλιν για τους αντι-κομμουνιστές, ο Παπαδόπουλος για τους Κομμουνιστές κοκ....
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της κάθε είδους "διακυβέρνησης".

Η Γαλλία είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να δώσει «ασφαλή ψηφιακή ταυτότητα» σε όλους τους πολίτες τις - είτε το θέλουν είτε όχι. 

Τονίζοντας ότι θέλει να καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό, ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί τα σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος Alicem τον Νοέμβριο, νωρίτερα από τον αρχικό στόχο για τα Χριστούγεννα. Ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας δεδομένων στη χώρα, προειδοποιεί από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί συγκατάθεσης και συναίνεσης. 

Μια ομάδα προστασίας των προσωπικών δεδομένων μάλιστα αμφισβητεί τη νομιμότητα της σχετικής κίνησης εντός γαλλικού εδάφους, οδηγώντας την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ένας χάκερ χρειάστηκε μόλις μία ώρα για να σπάσει το «ασφαλές» σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν κυβερνητικές υπηρεσίες, εγείροντας ανησυχία για τα επίπεδα ασφαλείας. Τίποτα από αυτά όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών που εξακολουθεί να επιμένει. 

«Η κυβέρνηση θέλει να εξωθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το Alicem και την αναγνώριση προσώπου», δήλωσε ο δικηγόρος Μαρτίν Ντράγκο, μέλος της ομάδας προστασίας προσωπικών δεδομένων La Quadrature du Net, που υπέβαλε αγωγή κατά του κράτους. «Οδεύουμε προς τη μαζική χρήση αναγνώρισης προσώπου και υπάρχει λίγη έννοια για τη σημασία της συναίνεσης και της επιλογής». Όπως όμως σχολιάζει το Bloomberg, η αγωγή που κατατέθηκε τον Ιούλιο δεν θα αναστείλει την εφαρμογή του Alicem. 

Ψηφιακές ταυτότητες

σχόλιο ID-ont: Η Δόμνα υλοποιεί το όραμα του Κουτρουμάνη από το 2010: http://id-ont.blogspot.com/2010/12/big-brother. Τι να πει κανείς. Το φοβερό είναι πως διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. Λέει το δημοσίευμα: "Είναι μια κάρτα για να μην κρατούν αιχμάλωτους οι εργοδότες τους εργαζομένους τους"

Δηλ. τι θα αλλάξει εάν η εγγραφή της Κάρτας στο σύστημα της εταιρείας διαβιβάζεται on-line στην Κυβέρνηση; Πάλι δεν πρέπει να πάει Ελεγκτής του Υπουργείου με φυσική παρουσία στην Εταιρεία για να δει εάν την Κάρτα την χτύπησε ο εργαζόμενος και έφυγε ή παρανόμως συνεχίζει να εργάζεται; Η Κάρτα θα "απελευθερώσει" τον εργαζόμενο από την "αιχμαλωσία" του κακού εργοδότη ή ο έλεγχος με φυσική παρουσία Ελεγκτή; Εκτός κι αν υποχρεώσουν εταιρείες και εργαζομένους να βάλουν κάμερες για να βλέπουν ότι έχουν φύγει από την εργασία τους!!!

Απορία/Στοίχημα: Σε πόσα χρόνια από σήμερα θα πουν ότι δυστυχώς και με αυτό το σύστημα δεν πατάσσεται η εισφοροδιαφυγή και η μόνη λύση πλέον είναι το τσιπάκι στο χέρι;;;

newsbeast: «Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις πλέον, αντί να βασιζόμαστε μόνο στις κλασικές μεθόδους επιτήρησης, θα υπάρχει μια ψηφιακή κάρτα, έτσι ώστε ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να αποζημιώνεται για τις ώρες και, πολύ περισσότερο, τις υπερωρίες που έχει κάνει στον τόπο εργασίας του. Ουσιαστικά είναι μια κάρτα για να μην κρατούν αιχμάλωτους οι εργοδότες τους εργαζομένους τους», ανέφερε.

Οι ερευνητές της AdaptiveMobile Security ανακάλυψαν μια κρίσιμη ευπάθεια σε κάρτες SIM. Πρόκειται για μια zero-day ευπάθεια η οποία ονομάζεται SimJacker και επιτρέπει σε hackers να παραβιάσουν απομακρυσμένα κινητά τηλέφωνα και να κατασκοπεύσουν τα θύματα στέλνοντας απλά ένα SMS.
 
Η ευπάθεια SimJacker έχει εντοπιστεί στο S@T (SIMalliance Toolbox) Browser που είναι ενσωματωμένο στις περισσότερες κάρτες SIM σε περίπου 30 χώρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι hackers μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευπάθεια ανεξάρτητα από το μοντέλο τηλεφώνου του θύματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ιδιωτική εταιρεία παρακολούθησης γνώριζε την ύπαρξη της ευπάθειας SimJacker τουλάχιστον δύο χρόνια και την εκμεταλλευόταν για να κατασκοπεύει χρήστες σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με την AdaptiveMobile Security, η εταιρεία παρακολούθησης συνεργάζεται με διάφορες κυβερνήσεις.

Το S@T Browser application είναι ενσωματωμένο σε πολλές κάρτες SIM (και στις eSIM). Αποτελεί μέρος του SIM Tool Kit (STK).

Ο S​@T Browser είναι σε θέση να υλοποιεί μια σειρά από οδηγίες, όπως αποστολή μηνυμάτων, κλήσεις, εκκίνηση του browser, παροχή τοπικών δεδομένων, εκτέλεση εντολών και αποστολή δεδομένων.

Η ευπάθεια Simjacker επιτρέπει σε έναν hacker να στείλει ένα SMS με εντολές που μπορούν να καθοδηγήσουν την κάρτα SIM του τηλεφώνου του θύματος. Με αυτόν τον τρόπο ο επιτιθέμενος μπορεί να πάρει τον έλεγχο του τηλεφώνου.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο επιτιθέμενος χρησιμοποιώντας την ευπάθεια;

Η παγκόσμια αγορά για τα διασυνδεδεμένα οχήματα προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς οι καινοτομίες στη συνδεσιμότητα βελτιώνονται και προκαλούν έντονες αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές είναι πολυάριθμα. Η συνδεσιμότητα προσφέρει στους οδηγούς από πρόσβαση σε πολυμέσα υψηλής ευκρίνειας και πρόσβαση σε Wi-Fi, μέχρι βελτιωμένα συστήματα ψυχαγωγίας και δυνατότητα απομακρυσμένης ρύθμισης του οχήματος χρησιμοποιώντας εφαρμογές κινητών τηλεφώνων. Μερικά παραδείγματα είναι οι μηχανισμοί κλειδώματος/ξεκλειδώματος και εκκίνησης του αυτοκινήτου.

