H Google ξαναχτυπά.


σχόλιο ID-ont: Η τελευταία παράγραφος του δημοσιεύματος είναι "όλα τα λεφτά". Όταν μέσα από τα δημοσιεύματα, επιτέλους, αναδεικνύονται αυτοί οι προβληματισμοί, τότε παρέλκει κάθε δικό μας σχόλιο...

"Η φιλοσοφία της κλειδαρότρυπας και της ολοένα μεγαλύτερης παράδοσης στοιχείων ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων σε τρίτους, για δική μας «διευκόλυνση και εξηπηρέτηση», συνεχίζει τη σταυροφορία της, ολοένα εντονότερα και βαθύτερα στην προσωπική μας σφαίρα. Το ερώτημα είναι πράγματι ενδιαφέρον. Ευκολία και ταχύτητα στη ζωή μας; Ναι, αλλά με ποιο τίμημα;"

H Google ξαναχτυπά
Τα νέα προϊόντα του κολοσσού επισκιάζονται από τα σκάνδαλα υποκλοπών και παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών τους. 

Όλα άρχισαν το Μάιο του 2010, οπότε και ξέσπασε παγκόσμιος σάλος όταν αποκαλύφθηκε ότι τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της υπηρεσίας street view της Google υπέκλεπταν δεδομένα ανυποψίαστων χρηστών του διαδικτύου που χρησιμοποιούσαν ανοιχτά δίκτυα wi-fi για να σερφάρουν.


Να υπενθυμίσουμε ότι το Google street view είναι μια υπηρεσία που ενσωματώθηκε στους γνωστούς χάρτες Google, που χαρτογραφούν όλο τον πλανήτη παρέχοντας τη δυνατότητα οδικών οδηγιών κατεύθυνσης σε πραγματικό χρόνο. Το street view συμπληρώνει την παραπάνω υπηρεσία, φωτογραφίζοντας με αυτόματα αυτοκίνητα-ρομπότ όλες τις γειτονιές, τους δρόμους και τις πόλεις που το Google map χαρτογραφεί. Δίνει δηλαδή ένα ζωντανό στιγμιότυπο του «πραγματικού» δρόμου, έτσι όπως θα το έβλεπε ένας περαστικός. Εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκτοτε η λειτουργία του επεκτάθηκε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

 Τότε το σκάνδαλο έδειξε ότι τα ειδικά αυτοκινητάκια αφενός έπαιρναν φωτογραφίες ανυποψίαστων περαστικών αλλά και των σπιτιών τους, αφετέρου συχνά «υπέκλεπταν» με προηγμένο λογισμικό τα δεδομένα χρηστών που εκείνη τη στιγμή σέρφαραν στο διαδίκτυο σε κάποια κοντινή απόσταση. Ξαφνικά, δεδομένα όπως το σε ποιον ιστότοπο σερφάρουμε, τι ψάχνουμε στις μηχανές αναζήτησης και πόση ώρα μένουμε σε κάθε σελίδα μπορούσαν να ταυτοποιηθούν, σε συνδυασμό με τη μοναδική IP (internet protocol) διεύθυνση που δείχνει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» κάθε υπολογιστή. Πρόκειται μεταξύ άλλων για e-mail, φωτογραφίες, διαδικτυακές αναζητήσεις και κωδικούς πρόσβασης που είχαν υποκλαπεί από οικιακά ασύρματα δίκτυα wi-fi. Με άλλα λόγια, πλήρης πρόσβαση του Μεγάλου Αδελφού στην προσωπική μας κλειδαρότρυπα. 

Την περίοδο των πρώτων αποκαλύψεων οι αρμόδιοι της Google δήλωναν πως το σκάνδαλο υποκλοπών με το street view «έγινε κατά λάθος», αλλά και ότι «ήταν ενήμεροι». Η λειτουργία της υπηρεσίας (που απαγορεύτηκε στην Ελλάδα το 2009) συνεχίστηκε έκτοτε κανονικά. Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν σε διάφορες χώρες, η εταιρεία δεν αρνήθηκε την υποκλοπή, υποστήριξε όμως ότι η συλλογή των δεδομένων έγινε «κατά λάθος» από έναν υπάλληλό της ο οποίος «ενήργησε μόνος του». Οι έρευνες στις περισσότερες χώρες τέθηκαν στο αρχείο, μετά και την επίσημη συγνώμη της Google.

