H Google είναι σε θέση να διακρίνει ποιες αγορές έγιναν στα φυσικά καταστήματα από καταναλωτές οι οποίοι προηγουμένως είχαν κάνει κλικ στις διαδικτυακές διαφημίσεις των καταστημάτων αυτών.
 
Η εταιρεία, που αντλεί τη συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της από τη διαφήμιση online, θα χρησιμοποιήσει το νέο αυτό εργαλείο για να πείσει τους καταστηματάρχες ότι αξίζει να διαφημίζονται στο Διαδίκτυο, με αποδείξεις: τον αριθμό των καταναλωτών και το ποσό που ξόδεψαν offline, αφού είδαν σχετική διαφήμιση online. «Έξυπνο», λένε οι διαφημιστές, «ανησυχητικό», σκέπτονται άλλοι.

 
Η Google ανέλυσε πως είναι σε θέση να βρίσκει ποιοι καταναλωτές ψώνισαν ως αποτέλεσμα της ψηφιακής διαφήμισης, υπό προϋποθέσεις.

 
Εάν ο χρήστης έκανε κλικ σε διαφήμιση online ενώ παρέμενε συνδεδεμένος στις υπηρεσίες της Google (είτε για να δει το Gmail, ή YouTube ή κάποια άλλη υπηρεσία της Google, χωρίς να αποσυνδεθεί), η εταιρεία καταγράφει ποια διαφήμιση είδε.

Στον φυσικό κόσμο, όταν οι αγορές γίνονται με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών -το 70% των συναλλαγών στις ΗΠΑ-, η Google μπορεί να έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία αυτά -σε κρυπτογραφημένη, όπως σημειώνει μορφή.

Λογισμικό αναλαμβάνει να ταιριάξει ένα μοναδικό αναγνωριστικό των συναλλαγών αυτών ώστε να μπορεί τελικά η εταιρεία να απαντήσει ότι εξακριβωμένος αριθμός καταναλωτών είχε δει τις διαφημίσεις του εμπόρου online. Υπάρχει δηλαδή, ένα μοναδικό κλειδί που συνδέει τις συναλλαγές μέσω καρτών με τη διαδικτυακή ταυτότητα όσων είδαν συγκεκριμένες διαφημίσεις online.


Εντούτοις, η Google αρνείται ότι μπορεί να απαντήσει ποιος, συγκεκριμένα, χρήστης αγόρασε τι, από πού και πόσο πλήρωσε.

Για να γίνει το ταίριασμα, ο χρήστης πρέπει να έχει κάνει κλικ στη διαφήμιση συνδεδεμένος στο λογαριασμό του στο Google -κι αυτό δεν είναι διόλου απίθανο- και να έχει κάνει τις αγορές του offline με τη χρήση κάρτας.

Ο Sridhar Ramaswamy, επικεφαλής του τμήματος διαφήμισης της Google, επιμένει πως το νέο σύστημα εντοπισμού αναπτύχθηκε με τη συμβολή «εξαιρετικά έξυπνων ανθρώπων» για να βεβαιωθεί ότι «δεν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό και οχληρό». Το χαρακτήρισε μάλιστα «ασφαλές και ακίνδυνο για το απόρρητο».

Εντούτοις δεν συμφωνούν όλοι ότι οι καλές προθέσεις της Google επαρκούν. Για παράδειγμα, ο Λάρι Πόνεμον, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πόνεμον που ασχολείται με το θέμα του απορρήτου, σημειώνει στο Associated Press πως «επιχειρήσεις και κυβερνήσεις δεν θα έχουν ενδεχομένως ανάλογες προθέσεις», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να απαιτήσουν τα στοιχεία των συναλλαγών κατ'άτομο. 

Ο καθηγητής μάρκετινγκ του πανεπιστημίου στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, Μίρο Κόπικ, σημειώνει επίσης ότι τα δεδομένα που έχει στην κατοχή της η Google την καθιστούν στόχο κακοπροαίρετων χάκερ, και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην εταιρεία που συγκέντρωσε στα ταμεία της 79 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τη διαφήμιση online μέσα σε ένα χρόνο.

Ο επικεφαλής διαφήμισης στην Google πάντως επισημαίνει πως, δεν έχει πρόσβαση στα αποκαλυπτικά στοιχεία της ταυτότητας που έχουν οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών/χρεωστικών καρτών, όπως και οι εταιρείες έκδοσης των καρτών δεν μπορούν να δουν ανάλογα στοιχεία προφίλ που κατέχει η Google.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι η Google αρχικά του περιέγραφε το νέο σύστημα με ένα παράδειγμα που της επέτρεπε να διακρίνει εάν μια συγκεκριμένη συναλλαγή στον φυσικό κόσμο αντιστοιχούσε σε έναν καταναλωτή που είχε κάνει κλικ σε διαδικτυακή διαφήμιση του συγκεκριμένου καταστήματος. Όμως, στην παρουσίαση της Τρίτης στο ετήσιο συνέδριο της Google στο Σαν Φρανσίσκο, η Google υποστήριξε ότι δεν μπορεί να φτάσει τόσο βαθιά: δεν μπορεί να απαντήσει ποιος αγόρασε τι, από ποιον και για πόσο, μπορεί όμως συνολικά να υπολογίσει με ακρίβεια πόσοι συνδεδεμένοι χρήστες Google από όσους είδαν μια συγκεκριμένη διαφήμιση online έκαναν αγορές και τη συνολική αξία των αγορών αυτών από φυσικά καταστήματα του διαφημιζόμενου, πληρώνοντας με κάρτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top