σχόλιο ID-ont: Συγχαρητήρια σε όσους με παρρησία, ευθύτητα, ευγένεια αλλά και στέρεα επιχειρήματα, εξέφρασαν την άποψή τους ενάντια στην Κάρτα Πολίτη στη διαβούλευση. Εάν δεν πρόκειται για ελιγμό, τότε αποτελεί μια απόδειξη ότι οι πολίτες πρέπει να λένε την άποψή τους δυνατά και οι πολιτικοί να τους ακούν.

Μεθαύριο Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που προβλέπει -μεταξύ άλλων- και τις επαναπροσλήψεις κι επανατοποθετήσεις στο Δημόσιο, το οποίο είναι το πρώτο από τα πέντε που προγραμματίζει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή μέχρι το Πάσχα.
   
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το αρχικό σχέδιο αφαιρέθηκαν οι διατάξεις για την ενιαία κάρτα πολίτη, που -όπως προέκυψε από τη δημόσια διαβούλευση στη "Διαύγεια"- συναντά μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως από μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, αλλά και από ακροαριστερούς κι από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θεωρούν ότι με την εφαρμογή της κάρτας δεν διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα. Το θέμα θα συζητηθεί ευρύτερα και -εφόσον προκύψει συμφωνία- θα επανακατατεθεί αργότερα.

Επίσης από το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου αφαιρέθηκαν οι διατάξεις που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο, μετά τις διαφωνίες από πλευράς ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ που θεωρούν ότι θίγονται κεκτημένα των εργαζομένων και ότι επιχειρείται να μπουν από το "παράθυρο" διατάξεις που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα και  προβλέπονταν στο μνημόνιο.


Πολύς λόγος γίνεται ειδικά τον τελευταίο καιρό για το πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά μας δεδομένα στο διαδίκτυο, ειδικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook το οποίο μετρά πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες ανά τον πλανήτη.

Όσον αφορά στους Ευρωπαίους πολίτες η Κομισιόν λέει ότι πρέπει να κλείσουν τους λογαριασμούς στο Facebook αν δεν θέλουν τα προσωπικά τους δεδομένα να παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η ΕΕ διαπίστωσε ότι η ισχύουσα νομοθεσία «Safe Harbour» δεν μπορεί να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Μετά τα όσα έγιναν με τις αποκαλύψεις του Snowden το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αρμόδιων οργάνων και βλέπουμε όλο και πιο συχνά να εκφράζονται προειδοποιήσεις προς τους χρήστες. Κατά τη διάρκεια δίκης γι το εάν τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ είναι ασφαλή όταν στέλνονται στις ΗΠΑ, ο δικηγόρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν ανέφερε ότι η λύση είναι να κλείσει κάποιος τον λογαριασμό του.

Μετά από σχετική ερώτηση, η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει στο δικαστήριο ότι οι κανονισμοί Safe Harbour παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στους Ευρωπαίους πολίτες.

Αγνωστο το πώς έγινε

Ο ΟΤΕ ζητάει από το ΣτΕ να μην πληρώσει το πρόστιμο των 60.000 ευρώ που του επιβλήθηκε λόγω ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας

Προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων παλαιών και νέων συνδρομητών του ΟΤΕ διέρρευσαν -άγνωστο πώς- σε ιδιωτική εταιρεία προσωπικών δεδομένων. Τώρα ο ΟΤΕ ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην πληρώσει το πρόστιμο των 60.000 ευρώ που του επιβλήθηκε λόγω ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας.

Μετά από έρευνα της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ βρέθηκαν στην εταιρεία εμπορίας προσωπικών δεδομένων «InfoCredit Α.Ε.» προσωπικά δεδομένα 31.713.909 παλαιών και νέων πελατών-συνδρομητών του ΟΤΕ της διετίας 2008-2010.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε στον ΟΤΕ πρόστιμο 60.000 ευρώ επειδή αποδείχθηκαν στην πράξη ανεπαρκή τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πελατών του ΟΤΕ.


Υπάλληλος του υπουργείου έστειλε τον αριθμό διαβατηρίων, λεπτομέρειες που αφορούσαν τη βίζα και άλλα προσωπικά δεδομένα όλων των παγκόσμιων ηγετών.
 
Τα προσωπικά δεδομένα παγκόσμιων ηγετών που συμμετείχαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) αποκαλύφθηκαν από λάθος του Αυστραλιανού Υπουργείου Μετανάστευσης και Συνοριακής Φύλαξης, το οποίο δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τα πρόσωπα αυτά για την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής.

Όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian, ένας υπάλληλος του υπουργείου έστειλε τον αριθμό διαβατηρίων, λεπτομέρειες που αφορούσαν τη βίζα και άλλα προσωπικά δεδομένα όλων των παγκόσμιων ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο, στους διοργανωτές του Κυπέλλου Ασίας.

Ανάμεσα στους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Μπρίσμπεϊν τον Νοέμβριο και των οποίων τα προσωπικά δεδομένα αποκαλύφθηκαν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

σχόλιο ID-ont: Κύριοι της "Αυγής" το έχετε πει αυτό στον Υπουργό σας κο Κατρούγκαλο κι εάν ναι, τι σας απάντησε;

ΑΥΓΗ: Έρχεται το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο
 
Εντός των αμέσως επόμενων ημερών κατατίθεται στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που επαναφέρει τους απολυμένους διαθέσιμους του Μνημονίου και επανασυστήνει κοινωνικά χρήσιμους κλάδους που κατήργησε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, όπου εισήχθη την Πέμπτη, και πλέον δρομολογείται πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κατάθεσή του στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχικό κείμενο, που τέθηκε προς διαβούλευση, προστέθηκαν δύο άρθρα της αρμοδιότητας του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση σχετικά με την προκήρυξη για την ανάδειξη -για πρώτη φορά- των 7 γενικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και τη δίμηνη παράταση στο πρόγραμμα εξυγίανσης των λεγόμενων "κόκκινων" δήμων.

Τα Air-gapped συστήματα, τα οποία είναι τελείως απομονωμένα από το Διαδίκτυο και δεν είναι επικοινωνούν με άλλα συστήματα που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις που απαιτούν υψηλή ασφάλεια, επειδή η απομόνωσή τους αυτή καθιστά την κλοπή των δεδομένων τους εξαιρετικά δύσκολη.

