Το Ντιρ Τρέιλ είναι μία μικρή αγροτική κοινότητα 600 κατοίκων στο Κολοράντο. Λίγοι γνωρίζουν ότι σε αυτό το μικρό χωριό, στα υψίπεδα ανατολικά του Ντένβερ, έγινε το 1869 το πρώτο ροντέο. Πολλοί περισσότεροι θα το γνωρίσουν εάν τελικά περάσει η πρόταση που έχει τεθεί στην κρίση των τοπικών αρχών και των κατοίκων, να καθιερωθεί επισήμως το κυνήγι μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η πρόταση, που θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο τον Αύγουστο, είναι πολύ συγκεκριμένη: Οι ενδιαφερόμενοι κυνηγοί θα πρέπει να αγοράσουν ειδική θηρευτική άδεια αξίας 25 δολαρίων προκειμένου να κυνηγήσουν drones τα οποία πετούν σε ύψος μικρότερο των 1.000 ποδών (305 μέτρα) με δωδεκάρα -η μικρότερη- καραμπίνα.

Σε περίπτωση επιτυχούς εξόρμησης, οι κυνηγοί θα πρέπει να κομίσουν την άτρακτο ή την ουρά του... θηράματός τους, προς απόδειξη της επιτυχίας τους, ώστε η κοινότητα να τους επιβραβεύσει με το ποσό των 100 δολαρίων. «Ζημιά μπορεί να έχει το ρύγχος ή η ουρά του αεροσκάφους, όχι όμως και τα δύο», σημειώνει με κάποια αυστηρότητα η πρόταση.
Η αλήθεια είναι ότι πάνω από το ένα τετραγωνικό μίλι του Ντιρ Τρέιλ δεν συνωστίζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν δει ούτε ένα, αν και κάποιοι ιδιοκτήτες ράντσων έξω από τα όρια της κοινότητας υποστηρίζουν ότι έχουν δει κάποια.

Ο εμπνευστής της πρότασης, ο 48χρονος βετεράνος Φίλιπ Στιλ, αναγνωρίζει τη συμβολική σημασία της πρότασης, υπογραμμίζοντας στο Reuters ότι «κανείς δεν θέλει να γίνουμε μία κοινωνία παρακολουθήσεων».

Ο ίδιος προσθέτει, πάντως, ότι τυχόν αποδοχή της πρότασης θα προστατεύσει τουλάχιστον τη μικρή κοινότητά του από τη δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Εάν δεν θέλετε να καταρριφθεί το drone, μην το πετάτε πάνω από την πόλη μας» συνοψίζει το μήνυμα ο Φίλιπ Στιλ.

Η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.
 
 
 
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top