O Χ.Σ. είναι 50 ετών, μακροχρόνια άνεργος, κάτοικος Κολωνού, δικαιούχος της κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του υπουργείου Εργασίας, ενώ πολλές φορές έχει απευθυνθεί στις κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων, όπως ο «Κόμβος Αλληλοβοήθειας».

Εχει καταθέσει αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα Βασικής Υλικής Συνδρομής και Επισιτιστικής Βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις και έχει μηδενικό εισόδημα.

Ομως, όταν πρόσφατα απευθύνθηκε στο Κοινωνικό Συσσίτιο που λειτουργεί στη γειτονιά του στον Κολωνό, στην οδό Αλικαρνασσού 49, σε δομή σύμπραξης του Δήμου Αθηναίων με ΜΚΟ, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη:

«Ενώ είχα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είμαι μακροχρόνια άνεργος, άπορος και δημότης Αθηναίων, κάρτα αλληλεγγύης, εκκαθαριστικό, φορολογική δήλωση, η κοινωνική λειτουργός ζήτησε να απαντήσω σε προσωπικές ερωτήσεις, για τους γονείς μου, τους λόγους που έφτασα σε αυτή την κατάσταση κ.λπ., διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρχει εχεμύθεια.

»Ρώτησα, σε περίπτωση που δεν θέλω να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορώ ωστόσο να έρθω να φάω; Η απάντηση ήταν “όχι, δεν μπορείτε”. Ενιωσα ότι προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπειά μου. Τι είδους εκβιασμός είναι αυτός, σου δίνουμε φαγητό μόνο αν μας αποκαλύψεις προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν έχει γίνει σε άλλες κοινωνικές δομές που έχω απευθυνθεί».

«Η αξιοπρέπειά τους είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία», είναι το σύνθημα του Κοινωνικού Συσσιτίου για τους 100 άπορους και άστεγους που σιτίζει καθημερινά η Equal Society στον Κολωνό. Αξιοπρέπεια που ο Χ.Σ. νιώθει ότι του τη στέρησε η τακτική της υποχρεωτικής προσωπικής συνέντευξης, με αντάλλαγμα το φαγητό

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Equal Society, που διαχειρίζεται το Κοινωνικό Συσσίτιο σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων, οι προσωπικές συνεντεύξεις προβλέπονται ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό προφίλ των ωφελούμενων, που θα συνυπάρχουν καθημερινά με άλλους σε ένα φροντισμένο χώρο, που θυμίζει περισσότερο ταβέρνα παρά προνοιακή δομή, να παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, σεμινάρια απασχόλησης, ακόμα και δραστηριότητες για τα παιδιά και οικογενειακή συμβουλευτική. 

«Πείτε του να ξανάρθει»

«Ποτέ όμως δεν έχουμε αρνηθεί ένα γεύμα, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς κάρτα απορίας. Υπάρχουν άτομα που στην αρχή ήταν διστακτικοί να απαντήσουν σε προσωπικές ερωτήσεις, σιγά σιγά ανοίχτηκαν και έρχονται πλέον με την οικογένειά τους. Πείτε στον καταγγέλλοντα να ξανάρθει», ήταν η απάντηση από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Εqual Society Φώτη Παπαδόπουλο.

Στην Αλικαρνασσού 49, εκτός από κοινωνικό συσσίτιο, λειτουργεί υπνωτήριο, σε σύμπραξη με τους Γιατρούς του Κόσμου και την Κλίμακα, ενώ σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων πρόκειται για δομή που λειτουργεί υποδειγματικά και έχει αγκαλιαστεί από τη γειτονιά.

Επιπλέον, ο κόμβος Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας, στο παλιό Φρουραρχείο, έναντι του Σταθμού Λαρίσης) στηρίζει συνολικά 8.150 οικογένειες, με ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, ενώ στο συσσίτιο του ΚΥΑΔΑ (Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35) ο δήμος παρέχει 1.100 μερίδες φαγητού ημερησίως.

Ως τις 26 Αυγούστου συνεχίζονται οι αιτήσεις για ένταξη στο ΤΕΒΑ (πληροφορίες www.eiad.gr, στον σύνδεσμο ΤΕΒΑ).

Για τον Δήμο Αθηναίων γίνονται αιτήσεις σε 28 εξουσιοδοτημένα σημεία. Στις 6 Αυγούστου, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης έστειλε προσωπικές επιστολές σε 20.000 δημότες για το ΤΕΒΑ.

Μέχρι τότε είχαν ήδη κατατεθεί πάνω από 130.000 αιτήσεις πανελλαδικά, που αντιστοιχούν σε 287.000 άτομα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top