Τα Air-gapped συστήματα χρησιμοποιούνται σε απόρρητα στρατιωτικά δίκτυα, στα δίκτυα πληρωμών που επεξεργάζονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες συναλλαγών, καθώς και σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου με υποδομές ζωτικής σημασίας. Ακόμα και οι δημοσιογράφοι τα χρησιμοποιούν για να αποτρέψουν τους εισβολείς από την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα από απόσταση. Η υποκλοπή δεδομένων από Air-gapped συστήματα γενικά απαιτεί τη φυσική πρόσβαση στο μηχάνημα, με τη χρήση αφαιρούμενων μέσων, όπως μια μονάδα flash USB ή ένα καλώδιο FireWire για να συνδεθεί το σύστημα απευθείας σε έναν άλλο υπολογιστή.

Αλλά οι ερευνητές ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Gurion Ben στο Ισραήλ έχουν βρει έναν τρόπο για να υποκλέψουν δεδομένα από ένα Air-gapped υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τις εκπομπές θερμότητας και τους ενσωματωμένους θερμικούς αισθητήρες ενός υπολογιστή. Η μέθοδος θα επιτρέπει στους hackers να υποκλέπτουν τους κωδικούς πρόσβασης ή τα κλειδιά ασφαλείας από ένα προστατευμένο σύστημα και να τα μεταδίδουν σε ένα σύστημα συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο, που θα βρίσκεται πολύ κοντά και θα είναι υπό τον έλεγχό τους. Θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το σύστημα που είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο για να στείλει malware στο Air-gapped σύστημα, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική θερμότητας.

σχόλιο ID-ont: 2η εκπομπή για την Κάρτα του Πολίτη που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διενεργήθηκε τη Πέμπτη 26/03/2015 στο διαδικτυακό κανάλι ΠρομηθέαςTV με οικοδεσπότη τον κο Δαμιανό Βασιλειάδη. Συμμετέχουν οι Άγγελος Πιλάτης, Δημήτρης Χιωτακάκος και Στάθης Αδαμόπουλος.



Το Α΄ Μέρος ΕΔΩ: http://id-ont.blogspot.gr/2015/03/16032015.html  


- Έφηβος χάκερ κατάφερε να απενεργοποιήσει εκατοντάδες e-mail του εκπαιδευτικού ιδρύματος Oak Harbor School District
- Ένα λύκειο και δύο γυμνάσια επηρεάστηκαν
- Τα στοιχεία του νεαρού χάκερ παραμένουν απόρρητα

Ένας μαθητής του Oak Harbor High School των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφερε να υποκλέψει στοιχεία πρόσβασης λογαριασμών που άνηκαν στο προσωπικό του εκπαιδευτικού του ιδρύματος.  Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τους κλεμμένους λογαριασμούς, κατάφερε να απενεργοποιήσει εκατοντάδες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που σχετίζονταν με πολλαπλά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Oak Harbor School District.

Το περιστατικό έγινε γνωστό στις 19 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί δεν επιτρεπόταν πλέον η πρόσβαση στα εισερχόμενα των προαναφερθέντων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ανακαλύφθηκε ότι ένας έφηβος μαθητής-χάκερ, το όνομα του οποίου δεν έχει γνωστοποιηθεί, είχε υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης ορισμένων μελών του προσωπικού, τα οποία είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητα τμήματα του δικτύου και είχαν αναλάβει τη διαχείριση των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όχι μόνο άλλων μελών του προσωπικού, αλλά και μαθητών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Oak Harbor School District, «Ένας μη εξουσιοδοτημένος χρήστης απέκτησε τα στοιχεία πρόσβασης συγκεκριμένων λογαριασμών» και εμπόδισε την πρόσβαση σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκουν σε μέλη του προσωπικού του λυκείου (Oak Harbor High School), καθώς και δύο γυμνασίων.

σχόλιο ID-ont: Τα σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση για την "Κάρτα Πολίτη" των Κατρούγκαλου-Βαρουφάκη-Τσίπρα (http://www.opengov.gr/ypes/?p=2559) ξεπέρασαν σε πλήθος τα σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση της "Κάρτας του Πολίτη" των Ραγκούση-Παπανδρέου το 2010 (http://www.opengov.gr/ypes/?p=863). Στην τωρινή διαβούλευση κατατέθηκαν 1.661 (1.542 έως 24/3/2015) σχόλια ενώ στη διαβούλευση του 2010 κατατέθηκαν 1.361 σχόλια. Και στις δύο διαβουλεύσεις τα σχόλια στη συντριπτική τους πλεοψηφία ήταν αρνητικά. Όσον αφορά την τωρινή, στα 1.661 σχόλια, τα θετικά δεν είναι περισσότερα από 30! Άρα τα αρνητικά σχόλια είναι το 98% των συνολικών σχολίων!

Εάν δείτε στους συγκεντρωτικούς πίνακες στατιστικών (http://www.opengov.gr/opengov/Totalstats.php) που δημοσιεύει το opengov.gr, σε 18 διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια διαφορά άνω των 5.000! σχολίων μεταξύ "Συνολικών Σχολίων" και "Εγκεκριμένων Σχολίων". Τι σημαίνει αυτό άραγε; Πρόκειται για κομμένα σχόλια; Εάν ναι, γιατί; είναι όλα υβριστικά ή κόπηκαν για άλλους λόγους;;; Σε όλα τα άλλα τα Υπουργεία η διαφορά αυτή ανέρχεται σε μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες το πολύ! (με εξαίρεση το Υπουργείο Οικονομικών που η διαφορά ανέρχεται σε 1.500). Αναλυτικά στοιχεία εδώ: http://www.opengov.gr/opengov/Totalstats.php

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι η διαβούλευση Ραγκούση διήρκεσε 22 ημέρες, ενώ είχε προηγηθεί ευρεία δημοσιότητα στο θέμα για μήνες, πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου, ενώ η διαβούλευση Κατρούγκαλου διήρκεσε μόνο 6 ημέρες χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα! Το γεγονός μάλιστα ότι το σχέδιο νόμου ήταν σε διαβούλευση δεν αναδείχθηκε επαρκώς.