Ωστόσο, τα διασυνδεδεμένα οχήματα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως κάθε άλλη συσκευή που συνδέεται με το διαδίκτυο. Υπάρχει πιθανός κίνδυνος παραβίασης της ασφάλειας των αυτοκινήτων από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Οι παραβιάσεις ασφαλείας μπορούν να οδηγήσουν σε διαρροή προσωπικών δεδομένων, σε απειλές για τους βασικούς μηχανισμούς ασφαλείας του οχήματος και, σε ακραίες περιπτώσεις, στον πλήρη τηλεχειρισμό του αυτοκινήτου.

Καθώς η βιομηχανία τείνει προς την ανάπτυξη τον αυτόνομων τεχνολογιών και προσανατολίζεται στα πλήρως αυτόνομα οχήματα, οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται μόνο και μόνο λόγω της εξάρτησης τους από τις εφαρμογές, την ανάγκη συνδεσιμότητας και των πιο πολύπλοκων ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

σχόλιο ID-ont: Για το Ηλεκτρονικό Βραχιολάκι είχαμε διαμαρτυρηθεί έντονα προβάλλοντας το θέμα της εξοικείωσης των συνειδήσεων με την παρακολούθηση των ανθρώπων (έστω κι αν είναι οι "κακοί") και το γεγονός ότι οι διαχειριστές έχουν την δυνατότητα να κάνουν τα "στραβά μάτια" (βλ ΕΔΩ), εάν επιθυμούν. Με το κατωτέρω γεγονός που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ, βλέπουμε ότι οι ανησυχίες μας δεν είναι φανταστικές αλλά υπαρκτές! Δεν γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς η αιτία της δυσλειτουργίας, το θέμα είναι ότι υπήρξε δυσλειτουργία...

iefimerida: Θέμα ασφάλειας στο σύστημα με τα «βραχιολάκια» των κρατουμένων, «που επέτρεπαν στον επιτηρούμενο να προβεί στην τέλεση αξιόποινης πράξης ή να δραπετεύσει» εντόπισε το υπ. Δικαιοσύνης.

Για τον λόγο αυτό, με απόφαση του Κ. Τσιάρα, επιβλήθηκε ποινική ρήτρα ύψους 10.000 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία του έργου λόγω της πλημμελούς εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων της από το «κενό», διάρκειας πέντε ωρών, στην παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος από τους αρμόδιους.

Τι αναφέρει η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

«Αποδεχόμαστε την από 22-05-2019 εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια» και επιβάλλουμε στην Ανάδοχο εταιρεία «G4S ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ποινική ρήτρα για πλημμελή εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €) για τους κάτωθι λόγους:

Εφαρμογές, που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών, προσφέρουν πληροφορίες για το σεξ, τη γενική υγεία, τη διατροφή και την ψυχική διάθεση, σύμφωνα με μελέτη της Privacy International.
 
Πολύ προσωπικά στοιχεία, ακόμη και πότε οι άνθρωποι κάνουν σεξ, έρχονται σε γνώση του Facebook, όπως υποστηρίζει μια μελέτη της οργάνωσης Privacy International, η οποία αφορά τις διάφορες εφαρμογές (apps) που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών.

 
Ορισμένες εφαρμογές, που μοιράζονται τα στοιχεία τους με το Facebook, περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες, όπως ποια αντισυλληπτικά παίρνει μια γυναίκα, πότε περιμένει περίοδο, ποια συμπτώματα έχει, αλλά επίσης πληροφορίες για το σεξ, τη γενική υγεία, τη διατροφή, την ψυχική διάθεση κ.α. Σε αντάλλαγμα, κάποιες εφαρμογές ενημερώνουν τις γυναίκες για τις πιο γόνιμες μέρες του μήνα ή πότε να περιμένουν την επόμενη περίοδο τους.

 
Σύμφωνα με την Privacy International (ΡΙ), οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές (Period Tracker, Period Track Flo και Clue Period Tracker) δεν μοιράζονται στοιχεία τους με το Facebook. 'Αλλες, όμως, όπως οι Maya της Plackal Tech (5 εκατομμύρια λήψεις στο Google Play), MIA της Mobapp Development Limited (ένα εκατομμύριο λήψεις) και My Period Tracker της Linchpin Health (πάνω από ένα εκατομμύριο), το κάνουν.

σχόλιο ID-ont: "Έξυπνοι Δήμαρχοι" των Ελληνικών "Έξυπνων Πόλεων", έχετε εξηγήσει  αναλυτικά στους δημότες σας, αυτούς τους κινδύνους; Έχετε πάρει το ΟΚ από αυτούς; 

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή των πόλεων γίνεται με ταχείς ρυθμούς και όσο πλησιάζουμε στην εποχή της εδραίωσης του 5G, η "έξυπνη πόλη" θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Όμως η μετάβαση στην νέα εποχή φέρνει μαζί της παλιούς "εχθρούς"οι οποίοι εκσυγχρονίζονται και απειλούν να ξεσκεπάσουν την "αχίλλεια πτέρνα" της εξέλιξης. Οι προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα σε συνδυασμό με την τεχνολογία αιχμής δημιουργούν μια ολοένα αυξανόμενη ενσύρματη ενεργειακή υποδομή,κάτι που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την κυβερνοασφάλεια.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαίδευσης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες αλλά και την αυξανόμενη επίσης έκθεση των μεγαλύτερων ηλικιών σε αυτή, μια ηλικία η οποία έχοντας λιγότερες προσλαμβάνουσες είναι και περισσότερο ευάλωτη σε απειλές, δημιουργούν συνθήκες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους πριν φτάσουν σε σημείο χωρίς επιστροφή.

 
Smart πόλεις με smart πολίτες

Μια έξυπνη πόλη δεν είναι τίποτα χωρίς την συμμετοχή των πολιτών που μένουν σε αυτή, καθώς αυτοί είναι που θα αναλάβουν να γεμίσουν με στοιχεία τις μη αυτοματοποιημένες υπηρεσίες (όπως το νοικοκυριά να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας για να ελέγξουν τα αυτοματοποιημένα συστήματα, καθώς δεν έχουν όλοι αυτόματους συνδεδεμένους μετρητές).

