Στο στόχαστρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας είχε βρεθεί και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού ραδιοσταθμού RBB, μεταξύ πολλών άλλων οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τη Unicef, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το FBI, το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Voice of America, πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις - εκ των οποίων η εταιρεία εξοπλισμών Lockheed στις ΗΠΑ - αλλά και έναν γερμανό διπλωμάτη, κατά παραβίαση πιθανώς του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει τους γερμανούς πολίτες και δεν επιτρέπει την παρακολούθησή τους.
 

Όσον αφορά τον γερμανό διπλωμάτη, ο RBB διευκρίνισε, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του, ότι η BND είχε παρακολουθήσει τον Χάνσγεργκ Χάμπερ, ο οποίος ήταν από το 2008 έως το 2011 επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ στη Γεωργία και ως εκ τούτου υψηλόβαθμος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. Ο Χάμπερ είναι σήμερα επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην Τουρκία και έχει παντρευτεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο της BND για τις πληροφορίες αυτές, αλλά αναμένεται ότι εντός της ημέρας θα υπάρξουν επίσημες αντιδράσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Τους τελευταίους μήνες άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας είχαν κατασκοπεύσει συμμαχικές χώρες για λογαριασμό της αμερικανικής αντίστοιχής τους, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, αλλά και των ιδίων.

 

Η BND κατηγορήθηκε κυρίως ότι είχε παρακολουθήσει για λογαριασμό της NSA αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, της γαλλικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 

Ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός του Βερολίνου αναφέρθηκε σε έναν κατάλογο 900 σελίδων με «επιλογείς» (τηλεφωνικούς αριθμούς, emails, διευθύνσεις IP) που χρησιμοποιούνταν από την BND, στον οποίο είχαν πρόσβαση γερμανοί βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης αυτής με τις παρακολουθήσεις.
 

«Η εξέταση των επιλογέων της BND θα διαρκέσει ακόμη μήνες προκειμένου να διευκρινιστεί γιατί, πότε και πόσο καιρό χρησιμοποιούνταν οι επιλογείς και ποιος παρακολουθούνταν λεπτομερώς», πρόσθεσε ο ραδιοφωνικός σταθμός.
Το φθινόπωρο του 2013 οι πληροφορίες ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είχαν προκαλέσει μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top