σχόλιο ID-ont: Μια πιθανή χρεοκοπία της χώρας μας και ταυτόχρονη έξοδός της από την Ευρωζώνη (ακόμη και από την Ευρώπη) δεν θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις, όπως διάφοροι "επαΐοντες" ισχυρίζονται. Θα έχει και MIA τουλάχιστον θετική επίπτωση: Θα γλιτώσουμε από την υποχρεωτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η Ευρώπη για τους Ευρωπαϊκούς λαούς. Το σχέδιο αυτό είναι στο τελικό του στάδιο, όπως πληροφορούμαστε από το δημοσίευμα κατωτέρω.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η αρμόδια επίτροπος είναι ότι πρέπει να προστατευθούν τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Και για να γίνει αυτό πρέπει να πάρουν όλοι Ηλεκτρονική Ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη), προκειμένου τα ηλεκτρονικά συστήματα να γνωρίζουν πότε στο διαδίκτυο μπαίνει παιδί κι έτσι να του μπλοκάρουν αυτόματα τις "κακές" σελίδες... 

Αντί άλλων σχολίων σας παρουσιάζουμε το σχόλιο που έγραψε αναγνώστης της σελίδας που δημοσίευσε αυτό το άρθρο:

"Το Διαδίκτυο είναι ένα θαυμάσιο πράγμα που δίνει στους ανθρώπους την ελευθερία του λόγου και της ελευθερίας της έκφρασης. Αλλά οι κατέχοντες την εξουσία το βλέπουν ως απειλή. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν τους ανθρώπους και θα χρησιμοποιήσουν τις δικαιολογίες της «προστασίας των παιδιών», «της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος» και «της νίκης κατά της τρομοκρατίας» για να αφαιρέσουν τα δικαιώματά σας, για να δικαιολογήσουν την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ζωής σας, για να κατασκοπεύσουν στις αλληλογραφία σας. Για να αρνηθούν σε κανονικούς ανθρώπους το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή."

European e-identity plan to be unveiled this month

Οι αρχές στην Ευρώπη είναι έτοιμες να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την εισαγωγή ενός συστήματος ηλεκτρονικής ταυτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στο τέλος αυτού του μήνα.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα έγγραφο στρατηγικής που αποσκοπεί στη δημιουργία συστημάτων για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Στο έγγραφο αυτό - αλλά όχι στο συνοδευτικό δελτίο τύπου ούτε στο κείμενο σύνοψης για την ενημέρωση των πολιτών»- η Επιτροπή ανέφερε ότι θα προτείνει σύντομα ένα« πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες».

Ένας εκπρόσωπος για την ψηφιακή ατζέντα της επιτρόπου κας Neelie Kroes δήλωσε ότι η Επιτροπή «θα έχει πλήρεις προτάσεις για την ηλεκτρονική ταυτότητα στις 30 Μαΐου».

Το έγγραφο, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για έναν καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά», δίνει μια γενική περιγραφή των προτάσεων για την εναρμόνιση της προστασίας μεταξύ των κρατών μελών για τα παιδιά που χρησιμοποιούν online υπηρεσίες. Περιέχει πολλές προτάσεις για την αυξημένη χρήση του στοιχείου της ηλικίας, καθώς και προτάσεις για εργαλεία αποτελεσματικού γονικού ελέγχου «σε οποιοδήποτε τύπο [ηλεκτρονικής] συσκευής και για κάθε τύπο περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των αυτών που φτιάχνονται από τον χρήστη (user-generated).

Το σύστημα ταξινόμησης της ηλικίας, το οποίο προορίζεται να τροφοδοτήσει τους νέους κανόνες προστασίας δεδομένων που λαμβάνουν ειδική μέριμνα για την ιδιωτική ζωή των παιδιών και «δικαίωμα να λησμονηθούν [τα δεδομένα]», θα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα της αυτορρύθμισης της βιομηχανίας. Ωστόσο, η ρήτρα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (e-ID) ανέφερε ότι ένα στοιχείο θα είναι υποχρεωτικό.

«... Η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει το 2012 ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την ηλεκτρονική πιστοποίηση που θα επιτρέψει τη χρήση προσωπικών χαρακτηριστικών (ιδιαιτέρως την ηλικία) για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις ηλικιακές διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού περί προστασίας των δεδομένων», δήλωσε η Επιτροπή στο έγγραφο, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να «διασφαλίσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα αυτό σε εθνικό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανίες αναμένεται να εισαγάγουν «τεχνικά μέσα» ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης, σημείωσε.

Η έναρξη της στρατηγικής αυτής έπεται της ώθησης που έδωσε η κας Kroes, το Νοέμβριο για την ενίσχυση της ασφάλειας του Διαδικτύου στην ΕΕ και η οποία προετοίμασε το έδαφος για τις προτάσεις για την προστασία του παιδιού. Υπογράμμισε επίσης τη λήψη νομικών μέτρων για να καταστεί ευκολότερο για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν έναν ενιαίο τύπο Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (
e-ID) για online υπηρεσίες ανεξαρτήτως χώρας, ο οποίος θα δώσει ώθηση προς ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, αυθεντικοποίηση (έλεγχο γνησιότητας) και ηλεκτρονική υπογραφή (Pefias).

Ασαφείς περιοχές

Ο ακτιβιστής για τα ψηφιακά δικαιώματα κος Jim Killock, της Open Rights Group, δήλωσε στο ZDNet του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι η ιδέα ενός ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας δεν ήταν κακή από μόνη της, αλλά επιθυμεί να γνωρίζει το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος.