Εχουμε συνηθίσει να μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό του τηλεφώνου μας, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αξίζει, όμως, η πρακτική αυτή τους κινδύνους που εγκυμονεί; Ο αριθμός τηλεφώνου μας μάς ταυτοποιεί περισσότερο από το πλήρες ονοματεπώνυμό μας.

Πρόσφατα ζήτησα από την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Fyde να χρησιμοποιήσει τον αριθμό μου για να αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η αποκάλυψή του. Ο Εμρέ Τεζίσκι, ερευνητής θεμάτων ασφαλείας στη Fyde, ανέλαβε το καθήκον με χαρά. Εισήγαγε τον αριθμό μου στο αρχείο δημοσίων εγγράφων και εύκολα δημιούργησε έναν πλήρη φάκελο για το πρόσωπό μου, όπου περιλαμβάνονταν στοιχεία όπως το όνομά μου, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση, οι φόροι ακίνητης περιουσίας που καταβάλλω, αλλά και τα ονόματα των μελών της οικογενείας μου. Θεωρητικά, αν ήταν κακόβουλος ο ερευνητής, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που συγκέντρωσε για να απαντήσει στις ερωτήσεις ασφαλείας και να μπει στους διαδικτυακούς λογαριασμούς μου.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν μία ώρα με τον αριθμό του κινητού μου για να αποκαλύψουν ολόκληρη τη ζωή μου. Απλώς τον εισήγαγαν στις Λευκές Σελίδες Premium (του τηλεφωνικού καταλόγου), μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που χρεώνει 5 δολάρια για να παράσχει πρόσβαση σε όλα τα δημόσια αρχεία. Στη συνέχεια, έκαναν ενδελεχή αναζήτηση στο Διαδίκτυο και ακολούθησαν το μονοπάτι των δεδομένων, προκειμένου να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Μέσα σε αυτή την ώρα ανακάλυψαν τη διεύθυνση του σπιτιού μου, την έκτασή του, την αξία του και τους φόρους που πληρώνω για αυτό. Επίσης, διευθύνσεις όπου κατοικούσα κατά την περασμένη δεκαετία, το πλήρες όνομα των γονέων μου, της αδελφής μου και της θείας μου. Τους παλιούς τηλεφωνικούς μου αριθμούς, όπως και αυτόν του σταθερού στο πατρικό μου, αλλά και πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία που κάποτε κατείχα, συν το λευκό ποινικό μητρώο μου.

Ο Δημήτριος Χιωτακάκος, Δρ. Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Manchester, μιλάει στην Πεμπτουσία για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και για την είσοδο σε έναν εφιαλτικό κόσμο μέσα από τη χρήση τους.

Εκπομπή 1η: Ηλεκτρονικές Ταυτότητες. Η είσοδος σε έναν εφιαλτικό κόσμοΕκπομπή 2η: Η απειλή της Ηλεκτρονικής ΔιακυβέρνησηςΕκπομπή 3η:  Το Ηλεκτρονικό ΕμφύτευμαΦαίνεται πως το σκάνδαλο «Cambridge Analytica» εξακολουθεί να στοιχειώνει το Facebook...
 
Ένα νέο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, καθώς το μέσο παραδέχτηκε πως διέρρευσαν τα στοιχεία 419 εκατ. χρηστών του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TechChrunch, η διαρροή αφορά στα δεδομένα περισσότερων από 419 εκατομμυρίων χρηστών σε έναν online σέρβερ που δεν είχε προστασία με χρήση κωδικού. Όπως επισημαίνει το σχετκό δημοσίευμα, πρόκειται για προσωπικά δεδομένα 133 εκατομμυρίων χρηστών από τις ΗΠΑ, 18 εκατ. από τη Μεγάλη Βρετανία και 50 εκατ. από το Βιετνάμ.

Μετά την αποκάλυψη αυτή, το Facebook παραδέχθηκε τη διαρροή, σημειώνοντας πως διεξάγεται έρευνα για το πότε και από ποιον συγκροτήθηκε η επίμαχη βάση δεδομένων, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι η διαρροή αφορά συνολικά σε 210 εκατομμύρια χρήστες, καθώς στον αριθμό που μετέδωσε το TechChrunch υπάρχουν διπλοεγγραφές.

Φαίνεται πως το σκάνδαλο «Cambridge Analytica» εξακολουθεί να στοιχειώνει το Facebook, καθώς η νέα αυτή διαρροή εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε με το εργαλείο που απενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 στον απόηχο του περιβόητου σκανδάλου. Μάλιστα, εκπρόσωποι του μέσου υποστήριξαν σχετικά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτή την εκτίμηση: «Η βάση δεδομένων είναι παλαιά και φαίνεται ότι περιλαμβάνει πληροφορίες που αποκτήθηκαν πριν να κάνουμε αλλαγές το 2018 ώστε να μην έχουν οι χρήστες τη δυνατότητα να εντοπίζουν άλλους χρήστες μέσω των τηλεφωνικών αριθμών τους. Η βάση δεδομένων έχει απενεργοποιηθεί και δεν έχουμε ενδείξεις ότι τέθηκαν σε κίνδυνο λογαριασμοί στο Facebook».

Εκπομπή που προβλήθηκε την 28/11/2018 στον τηλεοπτικό σταθμό Αχελώος TV.
Ο Αντώνης Καλόγηρος, στην εκπομπή Λόγος Ρωμαίϊκος, φιλοξενεί τον Οικονομολόγο-Εκπαιδευτικό Στάθη Αδαμόπουλο όπου συζητούν για την Κάρτα του Πολίτη.
Τι σημαίνει Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Κάρτα του Πολίτη, ποιές οι επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, τι είναι το RFID, βάζουν εμφυτεύματα ταυτότητας στους ανθρώπους; τι έγραψε ο Όσιος Παϊσιος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα; μπορεί ο πολίτης να ισχυρίζεται "δεν έχω τίποτα να κρύψω"; τι είναι το "social credit system" που εφαρμόζεται στην Κίνα; αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται στην συγκεκριμένη εκπομπή που μπορείτε να παρακολουθήσετε κατωτέρω:

Μέρος Α΄:

