Ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, επικαλέστηκε οικονομικά δεδομένα, την ελευθερία επιλογής, ακόμη και τον Ρώσο συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι για να υπερασπιστεί με πάθος σε ομιλία του τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα και να απορρίψει την ιδέα μιας "αχρήματης κοινωνίας".
 
Την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψωνίζουν στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κάρτες και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα για να εξοφλήσουν λογαριασμούς, δεν είναι άξιο απορίας που έχει προκύψει η ιδέα της πλήρους κατάργησης των μετρητών.

 
Ο Τίλε, ο οποίος επιβλέπει την διαχείριση των μετρητών και τα συστήματα πληρωμών και ρυθμίσεων στην Μπούντεσμπανκ, αντιδρά στην προοπτική αυτή.

 
"Η κατάργηση των μετρητών θα βλάψει την αυτονομία των καταναλωτών --την ελεύθερη επιλογή των πολιτών όσον αφορά τα εργαλεία για τις πληρωμές τους", δήλωσε στο Γκμουντ, στην νότια Γερμανία, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από τη γερμανική κεντρική τράπεζα.

 
"Οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν το δικαίωμα να λένε στους πολίτες πώς πρέπει να πληρώνουν", σημείωσε.

 
Η ιδέα ενός κόσμου χωρίς μετρητά έχει επιφανείς υποστηρικτές, όπως ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αχρήματη οικονομία θα δώσει στις κεντρικές τράπεζες μεγαλύτερη ευχέρεια να υιοθετούν αρνητικά επιτόκια εμποδίζοντας τους επενδυτές να καταφεύγουν στην μετατροπή των χρημάτων τους σε μετρητά.

Σήμερα η Δανία πρότεινε να καταργηθεί από το ερχόμενο έτος η υποχρέωση που έχει επιβληθεί σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής να δέχονται πληρωμές σε μετρητά σε μια κίνηση που θα φέρει τον βόρειο γείτονα της Γερμανίας ένα βήμα πιο κοντά σε μια οικονομία χωρίς μετρητά.

 
Ο Τίλε σημείωσε ότι σχεδόν το 80% των συναλλαγών εξακολουθεί να γίνεται με μετρητά, ενώ η αξία των μετρητών αυτών αντιστοιχεί στο 53% όλων των συναλλαγών σε χρήμα.

 
Οι συμπατριώτες του Τίλε κλίνουν εν γένει παραδοσιακά λιγότερο προς την χρήση πιστωτικών καρτών απ΄ό,τι οι Ευρωπαίοι γείτονές τους.


Τα μετρητά, σημείωσε ο Τίλε, είναι και θα παραμείνουν η μέθοδος πληρωμής που προτιμούν κάποιοι καταναλωτές.

"Ο κάθε άνθρωπος επιλέγει το εργαλείο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Όπως είπε ο Ντοστογιέφσκι το 1861: ΄Το χρήμα είναι ελευθερία κομμένη σε νομίσματα΄", κατέληξε ο Γερμανός τραπεζίτης.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top