Ζητείται σεβασμός στην αξιοπρέπεια του πολίτη. Το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλεται ότι αποκόπτει το επίδομα τέκνου, για τους δικαιούχους που δεν του παρέχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
 
Σοβαρά εμπόδια στην παραχώρηση του επιδόματος τέκνου, ή ακόμα και αποκοπή του, στους δικαιούχους που αρνούνται να εξουσιοδοτήσουν το κράτος να ελέγχει τα περιουσιακά τους στοιχεία, μέσω πρόσβασης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, θέτει τους τελευταίους μήνες, μέσα στο 2015, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως επισημαίνει με δήλωσή της στη «Σ» η οργανωτική λειτουργός του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Αλεξία Σακαδάκη, «το επίδομα τέκνου είναι ανεξάρτητο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η απαίτηση για πρόσβαση σε οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό των αιτητών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, εφόσον το επίδομα τέκνου προνοεί εισοδηματικά κριτήρια και όχι περιουσιακά. Πιστεύω ότι η προώθηση μιας πολιτικής “Big Brother” δεν εμπίπτει στα κυπριακά δεδομένα. Σίγουρα πρέπει να γίνονται οι βασικοί έλεγχοι για επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το κράτος, όμως με σεβασμό προς τον πολίτη και την αξιοπρέπειά του».  

Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί
Όπως επεσήμανε η Αλεξία Σακαδάκη, «πέραν των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα διάφορα επιδόματα που λάμβαναν οι ευπαθείς ομάδες, τώρα το Υπουργείο Εργασίας βάζει στο στόχαστρο και το επίδομα τέκνου. Στην αίτηση για το επίδομα τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας για το έτος 2015 (Έντυπο ΕΤ.1), μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι απαιτείται η υποβολή του εντύπου εξουσιοδότησης (ΕΕΕ8), σύμφωνα με το οποίο δίνεται το δικαίωμα πρόσβασης στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αλλά το επίδομα τέκνου είναι ανεξάρτητο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ποιοι είναι οι απώτεροι σκοποί του Υπουργείου; Δεν είναι στο ίδιο Υπουργείο που καταγράφονται οι εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις; Πού είναι η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, για μηχανογράφηση των κρατικών υπηρεσιών;»

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η κ. Σακαδάκη τονίζει ότι «με την απαίτηση για εξουσιοδότηση πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς, παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (συγκεκριμένα, δικαίωμα σε προσωπικά δεδομένα) και ουσιαστικά τίθενται σοβαρά εμπόδια στην παραχώρηση του συγκεκριμένου επιδόματος στους δικαιούχους, που θα αρνηθούν να εξουσιοδοτήσουν το κράτος να ελέγχει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Στο εν λόγω έντυπο, για παροχή του επιδόματος τέκνου, ζητείται γραπτή κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεις, γραμμάτια, μετοχές, ακίνητη περιουσία). Ερωτώ, τι σχέση έχουν αυτά, με τα εισοδηματικά κριτήρια που απαιτούνται για το επίδομα τέκνου;».


Η ενίσχυση του οικογενειακού θεσμού
«Η Κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο θεσμός της οικογένειας δεν είναι προτεραιότητα στην ατζέντα της», επισημαίνει η λειτουργός του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Περαιτέρω, αναφέρθηκε σε πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου, όπως είπε, «παρουσιάζεται μια συνέχιση της σταδιακής μείωσης των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο, πέραν των θεσμικών και κοινωνικών ζητημάτων που θα επιφέρει, θα οδηγήσει και σε ακόμα περισσότερες περιπέτειες το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η φιλοσοφία του Ταμείου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι κτισμένη γύρω από την -τουλάχιστον - ισότιμη κατανομή των ηλικιών, όπου οι συνταξιούχοι λαμβάνουν τις εισφορές των εργαζομένων.


