Πόση ασφάλεια θα έχουμε;


Η τρομοκρατία που έχουμε ζήσει σε παγκόσμιο επίπεδο στον πλανήτη εκδηλώνεται με βίαιους, φυσικούς τρόπους. Είναι, ίσως, η χειρότερη μορφή βίας, καθώς εκτός ότι εμπεριέχει την αυτοδικία, κατά την εκδήλωσή της έχει παράπλευρες απώλειες.

Συνήθως, μία δράση προκαλεί αντίδραση και η “αντίδραση” περισσότερη “δράση”, με αποτέλεσμα η βία και οι ανεπιθύμητες καταστάσεις να κλιμακώνονται. Έτσι, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η τρομοκρατία οδηγεί, εν τέλει, σε περιορισμό των ελευθεριών εκείνων που πολλές φορές θα ήθελε να υπερασπιστεί. Ή, αντίθετα, οδηγεί σε αντιδράσεις μεγάλης κλίμακας, όπως πολέμους μεταξύ κρατών και πολεμικές επιχειρήσεις.

Αν ακόμα αναρωτιέστε γιατί κάνω αυτές τις αναφορές, θα σας θυμίσω ότι αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση σημαντικά θέματα που αφορούν την ελευθερία και την ισότητα, ή ουδετερότητα, όπως είναι ο όρος, στο Διαδίκτυο. Εν όψει της έλευσης της διασυνδεσιμότητας 5G, πολλά πράγματα θα αλλάζουν στην καθημερινότητά μας. Σχεδόν τα πάντα θα μπορούν να ελέγχονται μέσω των δικτύων. Το θέμα της ασφάλειας στο κοντινό μέλλον θα είναι ακόμη πιο σημαντικό απ’ ό,τι είναι ήδη σήμερα.

Πολύ φοβάμαι ότι οι πρόσφατες επιθέσεις που έγιναν στη Sony Pictures Entertainment δεν είναι ούτε θα είναι μεμονωμένο γεγονός. Θεωρώ ότι υπάρχει μία τάση –σχεδόν αυτονόητη για την εξέλιξη των πραγμάτων;– αύξησης της διαδικτυακής βίας. Από επιθέσεις σε μεμονωμένους χρήστες, έως επιθέσεις σε μεγάλους οργανισμούς, ακόμη και κυβερνήσεις. [Θυμηθείτε την περίπτωση του Regin, το επικίνδυνο λογισμικό κατασκοπείας, ικανό να δράσει σε διακρατικό επίπεδο, το οποίο ανακάλυψε η Symantec στα τέλη του Νοέμβρη.] Η τάση αυτή είναι μία πολύ καλή αιτία και αφορμή για να περιοριστεί η ελευθερία στο Διαδίκτυο και να οδηγηθούμε ολοταχώς στο Internet των δύο ταχυτήτων.

Αυτό που μπορεί να θεωρείται ως επίδειξη δυνατοτήτων, που προκαλεί τον θαυμασμό χρηστών του Διαδικτύου σε μικρότερες –κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά–ηλικίες, αυτό που υποτίθεται είναι ένδειξη ή απόδειξη ελευθεριότητας, μπορεί να γίνει ο πλέον καταλυτικός παράγοντας για να πάψει αυτή να υπάρχει. Τέτοιες εξελίξεις δεν είναι προς τη θετική εξέλιξη των πραγμάτων και οδηγούν προς τη διαίρεση των χρηστών με βάση διαβαθμισμένα επίπεδα ασφαλείας, αλλά και οικονομικά μεγέθη. Ο περιορισμός στην ελευθερία στο Διαδίκτυο μπορεί να υπάρξει αν υπάρχουν οι αιτίες ή και μόνο οι αφορμές. Όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων –γιατί το “κάνω ό,τι θέλω” δεν είναι ελευθερία, αλλά παραμύθι.

Θεωρώ ότι τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, πιθανόν να έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα αποτελέσματα των ερευνών για την επίθεση στη Sony Pictures. Αν αποδειχθεί, τώρα ή στο μέλλον, ότι οι διαδικτυακές επιθέσεις μπορούν να έχουν το αντίστοιχό τους με εκείνη της 11/9, τότε μπορεί να οδηγηθούμε στο να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποτρέπουν παρόμοιες εξελίξεις. Κάτι τέτοιο δεν ξέρω πόσο αγγίζει τους μεγάλους οργανισμούς, σίγουρα όμως θα οδηγήσει στον περιορισμό της ελευθερίας του απλού χρήστη, ημών δηλαδή.

http://gr.pcmag.com/staspiotis/15442/opinion/pose-asphaleia-tha-ekhoume

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top