Η ρωσική κρατική τράπεζα Sberbank σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τα νέα ΑΤΜ της, που θα είναι τόσο, μα τόσο ασφαλή, ώστε να δίνουν ακόμη και τη δυνατότητα στους χρήστες τους να βγάζουν μια νέα πιστωτική κάρτα, χωρίς καν να έχουν επαφή με κάποιον άνθρωπο υπάλληλο. Όλα θα είναι αυτόματα, και θα διεκπεραιώνονται με το πάτημα μερικών μόνο κουμπιών.

Τα μηχανήματα θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν δακτυλικά αποτυπώματα, να σκανάρουν διαβατήρια, και να φωτογραφίζουν το πρόσωπο του πελάτη … τρισδιάστατα!

Θα έχουν επίσης δυνατότητες αναγνώρισης της φωνής, με τεχνολογία εντοπισμού τυχόν ψεμάτων, έτσι ώστε αν κάποιος χρήστης απαντήσει ψευδώς, το μηχάνημα να το αντιλαμβάνεται!


Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε από μια εταιρία η οποία συνεργάζεται και με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας, που είναι η διάδοχος της πάλαι ποτέ πανίσχυρης σοβιετικής KGB.

Οι προγραμματιστές της εν λόγω εταιρίας εκμεταλλεύτηκαν ηχογραφήσεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφάλειας από ανθρώπους που ψεύδονταν, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τεχνικές ανάλυσης, οι οποίες ανιχνεύουν την ανθρώπινη φωνή, προκειμένου να εντοπίσουν σημάδια νευρικότητας και άγχους, δηλαδή ενδείξεις ψεύδους.

Ως ιδέα, τα μηχανήματα αυτά μπορεί να ακούγονται ενοχλητικά στους Δυτικούς, αλλά η Sberbank επενδύει σε αυτά, και δεν θεωρεί πως οι πελάτες της θα δυσαρεστηθούν ιδιαίτερα. «Απλά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να ξέρουμε αν ο πελάτης μας λέει την αλήθεια… δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», λένε οι υπεύθυνοι της τράπεζας.

http://www.antinews.gr/2011/06/10/105602/

http://www.nytimes.com/2011/06/09/business/global/09atm.html?_r=3&pagewanted=1&partner=rss&emc=rss



1 σχόλια:

SkyWatcher είπε...

Τα ίδια και στην ΙΑΠΩΝΙΑ: Νέο σούπερ-γρήγορο βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης ταυτότητας οδηγεί σε card-less ATM
εδώ

Δημοσίευση σχολίου

top