σχόλιο ID-ont: Διαβάστε το κατωτέρω δημοσίευμα. Θα δείτε ότι το περιεχόμενό του, δεν επιβεβαιώνει τον τίτλο του. Δείτε τα σημεία που έχουμε επισημάνει με έντονο χρώμα και θα καταλάβετε.

DW:  Ασφαλέστερα ATM και κάρτες στη Γερμανία

Οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων των τραπεζών και των εμπορικών εταιρειών σε υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας στις συναλλαγές αποδίδουν καρπούς. Ωστόσο, επίδοξοι κλέφτες βρίσκουν «τρύπες» στο σύστημα. 

Τα κλεμμένα δεδομένα τραπεζικών πελατών δεν βοηθούν πλέον ιδιαίτερα τους επίδοξους κλέφτες στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα εγκληματικές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το γεγονός ότι μεγάλη τράπεζα της Ισπανίας δεν είχε ρυθμίσει αρχικά μέρος των ATM της με βάση τη νέα τεχνολογία ασφαλείας EMV, κάτι που τους επέτρεψε να αποσπάσουν χρήματα κάνοντας στοχευμένη χρήση πλαστογραφημένων καρτών.

Η διαρκής μάχη του τραπεζικού τομέα για ασφαλέστερο πλαστικό χρήμα δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Ωστόσο, οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων από πλευράς του χρηματοοικονομικού και του εμπορικού κλάδου σε αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας αποδίδουν καρπούς. Στη Γερμανία οι επίδοξοι κλέφτες καταφέρνουν ολοένα σπανιότερα να παραβιάσουν τα ATM, όπως καταδεικνύουν τελευταία στατιστικά δεδομένα. Από τον Ιανουάριο έως το τέλος Νοεμβρίου 2015 καταγράφηκαν από τις τράπεζες 111 παραβιάσεις μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών με στόχο την υποκλοπή δεδομένων από κάρτες ή κωδικών ασφαλείας (PIN) τραπεζικών πελατών. Το 2014 είχαν καταγραφεί 145 αντίστοιχα κρούσματα. Οι απώλειες από τέτοιου τύπου κλοπές περιορίστηκε κατά το τρέχον έτος σε χαμηλό ρεκόρ των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων του γερμανικού κλάδου που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των τραπεζικών καρτών, μέχρι και την εκπνοή του 2015 η ζημιά δεν πρόκειται να υπερβεί τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εγκληματίες εξελίσσουν τις μεθόδους τους

Οι κλέφτες τραπεζικών δεδομένων από ATM επικέντρωσαν το 2015 τις εγκληματικές τους δραστηριότητες -και μάλιστα με διαφορά- στο Βερολίνο, ενώ δεν καταγράφηκαν τέτοια κρούσματα σε Βρανδεμβούργο, Μεκλεμβούργο, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ και Θουριγγία. Γεγονός είναι ότι η χρήση της νέας τεχνολογίας EMV έχει, κατά την άποψη των ειδικών, δυσκολέψει το έργο των εγκληματιών. Οι κάρτες που διαθέτουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι εφοδιασμένες με ένα είδος μικροϋπολογιστή. Τα δεδομένα τους κρυπτογραφούνται, ενώ κάθε φορά που χρησιμοποιούνται είτε σε ΑΤΜ είτε στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων εξετάζεται η γνησιότητά τους.

Η εξάπλωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας ασφαλείας παγκοσμίως δυσχεραίνει ολοένα περισσότερο τη δράση των επίδοξων κλεφτών. Πάντως, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (BKA) προειδοποιεί στην τελευταία της έκθεση που αφορά την εγκληματικότητα στο πεδίο των πληρωμών με τραπεζικές κάρτες ότι οι νέοι περιορισμοί κάνουν τους εγκληματίες ακόμη πιο ευρηματικούς. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του BKA, «μελλοντικά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τεχνολογικά πιο προηγμένες και εν μέρει εντελώς νέες μεθόδους επίθεσης».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top