Όλο και περισσότερες προσωπικές και οικιακές συσκευές συνδέονται στο internet: από την τηλεόρασή σας ως τα συστήματα πλοήγησης του αυτοκίινήτου σας, και τους  διακόπτες των φώτων στο σπίτι σας. Ο Διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους ανυπομονεί να έρθει αυτή η εποχή για να μπορεί να σας κατασκοπεύσει μέσω αυτών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πετρέους ευχήθηκε για την ανάγκη εξάπλωσης του «Ίντερνετ των πραγμάτων» - δηλαδή, διασυνδεδεμένες συσκευές - σε μια σύνοδο κορυφής της In-Q-Tel, της επιχείρησης κεφαλαίου της CIA. «Πολύ-μορφικό» είναι μια συνηθισμένη λέξη, αλλά πιστεύω ότι ταιριάζει σωστά σε αυτές τις τεχνολογίες», δήλωσε ο Πετρέους με ενθουσιασμό, «ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις τους για την κρυφή παρακολούθηση».

Όλες αυτές οι νέες συσκευές σε απευθείας σύνδεση είναι ένας θησαυρός δεδομένων, εάν είστε «ενδιαφέρον πρόσωπο» για τους κατασκόπους. Μια φορά κι έναν καιρό, οι   κατάσκοποι έπρεπε να τοποθετήσουν έναν κοριό στον πολυέλαιό σας για να ακούσουν τη συνομιλία σας. Με την διάδοση του «έξυπνου σπιτιού» πλέον, θα στέλνετε χαρακτηρισμένα και με γεωγραφικές συντεταγμένες στοιχεία, στα οποία μια υπηρεσία πληροφοριών που σας κατασκοπεύει θα έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο, όταν για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνό, πριν φτάσετε στο σπίτι σας, για να τροποποιήσετε τον φωτισμό του σαλονιού σας. 

«Αντικείμενα ενδιαφέροντος θα βρίσκονται, θα αναγνωρίζονται, θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω τεχνολογιών όπως η «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων» (RFID), δίκτυα αισθητήρων, μικροσκοπικών ενσωματωμένων Η/Υ, μηχανήματα παραγωγής ενέργειας - όλα συνδεδεμένα με την επόμενη γενιά του Internet χρησιμοποιώντας άφθονη, χαμηλού κόστους, και υψηλών αποδόσεων υπολογιστική ισχύ» είπε ο Πετρέους, «η οποία εξελίσσεται σε cloud computing, σε μερικούς τομείς ήδη χρησιμοποιούνται οι Υπερ-υπολογιστές και η τελική κατεύθυνση είναι οι κβαντικοί υπολογιστές.»

Ο Πετρέους κατέστησε σαφές ότι αυτές οι συσκευές κατασκόπευσης των νοικοκυριών θα «αλλάξουν τις αντιλήψεις μας για το έννοια του απορρήτου» και μας προτρέπουν  στην επανεξέταση της «έννοιας του ιδιωτικότητας κα του απορρήτου».  Και αν όλα αυτά φαίνονται αληθινά είναι ταυτόχρονα και πολύ βολικά για τον διευθυντή της CIA.

Η CIA έχει πολλούς νομικούς περιορισμούς που εμποδίζουν την κατασκοπεία των Αμερικανών πολιτών. Αλλά η συλλογή γεωγραφικών δεδομένων από συσκευές είναι μια γκρίζα περιοχή, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση το 2008 εδικού νόμου για την παρακολούθηση στόχων στο εξωτερικό. Οι κατασκευαστές των συσκευών, αποδεικνύεται ότι ασύστολα  αποθηκεύουν γεωγραφικά δεδομένα (γεωγραφικές συντεταγμένες). Και κάποιοι νομοθέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πόσο εύκολο είναι για την κυβέρνηση να μπορεί να παρακολουθεί τους πολίτες της μέσω του τηλεφώνου τους ή του PlayStation.

