Η ΕΚΤ θέλει αποδείξεις ότι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ βοηθούν τους εγκληματίες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέλει στοιχεία που να δείχνουν ότι τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα, όπως των 500 ευρώ, διευκολύνουν εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Υβ Μερς, καθώς η κεντρική τράπεζα εξετάζει αλλαγή της πολιτικής της όσον αφορά την έκδοσή τους. «Υπάρχουν πολιτικοί που έχουν απόψεις για το θέμα αυτό, επίσης και στη G -20. Θα ήμουν πολύ ευτυχής, αν δίνονταν κάποια τεκμηριωμένα στοιχεία στην ΕΚΤ», δήλωσε ο Μερς σε δημοσιογράφους στη Ζυρίχη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. 

Στις συζητήσεις που έχουμε με Ευρωπαίους αξιωματούχους που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή των νόμων, «γινόταν πάντα το ίδιο», είπε ο Μερς, προσθέτοντας: «Εμείς λέγαμε: Αυτά είναι ισχυρισμοί. Θα θέλαμε να τους δούμε να επιβεβαιώνονται από στοιχεία, ώστε να μπορούσαμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα». Είχε προηγηθεί η δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΚΤ επανεξετάζει τις πολιτικές για την έκδοση των 500ευρων.

Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι είχαν επαρκή στοιχεία πριν από κάποια χρόνια. Το 2010, βρετανικές τράπεζες και ανταλλακτήρια συναλλάγματος σταμάτησαν τη χορήγηση 500ευρων, μετά από μία έκθεση που έδειχνε ότι το 90% της ζήτησης για τα χαρτονομίσματα αυτά προερχόταν από εγκληματίες. Μελέτη της Τράπεζας της Ιταλίας το προηγούμενο έτος περιέγραφε πώς άνθρωποι της Μαφίας, που ξέπλεναν μαύρο χρήμα, τρομοκράτες και φοροφυγάδες μάζευαν τα χαρτονομίσματα αυτά, επειδή είναι εύκολο να αποκρυφτούν και να μεταφερθούν.

Ο Ντράγκι, που ήταν την εποχή εκείνη Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξετάζει το θέμα αυτό «για κάποιο χρονικό διάστημα» και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνική εργασία για να μελετηθεί η έκδοση τέτοιων χαρτονομισμάτων. Οι δηλώσεις του έγιναν μία ημέρα πριν την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου δράσης της για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τρομοκρατών.

«Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την καλύτερη εφαρμογή μίας απόφασης και πώς θα προβληθεί αυτή», δήλωσε ο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας: «Θέλουμε να κάνουμε αλλαγές, αλλά θέλουμε να τις κάνουμε με συντεταγμένο τρόπο. Να είστε, όμως, βέβαιοι ότι είμαστε αποφασισμένοι να μη διευκολύνουμε τους εγκληματίες για να έχουμε κέρδος από την έκδοση των χαρτονομισμάτων».


Οι επισημάνσεις στο ανωτέρω δημοσίευμα είναι από το blog μας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top