Όταν λοιπόν αυτοί/ές που εργάζονται σήμερα είναι πολύ λιγότεροι/ες από αυτούς/ές που αναμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους, το Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων σιγά-σιγά θα αδειάσει. Επομένως, το θέμα της επιδότησης των γεννήσεων και της ενίσχυσης του θεσμού της οικογένειας θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Κυβέρνησης. Το κράτος προνοίας απαιτεί, πέραν των αυστηρών ελέγχων και των μηχανικών λογαριασμών, ευαισθησία και έμφαση προς τον παράγοντα “άνθρωπο”».

Παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεω 
Να σημειώσουμε ότι η Αλεξία Σακαδάκη υπέβαλε, στις 15 Απριλίου 2015, γραπτό παράπονο στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζας Σαββίδου, όπου γίνεται αναφορά στην απαίτηση, από το Υπουργείο Εργασίας, υποβολής του εντύπου εξουσιοδότησης για δικαίωμα πρόσβασης στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των αιτητών επιδόματος τέκνου. «Η απαίτηση για πρόσβαση σε οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό των αιτητών δεν προνοείται από την κείμενη νομοθεσία και θεωρώ ότι είναι παράνομη, διότι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (συγκεκριμένα δικαίωμα σε προσωπικά δεδομένα) και ουσιαστικά θέτει σοβαρά εμπόδια στην παραχώρηση του συγκεκριμένου επιδόματος στους δικαιούχους», αναφέρει η κ. Σακαδάκη στην επιστολή της, ζητώντας την απάντηση της Επιτρόπου, «το συντομότερον, δεδομένου ότι αυτή η απαίτηση επηρεάζει μεγάλο αριθμό αιτητών/τριών και στέκεται εμπόδιο στην υποβολή της αίτησης».

«Δεν τίθεται θέμα για εξέταση»
Στην απάντησή της, στις 27 Μαΐου 2015, η Ελίζα Σαββίδου αναφέρει ότι θεωρεί νόμιμη την απαίτηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, για υποβολή του Εντύπου Εξουσιοδότησης ΕΕΕ8, μαζί με την αίτηση για παροχή επιδόματος τέκνου. Εξηγεί ότι «εφόσον η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να καθορίσει τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τα έντυπα για παροχή του επιδόματος, δεν τίθεται θέμα για εξέταση».
 

Αντιδρώντας στην απάντηση αυτή, η Αλεξία Σακαδάκη μας είπε: «Πώς η Επίτροπος Διοικήσεως δικαιολογεί το δικαίωμα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, να απαιτεί πληροφορίες που δεν σχετίζονται με την παροχή του επιδόματος και τι σχέση έχουν τα χωράφια και τα αξιόγραφα, με την επιδότηση της τεκνοποίησης;».  

Όπως πληροφορούμαστε, η κ. Σακαδάκη υπέβαλε το ίδιο παράπονο και στο Γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννου Δανιηλίδη, αναφερόμενη σε «παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των αιτητών επιδόματος τέκνου» και ζητά εξέταση της υπόθεσης. Μας είπε ότι ενημερώθηκε χθες από το Γραφείο του κ. Δανιηλίδη ότι «εξετάστηκε η υπόθεση» και ότι θα της δοθεί απάντηση, εντός των ημερών.

Χωρίς επίδομα και με ακριβό ρεύμα!
Τις καταγγελίες και επισημάνσεις της Αλεξίας Σακαδάκη στο θέμα αυτό επιβεβαιώνει, με δήλωσή της στη «Σ», η κυρία Άννα Μ., κάτοικος του προσφυγικού συνοικισμού Κολοσσίου, μέλος πενταμελούς οικογένειας, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών 15, 14 και 10 χρονών, η οποία μας πληροφόρησε ότι μέσα στο 2015, της αποκόπηκε το επίδομα τέκνου (190 ευρώ μηνιαίως), ενώ είναι δικαιούχος, γιατί αρνήθηκε να συμπληρώσει το έντυπο εξουσιοδότησης, που δίνει στο Υπουργείο Εργασίας, για το δικαίωμα πρόσβασης στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας.

