σχόλιο ID-ont: Όταν μιλάμε για αχρήματη κοινωνία, στην ουσία μιλάμε για παντελή στέρηση της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου. Για όσους δεν γνωρίζουν την άποψή μας για την "αχρήματη κοινωνία", αντιγράφουμε τμήμα του σχολίου που είχαμε γράψει σε μια παλαιότερη ανάρτησή μας με τίτλο : Θα μας σώσει το ψηφιακό νόμισμα;

"Το σύστημα αυτό είναι φρικτό. Αυτό που ενδιαφέρει ένα τέτοιο σύστημα είναι να καταγράφει, να εποπτεύει, να ελέγχει, να υπάρχει "διαφάνεια", δηλ ξεγύμνωμα, πλήρης αποκάλυψη των πάντων. Να καταργηθεί η έννοια της ιδιωτικότητας, της προσωπικής ζωής, της ατομικότητας, όλα φόρα-παρτίδα. Η ζωή μας βορά στις ορέξεις των ελεγχόντων. Ένα σύστημα που δεν σέβεται πρόσωπα και ιδιωτικές αποφάσεις, ζητάει να μπορεί να βλέπει μέσα από κλειδαρότρυπες, πίσω από κλειστές πόρτες. Να γνωρίζει τι αγοράζουμε, τι καταναλώνουμε, τι φάρμακα χρειαζόμαστε, σε ποιές εξετάσεις υγείας υποβληθήκαμε, ποιά μέρη μας αρέσει να επισκεπτόμαστε, από ποιά μαγαζιά επιλέγουμε να αγοράζουμε και ποιά προϊόντα, με ποιό τρόπο διασκεδάζουμε, που κάνουμε διακοπές, σε ποια σωματεία είμαστε μέλη και πληρώνουμε συνδρομές, ποιές εφημερίδες αγοράζουμε, σε ποιούς κοινωφελείς οργανισμούς κάναμε κάποια δωρεά, με λίγα λόγια: ΤΙ κάνουμε τα λεφτά μας. Να καταγράφει δηλ. τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει..."
 
Businessweek του Bloomberg: Να γιατί ο Bill Gates απεχθάνεται τα μετρητά

Οι δισεκατομμυριούχοι είναι γνωστό ότι δεν κρατάνε πάνω τους συχνά λεφτά για ξόδεμα. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που ο Bill Gates μισεί τα μετρητά. Τα μισεί λόγω της επίδρασής τους στους ανθρώπους στο αντίθετο άκρο του φάσματος του πλούτου -ο κόσμος είναι φτωχός και δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό.

Η Ένωση Better Than Cash, που ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και χρηματοδοτείται εν μέρει από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation, διοργάνωσε αυτό το μήνα μία πρωινή συνάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ομιλητές από τις Φιλιππίνες, την Κολομβία και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών, τοποθετήθηκαν απέναντι στο θέμα του γιατί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι καλύτερες από τις πληρωμές με μετρητά.

Οι πέντε πιο σοβαροί λόγοι, σύμφωνα με την ένωση είναι οι εξής:

Διαφάνεια: Λιγότερη διαφθορά και κλοπές, όταν οι πληρωμές μπορούν εύκολα να παρακολουθούνται. Στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές υπηρεσίες βοήθειας τις χρησιμοποιούν ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι τόσο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της ληστείας.

Ασφάλεια: Τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που υποτίθεται ότι πρέπει να πάνε.

Οικονομική ένταξη: Η ηλεκτρονική πληρωμή είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους που δεν συναλλάσσονται με τράπεζες να δημιουργήσουν ένα αρχείο για την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών τους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για αυτούς για χρήση άλλων υπηρεσιών, όπως δάνεια, ανέφεραν οι ομιλητές.

Εξοικονόμηση κόστους: Η μεταφορά χρήματος σε φυσική μορφή είναι ακριβότερη από την εκπομπή ηλεκτρικών σημάτων. Πολλοί φτωχοί άνθρωποι, ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκουν φτηνότερη τη χρήση μετρητών, επειδή κάποια δίκτυα που δεν χρησιμοποιούν μετρητά χρεώνουν υψηλές προμήθειες.

Πρόσβαση σε νέες αγορές: Το όφελος είναι κυρίως για τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η Κένυα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές χωρίς μετρητά.

Το δίκτυο της M-Pesa, που άρχισε να λειτουργεί το 2007, έχει πράκτορες «σε κάθε τετράγωνο», λέει ο Neal Keny-Guyer, διευθύνων σύμβουλος της Mercy Corps, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι μέλος της συμμαχίας. Ο Mauricio Cárdenas, υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας, είπε σε μια συνέντευξή του ότι ελπίζει εντός του έτους οι νομοθέτες να περάσουν έναν νόμο που θα επιτρέπει σε μη τράπεζες να λαμβάνουν μετρητά και να εκδίδουν ηλεκτρονικά δελτία.

Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που εισπράττουν τα μετρητά είναι τόσο καλά εποπτευόμενοι όσο οι τραπεζικοί ταμίες. «Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο Cárdenas.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top