Μέρος Β΄

σχόλιο ID-ont: Πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς κύριο, ο οποίος αποκάλεσε δημοσίως ΝΑΖΙ, τον εκπρόσωπο της εταιρείας GEMALTO που έφτιαξε τις Εσθονικές Ηλεκτρονικές Ταυτότητες. Αυτό έγινε όταν προέκυψε το πρόβλημα που είχε η Εσθονία με τις Ηλεκτρονικές της Ταυτότητες το 2017 (βλ : http://id-ont.blogspot.com/2018/10/gemalto.html).
Άλλωστε όπως λέει και ο Bloomberg, "η e-διακυβέρνηση ακούγεται τέλεια ιδέα - μέχρι την πρώτη επίθεση χάκερ".  Γι' αυτό εφαρμόζεται σε τόση μεγάλη έκταση στην Εσθονία η οποία είναι μικρή χώρα και δεν εφαρμόζεται στην Αμερική, στην Αγγλία ή στην Γερμανία ("...It's harder, however, for a country like the U.S., the U.K. or Germany to live with this kind of technological risk...")
O Bloomberg κλείνει το άρθρο του λέγοντας: "Η προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης, παρά τη σημαντική τεχνολογική αλλαγή που θα επιφέρει, δεν πρέπει να είναι μία επιλογή που θα κάνουμε "με τα μάτια κλειστά". Θα πρέπει να εξηγήσουν εξονυχιστικά στις κοινωνίες τους κινδύνους πριν αυτές ψηφίσουν θετικά για να προχωρήσουν σε τέτοιες καινοτομίες." (βλ. http://id-ont.blogspot.com/2017/11/e.html).
Αλλά που χρόνος στην "Γη της Φαιδράς Πορτοκαλέας" για εξηγήσεις και επεξηγήσεις. "Το κάνουν εις τας Ευρώπας, θα το κάνουμε κι εμείς!!!", το μότο του "σύγχρονου" Έλληνα πολιτικού, δυστυχώς...


Ilves calls ID cards producer's representative racist, Nazi

Former President Toomas Hendrik Ilves called CEO of Trüb Baltic, Andres Lehmann, a racist and a Nazi in a post on social media on Thursday. Trüb Baltic is the Estonian representative of digital security company Gemalto and supplies the state-issued ID cards.

Also in a social media post, Lehmann wrote earlier that "In the European North, the midsummer heralds the long summer holiday break that lasts till end of August. (...) Letting this warning emerge in June certainly would have spoiled summer vacations. I can fully understand why the authorities gave in the seduction and kept quiet." [sic]

Lehmann was referring to a warning he claims to have given to the Estonian authorities in June this year about a security risk concerning hundreds of thousands of Estonian ID cards. The Information System Authority (RIA) and the Police and Border Guard Board (PPA) have categorically rejected Lehmann's claim, saying that they didn't receive a warning in June.


Η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε ότι τα καινούργια αλλά και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πωλούνται από τους βρετανούς αντιπροσώπους της έχουν αισθητήρες θέσης που μπορούν να δείξουν ακριβώς πού είναι το όχημα

Ξεσηκώθηκε το σύμπαν στη Βρετανία! Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων εξέφρασαν έντονες ανησυχίες, μετά την αποκάλυψη ότι η Mercedes-Benz παρακολούθησε τις κινήσεις πελατών της που αθέτησαν τις πληρωμές προς την εταιρεία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε ότι τα καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πωλούνται από τους βρετανούς αντιπροσώπους της έχουν αισθητήρες θέσης που μπορούν να δείξουν ακριβώς πού είναι το όχημα εάν ένας οδηγός σταματήσει να εξυπηρετεί το πλάνο χρηματοδότησης.

Οπως αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times, η Mercedes μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με δικαστικούς επιμελητές και εταιρείες ανάκαμψης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για την ανάκτηση οχημάτων.

Οι ομάδες προστασίας προσωπικών δεδομένων ανέφεραν ότι η τεχνολογία αυτή έδειξε ότι οι οδηγοί έρχονταν υπό την αυξανόμενη επιτήρηση, αλλά οι αναλυτές αυτοκινήτων δήλωσαν ότι αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως «το νέο φυσιολογικό».

Τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν 90.000 πελατών της Mastercard στη Γερμανία, τα οποία είχαν υποκλαπεί ηλεκτρονικά, δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα σε ένα διαδικτυακό φόρουμ, όπως οι αριθμοί πιστωτικών καρτών, γράφει ο γερμανικός Τύπος, ωθώντας τη Mastercard να αναστείλει σήμερα τη λειτουργία της επίμαχης εταιρικής πλατφόρμας.

"Μεταξύ άλλων αναστείλαμε αμέσως τη λειτουργία της πλατφόρμας 'Priceless Specials' μόλις λάβαμε γνώση του περιστατικού", τόνισε ο πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι "εφαρμόζονται τα πάντα για τη διερεύνηση και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση" με τον εταίρο του.

Το 'Priceless Specials' είναι ένα πρόγραμμα πιστότητας, που επιτρέπει στους κατόχους των καρτών Mastercard να έχουν πρόσβαση σε bonus και σε εκπτώσεις για άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η ενοικίαση αυτοκινήτου ή οι έξοδοι.

Η εφημερίδα Manager Magazin είχε γράψει για τη διαρροή αυτή των στοιχείων, όταν ειδοποιήθηκε από έναν γερμανό επιχειρηματία του Διαδικτύου για τη δημοσίευση σε φόρουμ ενός καταλόγου που περιείχε διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ονόματα, αριθμούς τραπεζικών καρτών 90.000 συνδρομητών της υπηρεσίας αυτής στη Γερμανία.

σχόλιο ID-ont: Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με απόφαση της ΑΠΔΠΧ, μπορείτε να ζητάτε από τις Τράπεζες να μην είναι ενεργοποιημένη η δυνατότητα ασύρματων, ανέπαφων συναλλαγών στην Κάρτα σας ή η Κάρτα σας να μην είναι RFID (βλ. απόφαση της ΑΠΔΠΧ: http://id-ont.blogspot.com/2018/07/contactless.html)

capital.gr: Θεωρείτε ότι το όριο των 30 λιρών στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα μπορεί να σας προστατεύσει από κλοπές; Ξανασκεφτείτε το. 