Επιπρόσθετα, για τον λόγο αυτό, θα έχει και ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι της, αφού η ΑΗΚ την πληροφόρησε ότι η χρέωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, από την επόμενη έκδοση του λογαριασμού της, θα γίνεται με βάση τη συνήθη οικιακή διατίμηση με κώδικα 05 και όχι όπως γινόταν μέχρι τώρα, με βάση την ειδική οικιακή διατίμηση με κώδικα 08, για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών.

Σύμφωνα με την επιστολή της ΑΗΚ, Ιουλίου 2015, η αλλαγή αυτή επήλθε, μετά που η Αρχή διαπίστωσε ότι «έχουν τροποποιηθεί τα προσωπικά της δεδομένα, που την καθιστούσαν δικαιούχο, σύμφωνα με τις πρόνοιες της συγκεκριμένης διατίμησης». Αναφέρεται στην επιστολή ότι η πιο πάνω διαπίστωση έγινε «με βάση τον πρόσφατο έλεγχο που διεξήχθη, βασιζόμενοι στα αρχεία του μηνός Ιουνίου 2015». 

«Δεν τηρείτε πια τα κριτήρια»…
Αναφέρονται και τα εξής, στην επιστολή της ΑΗΚ: «Έλεγχος, κατά πόσο κάποιος πελάτης εξακολουθεί να είναι δικαιούχος για τη συγκεκριμένη διατίμηση, διεξάγεται συστηματικά, με βάση τα αρχεία των δικαιούχων, που αποστέλλονται κάθε μήνα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Με βάση τον πρόσφατο έλεγχο που διεξήχθη, βασιζόμενοι στα αρχεία του μηνός Ιουνίου 2015, λυπάμαι να σας ενημερώσω ότι διαπιστώθηκε ότι έχουν τροποποιηθεί τα προσωπικά σας δεδομένα, που σας καθιστούσαν δικαιούχο, σύμφωνα με τις πρόνοιες της συγκεκριμένης διατίμησης.

Πιθανό δεν πληροίτε τις πρόνοιες του Περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου για τα εξαρτώμενα παιδιά, ή δεν πληροίτε τις πρόνοιες των σχεδίων Παροχής Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας, Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα και Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα. Κατά συνέπεια, δεν πληροίτε πια τα κριτήρια ένταξης στην ειδική οικιακή διατίμηση με κώδικα 08». 

Σαν να μας ψέκασαν με μαγική σκόνη
Η κ. Άννα Μ. σχολίασε με πίκρα, στη «Σ», ότι αποφάσισε συνειδητά με τον σύζυγό της να μη συμπληρώσουν το έντυπο εξουσιοδότησης που δίνει στο Υπουργείο Εργασίας το δικαίωμα πρόσβασης στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας. «Δεν θέλαμε να έχουν τέτοια πρόσβαση και δεν δώσαμε την εξουσιοδότηση αυτή», μας είπε. «Όχι βέβαια γιατί έχουμε πολλά χρήματα και δεν θέλουμε να το μάθει το κράτος, αλλά γιατί δεν το θεωρούμε σωστό, να μπαίνουν μέσα σε προσωπικά μας δεδομένα, με αυτόν τον τρόπο.

Αποτέλεσμα είναι, ότι μου έκοψαν το επίδομα τέκνου και μου λένε ότι θα έχω και ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα! Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ σωστή την πρωτοβουλία της κ. Αλεξίας Σακαδάκη στο θέμα αυτό και πιστεύω ότι πρέπει όλοι να αντιδρούμε σε αυτούς τους παραλογισμούς. Σαν να μας ψέκασαν όλους με μια μαγική σκόνη και δεν αντιδρούμε σε τίποτε. Ειλικρινά, δεν ξέρω πού να αποταθώ για να βρω το δίκιο μου»…

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πότε το κράτος σεβάστηκε οτιδήποτε;

Δημοσίευση σχολίου

top