Η εναντίωση στην Κάρτα του Πολίτη των Ραγκούση-Παπανδρέου δεν εκφράστηκε μόνο στη διαβούλευση του 2010. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν υπογραφές εναντίον της Κάρτας του Πολίτη, οι οποίες σήμερα ανέρχονται περίπου στις 100.000 (http://www.orthros.eu/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1/%E1%BC%80%CF%81%CE%BD%CE%BF%E1%BF%A6%CE%BC%CE%B1%CE%B9.html). Επίσης έγιναν πλήθος ομιλιών, ημερίδων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Φρονούμε, πως η τωρινή διακυβέρνηση του κου Τσίπρα, το μόνο που δεν θα ήθελε να δει, είναι η αναβίωση αυτών των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών. Η θέρμη υπάρχει και αυτό έγινε σαφές από την τωρινή διαβούλευση. Οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες και μόνο με ενότητα δυνάμεων θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Δεν χρειάζεται η καλλιέργεια αντιθέσεων, η όξυνση των πνευμάτων. Η απλούστερη λύση είναι η απόσυρση του σχετικού άρθρου από το σχέδιο νόμου. 

Αναμένουμε την κίνηση καλής θέλησης από τον κο Κατρούγκαλο με την απόσυρση του σχετικού με την Κάρτα του Πολίτη άρθρου. Αλλιώς όλοι όσοι εναντιώνονται στην Κάρτα του Πολίτη θα το θυμούνται αυτό μπροστά στην κάλπη και αυτό αφορά τόσο τον κο Τσίπρα όσο και τις συνεργαζόμενες με αυτόν πολιτικές δυνάμεις...


Εχει κληθεί να καταθέσει στις 27 Μαρτίου-Στοιχεία για τη δολοφονία Γκιόλια.

Ο ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας καλεί τους πρώην υπουργούς κκ Πέτρο Μολυβιάτη και Γιάννη Βαληνάκη να καταθέσουν ως μάρτυρες στην υπόθεση διερεύνησης του «Σχεδίου Πυθία», το οποίο έχει καταγραφεί ως απόπειρα δολοφονία κατά του πρώην πρωθυπουργού κ Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται και η κλήση του πρώην πρωθυπουργού κ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος περιέχεται επίσης στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι κλήσεις αυτές συνδέονται με τον μάρτυρα - κλειδί που έχει εμφανιστεί στην ανάκριση και όπως αποκάλυψε το ΒΗΜΑ εμφανίζεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα τόσο  για το Σχέδιο Πυθία, τις παρακολουθήσεις του κ Καραμανλή την περίοδο 2007 - 2009 και τώρα δηλώνει ότι γνωρίζει στοιχεία και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια τον Ιούλιο του 2010.

Το πρόσωπο αυτό είναι ποινικός κρατούμενος, έχει ήδη καταθέσει μία φορά στον κ Φούκα και την περασμένη εβδομάδα έστειλε υπόμνημα στον ανακριτή με το οποίο καταγγέλλει ότι τα πρόσωπα που τον στρατολόγησαν στην ομάδα παρακολούθηση του κ. Καραμανλή έχουν σχέση με μέλη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» η οποία ανέλαβε με προκήρυξη την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Διευκολύνοντάς μας να βρούμε τα πάντα, τα smartphones κάνουν τη σκέψη μας να αδρανεί, με δυσάρεστες συνέπειες για το νοητικό μέλλον μας.

Οι υπηρεσίες που μας προσφέρουν σήμερα τα έξυπνα κινητά μας δεν έχουν τέλος: μας βρίσκουν αμέσως ακόμη και τον πιο «ξεχασμένο» αριθμό τηλεφώνου, μας λένε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φθάσουμε στο εστιατόριο όπου μας περιμένει η παρέα μας, κάνουν για χάρη μας υπολογισμούς στο άψε-σβήσε και γενικώς μας παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία μόνο με μερικές κινήσεις των δαχτύλων μας. Αυτές όμως οι εξυπηρετήσεις φαίνεται ότι έχουν και ένα αντίβαρο. Σύμφωνα με νέες μελέτες, η ευκολία στην πρόσβαση «έτοιμης γνώσης» που προσφέρουν τα έξυπνα κινητά μάς οδηγεί στο να αποφεύγουμε να σκεφτούμε μόνοι μας, με αποτέλεσμα το μυαλό μας να τεμπελιάζει. Και αυτό, προειδοποιούν, δεν είναι καλός οιωνός για το νοητικό μέλλον μας, ιδιαίτερα προϊούσης της ηλικίας.

Ενστικτώδης και αναλυτική σκέψη

Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση «Computers in Human Behavior». Συγκεκριμένα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού στο Οντάριο του Καναδά που υπογράφουν το σχετικό άρθρο διαπίστωσαν σε μελέτη τους ότι οι χρήστες smartphones που είναι «ενστικτωδώς σκεπτόμενοι» - έχουν, δηλαδή, μεγαλύτερη τάση να βασίζονται στο ένστικτό τους όταν παίρνουν αποφάσεις - τείνουν επίσης να καταφεύγουν για τις απαντήσεις που χρειάζονται πολύ πιο συχνά στη μηχανή αναζήτησης του τηλεφώνου τους παρά στις γνώσεις που είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλό τους. Αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τους κάνει να «τεμπελιάζουν» πολύ περισσότερο από ό,τι θα τεμπέλιαζαν αν δεν είχαν το έξυπνο κινητό, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός τους να μη «γυμνάζεται» όπως θα έπρεπε.

σχόλιο ID-ont: Στη διαβούλευση κατατίθενται σχόλια με ευπρέπεια, ευγένεια και με πλήθος επιχειρημάτων, θα συμπληρώναμε εμείς! Συγχαρητήρια σε όλους όσους έχουν γράψει. Ας συνεχίσουμε έτσι. Ας σπάσει κάθε ρεκόρ "αρνητικών" σχολίων αυτή η διαβούλευση... (βλ.http://id-ont.blogspot.gr/2015/03/blog-post_17.html. Η διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/ypes/?p=2559). Η διαβούλευση λήγει στις 24/03/2015 και ώρα 14:00. Επίσης παρατηρούμε ότι σχόλια για την Κάρτα Πολίτη έχουν ανεβεί έως την Παρασκευή 20/3/2015, ενώ σε άλλο άρθρο πχ για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς έχουν ανέβει έως και σήμερα Κυριακή 22/03/2015. Επιλεκτική ανάρτηση; ή απλά ο υπάλληλος που τα βλέπει λείπει για ΣΚ; Θα δούμε αύριο Δευτέρα...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ρεκόρ αρνητικών σχολίων στη δημόσια διαβούλευση

Η πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» αποτελεί την πιο… αντιδημοφιλή ρύθμιση στο πρώτο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου!