Eρευνητές ασφάλειας βρήκαν έναν τρόπο να παρακάμψουν αυτό το όριο στις κάρτες Visa. Η παραβίασή τους, η οποία δεν περιορίζεται σε κάρτες του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσε να επιτρέψει σε καιροσκόπους απατεώνες να αδειάσουν λογαριασμούς με μια μόνο κίνηση και ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται καν να κλέψουν την πιστωτική κάρτα. Και από την πλευρά της Visa, λίγα γίνονται για να αντιμετωπιστεί αυτή η νέα απειλή.

Το Forbes άφησε τους ερευνητές Leigh-Anne Galloway και Tim Yunusov από την εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Positive Technologies να κάνουν δοκιμή σε μια προσωπική κάρτα Visa. Κατάφεραν να αποσπάσουν τρεις επιτυχείς πληρωμές ύψους 31 λιρών. Στις δικές τους κάρτες έκαναν ανέπαφες πληρωμές ύψους 101 λιρών, αν και είναι πιθανό να υπάρχει δυνατότητα κλοπής μεγαλύτερου πεσού με ένα μόνο πέρασμα κάρτας.

Τα χακαρίσματά τους δείχνουν πως η απάτη των ανέπαφων συναλλαγών θα μπορούσε να χειροτερεύσει. Συνήθως, εάν μια τράπεζα δει πολλαπλές ανέπαφες πληρωμές αξίας 30 λιρών, η κάρτα σταματά να λειτουργεί, καθώς τα συστήματα ανίχνευσης απάτης υποψιάζονται ότι είναι στα χέρια κλέφτη. Αν όμως είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν μεγάλες συναλλαγές με ένα πέρασμα, αυξάνεται η πιθανότητα για μεγάλες απάτες.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Από καιρό τώρα το Facebook έχει πάψει να αρκείται στο να γνωρίζει απλώς πού βρισκόμαστε, με ποιον είμαστε και τι κάνουμε. Δεν του φθάνει να αναγνωρίζει τις προσωπικές μας προτιμήσεις και τις δραστηριότητές μας. Αυτές μπορεί να τις γνωρίζει κάθε τεχνολογική εφαρμογή που βασίζεται στα likes μας, στον ποιόν ακολουθούμε κι επικοινωνούμε και στο τι αγοράζουμε.

Επίσης όλες αυτές οι εφαρμογές και τα δίκτυα μπορούν να ακούσουν τι λέμε στο τηλέφωνό μας. Οι εφαρμογές αυτές συγκεντρώνουν τα δεδομένα για το τι λέμε και τι κάνουμε, τα ομαδοποιούν και τα πωλούν σε όποια εταιρεία πλειοδοτήσει.

Όμως ακόμη υπάρχει ένα όριο, πέραν του οποίου δεν έχουν κατορθώσει όλες οι τεχνολογίες και οι εταιρείες τους να διεισδύσουν: το ανθρώπινο μυαλό. Φαντάζεται κανείς τι θα γινόταν εάν κάποια εταιρεία κατόρθωνε να διαβάζει το μυαλό μας και να αποκομίζει κέρδη από τις πληροφορίες που αντλεί από μέσα του; Αυτός μοιάζει να είναι ο επόμενος στόχος του Facebook.

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί διάφορες έρευνες που αναπτύσσουν «αποκωδικοποιητές ομιλίας», ικανούς να εντοπίσουν τι βούλονται να πουν τα ανθρώπινα υποκείμενα μέσω των εγκεφαλικών τους μηνυμάτων, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται σε μπλογκ του ίδιου του Facebook.

Μία από τις μελέτες, που χρηματοδοτείται από τη διαδικτυακή εφαρμογή και επικεφαλής της είναι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύθηκε μάλιστα πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications. Η έρευνα εστιάζεται στο πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε μηχανές μόνο με τη σκέψη μας. Για τον σκοπό αυτόν, έχουν σχεδιασθεί μηχανισμοί που «διαβάζουν» τα εγκεφαλικά μηνύματα και προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τι είναι εκείνο που προτίθεται να πει το ανθρώπινο υποκείμενο.

σχόλιο ID-ont: Λίγες μέρες πριν σχολιάζαμε για την πιθανή χρήση των δεδομένων των μετρητών κατανάλωσης ρεύματος και νερού εις βάρος της ιδιωτικότητάς μας (βλ. http://id-ont.blogspot.com/2019/08/blog-post_12.html).
Πριν "αλέκτωρ φωνήσαι" δημοσιεύθηκε μελέτη η οποία επιβεβαιώνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η πραγματικότητα είναι χειρότερη και από την χειρότερο "φανταστικό" σενάριο...
Το καζανάκι θα αναδειχθεί ο καλύτερος γιατρός διάγνωσης του ...προστάτη. "Πιες περισσότερο νερό", "πήγαινε σε ουρολόγο", θα μπορούσαν να είναι πιθανά μηνύματα στην συνδεδεμένη οθόνη του κινητού σας, μέσω του wifi του σπιτιού, με το ...καζανάκι σας! Kαι η ταχύτητα συμμόρφωσης του πολίτη; Πολύτιμη πληροφορία για την κάλυψη ή όχι από τις ασφαλιστικές εταιρίες του κόστους της θεραπείας !!!

HACKADAY: Ο μέσος άνθρωπος έχει γίνει, σε απογοητευτικο βαθμό, άνετος με τη δυστοπία επιτήρησης στην οποία ζούμε. Έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι τα δεδομένα για τη ζωή του συλλέγονται και αναλύονται συνεχώς, είτε για καλό είτε για κακό σκοπό. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων πιστεύει ότι το smartphone ακούει τις προσωπικές τους συνομιλίες και προσαρμόζει τις διαφημίσεις όταν ακούσει λέξεις-κλειδιά, ωστόσο είναι απίθανο να τους ενοχλήσει αυτό αρκετά για να απενεργοποιήσουν το τηλέφωνο.

Αλλά ακόμα και ο πιο συνειδητός από εμάς σε θέματα ιδιωτικότητας, ίσως δεν θα θεωρούσε ότι η χρήση του νερού μας είναι μεγάλο μυστικό. Άλλωστε, τι μπορεί να μάθει κάποιος από τη μελέτη του πόσο νερό καταναλώνετε; Λοιπόν, όπως ο Jason Bowling απέδειξε με τη συναρπαστική του έρευνα με τα δεδομένα κατανάλωσης νερού, αποδεικνύεται ότι μπορείτε να μάθετε τρομερά πολλά πράγματα βλέποντας τα μοτίβα χρήσης του νερού. Με την επεξεργασία των δεδομένων ενός μετρητή ροής νερού σε ολόκληρο το σπίτι κάθε δευτερόλεπτο και την ανάλυση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από διάφορους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης (machine learning), ο Jason διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλές προσωπικές πληροφορίες κρυμμένες σε αυτήν την φαινομενικά αβλαβή ροή δεδομένων.


