Αβέβαιο προδιαγράφεται στο μέλλον των ασφαλιστικών εταιρειών, αν η τεχνολογία των «Big Data» δεν ενσωματωθεί στο DNA τους. Ενιότε, ωστόσο ο τρόπος διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων έχει αποτελέσει πεδίο μάχης και διαξιφισμών μεταξύ πολιτών, ενώσεων καταναλωτών, εταιρειών και σήμερα έχει οδηγηθεί στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ, η οποία ατζέντα υπαγορεύει αλλαγές με έκδοση νέου κανονισμού. Ασφαλιστικές απειλούν με αυξήσεις στα ασφάλιστρα, εταιρείες συμβούλων όπως η KPMG διαβεβαιώνουν αύξηση των κρουσμάτων ασφαλιστικής απάτης, αν υπάρξουν αυξήσεις.

Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως αν δεν τους δοθεί ελεύθερη πρόσβαση στην διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους θα αυξηθούν τα κρούσματα της ασφαλιστικής απάτης (insurance fraud), η οποία στην Ευρώπη εκπροσωπεί το 10% των απαιτήσεων για αποζημιώσεις. 

Η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας, όπως αυτή για παράδειγμα της τηλεματικής, η οποία παρακολουθεί τον τρόπο που οδηγεί ένας οδηγός συμβάλλει στον ακριβή καθορισμό του ασφαλίστρου, στην αξιολόγηση των μελλοντικών ζημιών και στο ύψος των απαιτήσεων. 


Οι ασφαλιστικές επιμένουν στην καθολική εφαρμογή του μέτρου, μια και μέσω της υιοθέτησης της τεχνολογίας της τηλεματικής και οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιτύχουν χαμηλότερο ασφάλιστρο και συνολικά καλύτερες συμφωνίες με τις ασφαλιστικές. Ωστόσο οι οδηγοί που ενέχουν υψηλότερο ρίσκο θα επωμιστούν υψηλότερα ασφάλιστρα. 

Σημειώνεται στον υπολογισμό του ύψους του ασφαλίστρου οι underwriters σήμερα ενσωματώνουν και τους κινδύνους ασφαλιστικής απάτης. 

Σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Βρετανίας, ABI οι ασφαλιστικές θα πρέπει να σχεδιάσουν δικό τους κώδικα πρόσβασης προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να προλάβουν τους επόπτες. 

Ηδη καταγράφονται κινήσεις από το διεθνές λόμπι των ασφαλιστικών κατά της ΕΕ και των κανονισμών για τα προσωπικά δεδομένα που ετοιμάζουν προς έκδοση οι Βρυξέλλες.  

Μέχρι στιγμής πάντως στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν κυριαρχεί αισιοδοξία, καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να βάλει «φρένο» στους ασφαλιστές σε ό,τι αφορά την πρόσβαση τους σε ορισμένα προσωπικά δεδομένα.

Με αυτά τα δεδομένα οι ασφαλιστικές έχουν ξεκινήσει να εξαπολύουν απειλές για αύξηση του κόστους εργασίας τους και μετακύληση αυτού στον ασφαλισμένο.

Στο αντίποδα KPMG, η οποία διαμηνύει ότι τυχόν αυξήσεις θα αυξήσουν και την πιθανότητα ασφαλιστικής απάτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top