Δεν είναι μόνο ότι η πρόβλεψη για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση του πολίτη συγκεντρώνει, κατά τη δημόσια διαβούλευση, τα περισσότερα σχόλια σε σχέση με τα υπόλοιπα 35 άρθρα του σχεδίου νόμου, το οποίο αφορά κυρίως την επαναπρόσληψη των απολυμένων στο Δημόσιο, την αποκατάσταση των «διαθέσιμων» αλλά και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όσοι επέλεξαν να σχολιάσουν τη ρύθμιση για την κάρτα του πολίτη τοποθετούνται αρνητικά, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση με αυτήν. Ξεκινούν από το αίτημα απόσυρσης και φτάνουν ως τη διατύπωση ότι αν «περάσει» και εφαρμοστεί, εκείνοι δεν θα παραλάβουν την κάρτα.

«Προσωπικά δεδομένα» και «φακέλωμα»

Οι παρεμβάσεις στη δημόσια διαβούλευση προέρχονται κυρίως από πολίτες που προτάσσουν τον κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα να καταστούν αντικείμενο εκμετάλλευσης, μιλούν για ηλεκτρονικό φακέλωμα και οι περισσότεροι αναδεικνύουν το ζήτημα της προσωπικής ελευθερίας σε συνδυασμό με την ορθόδοξη χριστιανική τους πίστη.

Το βράδυ της Παρασκευής, μόλις δύο 24ωρα αφότου δόθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου, τα σχόλια για το άρθρο που αφορά την κάρτα του πολίτη είχαν ξεπεράσει τα 440, ως επί το πλείστον με αρνητική χροιά.

σχόλιο ID-ont: Μετά την Anthem (80 εκ. Αμερικανοί) τώρα και η Blue Cross (11 εκ. Αμερικανοί). Πόσοι Αμερικανοί μένουν, πόσες ασφαλιστικές είναι ακόμη να χακαριστούν;

Α, ρε Αμερικανοί! Είστε άτυχοι που δεν έχετε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση της Ελλάδας κι έχετε αυτές τις εταιρείες που δεν μπορούν να διαφυλάξουν τα στοιχεία σας...

Η αμερικάνικη ασφαλιστική εταιρεία υγείας Premera Blue Cross, παραδέχτηκε ότι τα συστήματά της έχουν παραβιαστεί και ότι οι hackers κατάφεραν να αποκτήσουν στοιχεία από 11 εκατομμύρια πελάτες της. Είναι η δεύτερη επίθεση σε ιατρική ασφαλιστική εταιρεία που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ φέτος, αμέσως μετά το hack της Anthem τον περασμένο μήνα.

Η Premera δήλωσε ότι ονόματα των πελατών της, διευθύνσεις, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμοί τηλεφώνων, ημερομηνία γέννησης, αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, ιατρικές πληροφορίες και τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών μπορεί να έχουν διαρρεύσει από μία επίθεση που έγινε το Μάιο του 2014.


σχόλιο ID-ont: Είναι πολύ σημαντικό να μπείτε και να γράψετε την άποψή σας. Σας θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη διαβούλευση για το ίδιο θέμα το 2010, το νομοσχέδιο Ραγκούση είχε δεχθεί τα περισσότερα σχόλια από όλα τα άλλα σχέδια νόμου που ήταν στο Opengov και η πλειοψηφία αυτών (90%) ήταν αρνητικά. Ας επαναλάβουμε ότι είχαμε κάνει το 2010. Ας δείξουμε με ευγενικό τρόπο και στέρεα επιχειρήματα, ότι είμαστε αντίθετοι στην Κάρτα Πολίτη.

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για το νομοσχέδιο της ΚΑΡΤΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΕIΝΑΙ ΕΔΩ:
http://www.opengov.gr/ypes/?p=2559


Μπορείτε να δείτε τα σχόλια στην διαβούλευση Ραγκούση το 2010 εδώ:
3. http://www.opengov.gr/ypes/?p=862#comments    104 σχόλια
                                                              
Κείμενα από τα οποία μπορεί κάποιος να αντλήσει επιχειρήματα είναι: 
α) το φυλλάδιο : "Κάρτα του Πολίτη, εισιτήριο χωρίς επιστροφή"
γ) Τι απαντάμε στο επιχείρημα:  Εγώ έχω καθαρή και διάφανη ζωή. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Ας με παρακολουθεί όποιος θέλει!

και ότι άλλο έχει γραφεί στο διαδίκτυο και επιχειρηματολογεί υπέρ των δικαιωμάτων του Ανθρωπίνου Προσώπου...


Κάποτε, πριν από πολλές δεκαετίες, τότε που η πληροφόρηση δεν βασιζόταν σε τεχνολογία αιχμής, οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις στηρίζονταν σε άλλες πηγές, ανθρώπινες, για να πληροφορηθούν για τα ενδιαφέροντα των πολιτών και κυρίως, για να μη κρυβόμαστε, για τα πολιτικά τους φρονήματα, αφού αυτές ήταν οι ζωτικές πληροφορίες που ενδιέφεραν τους κυβερνώντες εκείνη την εποχή.

Σήμερα, στην εποχή της κρίσης και του μνημονίου, τα πολιτικά φρονήματα των πολιτών δεν έχουν πλέον σημασία, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται σε άλλες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τι τρώμε, τι πίνουμε, τι αγοράζουμε, από τι πάσχουμε, τι φάρμακα παίρνουμε, πόσο συνεπείς είμαστε έναντι των υποχρεώσεών μας στα τραπεζικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς και, ακόμα περισσότερο, στις φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις. Έτσι, μετά τις «Βαρουφάκες» έρχεται η περίφημη «κάρτα συναλλαγών» να αναπληρώσει τις περισσότερες (αποθανούσες πια, όπως είναι λογικό) ανθρώπινες πηγές πληροφόρησης του ’50, του ’60 και του ’70. 

