σχόλιο ID-ont: Ο αρχιπαρακολουθητής (GOOGLE)  "εξοργίσθηκε" επειδή κατάλαβε ότι δεν έχει τα πρωτεία !!!
 
Την έντονη αντίδραση της Google, της μεγαλύτερης μηχανής διαδικτυακής αναζήτησης, προκάλεσαν οι πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας ότι η NSA είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας.

«Είμαστε εξοργισμένοι με το σημείο όπου έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυά, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων της Google,  Ντέιβιντ Ντράμοντ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ, η NSA είχε καταφέρει να «εισχωρήσει» στα κέντρα δεδομένων της Google, αλλά και της Yahoo, αποκτώντας πρόσβαση στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Όπως ανέφερε ο Ντράμοντ η Google είχε εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο των εν λόγω υποκλοπών «και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα κρυπτογράφησης σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες της Google». Ο ίδιος ξεκαθάρισε εκ νέου πως η εταιρεία δεν παρέχει σε καμία κυβέρνηση πρόσβαση στα συστήματά της.

Το δημοσίευμα της Πόστ αναφέρεται σε έγγραφα τα οποία είχε διαρρεύσει τους τελευταίους μήνες ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, στα οποία  αναφερόταν ότι είχαν υποκλαπεί εκατομμύρια αρχεία και είχαν σταλεί από τα δίκτυα της Yahoo και της Google στα κεντρικά γραφεία της NSA.

Πάντως, ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, αρνήθηκε ότι η Υπηρεσία είχε πρόσβαση στα δίκτυα των εταιρειών και σημείωσε ότι η NSA είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες και όχι εκατομμύρια διαδικτυακά αρχεία, με νόμιμο τρόπο.

Επιπλέον, η NSA διέψευσε τις πληροφορίες είχε στόχο το Βατικανό, χαρακτηρίζοντας «αναληθή» την πληροφορία αυτή από ένα ιταλικό μέσο ενημέρωσης. «Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας δεν έχει στόχο το Βατικανό. Οι ισχυρισμοί ότι η NSA είχε στόχο το Βατικανό που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Panorama της Ιταλίας είναι αναληθείς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Βάνι Βάινς.

Το ιταλικό περιοδικό Panorama έγραφε ότι η NSA είχε υποκλέψει τηλεφωνικές κλήσεις του Βατικανού, με την Αγία Έδρα, πάντως, να ανακοινώσει στη συνέχεια ότι δεν γνωρίζει τίποτα για οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις αναφορές σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την φερόμενη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Σύμβουλος των γερμανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, Κριστόφ Χιούσγκεν και ο συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Γκούντερ Χέις, συναντήθηκαν με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ήταν η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις, η βοηθός του Ομπάμα σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λίσα Μονάκο, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ και ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τζον Ίνγκλις.

«Οι συνομιλίες που είχαμε σήμερα έδωσαν την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να ακουστούν και να καθορίσουμε από κοινού τον καλύτερο τρόπο για να συνεχιστεί ο διάλογος ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Κέιτλιν Χέιντεν, στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ ζητά και η Κίνα ύστερα από δημοσίευμα αυστραλιανής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο αυστραλιανές πρεσβείες, περιλαμβανομένης εκείνης στο Πεκίνο, χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ για κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Δημοσίευμα της Sydney Morning Herald ανέφερε ότι συλλογή πληροφοριών γίνεται σε όλες της πρεσβείες της Αυστραλίας στην Ασία, καθώς και σε άλλες διπλωματικές αποστολές, χωρίς οι περισσότεροι αυστραλοί διπλωμάτες να το γνωρίζουν.

"Η Κίνα είναι εξαιρετικά ανήσυχη σε σχέση με αυτό το δημοσίευμα και ζητεί από τις ΗΠΑ εξηγήσεις και αποσαφηνίσεις", δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα ισπανικής εφημερίδας αναφέρει ότι οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες "μεταβίβαζαν τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων", όπως για παράδειγμα τους τηλεφωνικούς αριθμούς καλούντων και καλουμένων, στις αμερικανικές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συνήθη πρακτική σε σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top