ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΠΟ 60 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Περισσότερες από 25.000 ιδιωτικές φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων και γυμνών φωτογραφιών, και άλλα προσωπικά δεδομένα από ασθενείς μιας κλινικής αισθητικής χειρουργικής στη Λιθουανία, έδωσαν στη δημοσιότητα χάκερ, σύμφωνα με αστυνομικούς.

Οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από μια ομάδα χάκερ που ονομάζεται «Tsar Team», η οποία έσπασε τους διακομιστές της κλινικής Grozio Chirurgija νωρίτερα αυτό το έτος και ζήτησε λύτρα από τους πελάτες της κλινικής σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά την ζήτηση των λύτρων, ένα μέρος της βάσης δεδομένων κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, ενώ τα υπόλοιπα, χθες Τρίτη. Δεν είναι σαφές πόσοι ασθενείς έχουν επηρεαστεί, αλλά η αστυνομία λέει πως δεκάδες έχουν εμφανιστεί για να αναφέρουν εκβιασμό. «Είναι εκβιασμός. Μιλάμε για ένα σοβαρό έγκλημα» δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου εγκληματικής αστυνομίας της Λιθουανίας Αντζέιους Ραγκίνσκι στους δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 1.500 Βρετανοί ασθενείς παρατίθενται στη λίστα δεδομένων. Οι χάκερ απαίτησαν πληρωμές λύτρων μεταξύ 50 και 2.000 ευρώ, που θα πρέπει να καταβληθούν σε bitcoin, ανάλογα με την ευαισθησία των κλεμμένων δεδομένων – γυμνές φωτογραφίες, διαβατήρια και εθνικούς αριθμούς ασφάλισης.

Προτού οι χάκερ εκβιάσουν έναν- έναν τους ασθενείς, προσπάθησαν να προσφέρουν όλη τη βάση δεδομένων προς πώληση για 300 bitcoin – που σήμερα αξίζουν πάνω από μισό εκατομμύριο λίρες – αλλά η κλινική αρνήθηκε να τα καταβάλει. Η πλήρης βάση δεδομένων μειώθηκε από τότε στα 50 bitcoin (περίπου 100.000 λίρες). 

Η λιθουανική αστυνομία δηλώνει πως συνεργάζεται με υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών.

«Οι πελάτες είναι βέβαια σε κατάσταση σοκ. Για άλλη μία φορά, θα ήθελα να ζητήσψ συγνώμη» δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ, ο Τζόνας Σταϊκούνας, διευθυντής της κλινικής. «Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι εκβιαστές. Εκβιάζουν τους πελάτες μας με ακατάλληλα μηνύματα». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top