ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΣ - Tο γενικό ηλεκτρονικό φακέλωμα και η ανάλυσή του ως σύγχρονου επικίνδυνου φαινομένου

Με δικαιολογία την αντιτρομοκρατική πρόληψη και προστασία. Για να φθάσει σήμερα η ανθρωπότητα να ελέγχεται από την C.I.A. -κυρίως- από την ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ, την Ιντραντζες Σέρβις και όλες τις άλλες μυστικές υπηρεσίες που συναλλάσσονται ή αντιμάχονται μέσω πλέον του διαδικτύου Google – Facebook, Yahoo, Amazon κ.λπ. Με τη Big Data, που σημαίνει “Γενίκευση της ηλεκτρονικής λειτουργίας του κόσμου”.

ΟΛΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ 

Τώρα όλοι – όλες και όλα εγκλειόμεθα σε αλγορίθμους, με δικτατορία των δεδομένων, τα οποία ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ, ως μερική και γενικευμένη κερδοσκοπική εκμετάλλευση, όπως αναφέρει σε σημαντικού ενδιαφέροντος κείμενό του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Νικήτας Αλιπράντης. Για να αποκαλύψει τη σύγχρονη καταιγίδα του ηλεκτρονικού φακελώματος θέτει σε κίνδυνο τις ατομικές ελευθερίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κρίσιμη προστασία της ιδιωτικής ζωής… Η οποία, βέβαια, κυρίως στη χώρα μας είχε καταργηθεί από την εποχή της δικτατορίας Μεταξά σε συνδυασμό με τα βασανιστήρια των αντιφρονούντων σ’ εκείνο το καθεστώς. Για ν’ υπάρξει μετά τον εμφύλιο πόλεμο ένα γενικότερο φακέλωμα που τελικά καταργήθηκε μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Τώρα, όμως το παγκόσμιο ιντερνετικό φακέλωμα έχει καταργήσει όλα τα παραδοσιακά φακελώματα, με το επίσημο αμερικανικό κράτος, μέσω της NSA να αρνείται την ιδιωτική σφαίρα και να καταργεί το απόρρητο της επικοινωνίας με αδιάκριτο φακέλωμα και παρακολουθήσεις. Οπως έγινε και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη νομοθεσία της οποίας όλοι οι κάτοικοι του ευρωχώρου παρακολουθούνται (ακόμα και μέσα από τα “έξυπνα” ηλεκτρονικά τηλέφωνα), θεωρούμενοι δυνάμει ως ύποπτοι. Οπως “ύποπτες” θεωρούνται για την Αμερική και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως αποκαλύφθηκε το 2013 για την παρακολούθησή τους από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών (σελ. 58) στο 32 κείμενο του καθηγητή Ν. Αλιπράντη στο βιβλίο του “Κρίσιμες Κληροδοτήσεις του 20ού αιώνα στις κοινωνίες του σήμερα”.

ΟΙ ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΙ, ΕΞΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

Επανειλημμένα έχω γράψει εναντίον όλων των μεγάλων μυστικών υπηρεσιών για την παρακολούθηση των πολιτών, όλων των επιπέδων για να τους ελέγχουν, να τους εκβιάζουν, για να γνωρίζουν -κυρίως για τους πολιτικούς, τους οικονομικούς, τους κοινωνικούς, αγωνιστικούς φορείς όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Εμείς, σαν χώρα ζήσαμε επανειλημμένως τις κατά περιόδους μυστικές υπηρεσίες μας, ιδιαίτερα από την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά με τον μηχανισμό μυστικών υπηρεσιών (υπό τον τότε προκαλούντα φόβο και τρόμο των Ελλήνων πολιτών) του Μανιαδάκη. Ο οποίος από τότε συνδύαζε τις μυστικές υπηρεσίες, με φανερούς και μυστικούς βασανισμούς των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι εθεωρούντο ύποπτοι (αλλά και ανύποπτοι) κατά του φασιστικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου… Για να χρησιμοποιήσει μεθόδους βασανισμών, όπως η δοκιμασία του καθίσματος βασανιζομένων σε κολόνες πάγου κ.λπ. Ετσι, μπορεί να πει κανείς ότι απάνθρωπες και εφιαλτικές κατατυραννεύσεις υπόπτων και αθώων πολιτών -κυρίως ως πρόληψη κατά της τρομοκρατίας, μπορούμε να πούμε ότι οι κολόνες πάγου και άλλα βασανιστήρια του Μανιαδάκη αποτέλεσαν ένα είδος ομοιότητας τόσο με το Γκουαντάναμο της Αμερικής, αλλά όσο και με όλα τα κέντρα των μυστικών υπηρεσιών των μεγάλων, κυρίως κρατών που κυρίευσαν βουνά φακέλων για παρακολούθηση αντιφρονούντων και για εγκλεισμούς τους σε απομονωμένες περιοχές ή κέντρα βασανισμών όπως ήταν στον καιρό της χούντας των Συνταγματαρχών του ΕΑΤ – ΕΣΑΤ μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Ή όπως προηγούμενα γινότανε μετά τον εμφύλιο στα υπόγεια της Ασφάλειας Αθηνών, στην οδό Μαυρομματαίων. Εκεί που αργότερα εγκαταστάθηκε στους ορόφους του ανακαινισθέντος αυτού μεγάρου το Υπουργείο Πολιτισμού που στεγάζεται ακόμα εκεί.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΒΑΣΑΝΙΣΜΩΝ 

