Πυρπολώντας το Facebook


Είναι γενικά αποδεκτό ότι η παράνοια του Facebook -η επίμονη ανησυχία ότι το Facebook θα μπορούσε να δίνει ή να μοιράζεται τις προσωπικές μας πληροφορίες- ακολουθεί ουσιαστικά το σχήμα μιας καμπύλης-καμπάνα. Παλαιότερες γενιές δεν έχουν την τάση να ανησυχούν γι’ αυτό το θέμα, επειδή δεν είναι πάντα απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι είτε δεν κατανοούν τους κινδύνους ή δεν τους νοιάζει. Η νέα υπόθεση, όμως, που ήρθε στο φως, αποδεικνύει πως για αυτούς που βρίσκονται ενδιάμεσα του χάσματος των δύο γενεών, η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ο Mark Zuckerberg, ένας από τους πέντε συν-ιδρυτές του Facebook, μπορεί να υπερηφανεύεται πως ο ίδιος είναι η αιτία που περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να παραμένουν σε επαφή με τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας, τους συναδέλφους και τους αγαπημένους τους με το να συνδέονται στο Facebook, αλλά ο 26χρονος Αυστριακός φοιτητής Νομικής, Max Schrems, έχει καταθέσει συλλογική αγωγή εναντίον του Facebook Inc (FB) για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Ο Schrems έκανε έκκληση προς το ένα δισεκατομμύριο χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή, 8 Αυγούστου, για να ενταχθούν σε μια ομαδική αγωγή όσον αφορά τις εικαζόμενες παραβιάσεις από το Facebook στην ιδιωτική ζωή των χρηστών του, ενισχύοντας μια πολύχρονη εκστρατεία για την προστασία των δεδομένων. Ο Αυστριακός φοιτητής, που έχει ακόμη μια υπόθεση που αφορά το κοινωνικό δίκτυο και εκκρεμεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατέθεσε αίτημα στο δικαστήριο της Βιέννης και κάλεσε και άλλους να ενταχθούν στη δράση, μέσω του www.fbclaim.com, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σύνδεσής τους στο Facebook. Η υπόθεση υποστηρίζει πως το Facebook International χρησιμοποιεί κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των δεδομένων από τις ΗΠΑ που δεν είναι συμβατές με αυτές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχυρίζεται επίσης πως η εταιρεία συλλέγει τα δεδομένα χωρίς να εξασφαλίσει επαρκή συναίνεση του χρήστη και, κατά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε,, δίνει δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη λειτουργία του προγράμματος Prism, το οποίο εξορίζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών. Ο 26χρονος επιζητεί επίσης ασφαλιστικά μέτρα σύμφωνα με τη Νομοθεσία περί Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δικαστήριο της Αυστρίας και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 500 ευρώ ανά χρήστη για παραβίαση των δεδομένων.

Οι χρήστες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά, μπορούν να υπογράψουν για να ενταχθούν στην αυστριακή υπόθεση, αφού το Facebook εκτελεί όλες τις διεθνείς δραστηριότητές του από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα την Ιρλανδία. Οι αξιώσεις για τις ζημιές θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση τους νόμους της Καλιφόρνιας, αφού η νομοθεσία της Καλιφόρνιας διέπει τους όρους της υπηρεσίας του Facebook.

Η εύρεση του κατάλληλου επιπέδου ασφάλειας για κάθε πληροφορία που μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει σύμφωνα με την Οδηγία για την Προστασία Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ενδιαφέρον να δούμε την έκβαση της αγωγής, καθώς θα καθορίσει το μέλλον της ασφάλειας στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και τον τερματισμό ή περιορισμό της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top