Εν αναμονή της κυκλοφορίας των «ἑξυπνων γυαλιών» της Google βρίσκονται εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο .Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της κυκλοφορίας των Google Glass, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει εντός του έτους, ενώ σε αυτή την φάση διατίθεται μόνο σε εθελοντές.

Οι δυνατότητες ωστόσο των νέων αυτών έξυπνων γυαλιών έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς  οι χρήστες θα μπορούν, μεταξύ άλλων να  βιντεοσκοπούν, να φωτογραφίζουν και να δίνουν πληροφορίες με πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ θα διαθέτουν σύστημα πλοήγησης καθώς και αρκετές ακόμη δυνατότητες που ενεργοποιούνται με φωνητική εντολή.

Οι πολλαπλές αυτές δυνατότητες εγείρουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με θέματα ιδιωτικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μαζί με 36 άλλες αρχές απέστειλαν επιστολή στη Google με την οποία ζητούν να ξεκινήσει διάλογος για το νέο προϊόν.

Στην απάντηση της η Google επισημαίνει «παίρνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών μας. Το προϊόν μας βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση και ως εκ τούτου στοχεύουμε στην όσο το δυνατόν λιγότερη των προσωπικών δεδομένων των κατόχων των google glass, μέσα από μια σειρά νέων προσθηκών. Για παράδειγμα στα γυαλιά θα υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής όλων των αρχείων από το χρήστη, ενώ σε περίπτωση κλοπής τους, η διαγραφή θα μπορεί να γίνεται από το site ΜyGlass».

Να σημειωθεί ότι προ ημερών η Google αποφάσισε να διευρύνει τη δοκιμή των «έξυπνων» γυαλιών της, πέρα από τους 10.000 εθελοντές που συμμετέχουν ήδη στο πιλοτικό πρόγραμμα Glass Explorer. Έτσι, όπως ενημέρωσε μέσω e-mail τους εθελοντές η αμερικανική εταιρεία, κάθε ένας από αυτούς μπορεί να προτείνει έως και τρεις υποψήφιους αγοραστές των Google Glass, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι αγοραστές θα πρέπει να είναι κάτοικοι των ΗΠΑ, δηλώνοντας είτε μια μόνιμη διεύθυνση στην οποία θα τους αποσταλεί το γκάτζετ είτε αν μπορούν να το παραλάβουν οι ίδιοι, από τα γραφεία της Google, στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες ή το Σαν Φρανσίσκο.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τους συμμετέχοντες στο Glass Explorer στους 40.000. Ο στόχος της Google είναι να επεκτείνει τις δοκιμές των γυαλιών, ώστε με τις παρατηρήσεις τους να βελτιώσει τη συσκευή πριν τη λανσάρει κανονικά στο εμπόριο. Η κυκλοφορία των Google Glass αναμένεται μέσα στο 2014, σε μία τιμή «αρκετά μικρότερη» από τα 1.400 που κοστίζει η πιλοτική παραλλαγή τους.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top