«Υπάρχουν συζητήσεις αλλού σχετικά με την διαχείριση της ταυτότητας σε απευθείας σύνδεση - το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει αυτό», δήλωσε ο Killock. «Αυτό από μόνο του δεν είναι ένα φοβερό πράγμα, αν και μπορεί να υπάρχουν ασαφείς περιοχές όταν πχ. χρειάζεται να παρέχετε την ταυτότητά σας σε δικτυακούς τόπους που είναι discursive (;)»

«Εάν βοηθήσει στις τελικές υπηρεσίες, τότε υπάρχει πιθανώς κάτι σε ό,τι λένε, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Ο Killock χαιρέτησε την ιδέα της τοποθέτησης γονικού ελέγχου σε συσκευές όπως τα smartphones ή
tablets: «επειδή οι κλήσεις που ακούμε για φιλτράρισμα περιεχομένου σε επίπεδο δικτύου είναι πολύ πιο επικίνδυνες». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η γονική τεχνολογίες ελέγχου είναι μη αξιόπιστες.

Το έγγραφο στρατηγικής δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα υιοθετήσει μια πανευρωπαϊκή «πρωτοβουλία για την επισήμανση (
notice) και απαγόρευση εισόδου (takedown)» για τις ιστοσελίδες. Αυτό θα επεκταθεί όχι μόνο σε εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά σε «όλες τις κατηγορίες του παράνομου περιεχομένου».

Παραμένουν ερωτήματα για το αν το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (e-ID) θα έχει χρήσεις πέρα ​​από την ηλικιακή κατάταξη, εάν κάθε πολίτης θα πρέπει να χρησιμοποιεί το σύστημα, με τις συνέπειες που αυτό έχει για την online ανωνυμία. Επιπλέον, το έγγραφο δεν περιγράφει τι τεχνολογία απαιτείται για την εφαρμογή του γονικού ελέγχου σε οποιοδήποτε τύπο συσκευής και ποιες βιομηχανίες αναμένεται να εφαρμόσουν αυτό, αν και οι εναρμονισμένες επισημάνσεις (
notice) και η απαγόρευση εισόδου (takedown) θα ισχύουν για το υλικό που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα. Η Επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα για διευκρινίσεις επί των θεμάτων αυτών μέχρι τη στιγμή που γράφηκε αυτό το άρθρο (3/5/2012)




Authorities in Europe are ready to lay out plans to introduce an electronic identity system across Europe, with the proposals to be unveiled at the end of this month.

On Wednesday, the European Commission published a strategy document aimed at setting up systems to protect children online. In the document (PDF) — but not in the accompanying press release nor the citizens' summary — the Commission mentioned that it will soon propose a "pan-European framework for electronic authentication".

A spokesman for digital agenda commissioner Neelie Kroes said the Commission "will have full e-ID proposals on 30 May".

The document, entitled European Strategy for a Better Internet for Children, gives a rough outline of proposals to harmonise protections across member states for children using online services. It contains many suggestions for the increased use of age classification, as well as the inclusion of "efficient" parental controls "on any type of device and for any type of content, including user-generated content".

The age classification scheme, which is meant to feed into new data protection rules that take specific account of children's privacy and 'right to be forgotten', will largely be a matter of industry self-regulation. However, the language of the e-ID clause suggested that one element will be mandatory.
"The Commission... intends to propose in 2012 a pan-European framework for electronic authentication that will enable the use of personal attributes (age in particular) to ensure compliance with the age provisions of the proposed data protection regulation," the Commission said in the document, adding that member states should "ensure the implementation of EU legislation in this field at national level".

As part of this, the industry will be expected to introduce "technical means" of electronic identification and authentication, it noted.
The launch of the strategy follows Kroes's push in November to strengthen internet security in the EU, which laid the ground for the child protection proposals. It also outlined legal measures to make it easier for people to use a single e-ID for online services across borders, which would underpin a move toward a pan-European framework for electronic identification, authentication and signature (Pefias) framework.

 

Fuzzy areas

Digital rights campaigner Jim Killock, of the Open Rights Group, told ZDNet UK that the idea of an electronic ID scheme was not in itself bad, but he is keen to know the scope of the programme.
Read this


"There are discussions elsewhere about identity management online — the UK is looking at this," Killock said. "That in itself isn't a terrible thing, although there may be fuzzy areas where you're having to supply your identity to sites that are discursive."

"If it's aimed at the end services, then there's possibly something in what they are saying, but the devil is in the detail," he added.
Killock also gave a tentative welcome to the idea of putting parental controls on devices such as smartphones or tablets, "as the calls we're hearing for content filtering at network level is much more dangerous". However, he added that parental control technologies are "fallible".

The strategy document also said the Commission will adopt a pan-EU "initiative on notice-and-takedown procedures" for websites. This will extend not only to child sexual abuse images, but to "all categories of illegal content".

Questions remain as to whether the e-ID system will have uses beyond age classification, and whether every citizen will be required to use the system, with the implications this has for online anonymity. In addition, the document did not describe what technology is needed to apply parental controls to any type of device and which parts of industry are expected to implement this, and whether the harmonised notice-and-takedown procedures will apply to material that breaches copyright. The Commission had not replied to a request for clarification on these questions at the time of writing.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο το 2007 υπάρχει πρωτοβουλία απο την Ε.Ε. για να πάρουν οι πολίτες ηλεκτρονικές ταυτότητες.

Ανώνυμος είπε...

http://karavaki.wordpress.com/2012/05/19/%ce%b2%cf%81%cf%85%ce%be%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%ae-%ce%ac%ce%b1%cf%87%ce%b5%ce%bd/

Δημοσίευση σχολίου

top