σχόλιο ID-ont: Ακόμη μια ηλεκτρονική ταυτότητα για εξοικείωση, η οποία τελικά θα ενσωματωθεί στην Κάρτα του Πολίτη;

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και παρεμβάσεις σε καταστήματα της αλυσίδας "Γερμανός" θα κάνουν φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο τρόπο έκδοσης του φοιτητικού πάσο.

"Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του στις 9/9/2011 και σύμφωνα με το «Νέο Νόμο για την Παιδεία», δημοσιοποιεί τη μετάθεση της έκδοσης των φοιτητικών ΠΑΣΟ (τύπου πιστωτικής κάρτας) σε ανάδοχες εταιρίες, με αντίτιμο 2,46 ευρώ", αναφέρουν οι φοιτητές σε σχετικό κείμενό τους.

Οι φοιτητές τονίζουν πως "σε αυτά τα πλαίσια, η εταιρία «ΕΔΕΤ Α.Ε.» (επιδοτούμενη απο υποουργείο και Ε.Ε.) αναλαμβάνει την ευθύνη δαχέιρισης των προσωπικών δεδομένων κάθε φοιτητή/τριας, με την πρόφαση να ελαχιστοποιήσει το διαχειριστικό φόρτο στα Ιδρύματα και τις Γραμματείες και να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσιές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Ιδιωτικές επιχειρήσεις - νεοφιλελεύθεροι ρουφιάνοι του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - παίρνουν πλέον τη θέση των διοικητικών υπηρεσιών του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου, τη στιγμή που διορισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι του, τίθενται υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Την ίδια ώρα ΕΔΕΤ και Α.Π.Θ. προκυρήσσουν θέσεις ημιαπασχόλησης για φοιτητές/τριες (βλέπε ανειδίκευτοι εργάτες) για την εκπόνηση του έργου, βάζοντας τους ίδιους να φακελώνουν τους συναδέλφους τους και μάλιστα να ευχαριστούν που έχουν και δουλειά".
 
Οι φοιτητές επισημαίνουν πως "η έκδοση του ΠΑΣΟ ανατίθεται σε ιδιωτικά καταστήματα (συγκεκριμένα το Α.Π.Θ. Στο “Γερμανό”), που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από την πολυσυζητημένη “ηλεκτρονική κάρτα του φοιτητή” (που προέβλεπε το κείμενο της διαβούλευσης του νόμου), όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα της προόδου και των κινήσεων του κατά τη φοιτησή της/του, αλλά και δια βίου. Ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο μας διασφαλίζει το προνόμιο να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία μας δια πάσα χρήση, από τα εν λόγω καταστήματα".
 
"Ακόμα, από την πρώτη κι όλας φάση της ηλεκτρονικής αίτησης για το ΠΑΣΟ, ζητείται από το/την φοιτητή/τρια να επιβεβαιώσει την πλήρη συμφωνία του με τους όρους χρήσης του, κάνοντας ουσιαστικά δήλωση φρονημάτων και δηλώνοντας υποταγή στο "Νέο Νόμο για την Παιδεία", αναφέρεται στην ανακοίνωση των φοιτητών."

Οι φοιτητές αναμένεται να συγκεντρωθούν αύριο, στις 16.00, στο άγαλμα Βενιζέλου και από εκεί με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης να κάνουν παρεμβάσεις στα καταστήματα της εμπορικής αλυσίδας που θα εκδίδει τα πάσο. 


http://www.thestival.gr/society/item/9659-fate-and-interventions-in-german-shops-will-make-students

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top