Δεν είναι μόνο η συλλογή των δεδομένων που ενθουσιάζει τον κο Πετρέους. Θεωρεί  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων ταυτοτήτων για τους μυστικούς του κατασκόπους – όπως και το γεγονός ότι θα μπορεί να διαγράφει τα «ψηφιακά ίχνη» των πρακτόρων οι οποίοι ξαφνικά πρέπει να εξαφανιστούν.

«Πολλοί γονείς με καμάρι δημοσιοποιούν στα κοινωνικά δίκτυα, πληθώρα πληροφοριών για την γέννηση και την ανάπτυξη των παιδιών τους, τα οποία, όταν μεγαλώσουν, μπορεί να εργασθούν για την CIA. Σε αυτές τις πληροφορίες όλος ο κόσμος θα μπορεί να έχει πρόσβαση για τις επόμενες δεκαετίες», παρατήρησε ο Πετρέους. «Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε να λύσουμε το εξής πρόβλημα: πως θα δημιουργήσουμε καινούριο ψηφιακό αποτύπωμα για τις νέες ταυτότητες ορισμένων  υπαλλήλων μας.»

Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτό. Οι συνδεδεμένες βάσεις δεδομένων δεν είναι φίλοι ενός κατασκόπου –όταν αφορούν τη ζωή του-. Όμως ο Πετρέους απέκτησε ακούσια έναν νέο φίλο στο Facebook.

Ποιόν; Το Timeline. Με την άφιξη του Timeline, έγινε πανεύκολο μέσω του Facebook να ανατρέξει κανείς, σε απευθείας σύνδεση, στο παρελθόν σας. Ο Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, δεν έχει Facebook από τη γέννησή του το 1961. Η δημιουργία πλέον νέας ταυτότητας για τους πράκτορες της CIA με μη επίσημη κάλυψη, έχει αναμφισβήτητα γίνει ευκολότερη παρά ποτέ. Σε ευχαριστούμε Ζuckerberg, λένε οι κατάσκοποι. Σε ευχαριστούμε. 

μετάφραση: ID-ont



CIA Chief: We’ll Spy on You Through Your Dishwasher
More and more personal and household devices are connecting to the internet, from your television to your car navigation systems to your light switches. CIA Director David Petraeus cannot wait to spy on you through them.

Earlier this month, Petraeus mused about the emergence of an “Internet of Things” — that is, wired devices — at a summit for In-Q-Tel, the CIA’s venture capital firm. “‘Transformational’ is an overused word, but I do believe it properly applies to these technologies,” Petraeus enthused, “particularly to their effect on clandestine tradecraft.”

All those new online devices are a treasure trove of data if you’re a “person of interest” to the spy community. Once upon a time, spies had to place a bug in your chandelier to hear your conversation. With the rise of the “smart home,” you’d be sending tagged, geolocated data that a spy agency can intercept in real time when you use the lighting app on your phone to adjust your living room’s ambiance.

“Items of interest will be located, identified, monitored, and remotely controlled through technologies such as radio-frequency identification, sensor networks, tiny embedded servers, and energy harvesters — all connected to the next-generation internet using abundant, low-cost, and high-power computing,” Petraeus said, “the latter now going to cloud computing, in many areas greater and greater supercomputing, and, ultimately, heading to quantum computing.”

Petraeus allowed that these household spy devices “change our notions of secrecy” and prompt a rethink of “our notions of identity and secrecy.” All of which is true — if convenient for a CIA director.

The CIA has a lot of legal restrictions against spying on American citizens. But collecting ambient geolocation data from devices is a grayer area, especially after the 2008 carve-outs to the Foreign Intelligence Surveillance Act. Hardware manufacturers, it turns out, store a trove of geolocation data; and some legislators have grown alarmed at how easy it is for the government to track you through your phone or PlayStation.

That’s not the only data exploit intriguing Petraeus. He’s interested in creating new online identities for his undercover spies — and sweeping away the “digital footprints” of agents who suddenly need to vanish.

“Proud parents document the arrival and growth of their future CIA officer in all forms of social media that the world can access for decades to come,” Petraeus observed. “Moreover, we have to figure out how to create the digital footprint for new identities for some officers.”

