Η MasterCard και η Visa έκαναν δηλώσεις για τη διαρροή δεδομένων των κατόχων τραπεζικών καρτών. Αυτό συνέβηκε εξ υπαιτιότητας της εταιρίας Global Payments από την αμερικανική πόλη Ατλάντα, η οποία δρα ως μεσάζουσα μεταξύ των πωλητών αγαθών και υπηρεσιών και των τραπεζών.
 
Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Global Payments, θύματα της διαρροής έπεσαν περίπου ενάμιση εκατομμύριο κάτοχοι καρτών, κυρίως από τις ΗΠΑ. Νωρίτερα στον τύπο είχε εμφανιστεί είδηση ότι η επίθεση των χάκερ μπορούσε να αφορά περίπου 10 εκατομμύρια άτομα.

Οι εκπρόσωποι της Global Payments διαβεβαιώνουν πως οι δράστες δεν κατόρθωσαν να κλέψουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις, καθώς και τους αριθμούς των καρτών κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο στα χέρια των απατεώνων μπορούσαν να πέσουν άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες, με τις οποίες οι χάκερ ουσιαστικά θα μπορέσουν να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους. Πληροφορίες για Ρώσους πολίτες, παθόντες από αυτό το επεισόδιο δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως το σκάνδαλο θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει και στη Ρωσία.


Προς το παρόν είναι άγνωστο, αν έχουν πραγματοποιηθεί οποιεσδήποτε πράξεις με τη χρησιμοποίηση των κλεμμένων δεδομένων. Πάντως, προτού ακόμα εξακριβωθούν λεπτομέριες του επεισοδίου, η εταιρία Visa ήδη απέκλεισε από τον κατάλογο των προβάιντερ την Global Payments. Στο μεταξύ πολλοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία συστημάτων πληρωμής. Κατά την άποψη, λόγου χάριν, του αναλυτή της «Ινβεστκαφε» Ιλιά Ρατσενκόφ, τώρα πιά οι παίκτες-κλειδιά αυτής της αγοράς θα γίνουν πιό απαιτητικοί από τους εταίρους τους.

«Η Visa και η МаsterCard μετά από αυτή την περίπτωση μπορούν να προβάλλουν κάποιες ειδικές απαιτήσεις προς τους εταίρους τους, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων».

Στο φόντο της δραστηριότητας των ξένων χάκερς, που επιβουλεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τραπεζών, η Ρωσία προς το παρόν παραμένει σε κάποιο βαθμό ήρεμο λιμάνι. Οι ρωσικές τράπεζες πολύ σπανιότερα διαπιστώνουν την κλοπή προσωπικών δεδομένων των πελατών τους, λέει η Διευθύντρια του Τμήματος Ανάλυσης της «Vector Securities" Αλεξάντρα Λοζοβάγια:

«Όσον αφορά τη Ρωσία, η κατάσταση στη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ καλή. Μέσα στο 2011 οι πληρωμές μέσω τραπεζικών καρτών ήταν της τάξης των 13 τρισεκ. ρουβλιών. Οι ζημιές σ΄αυτό το διάστημα από τη δράση απατεώνων υπολογίζεται στα τρία σχεδόν δισεκ. ρούβλια, που αποτελεί ποσοστό μόνο 0.02% των πληρωμών του 2011».

Για να μην πέσει κανείς θύμα απατεώνων, οι εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν τους κατόχους καρτών να είναι πιό προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τους τραπεζικούς κωδικούς πρόσβασης και του κωδικούς PIN. Καθώς επίσης – να χρησιμοποιούν την υπηρεσία SMS πληροφόρησης, ώστε χωρίς καθυστέρηση να εξακριβώσουν οποιαδήποτε παράνομη τραπεζική πράξη μέσω της κάρτας και να ειδοποιήσουν σχετικά την τράπεζα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top