Είναι βέβαιο πως η κάρτα αυτή σως βοηθήσει στην εξάλειψη ή τουλάχιστον στη μείωση της διαφθοράς. Αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα, όπου ως γνωστόν οι στρεβλώσεις και των πιο απλών πραγμάτων είναι συχνότατες, θα μου επιτρέψετε να έχω τη διάθεση να τη διακωμωδήσω. Ιδιαίτερα, αφού διάβασα στο διαδίκτυο την παρακάτω εικονική και ταυτόχρονα «οργουελική» συναλλαγή ενός πολίτη, κατά το έτος 2016, με την υπάλληλο ενός καταστήματος γρήγορου φαγητού. Σας την παραθέτω λοιπόν, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για τις μελλοντικές μας συναλλαγές, να γελάσετε ή να κλάψετε!!!

Παραγγελία πίτσας το έτος 2016

Με όλα όσα γίνονται, αρχίζω να αναρωτιέμαι πλέον αν ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται σε κάποιας μορφής υπηρεσία ώστε να προσελκύει την προσοχή των ΜΜΕ και της κοινωνίας.

Δεν εξηγείται διαφορετικά. Δεν μπορεί ένας βασικός υπουργός να λέει άλλα τη μια και άλλα την άλλη, εκτός αν αντιμετωπίζει κάποιας μορφής πρόβλημα.

Ας έχουμε υπ'όψιν μας ότι την ώρα που δήθεν τσακώνεται με τους εταίρους, την ίδια στιγμή οι... θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή αυτές τις πρώτες πενήντα «νεκρές» ημέρες έχουν ήδη μεθοδευτεί πάρα πολλά.

Πρώτο και καλύτερο η κάρτα του πολίτη η οποία ντεμπουτάρει εντελώς αθώα στη ζωή μας. Μόνο για όσους φτωχούς θέλουν, με pin και όχι bar code ώστε να είμαστε εντάξει και με την Εκκλησία. Φυσικά αν μετά από Χ χρόνια το bar code εφαρμοστεί ως πιο ασφαλές και η κάρτα που θα έχει μπει στη ζωή μας καταστεί αναγκαστική για όλους, θα είναι πολύ αργά. Προς ώρας λοιπόν φακελωθείτε οι αναξιοπαθούντες. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;

Το δεύτερο είναι τα...κίνητρα ώστε να μη γίνονται συναλλαγές με μετρητά. Έχουμε καταλάβει ότι κι αυτό ακόμη το ευτελές χαρτί, αυτό το πατσαβουρόχαρτο έχει...σκουπιστεί σε μεγάλο ποσοστό από την αγορά;

Και σε φακελώνω λοιπόν και σου εξαφανίζω το παραδοσιακό χρήμα όπως το ήξερες.

Διαβάστε τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του κου Κατρούγκαλου για την Κάρτα του Πολίτη:

Άρθρο 16 Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη
1. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:
«Κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δύνανται να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεμένα με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως  ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο, και δ) το δημοτολόγιο. Οι φορείς που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ταυτότητας σε άλλους φορείς και συστήματα του δημόσιου τομέα λειτουργούν σύμφωνα με  τον Κανονισμό 910/2014 της 23ης Ιουλίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμoδίου Υπουργού καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα που αναφέρονται στη διασύνδεση των διαπιστευτηρίων και των αναγνωριστικών με βασικά μητρώα των φορέων του δημόσιου τομέα.».

2.  α) Μια πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί και ως μέσο ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου *** 

σχόλιο ID-ont: Εκπομπή για την Κάρτα του Πολίτη που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διενεργήθηκε τη Δευτέρα 16/03/2015 στο διαδικτυακό κανάλι ΠρομηθέαςTV με οικοδεσπότη τον κο Δαμιανό Βασιλειάδη. Συμμετέχουν οι Άγγελος Πιλάτης, Δημήτρης Χιωτακάκος και Στάθης Αδαμόπουλος.


ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ MATTEL

Ένα νέο μοντέλο της κούκλας Barbie αναμένεται να βγει στην αγορά και να φέρει τα «πάνω-κάτω» στην ιστορία των παιχνιδιών.


Το όνομα της διάσημης κούκλας της Mattel είναι «Hello Barbie» και έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε διεθνή έκθεση παιχνιδιών. Αυτό που κάνει την νέα Barbie να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα σύδεσης με Wi-Fi στο Ίντερνετ και να συνομιλεί με τα παιδιά. Χρησιμοποιώντας την αναγνώριση φωνής, της δίνεται η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τα λεγόμενα του παιδιού και να απαντά, κάνοντας πραγματικό διάλογο.

Το νέο αυτό εγχείρημα της εταιρίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με διάφορες οργανώσεις να τονίζουν πως η νέα αυτή «ικανότητα» της κούκλας θα στέλνει τις φωνές των παιδιών και πιθανότατα τα συναισθήματά τους στις εταιρίες και με το ανάλογο λογισμικό θα εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο της κούκλας. Όπως επισημαίνεται, η πράξη αυτή παραβιάζει την ιδιωτικότητα ενός ανήλικου παιδιού.

σχόλιο ID-ont: Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων! Τρίχες κατσαρές, παράσινα άλογα, φύκια με μεταξωτές κροδέλες.

Μια τρύπα στην ασφάλεια των δεδομένων έχει διαπιστωθεί στο taxisnet και το πρόβλημα έχει αντιμετωπισθεί με “μπαλώματα”. Σε συνθήκες υπερφόρτωσης το σύστημα μπορεί να παρουσιάσει διαρροή δεδομένων με αποτέλεσμα φορολογούμενοι να βλέπουν τα φορολογικά στοιχεία άλλων φορολογούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το πρόβλημα αν και έχει αντιμετωπισθεί προσωρινά είναι υπαρκτό και μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα ζητήματα. Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει.