Τα νέα στοιχεία
Όμως η ιστορία των διαδικτυακών υποκλοπών, η σοβαρότητα της οποίας δεν γίνεται πάντα αντιληπτή λόγω της τεχνολογικής πολυπλοκότητας, πήρε νέα τροπή πριν από μερικές μέρες. Ειδική έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ διέρρευσε στον αμερικανικό Τύπο πριν από λίγες μέρες, αποκαλύπτοντας ότι ο εν λόγω υπάλληλος είχε κατασκευάσει επί τούτου το λογισμικό υποκλοπής, το οποίο ήταν σε γνώση των προϊσταμένων του. Η μυστική έκθεση με κωδική ονομασία DA 12-592, Αριθμό Πρωτοκόλλου ΕΒ-10-ΙΗ-4055 και ημερομηνία συγγραφής 13 Απριλίου 2012 καταδεικνύει με τον πιο εύληπτο τρόπο το δόλο και το οργανωμένο σχέδιο της εταιρείας, που, απ’ ότι φαίνεται, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αποτελέσει ατομική παράβαση ενός μεμονωμένου τεχνικού. Ενδεικτικό είναι ότι από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η αμερικανική Δικαιοσύνη, προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε ενημερώσει επανειλημμένα τους συναδέλφους του για τη λειτουργία του λογισμικού.

 Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2007 και το 2008 ο προγραμματιστής ενημέρωσε τους εργαζόμενους στο τμήμα του ότι το πρόγραμμα λογισμικού που είχε κατασκευάσει προοριζόταν για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από «ανοιχτά» ασύρματα δίκτυα τύπου wi-fi. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το συγκεκριμένο σύστημα είχε εγκατασταθεί σε εκατοντάδες αυτοκίνητα χαρτογράφησης της Google. Επιπλέον, σύμφωνα με την κατάθεση του υπαλλήλου, ο ίδιος ανέλυσε το σχέδιό του με κάθε λεπτομέρεια σε έκθεση που απέστειλε προς όλη την ομάδα του street view.

 Η αποκάλυψη προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που μάλιστα ανακοίνωσαν ότι πολύ σύντομα μπορεί και να ξανανοίξει ο φάκελος της σχετικής υπόθεσης. Από την πλευρά της, η αρμόδια επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Βίβιαν Ρέντινγκ χαρακτήρισε τον διαδικτυακό κολοσσό «οργουελική συσκευή παρακολούθησης που έχει τσαλαπατήσει κάθε έννοια ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Πριν από μερικούς μήνες είχε προηγηθεί κύμα διαμαρτυρίας, με μηνύσεις πολιτών και αυστηρές προειδοποιήσεις από την Κομισιόν σχετικά με τη νέα «συγκεντρωτική» πολιτική απορρήτου της Google, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη συλλογή προσωπικών δεδομένων δισεκατομμυρίων χρηστών απ’ όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας. Οι νέοι αυτοί κανόνες ουσιαστικά επιτρέπουν να διαμοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα σε όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες της εταιρείας, στον ιστότοπο βίντεο του YouTube, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail, τον ιστότοπο Blogger και το κοινωνικό δίκτυο Google+.

Μέχρι πρότινος οι πληροφορίες αυτές δεν ξέφευγαν από τα όρια της κάθε πλατφόρμας. Για παράδειγμα, μια αναζήτηση για ένα τραγούδι φίλου στο Google+ δεν επηρέαζε τα αποτελέσματα ή τις διαφημίσεις που έβλεπε ο χρήστης σε άλλες υπηρεσίες, όπως στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ή στο YouTube. Αυτό πλέον έχει πάψει να ισχύει, και κατά τη διάρκεια χρήσης όλων των προϊόντων της Google συλλέγονται σε έναν μοναδικό, κοινό «κουβά» προσωπικά και συμπεριφορικά στοιχεία που μας αφορούν. 

 Καινούργια προϊόντα της Google φαίνεται πως ακολουθούν την ίδια λογική της κλειδαρότρυπας. Το κοινωνικό δίκτυο Google+ μοιράζεται αυτόματα όλες τις φωτογραφίες που στέλνετε με το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο με τον «κύκλο φίλων σας», όπως ονομάζονται οι φίλοι σας στο δίκτυο αυτό. Αντίστοιχα, το σύστημα αυτόματου «μοιράσματος» αρχείων με φίλους Google Drive προϋποθέτει πλέον την ενσωμάτωσή του στην πλατφόρμα με τα έγγραφα Google Docs, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής στην προτέρα κατάσταση, όπου ο χρήστης κρατάει τα διαδικτυακά του έγγραφα σε ειδικό σημείο, επιλέγοντας ταυτόχρονα με ποιους άλλους χρήστες θα ήθελε να τα μοιράζεται.

Η φιλοσοφία της κλειδαρότρυπας και της ολοένα μεγαλύτερης παράδοσης στοιχείων ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων σε τρίτους, για δική μας «διευκόλυνση και εξηπηρέτηση», συνεχίζει τη σταυροφορία της, ολοένα εντονότερα και βαθύτερα στην προσωπική μας σφαίρα. Το ερώτημα είναι πράγματι ενδιαφέρον. Ευκολία και ταχύτητα στη ζωή μας; Ναι, αλλά με ποιο τίμημα;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top