σχόλιο ID-ont: Με αφορμή το κατωτέρω δημοσίευμα πόσο αδόκιμη είναι η σκέψη που μας γεννήθηκε;
Δημοσίευμα από το μέλλον: "Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΠΡΟΠΟ), τονίζουν ότι ο ιός που έχει μπει στο λογισμικό της Κάρτας του Πολίτη, δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί και δεν αποκλείουν η έκταση της χρήσης του να είναι τεράστια"...

sofokleousin.gr: Στελέχη της ΑΑΔΕ τονίζουν ότι το λογισμικό δεν εύκολο να ανιχνευθεί και δεν αποκλείουν η έκταση της χρήσης του να είναι τεράστια.

Σε εφιάλτη για την ΑΑΔΕ εξελίσσεται το ειδικό λογισμό που σβήνει τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, από τη φορολογική μνήμη.

Στελέχη της ΑΑΔΕ τονίζουν ότι το «τσιπάκι» δεν εύκολο να ανιχνευθεί και δεν αποκλείουν η έκταση της χρήσης του να είναι τεράστια, από μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων ιδιαίτερα εποχικών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Μέσω του λογισμικού αυτού, η φφορδιαφυγή που διαπράττεται είναι τεράστια και έχει κινητοποιήσει τις τεχνικές υπηρεσσίες της ΑΑΔΕ, οι  οποίες αναζητούν μέθοδο εύκολης ανίχνευσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στην περίπτωση της επιχείρησης στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, για να εντοπιστεί το ειδικό λογισμικό απαιτήθηκε δουλειά τριών ωρών(!) από την ομάδα των ελεγκτών. Αυτό δείχνει πόσο δύσκολο ανιχνεύσιμο είναι και το πόσο… επιτυχημένο είναι το πρόγραμμα που λανσαρίστηκε από άγνωστους στην ελληνική επιχειρηματική αγορά και κάνει θραύση.

σχόλιο ID-ont: «Τα μεγάλα δεδομένα απογυμνώνουν τις ταυτότητές μας και εισβάλλουν βάναυσα στην ιδιωτικότητά μας. Πιστεύω ότι οι μελλοντικές γενιές θα κοιτούν την εποχή μας και θα λένε “πώς επέτρεπαν να γίνονται όλα αυτά;”, με τον ίδιο τρόπο που κοιτάμε κι εμείς το παρελθόν κι αναρωτιόμαστε “πώς επέτρεπαν σε 11χρονα παιδιά να δουλεύουν σε εργοστάσια;”».
Καταπληκτικός επίλογος σε αυτό το δημοσίευμα! Πως όμως την ίδια στιγμή, το ίδιο μυαλό, ισχυρίζεται πως αυτά τα συστήματα μπορούν να τύχουν ορθής χρήσης από καθεστώτα - όπως λέει - της Εσθονίας; και όχι από καθεστώτα όπως της Κίνας (Δείτε για την Κίνα ΕΔΩ κι ΕΔΩ); Πόσο μακρυά είναι το ένα καθεστώς από το άλλο; Μια εκλογική διαδικασία "απόσταση" δεν είναι;;; Άλλωστε η ιστορία κύκλους κάνει...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Στη Σίλικον Βάλεϊ όλοι πιστεύουν ότι θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο, αλλά τίποτα από αυτά που πιστεύουν δεν συνέβη. Το Facebook είναι το καλύτερο παράδειγμα. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θέλει να μας διασυνδέσει όλους, αλλά τελικά μας έχει απομονώσει σε δωμάτια ομοφωνίας. Μας έχει κάνει λιγότερο έξυπνους κι ανεκτικούς απέναντι στον κόσμο. Eχει φτιάξει το καλύτερο όχημα για ανθρώπους σαν τον Πούτιν που θέλουν να κλονίσουν τη δημοκρατία. Eχει συμβάλει στη μοναξιά και στην απομόνωσή μας. Υπάρχει ισχυρός συσχετισμός για την άνοδο της κατάθλιψης στους νέους ανθρώπους με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα του Facebook».

Τα παραπάνω λόγια δεν περιμένεις να τα ακούσεις από έναν θιασώτη της τεχνολογίας που έχει ιδρύσει μία σειρά, επιτυχημένων και μη, νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων στη Σίλικον Βάλεϊ. Κι όμως, ανήκουν στoν Aντριου Κιν, έναν επιχειρηματία με πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων στο ενεργητικό του, και γνωστού Αμερικανοβρετανού συγγραφέα. Στο παρελθόν ο Κιν δημοσίευσε τρία βιβλία, στα οποία άσκησε δριμεία κριτική στις τεχνολογικές εταιρείες και ειδικότερα στους ψηφιακούς γίγαντες, όπως η Google και η Facebook, κατηγορώντας τες ότι οδηγούν τις κοινωνίες μας σε επικίνδυνους δρόμους.

σχόλιο ID-ont: Άρθρο "εκπαίδευσης" της κοινής γνώμης: "Δείτε τι ωραία τα κάνει ο Πούτιν! Γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς έτσι;" Ο σκοπός όμως ΔΕΝ αγιάζει τα μέσα! Άραγε τέτοια "απολυταρχικά" συστήματα ονειρεύεται η "δημοκρατική" Δύση; Κατάφεραν να μειώσουν την φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ με αντάλλαγμα όμως να γνωρίζει το Κράτος τα πάντα για αυτούς.
Μας συγχωρείτε για το παράδειγμα, αλλά όπως τώρα βλέπει τι καφέ ήπιαμε, με την χρήση των "έξυπνων" μετρητών στο ρεύμα και στο νερό, θα γνωρίζει η επιχείρηση (και μετά το κράτος) τι "προκάλεσε" αυτός ο καφές: πότε δηλ. πήγαμε και για ποιο λόγο στην τουαλέτα: από την κατανάλωση του νερού στο καζανάκι (μεγάλο, μικρό κουμπί), θα γνωρίζουν την χρήση της τουαλέτας που θα κάνουμε καθημερινά!!!
Κάτι ψελλίζει το άρθρο για προσωπικά δεδομένα, αλλά η έκταση, η ένταση και η "σπουδαιότητα" της μείωσης της φοροδιαφυγής όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα, υποβιβάζει, εξαλείφει τους όποιους φόβους στον αναγνώστη. Άλλωστε όπως είπαμε σκοπός του άρθρου είναι η "εκπαίδευση" της κοινής γνώμης...

euro2day.gr: Υπερυπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη επιστράτευσε η Μόσχα. Πώς παρακολουθεί «ζωντανά» το σύνολο των συναλλαγών σε όλη την επικράτεια και διεξάγει στοχευμένους ελέγχους. Οι ανησυχίες για «μεγάλο αδελφό» και οι κινήσεις χωρών της Δύσης για την αύξηση των κρατικών εσόδων. 