Τον Οκτώβριο του 2013 και ενώ το σύστημα του περιουσιολογίου βρισκόταν σε υπερφόρτωση λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων που “έμπαιναν” στο σύστημα προκειμένου να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις ακινήτων Ε9, παρατηρήθηκαν κρούσματα όπου κάποιοι φορολογούμενοι έβλεπαν τα φορολογικά δεδομένα άλλων φορολογούμενων. Εμφανίστηκε δηλαδή πρόβλημα στην προστασία των δεδομένων των φορολογούμενων, έστω και αν αυτό έγινε σε περιορισμένο αριθμό χρηστών.

σχόλιο ID-ont: Βλέπετε ότι δεν σταματάνε στο επίδομα των φτωχών, δεν σταματάνε στην "εξυπηρέτηση" του πολίτη, αλλά θέλουν να υλοποιήσουν όλο το "πακέτο"; το πάνε μέχρι τέλους;;; Εδώ σε θέλω κάβουρα, ο έχων ώτα ακούει ή;;;

Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με  στόχο να σταματήσει την “αιμορραγία” της απώλειας εσόδων από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, το σχέδιο θα βασίζεται στην παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους ώστε να πληρώνουν κάθε συναλλαγή τους με πλαστικό χρήμα και συγκεκριμένα με χρεωστικές κάρτες, συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους ή με λογαριασμό καταθέσεων.

Για να πειστούν οι φορολογούμενοι, θα δίνονται ισχυρά κίνητρα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου για κάθε συναλλαγή. Το μέτρο θα έχει μεγάλη αξία σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι γιατροί.

Αυτοί και άλλοι επαγγελματίες βέβαια θα πρέπει να έχουν μηχανάκια POS, για να πληρώνονται με κάρτες. Στην κυβέρνηση αναζητούν κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για την απόκτηση των POS.

σχόλιο ID-ont: Οι κατωτέρω 4 αναρτήσεις για την Κάρτα του Πολίτη, τις οποίες δανειστήκαμε από την ιστοσελίδα webarchive.gr θεωρούμε πως αποδίδουν με απλό και μεστό τρόπο την εναντίωσή μας στην Κάρτα του Πολίτη. Είναι εξαιρετικά κείμενα, αποτελούν μια νηφάλια και αντικειμενική προσέγγιση όσον αφορά το θέμα Κάρτα του Πολίτη και πραγματικά τα προσυπογράφουμε όλα. Η μόνη μας ένσταση έγκειται στη χρήση ενός usb stick αντί Κάρτας που προτείνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, γιατί ενώ μπορεί να αποτελεί μια λύση σχετικά ανώδυνη, υπάρχει η πιθανότητα να λειτουργήσει ως "ενδιάμεσο" σκαλοπάτι εξοικείωσης για την Κάρτα. Επίσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους η ενοποίηση ή/και διασύνδεση των Βάσεων Δεδομένων...

Επιχειρώντας να ερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα μιας έξυπνης κάρτας, όπως η πολλά υποσχόμενη κάρτα του πολίτη, ειδικά σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ακριβώς δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμμέσως το θέμα, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Οικονομικών, κάθετα αντίθετος προς τα όσα σχετικά γράφουμε τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει οτι όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισής της, οραματίζεται μία κάρτα με μικροτσίπ, την οποία παρουσιάζει ως απόλυτη λύση, που θα μπορεί να δίνει πίστωση στους πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση σε αγαθά.
...
...
Κάνουμε μία παύση, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το νόημα της παραπάνω πρότασης και την σχέση της κάρτας του πολίτη, μιας έξυπνης κάρτας δηλαδή, με την παροχή αγαθών στους πολίτες και δυσκολευόμαστε πολύ να καταλάβουμε το πως η κάρτα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε αγαθά.

Ωστόσο δεν μας εξηγούν, τι το καινούργιο θα προσφέρει η κάρτα του πολίτη; Ποιο είναι το πλεονέκτημά της, προς τον "παλαιό", όπως θα θεωρείται, τρόπο συναλλαγών, ώστε να της δώσουμε την αναγνώριση ενός επιτεύγματος που πράγματι θα ωφελήσει τους πολίτες και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας; Πως θα αποκτήσει πρόσβαση ο πολίτης σε αγαθά; Δηλαδή τι μπορεί να κάνει ένα μικροτσίπ; Τα εφαρμόζεις σε πλαστικές κάρτες και ξαφνικά τ' αγαθά πολλαπλασιάζονται;


H κάρτα του πολίτη -αν και εφ'όσον εφαρμοσθεί- είναι μία "έξυπνη κάρτα", δηλαδή μία πλαστική κάρτα με ενσωματωμένο μικροκύκλωμα, το γνωστό πλέον μικροτσίπ, παρόμοια προς την κάρτα αναλήψεων, την τηλεκάρτα, την πιστωτική κάρτα κ.α. Αυτού του είδους οι κάρτες, δεν είναι όλες ίδιες μεταξύ τους. Το κοινό τους γνώρισμα ωστόσο, είναι η διασύνδεση του χρήστη και ιδιοκτήτη τους με ένα δίκτυο πληροφοριών.
 
Ο παραπάνω ορισμός, θα μπορούσαμε να πούμε οτι ισχύει για την ίδια την κάρτα ως αντικείμενο. Ωστόσο, η "κάρτα του πολίτη" ως μέτρο ή θεσμός, δεν είναι απλώς "κάρτα", αλλά είναι ένας νέος τρόπος συναλλαγών, με βασικό του χαρακτηριστικό την αυτοματοποιημένη εισαγωγή στοιχείων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

 
Κατ'αρχάς ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί είναι να πιστεύουν οτι η κάρτα αποτελεί πομπό, ο οποίος εντοπίζεται όπου κι αν βρεθείς. Αν και υπάρχουν κάρτες με πομπό, οι περισσότερες δεν έχουν. Η εν λόγω διαπίστωση δεν είναι ακριβής και οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Ο εντοπισμός της κάρτας, γίνεται με τη χρήση της, όχι με εξ αποστάσεως εντοπισμό, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές και την είσοδό της σε ένα δίκτυο. Χωρίς δίκτυο, δεν εντοπίζεται. Από τη στιγμή όμως που για κάθε συναλλαγή μας θα χρειαζόμαστε την κάρτα, ο εντοπισμός μέσω του δικτύου συναλλαγών θα είναι καθημερινός.

