Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διέταξε την αφαίρεση όλων των καμερών από την αίθουσα ωδινών και τους χώρους υποδοχής επιτόκων, καθώς και την καταστροφή κάθε αρχείου με προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν έως την ημέρα έκδοσης της απόφασης.

Πρόστιμο 30.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε μαιευτήριο της Αθήνας, καθώς εδώ και εννέα χρόνια έχει τοποθετήσει κάμερες σε αίθουσες ωδινών και στους χώρους υποδοχής επιτόκων, χωρίς άδεια της Αρχής και χωρίς τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως αναφέρει η Αρχή, σε σχετική απόφαση, αφού υπήρξε καταγγελία για τη λειτουργία συστήματος βιντεοσκόπησης σε αίθουσες ωδινών και χώρους υποδοχής επιτόκων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, διενήργησε επιτόπιο έλεγχο.

Οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου, σε έγγραφες εξηγήσεις τους, υποστήριξαν ότι το σύστημα βιντεοσκόπησης τοποθετήθηκε το 2006, προκειμένου οι μαίες να μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης και ειδικά όταν το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρχαν πολλοί τοκετοί, αλλά και για να εξασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση των επιτόκων.

Επίσης, σημείωσαν ότι το τελευταίο διάστημα το σύστημα βιντεοσκόπησης δεν χρησιμοποιείται λόγω τεχνικής βλάβης, η οποία σκόπιμα δεν επιδιορθώθηκε, επειδή μειώθηκαν σημαντικά οι τοκετοί αλλά και επειδή οι γυναίκες, σε μεγάλο ποσοστό, επιλέγουν τη μέθοδο της καισαρικής τομής αντί του φυσιολογικού τοκετού.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διαπίστωσε ότι παρά τον ισχυρισμό των υπευθύνων του μαιευτηρίου ότι έχει σταματήσει η βιντεοσκόπηση, οι κάμερες εξακολουθούν να καταγράφουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας. Επίσης, οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου δεν είχαν λάβει την προβλεπόμενη άδεια επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας, δεν προέβαιναν σε έγγραφη ενημέρωση των επίτοκων για την ύπαρξη των καμερών, δεν είχαν τοποθετήσει πινακίδες ενημέρωσης για την ύπαρξη των καμερών και η αρμόδια επιτροπή των γιατρών και νοσηλευτών του μαιευτηρίου δεν βεβαίωσε για την αναγκαιότητα των καμερών, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση της Αρχής επισημαίνεται: «Στη βαρύτητα της προσβολής της προσωπικότητας των επιτόκων θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι επίτοκοι βιώνουν μία εξαιρετικά προσωπική στιγμή και βρίσκονται σε μία ιδιαιτέρα σωματική αλλά και ψυχική κατάσταση κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του τοκετού. Για τον λόγο αυτόν η λήψη εικόνας κατά τον κρίσιμο χρόνο χωρίς την πρότερη ενημέρωση επιτόκων, συνοδών και μαιών προσβάλλει το δικαίωμά τους στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση, ενώ παραβιάζει και τον πυρήνα της ανθρώπινης αξίας των επιτόκων και το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους».

Η Αρχή διέταξε την αφαίρεση όλων των καμερών από την αίθουσα ωδινών και τους χώρους υποδοχής επιτόκων και την καταστροφή κάθε αρχείου με προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2006 έως την ημέρα έκδοσης της απόφασης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top