Λίγα λεπτά περπάτημα από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα βρίσκεται ένα υψηλής ασφαλείας κτίριο της σοβιετικής εποχής, που στεγάζει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Φορολογίας της Ρωσίας. Μέσα δεν υπάρχει τίποτα το σοβιετικό σε ότι αφορά την τεχνολογία.

Στεκόμενος μπροστά σε μια τεράστια οθόνη τοίχου ο Mikhail Mishustin, επικεφαλής της υπηρεσίας ετοιμάζεται να επιδείξει τις ικανότητές της. «Που έμεινες εχθες;», ρωτά. Όταν απάντησα το προσωπικό εστίασε στον χάρτη στο ξενοδοχείο Budapest. «Ήπιες καφέ;». Τότε οι υπάλληλοι παρουσίασαν τις αποδείξεις για φαγητό και ποτά που έκοψε το ξενοδοχείο το περασμένο βράδυ. «Κοίτα πωλήθηκαν τρεις καπουτσίνο, ένας εσπρέσο και ένας λάτε. Ενας εξ αυτών είναι δικός σου», δήλωσε μεγαλοπρεπώς. Είχε δίκιο.

Αυτό είναι το μέλλον της φορολογικής διοίκησης, ψηφιακό, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς επιστροφές φόρου. Οι αρχές λαμβάνουν τις αποδείξεις για κάθε συναλλαγή στη Ρωσία, από την Αγία Πετρούπολη έως το Βλαδιβοστόκ, εντός 90 δευτερολέπτων. Οι πληροφορίες αποκάλυψαν λάθη, αποφυγή και απάτες στην συλλογή του φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ, και επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αυξήσει τα έσοδα πιο γρήγορα από την γενικότερη απόδοση της ρωσικής οικονομίας.

Μετάφραση: Μάριος Νοβακόπουλος, διεθνολόγος
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ
Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί επιστολή ανωνύμου καθηγητή πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, ο οποίας διδάσκει στον τομέα των θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics), προς την στήλη του συντηρητικού δημοσιογράφου Rod Dreher στο περιοδικό The American Conservative. Καθώς η εν λόγω στήλη συχνά πραγματεύεται ζητήματα υπερβολικής χρήσεως των τεχνολογικών μέσων και των αρνητικών συνεπειών τους στην κοινωνία και την ανάπτυξη του προσώπου, ο καθηγητής περιγράφει την άθλια διανοητική κατάσταση στην οποία βρίσκει τους περισσοτέρους φοιτητές του.
 
Υστερόγραφο: Η ανησυχία πως η υπερβολική χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να βλάψει την αναλυτική ικανότητα των νέων ή τομείς όπως η δυνατότητα συγκέντρωσης είναι διαδεδομένη αλλά όχι οικουμενική. Η δυσπιστία στην εξαιρετικά δυσάρεστη οπτική του είναι απολύτως λογική και την συμμερίζεται και ο μεταφραστής, 24 ετών και συνεπώς έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα στην ηλεκτρονική τεχνολογία και βιώνοντας την ταχύτατη πρόοδο της, ειδικά τα τελευταία 7-8 χρόνια. Από την άλλη η δυσκολία ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων – και δη νέων – να επεξεργαστούν τον σύνθετο γραπτό λόγο είναι επίσης παρατηρήσιμη στο περιβάλλον μας. Συνιστώ στον αναγνώστη να δει το πρωτότυπο άρθρο και τα σχόλια από κάτω του, όπου συγκρούονται διαφορετικές προσεγγίσεις.
M.N.
***
Οι φοιτητές μου δεν μπορούν να αναλύσουν, να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν το γραπτό κείμενο. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αδυνατούν να καταλάβουν σύνθετες προτάσεις, να καταλάβουν τη σχέση μεταξύ των δευτερευουσών και των κυρίων προτάσεων. Δεν μπορούν να συλλάβουν την λογική σχέση μεταξύ προτάσεων, πολλώ δε παραγράφων, οι οποίες είναι απολύτως θολές για εκείνους.

σχόλιο ID-ont: Πολύ σημαντική παρέμβαση από ειδικούς. Αναδεικνύει σημαντικότατα προβλήματα από την υπερσυγκέντρωση τεράστιου πλούτου πληροφοριών για τους πολίτες, σε συστήματα κατασκευασμένα από ιδιώτες, με "κλειστό" κώδικα.
Η απορία μας έγκειται στο κατά πόσον βελτιώνεται η ζωή ενός φυλακισμένου με αλυσίδες, εάν αυτές γυαλιστούν. Τελικά, είτε βρώμικες ("κλειστός" κώδικας) είναι οι αλυσίδες, είτε γυαλισμένες (ανοικτές προδιαγραφές), παραμένουν αλυσίδες για τους πολίτες.
Το θέμα μας είναι τα συστήματα, ή η φιλοσοφία της συλλογής δεδομένων στον πυρήνα της;;;

Αξιότιμοι κύριοι,
Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ματαιώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας (https://is.gd/pJpG90) διότι “...οι προδιαγραφές του συστήματος, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι απόρρητες, ήδη κυκλοφορούσαν στην αγορά”.