Υπάρχουν κάρτες με πομπό ραδιοκυμάτων, οι γνωστές σε πολλούς RFid, οι οποίες ωστόσο εκπέμπουν σήμα σε απόσταση λίγων μέτρων. Οι συγκεκριμένες κάρτες δεν παρέχουν όμως καμία απολύτως ασφάλεια αφού μπορούν να εντοπίζονται από απόσταση μερικών μέτρων και να αποκαλύπτουν στοιχεία των ιδιοκτητών τους σε όποιον κατέχει τα τεχνολογικά μέσα. Εννοείται φυσικά οτι φακελώνει κανονικότατα τον κάτοχό της και μάλιστα χωρίς PIN!

Όπως αναφέραμε και στο τελευταίο άρθρο σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα, ο πολίτης ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνολογίες ηλεκτρονικών ή ψηφιακών συναλλαγών, δύναται να παρακολουθείται καθημερινώς και να καταγράφονται οι κινήσεις του ηλεκτρονικά, μέσω καταγραφής των χρηματικών του συναλλαγών.
 
Αναφερθήκαμε επίσης στο πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι στην ουσία σύμμαχοι του πολίτη που αντιστέκεται στον εντοπισμό του με τεχνολογικά μέσα και πως γίνονται προσπάθειες να καμφθεί αυτή η αντίσταση, με τη διαδικτυακή νοοτροπία της ηθελημένης παραχώρησης προσωπικών στοιχείων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως το facebook, ώστε ο υπολογιστής να περάσει στον κατάλογο των "εντοπίσιμων" συσκευών. Να θυμάστε όμως οτι ο υπολογιστής δεν εντοπίζεται και δεν αποκαλύπτει ποτέ τη θέση του χρήστη.

 
Η κάρτα του πολίτη, είναι άλλη μία εφαρμογή της έξυπνης κάρτας, η οποία θα διαθέτει μικροκύκλωμα και θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει δεδομένα. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή πλαστική ή χάρτινη κάρτα(όπως π.χ η κάρτα του οαεδ, η οποία οδεύει προς κατάργηση). Οι δυνατότητες ενός τέτοιου κυκλώματος, είναι πολλές και σε αυτό φαίνεται οτι στηρίζεται και η συγκεκριμένη κάρτα. Οι δυνατότητες αποθήκευσης, μπορεί να μην συγκρίνονται με έναν σκληρό δίσκο υπολογιστή, ο οποίος έχει ασύγκριτα μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης, αλλά είναι υπεραρκετή για να χωρέσουν όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις συναλλαγές του πολίτη.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι συνομωσιολογικά σενάρια ζωντανεύουν από τη επιμονή στο θέμα των μικροτσίπ. Το θέμα μάλιστα φαίνεται πως για την ελληνική κυβέρνηση είναι υψηλής προτεραιότητας, αν κρίνουμε από τα αλυσιδωτά γεγονότα που σχετίζονται με αυτό.

Τον μήνα που μας πέρασε έχουμε απανωτά γεγονότα, που συσχετίζουν την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης με συμφέροντα που, όπως όλα δείχνουν, επιδιώκουν το άμεσο "τσιπάρισμα" του ελληνικού πληθυσμού. Μαζί με το μικροτσίπ, ήρθε και το δίκτυο του ΟΤΕ το οποίο ξαφνικά άρχισε να φακελώνει, όπως γράψαμε εδώ, τους χρήστες που επιθυμούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο μέσω ενός δημόσιου δικτύου, πχ ενός cafe. Η στενή παρακολούθηση των πολιτών μοιάζει πλέον με έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Και όχι μόνο της κυβέρνησης...

   
Οι "συμπτώσεις"
Στις 22 Φεβρουαρίου, στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα, οι πόρτες ανοίγουν και άγνωστοι με ρόπαλα και φωτοβολίδες εισέρχονται στον χώρο του γηπέδου.
Επακολουθεί χάος και προσωρινή διακοπή του παιχνιδιού. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θ'αναβάλλει για μία Κυριακή το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και οτι ταυτόχρονα σχεδιάζει δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της βίας, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μιας έξυπνης κάρτας η οποία θα αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια, όπως ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει με τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, με την υπηρεσία των ψηφιακών εισιτηρίων που ήδη λειτουργεί.

   
«Θα τα προστατεύσουμε τα νέα παιδιά, ακόμη και τα άμυαλα παιδιά» Αυτή η δήλωση ανήκει στον υπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, λίγες ημέρες αργότερα, ο οποίος σχεδιάζει την δημιουργία νέου νόμου που θα περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάμερες παρακολούθησης, χάριν της ασφάλειας στα γήπεδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το gazzetta.gr, υποστήριξε πως απαιτείται ένα ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου για το ελληνικό πρωτάθλημα, που θα στέλνει όλες τις πληροφορίες σε έναν κεντρικό υπολογιστή, που θα είναι συνδεδεμένος με την Αστυνομία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτή, όπως αναφέρει, θα είναι και η φιλοσοφία του νέου νόμου, αναλύοντας ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας των έξυπνων καρτών και του μικροτσίπ.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των έξυπνων καρτών, στις οποίες έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα, είναι η δυνατότητα καταγραφής των συναλλαγών του ιδιοκτήτη τους. Οι συναλλαγές με τις κάρτες αυτές καταγράφονται και αποθηκεύονται σε μία βάση δεδομένων, μαζί με την ημερομηνία και την ώρα της συναλλαγής και η εταιρεία που παρέχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες κατέχει αυτές τις πληροφορίες.

Αυτό αφορά τις κάρτες με αριθμό PIN, τις οποίες εκδίδουν πχ οι τράπεζες, στ' όνομα του πελάτη, βάσει των στοιχείων του. Συνεπώς η τράπεζα γνωρίζει ποιος είσαι και τι συναλλαγές πραγματοποιείς, εφ' όσον είσαι κάτοχος μιας τέτοιας κάρτας.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου επίσης οδηγεί στον εντοπισμό του χρήστη, αφού οι τηλεφωνικές συσκευές καταγράφονται και δηλώνονται και ο αριθμός κάθε τηλεφώνου αντιστοιχεί σ'έναν χρήστη.

