Τριγμούς έχει προκαλέσει στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, όπου εδρεύει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έρευνα της ΕΥΠ για ηλεκτρονικές υποκλοπές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων περίπου 15.000 πολιτών.

Η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό «CERT») της ΕΥΠ επέλεξε να χειριστεί μόνη της την πολύ σοβαρή υπόθεση -που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»- χωρίς να ενημερώσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία πληροφορήθηκε για το θέμα από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια στρατηγών του Σώματος. Δεν αποκλείεται, πάντως, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την Πέμπτη, ο φάκελος να διαβιβαστεί τελικά στην Εισαγγελία και στη συνέχεια να ανατεθεί η έρευνα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε μετά από πληροφορία που είχε η ΕΥΠ από ξένη υπηρεσία ασφαλείας της Ευρώπης, η οποία ενημέρωσε για την κλοπή δεδομένων 15.000 Ελλήνων.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται επιχειρηματίες και πρόσωπα «ειδικού ενδιαφέροντος», οι οποίοι δέχθηκαν ηλεκτρονική επίθεση από «μετρ» του είδους με αποτέλεσμα να μην καταλάβουν το παραμικρό. Οι δράστες υπέκλεψαν πιστοποιητικά ασφαλείας (username και password) που αφορούν σε e-mails πολιτών. Κατόπιν, δημοσίευσαν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο ίντερνετ με σκοπό να τα «κάψουν», δηλαδή να τα αχρηστεύσουν.

Οι κάτοχοι των e-mails ενημερώθηκαν από την αρμόδια Αρχή για τις υποκλοπές, προκειμένου να αλλάξουν λογαριασμό και να ελέγξουν τον υπολογιστή τους για το κατά πόσο έχει υποστεί άλλες αλλαγές.

«Πρόκειται για κλοπή μίας μεγάλης βάσης προσωπικών δεδομένων από πολίτες διαφόρων χωρών. Ένα κομμάτι της υποκλαπείσας βάσης έχει ελληνικό ενδιαφέρον αφού αφορά σε 15.000 Έλληνες. Όλοι τους θα ενημερωθούν για να λάβουν τα μέτρα τους», λέει αρμόδια πηγή. Από την πλευρά τους αστυνομικές πηγές επικρίνουν το χειρισμό αυτό λέγοντας ότι με την ενημέρωση των πολιτών-θυμάτων διαρρέει η υποκλοπή που την ίδια ώρα χαρακτηρίζεται ως «άκρως απόρρητο μυστικό».

Αυτό που ερευνάται πλέον είναι το κατά πόσο τα δεδομένα που υποκλάπηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο κατά της εθνικής ασφάλειας. Πρώτο μέλημα των Αρχών είναι να εντοπίσουν τους υποκλοπείς, κάτι που για να γίνει μάλλον απαιτείται διευρωπαϊκή συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top