Δυστυχώς, θα χρειαστεί και πάλι να υπενθυμίσουμε ότι τα πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται με βάση ανοικτά πρότυπα (open standards). Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων και έργων ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών) με βάση τα ανοιχτά πρότυπα, εξασφαλίζει -μεταξύ άλλων- τον ενδελεχή έλεγχο των προδιαγραφών και των προτεινόμενων λύσεων, τη διαφάνεια κατά την παραλαβή και την εύρυθμη λειτουργία των έργων αυτών, καθώς καθίσταται εφικτός ο λεπτομερής έλεγχος από ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα παραλάβουν τα τελικά παραδοτέα του έργου, αλλά και σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα αποτελεσματικής επικαιροποίησης, αναβάθμισης και ευχερέστερης μελλοντικής συντήρησής του χωρίς εξαρτήσεις από συγκεκριμένους προμηθευτές, όπως επίσης και τη δυνατότητα διασφάλισης των απαιτούμενων επιπέδων ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας της πρόσβασης, βάσει της υφιστάμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

σχόλιο ID-ont: Θα πρέπει να έχει και αισθητήρα για να καταλαβαίνει ποιος γονιός άλλαξε την πάνα και πόση ώρα έκανε!!! Στατιστικά να δείτε που θα βγάζαμε:

- πόσο "παραγωγικό" είναι το μωρό,
- ποιος ο βαθμός "επιβάρυνσης" του κάθε γονιού (πόσες φορές άλλαξε την πάνα ο καθένας),
- ευσυνειδησία, ταχύτητα ανταπόκρισης του γονιού,
- την αποτελεσματικότητα (ταχύτητα καθαρισμού) του κάθε γονέα κοκ.

Αφήστε που αυτές αποτελούν χρήσιμες πληροφορίες για το μέλλον: "φέρε μου εσύ ένα ποτήρι νερό, εσένα σου άλλαξα πολλές φορές πάνα όταν ήσουν μικρή", σε ένα διαζύγιο : "εγώ μόνο άλλαζα πάνες, εσύ ήσουν όλη την ώρα στο κινητό κι έβλεπες τα στατιστικά..." ! κοκ

Ακόμη και στους ηλικιωμένους έχει εφαρμογή: "τι; δεν μου άφησε τίποτα στη διαθήκη; εμένα που τον ξεσκάτιζα μέχρι το τέλος; Ορίστε οι αποδείξεις από το PANApp (πάνα-app). Απαιτώ το μερίδιό που μου αναλογεί από την κληρονομιά..." !!!

Νομίζετε ότι τα ανωτέρω είναι "χαριτωμένα";;; Δυστυχώς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Θα γίνουν αγνώριστες/εφιαλτικές οι ανθρώπινες/κοινωνικές σχέσεις από την άκρατη εισβολή της τεχνολογίας στη ζωή μας. Πρέπει να βάλουμε ένα STOP χθες!!!

protagon: Εφοδιασμένη με ειδικούς αισθητήρες που θα ενημερώνουν τους γονείς εάν το καμάρι τους έχει λερωθεί και πρέπει να αλλαχτεί, η νέα εφεύρεση προκαλεί ήδη έντονη πολεμική στο Διαδίκτυο ανάμεσα στους φανατικούς της τεχνολογίας και τους «παλαιάς κοπής» γονείς που τους αρκεί η οσμή, η υγρασία και το κλάμα του μωρού.

Ερχεται η πρώτη ψηφιακή «έξυπνη» πάνα για μωρά η οποία θα είναι εφοδιασμένη ειδικούς αισθητήρες που θα ενημερώνουν τους γονείς εάν το καμάρι τους έχει λερωθεί και πρέπει να αλλαχτεί ή συνεχίζει να παίζει ή να κοιμάται ήσυχο.

Δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση της παραβίασης εκατομμυρίων προσωπικών δεδομένων από τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ, την Equifax, ολοκληρώθηκε σήμερα και η πολύκροτη υπόθεση με ένα τσουχτερό πρόστιμο, το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί για αντίστοιχη περίπτωση.

Όπως έγινε γνωστό η Equifax θα κληθεί να πληρώσει 650 εκατομμύρια δολάρια, με την εισαγγελέα να είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τις πρακτικές αλλά και τις παραλήψεις της εταιρείας. «Η αμηχανία, η αμέλεια και τα χαλαρά πρότυπα ασφαλείας της εταιρείας έθεσαν σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία του μισού πληθυσμού των ΗΠΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων.


Το Σεπτέμβριο του 2017, η Εquifax έκανε γνωστό ότι χάκερ παραβίασαν τα συστήματά της, αποκτώντας πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 143 εκατομμυρίων Αμερικανών, μεταξύ των οποίων και οι αριθμοί κοινωνικού μητρώου. ημερομηνίες γέννησης και διευθύνσεις κατοικιών, όχι όμως στις βάσεις δεδομένων των καταναλωτικών και εμπορικών πιστωτικών καρτών της εταιρείας. Παρά τις τότε διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της εταιρείας για την πλήρη συνεργασία της με τις αμερικανικές αρχές αποδείχτηκε ότι η Equifax καθυστέρησε να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για την παραβίαση για περισσότερες από 30 ημέρες.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων διαδικτυακών επιθέσεων στις μέρες μας είναι τα ransomware, η διαρροή πληροφοριών και οι παραβιάσεις δεδομένων.

Τις περισσότερες φορές, οι hackers στοχεύουν μεγάλους οργανισμούς ή βρίσκουν εκτεθειμένες βάσεις δεδομένων. Τα θύματα, όμως, στην πραγματικότητα είναι οι πελάτες. Οι επιτιθέμενοι παραβιάζουν τα συστήματα και κλέβουν πληροφορίες των πελατών, όπως ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.

Ωστόσο, η έκθεση των πληροφοριών σε δημόσιες βάσεις δεδομένων μπορεί να είναι επικίνδυνη ακόμα και για τη σωματική ασφάλεια των εμπλεκομένων. 

Στο Hackney του Λονδίνου, συνέβη ένα περιστατικό παραβίασης δεδομένων, που είχε πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες από ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με το Hackney Gazette, μια οικογένεια στην περιοχή υιοθέτησε ένα παιδί. Οι πληροφορίες για το ποιοι ήταν και πού ζούσαν δεν έπρεπε να γνωστοποιηθούν στους πραγματικούς γονείς του παιδιού.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υιοθέτησης το 2016, έγινε κάποιο λάθος από το δικηγόρο του Συμβουλίου του Hackney και τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας διέρρευσαν. Τα εκτεθειμένα δεδομένα περιελάμβαναν τα ονόματα, τη διεύθυνση, τους αριθμούς τηλεφώνου, τις ημερομηνίες γέννησης και τα επαγγέλματα του ζευγαριού.
top