σχόλιο ID-ont: Ξανά η απειλή για αποβολή από το σύστημα Visa Waiver με αφορμή τη μη κατοχή από τους Έλληνες Ταυτοτήτων Ηλεκτρονικής μορφής. Και δυστυχώς η πρόταση της Ελληνικής Επιτροπής "εμπειρογνωμόνων" προς την Κυβέρνηση, είναι ταυτότητες με RFID τσιπάκι!!!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διορία για τις νέες ταυτότητες

Ανοικτό παραμένει το θέμα αντικατάστασης των υφιστάμενων ταυτοτήτων με νέα δελτία που θα είναι δύσκολο να παραχαραχθούν. Η διαδικασία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, παρά την απειλή επαναφοράς της βίζας για Ελληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ. Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και διευκρίνισε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος επιλογής του ιδιώτη που θα προμηθεύσει την ΕΛ.ΑΣ. με τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: το πρώτο να προκηρυχθεί ανοικτός, δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα υλοποιήσει, μαζί με τη Διεύθυνση Διαβατηρίων, το έργο της αντικατάστασης των παλαιών ταυτοτήτων. Το δεύτερο σενάριο είναι το έργο να ανατεθεί στην εταιρεία που προμηθεύει την ΕΛ.ΑΣ. με τις πρώτες ύλες για την έκδοση των διαβατηρίων. Σχετική ρήτρα είχε προβλεφθεί στη δεκαετή σύμβαση ΕΛ.ΑΣ. - ιδιώτη, που είχε ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2006 και λήγει φέτος. Αρμόδιος αξιωματούχος διευκρίνισε στην «Κ» ότι «υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για 2+1 επιπλέον χρόνια».

Σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση του ανοικτού διαγωνισμού, το κόστος για κάθε νέο δελτίο ταυτότητας υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 10 ευρώ. Αντίστοιχα, πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επισημαίνουν ότι στην περίπτωση επέκτασης της υφιστάμενης σύμβασης, το κόστος θα είναι χαμηλότερο.

Την πρόταση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου δελτίου ταυτότητας επεξεργάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο επιτροπή «εμπειρογνωμόνων» στην οποία μετείχαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η αντικατάσταση της παλαιάς ταυτότητας με νέα, πλαστική, που εξωτερικά θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα, ενώ ως προς τη διαδικασία εγγραφής των στοιχείων του κατόχου, τα μέλη της επιτροπής προτείνουν αυτή να γίνεται με λέιζερ. Τη συγκεκριμένη μέθοδο εξάλλου εφαρμόζουν 23 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ως προς τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου, η πρόταση της επιτροπής είναι στο RFID τσιπ να αποθηκεύονται δύο δακτυλικά αποτυπώματα και μία φωτογραφία του κατόχου.

Η αντικατάσταση των υφιστάμενων ταυτοτήτων αποτελεί (ήδη από το 2006) συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ και προωθείται υπό την απειλή επαναφοράς της βίζας για Ελληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αξιολόγηση του προγράμματος Visa Waiver, για τη μη θεώρηση διαβατηρίων των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο με «όχι αρνητικά», όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την κεντρική διεύθυνση καθώς και περιφερειακά γραφεία έκδοσης διαβατηρίων.

Πάντως, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρίνισαν ότι δόθηκε άτυπα περιθώριο τριών μηνών στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αναβάθμισης της νέας αστυνομικής ταυτότητας.

Κύριο επιχείρημα των Αμερικανών είναι ότι η υφιστάμενη αστυνομική ταυτότητα πλαστογραφείται εύκολα και χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την έκδοση γνήσιων διαβατηρίων με ψεύτικα ωστόσο στοιχεία κατόχου. Το θέμα εκσυγχρονισμού των δελτίων ταυτότητας φέρεται να είχε θέσει απευθείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα εντάθηκαν μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
 
Αλλαγές επίκεινται και στα υπηρεσιακά σημειώματα που χορηγεί η ΕΛ.ΑΣ. σε μετανάστες και πρόσφυγες κατά την είσοδό τους στη χώρα. Το σχετικό έγγραφο εκτυπώνεται πάνω σε σελίδα Α4, δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό ασφαλείας και πλαστογραφείται με τη χρήση ενός κοινού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αντικατασταθεί από άλλο ασφαλέστερο έγγραφο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το επιχείρημα για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες... ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!
Oι υποτιθέμενες "ασφαλείς" ηλεκτρονικές ταυτότητες του εξωτερικού, είναι διάτρητες!!! Ουδεμία ασφάλεια ...

http://asimpiestos.blogspot.com/2015/12/blog-post_35.html

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.
Κύκλωμα με hi-tech πλαστά διαβατήρια δουλεμπόρων

Πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες μέσω internet

http://www.zougla.gr/greece/article/mazanis
__________

Tέλεια διαβατήρια κατασκευάζουν οι πλαστογράφοι των κυκλωμάτων δουλεμπόρων τα οποία δεν ανιχνεύονται από τα ειδικά μηχανήματα
http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/kuklwma-me-hi-tech-plasta-diabatiria-doulemporwn

Δημοσίευση σχολίου

top