It’s hard to argue with that. Online cache is not a spy’s friend. But Petraeus has an inadvertent pal in Facebook.

Why? With the arrival of Timeline, Facebook made it super-easy to backdate your online history. Barack Obama, for instance, hasn’t been on Facebook since his birth in 1961. Creating new identities for CIA non-official cover operatives has arguably never been easier. Thank Zuck, spies. Thank Zuck.

http://www.wired.com/dangerroom/2012/03/petraeus-tv-remote



Τηλεόραση και ψυγείο σε ρόλο…Big Brother
Οι συνδεδεμένες στο Internet οικιακές συσκευές θα «προδίδουν» τη ζωή μας λέει η CIA.

Θετικό αντίκτυπο είχε πριν από λίγες μέρες η ανακοίνωση της εταιρίας ARM ότι δημιούργησε ένα τσιπάκι που επιτρέπει τη σύνδεση στο διαδίκτυο όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων. Οι εφαρμογές από τη διασύνδεση όλων των συσκευών είναι ανεξάντλητες και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα βελτιώσει πολλούς τομείς της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Ομως η CIA έχει διαφορετική άποψη και κάνει αναφορά στις πιθανές παρενέργειες αυτής της εξέλιξης. Η πιο σημαντική είναι ότι η διασύνδεση των οικιακών συσκευών στο Internet μπορεί να «προδώσει» διάφορες πτυχές της ιδιωτικής μας ζωής ή ακόμη χειρότερα θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τον έλεγχο των συσκευών και συστημάτων λειτουργίας του σπιτιού μας.

Οικιακός Big Brother
Το ιστολόγιο «Danger Room» που αποτελεί μέρος της δικτυακής έκδοσης του δημοφιλούς περιοδικού τεχνολογίας Wired αποκάλυψε ότι ο διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες μια μεγάλη εταιρία επενδύσεων και μίλησε για τους κινδύνους της ολοένα και μεγαλύτερης διασύνδεσης συσκευών και συστημάτων στο Internet. 

Σύμφωνα με το ιστολόγιο ο Πετρέους είπε ότι «οι συνδεδεμένες με το Internet συσκευές και συστήματα θα μετασχηματίσουν τη τέχνη της κατασκοπείας. Οποιος θέλει να κατασκοπεύσει κάποιον δεν θα χρειάζεται να εισβάλει σε κάποιο σπίτι ή γραφείο και να τοποθετήσει κοριούς ή άλλα συστήματα παρακολούθησης. Δεν θα χρειάζεται να βρει τρόπο να είναι ο ίδιος παρών σε κάποια εκδήλωση ή γεγονός για να μάθει τι θα συμβεί εκεί»

Ο Πετρέους υποστηρίζει ότι οι τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τη διασύνδεση των καθημερινής χρήσης ηλεκτρικών συσκευών (τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες κλπ) αλλά και των οικιακών συσκευών και συστημάτων (τηλεοράσεων, ψυγείων, θερμοσίφωνων, φωτιστικών, συναγερμών κλπ) τόσο μεταξύ τους όσο και με το Internet τα κάνει ευάλωτα και μπορεί κάποιος που το επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τους. 

Ο διευθυντής της CIA μάλιστα έκανε ένα βήμα περισσότερο και υποστήριξε ότι είναι πιθανό να μπορεί κάποιος όχι απλά να έχει στη διάθεση του τα δεδομένα αυτών των συσκευών και να παρακολουθεί έτσι που βρίσκεται ή τι κάνει στη ζωή του κάποιος άνθρωπος ανά πάσα στιγμή αλλά να αποκτά κατά το δοκούν και τον έλεγχο όσων συσκευών και συστημάτων του «στόχου» είναι συνδεμένα στο Internet. Ετσι όχι απλά θα μπορεί κάποιος να παρακολουθεί αλλά και να επεμβαίνει στη ζωή ενός ανθρώπου.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=449349
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top