Το ιταλικό περιοδικό L'Espresso αποκαλύπτει στο τεύχος του το οποίο κυκλοφορεί αύριο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν στελέχη και της ιταλικής κυβέρνησης.

Το περιοδικό επικαλείται έγγραφα τα οποία έχει στην κατοχή του ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, τα οποία παρέλαβε από τον πληροφορικό Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις που γίνονταν στην Ευρώπη.

Ο Γκρίνγουολντ είπε στο Εσπρέσο ότι «η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκοπεύει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ιταλικής».

Επίσης το περιοδικό γράφει, σύμφωνα με στοιχεία που προδημοσίευσε σήμερα, ότι «και η Βρετανία, με ένα πρόγραμμα που ονόμαζε "Tempora", κατασκόπευε μέσω οπτικών ινών δεδομένα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πλοήγησης στο Διαδίκτυο ιταλών πολιτών».

Κατά τα στοιχεία που έλαβε από τον Σνόουντεν ο Γκρίνγουολντ, «οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προχωρούσαν στην ανταλλαγή των πληροφοριών που θεωρούσαν πιο σημαντικές με την NSA».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο «οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συνάψει συμφωνία με την βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης» των επικοινωνιών GCHQ για να λαμβάνουν και αυτές στοιχεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top