σχόλιο ID-ont: Ο Στρος Καν αποφυλακίστηκε, αλλά είναι σε κατ'οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό κολάρο τοποθετημένο στο πόδι του. Όπως μας πληροφορεί το κατωτέρω δημοσίευμα, οι εξαθλιωμένοι μετανάστες φορούσαν αντίστοιχο ηλεκτρονικό κολάρο εντοπισμού τους, στο λαιμό. Τα συστήματα εντοπισμού πολιτών έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται νομίμως και καλά στους κακούς, παρανόμως από όσους έχουν την "εξουσία" να το κάνουν.

Σε μερικά χρόνια, όταν, με την αλματώδη τεχνολoγική πρόδο, αυτές οι συσκευές θα είναι απειροελάχιστου μεγέθους, πόσο δύσκολο θα είναι, ο κάθε πολίτης, να φέρει εν γνώση του ή εν αγνοία του τέτοια συσκευή επάνω του;

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχουμε την υποχρέωση σήμερα, έναντι των επερχομένων γενεών, να αντισταθούμε στην επιδιωκόμενη ηλεκτρονικοποίηση των κινήσεών μας, μέσω της εισαγωγής "αθώων" συσκευών εξυπηρετήσεως του πολίτη; Οι Κάρτες του Πολίτη ή όπως αλλιώς λέγονται, με την τεχνολογία RFID, αποτελούν ή δεν αποτελούν την αρχή της υλοποίησης αυτών των εφιαλτικών σεναρίων για τους πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών; 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξάρθρωση κυκλώματος «σύγχρονων σκλάβων» στην Ιταλία
H oικονομική αστυνομία ανακάλυψε ότι ινδοί επιχειρηματίες ανάγκαζαν ομοεθνείς τους να εργάζονται ως διανομείς φορώντας συσκευές εντοπισμού GPS στο λαιμό. 

Ο ιταλικός Τύπος αφιερώνει σήμερα σχόλια και εκτεταμένα ρεπορτάζ στην επιχείρηση «Ghost Interprises», με την οποία η οικονομική αστυνομία της βόρειας Ιταλίας (Guardia di Finanza) ανακάλυψε αδήλωτες οικονομικές δραστηριότητες ινδών μεταναστών που είχαν προχωρήσει σε πρωτοφανή εκμετάλλευση της ‘μαύρης’ εργασίας.

Ινδοί και πακιστανοί λαθρομετανάστες αναγκάζονταν από ομοεθνείς τους να δουλεύουν δέκα ως δώδεκα ώρες την ημέρα μοιράζοντας φέιγ βολάν πόρτα-πόρτα. Η εβδομαδιαία τους αμοιβή δεν ξεπερνούσε τα εκατόν πενήντα ευρώ. Το στοιχείο όμως που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση και θεωρήθηκε πρωτοφανές από πολλούς σχολιαστές είναι ότι οι σύγχρονοι αυτοί είλωτες, για να μπορέσουν να δουλέψουν, έπρεπε να φορούν ένα κολάρο που περιείχε συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού θέσης μέσω του συστήματος GPS: με αυτά, οι δουλέμποροι ήταν σε θέση να ελέγχουν διαρκώς, μέσω δορυφόρου, πού βρίσκονταν και προς ποια κατεύθυνση μετακινούνταν οι εργάτες-σκλάβοι.


Η επιχειρηματική δραστηριότητα αυτή για τους εκμεταλλευτές ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα: σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομικής αστυνομίας της πόλης Βιτσέντσα, ο συνολικός τζίρος από τα συμβόλαια για την διανομή φέιγ βολάν, ξεπερνούσε τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο με το οποίο επέλεξε να αναφερθεί στην όλη υπόθεση η εφημερίδα Corriere della Serra: «συναντάμε κάθε μέρα νεαρούς αφρικανούς που γεμίζουν τα γραμματοκιβώτιά μας με διαφημιστικό υλικό. Το δεχόμαστε και σκεπτόμαστε ότι κατάφεραν, τουλάχιστον, να βρουν μια δουλειά. Νιώθουμε σχεδόν ευτυχείς, όταν τους βλέπουμε με τα ποδήλατα και τα καπελάκια τους. Δεν είχαμε σκεφθεί ποτέ, όμως, ότι κάτω από τα καπελάκια αυτά, μπορεί να κρύβεται μια συσκευή εντοπισμού μέσω GPS, ένα τεχνολογικό λουρί τελευταίας γενιάς».

Φωτογραφία από : http://www.athina984.gr/node/148987

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top