Σε νέα επιφυλακή βρίσκονται σήμερα οι τράπεζες μετά την επίθεση των hackers την προηγούμενη Πέμπτη για την οποία υπήρξε άμεση κινητοποίηση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι hackers έστειλαν γράμμα στις τράπεζες με το οποίο τους έδιναν διορία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να πληρώσουν τα λύτρα σε bitcoins που ζητούσαν ώστε να μην πειραχθούν τα συστήματα των online τραπεζικών συναλλαγών.

Στο γράμμα αυτό οι hackers ειρωνεύονται και την Ελληνική Αστυνομία, υπονοώντας ότι κακώς την "ανακάτεψαν" στην υπόθεση των λύτρων οι τράπεζες. "Όταν οι αναρχικοί κάνουν επιδρομές στην Αθήνα και πετάνε μολότωφ, πού είναι η αστυνομία; Κρύβονται σαν τα γατάκια. Και ειλικρινά περιμένετε ότι μπορεί να σας σώσουν από επιτιθέμενους από χώρες του εξωτερικού, όταν δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση στη χώρα σας; Και αν μας βρουν, πράγμα αδύνατον, πόσο θα μας κοστίσει να τους δωροδοκήσουμε;", αναφέρονται απαξιωτικά στην Ελληνική Αστυνομία, οι hackers στην επιστολή τους.

Απευθυνόμενοι προς τις τράπεζες, "επειδή την προηγούμενη εβδομάδα μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και θέλουμε να σας δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία", όπως λένε, τις καλούν είτε να τους πληρώσουν τα λύτρα και να τις αφήσουν στην ησυχία τους για πάντα είτε να μην πληρώσουν και να υποστούν τις συνέπειες της απόφασής τους: "να απολαύσουν το "ρίξιμο" των online υπηρεσιών τους για πολύ καιρό".

Διευκρινίζοντας ότι δίνουν στις τράπεζες μια δεύτερη ευκαιρία, όχι επειδή τις συμπαθούν, αλλά επειδή "προτιμούμε να βγάλουμε λεφτά και να μην καταστρέψουμε τις εργασίες σας από το να σας καταστρέψουμε και να μην βγάλουμε λεφτά", το γράμμα των hackers καταλήγει: "Θεωρείστε (την νέα διορία) ως την τελευταία σας ευκαιρία να τελειώνουμε χωρίς ζημιές και σε φθηνή τιμή. Φερθείτε σοφά και καλή τύχη".

Από το περιεχόμενο του γράμματος προφανώς ο καθένας, πόσω μάλλον οι ειδικοί, εξάγουν τα συμπεράσματά τους. Τράπεζες και αρμόδιοι φορείς συνεχίζουν την έρευνα για να διαλευκάνουν την υπόθεση και σε κάθε περίπτωση το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε επιφυλακή. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι πέραν της "Armada Collective", τα ίχνη των hackers οδηγούν και σε… πολυκατάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση των hackers εκδηλώθηκε αρχικά την προηγούμενη Πέμπτη στα συστήματα τριών ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα λύτρα που ζητούσαν ανά τράπεζα ήταν αστεία (της τάξεως των 50 bitcoins, δηλαδή γύρω στις 17.000 ευρώ) και από τις τρεις επιθέσεις κατάφεραν να "ρίξουν" τα συστήματα web banking για μισή ώρα, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά για περισσότερη ώρα σε μία τράπεζα την οποία έσπευσε να "σώσει" ο ΟΤΕ με συμφωνία που υπογράφηκε επιτόπου.

Σημειώνεται ότι άμεσα (δηλαδή με το που ο πρώτος πάροχος internet τράπεζας αντιλήφθηκε τον καταιγισμό log in στην ιστοσελίδα της) κινητοποιήθηκε το σύστημα, με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, να αναθέτει την υπόθεση στον επικεφαλής της διεύθυνσης επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιρειών, Γιώργο Πάσχα. Σε συνεργασία με την ΕΥΠ και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής επανήλθαν σε λειτουργία σε λιγότερο από μια ώρα, ενώ δεν υπήρξαν υποκλοπές σε στοιχεία καρτών.
Οι αυτοαποκαλούμενοι "Armada Collective” είναι μια νέα ομάδα hackers που προχωρά σε ηλεκτρονικούς εκβιασμούς ζητώντας λύτρα σε bitcoin. Η  Armada Collective απειλεί τους στόχους της με επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (γνωστές ως Distributed Denial of Service Attack ή DDoS), προκαλώντας κατάρρευση μιας υπηρεσίας μέσω αποστολής υπερβολικά μεγάλου αριθμού ψεύτικων αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο, η ελβετική κυβέρνηση είχε εκδώσει μια έκτακτη ανακοίνωση προειδοποιώντας τις εταιρείες της χώρας για μια νέα ομάδα hackers που έστελνε εκβιαστικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  και τα οποία στη συνέχεια ακολουθούνταν από επιθέσεις DDoS στο διαδίκτυο των "θυμάτων” διάρκειας 15-30 λεπτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top