Στο ίντερνετ, τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα. Παρά το οτι οι υπηρεσίες ίντερνετ προσφέρονται μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, που σημαίνει οτι ο πάροχος γνωρίζει σε ποιον ανήκει η σύνδεση, εν τούτοις ο εντοπισμός του χρήστη δεν είναι εύκολος, κι αυτό διότι στο διαδίκτυο συνδέεσαι, όχι με το τηλέφωνο, αλλά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό. Για την ακρίβεια, αυτό σημαίνει οτι ο εντοπισμός είναι αδύνατος.

Οι υπολογιστές δεν παράγονταν εξ' αρχής για χρήση ίντερνετ και ούτε σήμερα κατασκευάζονται αποκλειστικά για πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Οι υπολογιστές δεν είναι τηλέφωνα. Οι συσκευές που τοποθετούνται στον υπολογιστή για να προσφέρουν συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, δεν είναι δηλωμένες με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, κάτι που είναι τεχνικώς αδύνατον, διότι αυτές οι συσκευές δεν αποστέλουν πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, όπως η τηλεφωνική συσκευή. Αυτό σημαίνει οτι δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τη δραστηριότητά σου στο διαδίκτυο.

Δ.Τ. 539/11-12.03.2015

Αντίθετοι με την self-destroyer / αυτοκαταστροφική κάρτα πολίτη βρισκόμαστε στους δρόμους από το 2010 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αυτό, αλλά και μετέπειτα το συνέχισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τώρα πήρε την σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και ας δηλώνει πολιτικά αντίθετος εκτός από αυτό, από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς, ο αρχηγός του και σημερινός πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας.

Το ΙΝΚΑ εξ αρχής έχει πάρει επίσημα αντίθετη θέση με την ιδιαίτερη ευαισθησία του σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ των πολιτών και κατά συνέπεια των καταναλωτών, αντιτίθεται χωρίς διαλλείματα ή αλλαγές στάσης στη κάρτα πολίτη που επιδιώκει να επιβάλει και η νέα κυβέρνηση του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ.

Λέμε όχι στην κάρτα φακελώματος του πολίτη, όχι στο Ρουφιάνο του Καταναλωτή, όχι όλα ανοιχτά σε όλους.

Στην περίοδο οικονομικής ύφεσης, με τα νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, η κυβέρνηση αναγγέλλει την έκδοση της δήθεν «έξυπνης» κάρτας πολίτη, που θα έχει πολλαπλές χρήσεις. Το RFID τσιπάκι θέλουν να πρωτοστατεί στη κάρτα και να περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία, αλλά και βιομετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ευαίσθητα άκρως προσωπικά δεδομένα, καθώς μάλιστα και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, και ότι άλλο δεν το λένε τώρα.

σχόλιο ID-ont: Ο κος Κατρούγκαλος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υπεύθυνος για την κυκλοφορία της Κάρτας του Πολίτη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θράκης το μάθημα των "Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων"(βλ.http://www.socadm.duth.gr/undergraduate/course/d6.shtml).

Επίσης έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις με ποικίλη θεματολογία. Ως Συνταγματολόγος και ειδικός επί του θέματος αναφέρεται συχνά σε ζητήματα ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα διαβάζουμε:
1. Μνημόνια, ατομικά δικαιώματα και δημοκρατία: η έκλειψη του Συντάγματος (ΠΗΓΗ)
2. «Κοινωνικά και Ατομικά Δικαιώματα στη Σκιά της Κρίσεως» (http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=35621)
3. Η εξέγερση απέναντι στην αδικία συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα (http://www.avgi.gr/article/1160735/giorgos-katrougkalos-i-exegersi-apenanti-stin-adikia-sunista-themeliodes-dikaioma) κλπ κλπ

Έχει συγγράψει βιβλίο με τίτλο "ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ" (https://www.ianos.gr/ta-koinonika-dikaiomata.html). Στο βιογραφικό που συνοδεύει το συγκεκριμένο του βιβλίο διαβάζουμε ότι έχει "ιδιαίτερη ενασχόληση σε υποθέσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων." (https://www.ianos.gr/person/katrougkalos-giorgos-0026757.html/)

Διαβάζουμε επίσης πως σήμερα, 10/03/2015, ανακοινώνοντας για ακόμη μια φορά την Κάρτα του Πολίτη, εν έκρυψε τον προβληματισμό του για ζητήματα, που προκύπτουν όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα." (http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article-wide/211741/oles-oi-allages-poy-fernei-sto-dhmosio-to-nomoshed.html)

Μετά από όλα αυτά που ενδεικτικά παρουσιάζουμε ανωτέρω θα θέλαμε να ρωτήσουμε προσωπικά τον ίδιο: 

"Εσάς έβαλαν να βγάλετε τον ΜΕΓΑΛΟ-ΧΑΦΙΕ της Κάρτας του Πολίτη; Και καλά σας το ζήτησαν, εσείς γιατί το δεχθήκατε; Πως είναι δυνατόν με αυτή την ευαισθητοποίηση και τις γνώσεις που έχετε πάνω στο θέμα ατομικά δικαιώματα, να βγαίνετε και προπαγανδίζετε ένα ΜΕΓΑΛΟ-ΧΑΦΙΕ; Δεν αντιδρά η επιστημονική σας συνείδηση; Αντέχει η αριστερή σας συνείδηση τον χαφιεδισμό; (http://id-ont.blogspot.gr/2015/03/blog-post_8.html)

Εάν δεν γνωρίζετε τι σημαίνει Κάρτα του Πολίτη, διαθέστε μερικά λεπτά για να διαβάσετε το εξειδικευμένο έντυπο : "Κάρτα του Πολίτη - Εισιτήριο χωρίς επιστροφή" (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2011/04/blog-post_11.html). Επίσης δείτε μια ομιλία του κου Mikko Hypponen, ειδικού σε θέματα ασφαλείας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2012/03/blog-post_15.html) και μετά αναρωτηθείτε εάν Κάρτα του Πολίτη και Κατρούγκαλος Γιώργος είναι συμβατές έννοιες!!!

Στην συνείδηση πάντως των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! (https://www.youtube.com/watch?v=t4KOc2Ktk5M)



top