Κάρτες ή μετρητά;


Αγαπητή «Ελευθερία»,

Μιας και ο λόγος πολύς τον τελευταίο καιρό για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, ας δούμε κάποια από τα "πλεονεκτήματα" που προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία.

Το ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή με τη χρήση καρτών είναι ένας μύθος, καθώς ως Έλληνες πάντα βρίσκουμε τρόπο να ξεγλιστράμε, ότι και να μας έχει τύχει στο παρελθόν. Ως λαός ήμαστε πολυμήχανος, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η "φορολογική συνείδηση και εντιμότητα" είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε από μικροί και να γίνει βίωμα και όχι κάτι που θα πρέπει να επιβάλετε με το φόβο της ποινής ( αν δεν έχεις κόψει απόδειξη υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο).

Η υποχρεωτική χρήση των καρτών είναι ενάντια στο δικαίωμα της ελευθερίας του κάθε πολίτη να πράττει κατά βούληση. Η επιβολή της κάρτας δεν έχει μόνο ως στόχο την υποτιθέμενη πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την υποταγή των πολιτών σε μια σειρά αποφάσεων που δεν ξέρουμε τι έχουν ως σκοπό. Θέλουν να γίνουμε πολίτες χωρίς βούληση και προσωπικότητα, που θα υπακούουν τυφλά όλες τις "διαταγές". Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι νέοι είναι αντίθετοι στη χρήση καρτών κατά συνείδηση και όχι γιατί δεν μπορούν να κάνουν χρήση της τεχνολογίας.

Συγκρίνουμε τους Έλληνες με τους Σουηδούς και τους άλλους Ευρωπαίους και τους κατηγορούμε ότι είναι τελευταίοι στη χρήση καρτών. Και γιατί θα πρέπει να κάνουμε πάντα ό,τι οι Ευρωπαίοι;
Είναι ίδιες οι κοινωνίες; Ίδιο οι άνθρωποι; Ίδια ήθη και έθιμα; Έχουμε ίδια νοοτροπία ως λαός; Ή μήπως έχουμε το ίδιο οργανωμένο κράτος με τη Σουηδία;

Αλήθεια, στη Σουηδία υπάρχουνε πλανόδιοι πωλητές; Μιλάω για αυτούς που γυρίζουν απο χωριό σε χωριό και πουλούν από είδη μαναβικής και ζαρζαβατικά μέχρι είδη οικιακής χρήσεως. Και πως θα αγοράσει μια γιαγιά στο χωριό 1 κιλό πιπεριές για να μαγειρέψει; Θα πρέπει να έχει πιστωτική κάρτα; Και πως θα ενημερώνετε για το υπόλοιπο που έχει στην κάρτα της; Θα πρέπει να βάλει και Ιντερνέτ; Όταν μεταξύ 2009-2013 έχουν φύγει από την Ελλάδα 228.000 νέοι, εμείς θέλουμε από τους παππούδες στα χωριά να χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα;

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας κοιτάξουμε να συμμαζέψουμε το κράτος μας ξεκινώντας από αυτούς που κλέβουν τα πολλά, χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία για τα μικροποσά που δεν κόβονται απόδειξη. Και αν θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή ας μικρύνουμε τους συντελεστές ΦΠΑ και φορολόγησης. Γιατί όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο υπάρχει.

Και στο κάτω - κάτω, δεν μπορεί να βάζεις πρόστιμο στο φούρνο για ένα κουλούρι των 50 λεπτών όταν άλλοι ξεχνάνε να δηλώσουν εκατομμύρια € , τα οποία μάλιστα δεν δικαιολογούνται από το επάγγελμα που κάνουν.

Γιάννης Τσιουρής, έμπορος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top