Για να “εξαγιαστεί” ο τόπος αυτός του μαρτυρίου – βασανιστηρίων με… πολιτισμό, ενός συνεχούς φενακισμού της σημασίας μιας ουσιώδους έννοιας και πράξης που πρέπει να χαρακτηρίζει τον ανθρωπιστικό (και όχι να ευλογεί τον αντιανθρωπιστικό) πολιτισμό. Ομως σήμερα ιδιαίτερα είναι κυρίαρχος ένας απανθρωπικός πολιτισμός περιστρεφόμενης αγριότητας. Τον οποίο υπηρετούν με διαπραττόμενη εγκληματικότητα οι σωστικές υπηρεσίες, με τα όργανά τους, τόσο σε αστυνομικό, στρατιωτικό και παρακρατικό επίπεδο τόσο με μυστικές παρακολουθήσεις όσο και με βασανιστήρια.

Ο ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΓΙΑ C.I.A. Κ.ΛΠ.

Οπως αυτά που αποκαλύφθηκαν πριν από λίγες μέρες από το Κογκρέσο για τις απάνθρωπες δραστηριότητες βασανισμών που πραγματοποιούσε η τρομερή αμερικανική υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών της Σ.Ι.Α., αποκαλύψεις που αποτέλεσαν κόλαφο, ουσιαστικά τόσο για τη Σ.Ι.Α. όσο και για όλες τις μυστικές -σκοτεινές υπηρεσίες- όλων των ισχυρών και επικυρίαρχων χθες και σήμερα – κρατών, όσο όμως και των μυστικών υπηρεσιών των μικρών κρατών όπως και η δική μας όπως ήταν η παλιότερη ΚΥΠ και η σημερινή ΕΠΠΥΜ. Με τη διαφορά πως όλες αυτές οι μικρότερες μυστικές υπηρεσίες είναι συνεργαζόμενες και εξαρτώμενες από τις μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων κρατών που όλες μαζί σήμερα συνεργάζονται ή αντιμάχονται με βάση την παρακολούθηση των πολιτών στις χώρες τους όσο και παγκοσμίως.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ…

Σήμερα όμως η παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών καθώς τα βασανιστήρια που εξακολουθούν να διαπράττονται διευκολύνονται μέσα από τον παγκόσμιο ηλεκτρονικό ιστό του διαδικτύου για να μην μπορεί πια κανείς πολίτης που είναι συνδεδεμένος με τα κινητά και τα ακίνητα ηλεκτρονικά, ψηφιακά και δορυφορικά μέσα επικοινωνίας να ξεφύγει από τον έλεγχο και την εξάρτησή τους. Μια ανάλυση για όλη αυτή την πραγματικότητα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων μας δίνει ο καθηγητής Νικήτας Αλιπράντης στο τρίτο μέρος του βιβλίου του. Με τίτλο του βιβλίου: κρίσιμες κληροδοτήσεις του 20ού αιώνα στις κοινωνίες του σήμερα. Σ’ αυτό το βιβλίο -το οποίο θα παρουσιάσουμε στο επόμενο άρθρο μας το τρίτο κεφάλαιο έχει τίτλο: “Γενικό φακέλωμα: Κοινωνιολογική ανάλυση ενός επικίνδυνου φαινομένου” από αυτό το επίσης σημαντικό κείμενο παραθέτουμε επιλεκτικά αποσπάσματα όπως:

ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟΓΥΜΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

5η Αυγούστου 2013 η γαλλική εφημερίδα Liberatium περιέγραφε λεπτομερώς τα γεγονότα ότι η ζωή των ανθρώπων “κατασκοπεύεται” μόνιμα με ηλεκτρονικό τρόπο από τα “έξυπνα” κινητά τα συνδεδεμένα με το ίντερνετ. Από τις κάρτες πιστότητας, από τα κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και τις κάρτες μέσων μαζικής μεταφοράς. Με άλλα λόγια με τις νέες τεχνολογίες ζούμε όλοι σε εποπτευόμενη ελευθερία με την έμμεση και σχεδόν πάντοτε μη συνειδητή συναίνεσή μας, καθ’ αμάχητο τεκμήριο. Τα τεχνολογικά αυτά μέσα μεταμορφώνουν τις παραμικρές κινήσεις σε “προσωπικά δεδομένα”. Το πρόσφατο σκάνδαλο “prism” αποκάλυψε πως κοινωνικά δίκτυα και γίγαντες του web τροφοδοτούσαν με πληροφορίες τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπίας. Και το πρώτο ερώτημα είναι: γιατί οι χρήστες του ΙΝΤΕΡΝΕΤ συναινούν σ’ αυτή την αδιάκοπη παρακολούθηση.

ΠΟΙΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ;

Βεβαίως είναι δυνατόν να αρνηθεί κανείς να έχει κινητό τηλέφωνο (εγώ δεν έχω μέχρι πότε όμως θα είναι δυνατό;) ή να είναι στο facebook (εγώ πάλι δεν είμαι, πράγμα που σημαίνει μια εξαναγκασμένη παραίτηση). Με τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κάποιος τα ηλεκτρονικά μέσα -χωρίς να εποπτεύεται- να υπάρχει αλλά να ενέχει πολλούς περιορισμούς. Ο συγγραφέας όμως Νικήτας Αλιπράντης που είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, πρ. καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στη συνέχεια αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος κειμένου αναλύει τέσσερα σημεία της κατάργησης της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα στους εξής παρακάτω υπότιτλους:

ΑΔΙΑΚΡΙΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ

Α) Αδιάκριτο φακέλωμα με τριπλή έννοια: α) Με το αδιάκριτο φακέλωμα με παραπομπή σε κάτι που δεν διακρίνεται, β) με την έλλειψη (αναγκαίων) διακρίσεων, δηλαδή στο γεγονός ότι αφορά τους πάντες, γ) με το πιο ανησυχητικό -στην έλλειψη διακριτικότητας, που μπορεί να έχει πλείστες σκοπιμότητες, κυρίως παράνομες. Για να αρχειοθετείται με βάση το αδιάκριτο φακέλωμα, ένα δεδομένο χωρίς τουλάχιστον συνειδητή συναίνεση του ενδιαφερομένου. Ενώ στη δεύτερη ΕΑΝ η ταυτοποίηση των προσώπων χρησιμοποιείται από τις δημόσιες αρχές για λόγους ασφαλείας, τότε όλοι αδιακρίτως καθίστανται δυνάμει ύποπτοι κρίνει ο καθηγητής Αλιπράντης. Για να τονίσει τούτο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού συνεπάγεται ηλεκτρονικό φακέλωμα και ατόμων που εξ υποθέσεως δεν έχουν εμπλοκή με παρανομίες. Γράφεται όμως ότι και η τρίτη έννοια του αδιάκριτου φακελώματος αρχειοθέτησης δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς παράνομους που προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή των προσώπων, αλλά ακόμα και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση.

H BIG DATA ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ;

Περαιτέρω ο συγγραφέας στο δεύτερο μέρος του κειμένου του αναπτύσσει το θέμα που έχει τίτλο: Γενικευμένη κερδοφόρα συλλογή δεδομένων μέσων της “αγοράς” δεδομένων, η οποία λειτουργεί μέσω του λεγόμενου Big Data που σημαίνει τη γενίκευση της ηλεκτρονικής λειτουργίας του κόσμου. Με το μεγάλο ερώτημα να είναι: Το Big Data θα καταργήσει και το τελευταίο φράγμα της ιδιωτικής ζωής; Ασφαλώς ναι. Απάντηση που την κάνει ακόμα πιο βέβαιη η αποκάλυψη που έκαμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 – 25 Οκτωβρίου 2013, όταν αποφάσισε να αναβάλει την υιοθέτηση κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών. Κι αυτό, λίγο μετά την αποκάλυψη της κατασκοπευτικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών. Για να τονίσει με έμφαση ο καθηγητής Ν. Αλιπράντης ότι: «Η αναβολή αυτή αποτελεί, όπως είναι ευνόητο, τεράστιο δώρο στους γίγαντες του ίντερνετ (Google, Facebook, Yahoo και Amazon)». Το γ’ τελευταίο μέρος αυτού του σημαντικού κειμένου του βιβλίου του Ν. Αλιπράντη έχει τίτλο: “Το ηλεκτρονικό φακέλωμα και οι κίνδυνοι των ελευθεριών”. Για να αναφερθεί στις ταυτότητες, στις βιομετρικές μετρήσεις και μορφές τους, βιομετρικό διαβατήριο κ.λπ. που όλα ξεπεράστηκαν με το σύγχρονο γενικό ηλεκτρονικό φακέλωμα της ηλεκτρονικής επόπτευσης των πολιτών Ελλάδας, Ευρώπης, κόσμου. Για να καταλήξει στο δ’ μέρος να αναλύσει τις εσωμορφές αντιστάσεις των πολιτών κατά της παραβίασης της ιδ. ζωής τους. Ολα αυτά όμως διευκολύνουν, με δικαιολογία την αντιτρομοκρατική προστασία, τη συνέχιση εγκλεισμών, εξαφανισμών, αποκεφαλισμών όπως αυτά συνεχίζονται σήμερα από τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ολοκληρωτισμό!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top