Κάθε διαδικτυακή αναζήτηση στο Google, θα αποθηκεύεται έως και δυο χρόνια. Αυτό προβλέπει ένα νέο αμφιλεγόμενο σχέδιο της ΕΕ, που το υποστηρίζουν περισσότεροι από 300 ευρωβουλευτές. Η «Έγγραφη Διακήρυξη 29» έχει σκοπό να χρησιμοποιείται ως πρώιμη προειδοποίηση προκειμένου να αποτρέπονται οι παιδεραστές όταν χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης. Όμως οι οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων αντιδρούν, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως αδικαιολόγητη παρέμβαση στα προσωπικά δεδομένα. Όπως λένε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι παιδόφιλοι θα αποτρέπονται, ειδικά όταν οι περισσότεροι χρησιμοποιούν εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης.

Η διακήρυξη, προτάθηκε από έναν Ιταλό και ένα Σλοβάκο βουλευτή, οι οποίοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της προκειμένου να  διασφαλιστεί η εικονική δημοκρατία που παρέχει το διαδίκτυο, χωρίς να υπάρχει απειλή για τις γυναίκες και τα παιδιά. Ζητούν μάλιστα να επεκταθεί η οδηγία 2006/24 της ΕΕ σε όλες τις μηχανές αναζήτησης (και της Google), ως προειδοποιητικό σύστημα εναντίον της παιδοφιλίας. Η συγκεκριμένη οδηγία ισχύει από τον Μάρτιο του 2005, λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου, και επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία και άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες έως και δυο χρόνια, για λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Όπως όμως λέει ο Simon Davies, επικεφαλής της Privacy International που αγωνίζεται για αυστηρότερη νομοθεσία αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, «Οι περισσότεροι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν chatrooms και ιδιωτικές επικοινωνίες αντί για μηχανές αναζήτησης όπως της Google, άρα δεν πρόκειται να επηρεαστούν».

Ο κόσμος ήδη αμφισβητεί το ρόλο της ΕΕ στη διάβρωση των ατομικών δικαιωμάτων, και η διακήρυξη αυτή απλά θα ενισχύσει αυτές τις απόψεις.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top