Η εταιρεία ασφαλείας Avast φέρνει ένα θέμα στην επιφάνεια που θα προκαλέσει πάταγο. Η εταιρεία ανακάλυψε ότι η δυνατότητα επαναφοράς των συσκευών Android που ουσιαστικά σβήνει τα δεδομένα του τηλεφώνου (με factory reset) δεν τα σβήνει και τόσο καλά. Για να το αποδείξει αγόρασε 20 χρησιμοποιημένα Android smartphones από το διαδίκτυο και προσπάθησε να δοκιμάσει κατά πόσο τα προσωπικά δεδομένα του πρώην ιδιοκτήτη της συσκευής θα μπορούσαν να ανακτηθούν. Σε κάθε ένα τηλέφωνο από αυτά είχε γίνει επανεγκατάσταση του λογισμικού πριν από την πώληση, και σύμφωνα με την Avast, το αναμενόμενο θα ήταν οι δοκιμές τους να έχουν αποτύχει παταγωδώς. Αλλά δεν έγινε αυτό, το αντίθετο μάλιστα.

Χρησιμοποιώντας ευρέως διαθέσιμα εγκληματολογικό λογισμικό, η Avast αναφέρει ότι ήταν σε θέση να ανακτήσει με επιτυχία πάνω από 40.000 φωτογραφίες που αποθηκεύτηκαν από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες στα τηλέφωνα. Πολλές από αυτές ήταν με παιδιά, άλλες ήταν σεξουαλικής φύσεως με γυναίκες σε «διάφορα στάδια την ώρα που γδύνονται» και εκατοντάδες «ανδρικό γυμνά selfies.» Η εταιρεία κατάφερε να ανακτήσει τα παλιά ερωτήματα αναζήτησης στην Google, e-mail, και άλλα κείμενα. Η Avast ανέφερε ότι κατάφερε να προσδιορίσει με επιτυχία τέσσερις αρχικούς ιδιοκτήτες των τηλεφώνων ανακαλύπτοντας δεδομένα που θεωρούσαν ότι είχαν διαγραφεί οριστικά.

Προς το παρόν, τα αποτελέσματα της Avast θα πρέπει να μας προβληματίσουν από πολλές απόψεις και να τα δούμε με κάποιο σκεπτικισμό. Η εταιρεία έχει κάθε συμφέρον να πλασάρει αυτή την ιστορία, αφού είναι μια επιχείρηση λογισμικού ασφαλείας, και υποστηρίζει ότι τα δικά της εργαλεία είναι τα πιο αποτελεσματικά από αυτά που παρέχονται από την Google.


Βέβαια υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να μην κρύβετε δόλος πίσω από αυτή τη δημοσίευση και τα δεδομένα να μην σβήνουν μετά την επαναφορά του τηλεφώνου στις εργαστηριακές ρυθμίσεις.

Για το iOS θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι η Apple φαίνεται να έχει βρει τον τρόπο του για να εμποδίσει την ανάκτηση των δεδομένων από ένα iPhone ή iPad έχει πραγματοποιηθεί restore-factory reset. Στις νέες συσκευές η δυνατότητα επαναφοράς του iOS αφαιρεί το κλειδί κρυπτογράφησης που προστατεύει τα δεδομένα του χρήστη. Έτσι, ακόμη και αν τα δεδομένα ανακτηθούν χωρίς τη γνώση του χρήστη, είναι ουσιαστικά άχρηστα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top