σχόλιο ID-ont: Ο Άγης Βερούτης ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις πρoηγούμενες εκλογές. Αυτά που γράφει για την φοροδιαφυγή έχουν λογική. Εάν όμως κάποτε εκλεγεί θα εφαρμόσει αυτά που γράφει και προφανώς πιστεύει ή αυτά που θα του πει το κόμμα του, ήτοι : πλαστικό χρήμα, ηλεκτρονική ταυτότητα κλπ;

Σταματήστε τα ψέμματα για την φοροδιαφυγή

Η φοροδιαφυγή σε ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η γερμανική και η αμερικανική, αγγίζει το 20%.

Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για την φοροδιαφυγή, την τοποθετούν ανάμεσα σε 24% - 26% της οικονομίας. Αυτό φυσικά αφορά σε μελέτες πριν την κρίση.

Δεδομένου του σημερινού, όμως, τρόπου φορολόγησης, με τεκμήρια και διάφορα άλλα τέτοια κόλπα, ακόμα και ένας τυροπιτάς που δεν κόβει τις μισές αποδείξεις, πληρώνει φόρο και μάλιστα περισσότερο απ' ό,τι για το ίδιο εισόδημα θα πλήρωνε ένας μισθωτός.

Η πραγματική φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερη από όσο είναι στη Γερμανία!

Φυσικά δεν είναι μηδενική, όπως δεν είναι μηδενική σε καμία ανεπτυγμένη οικονομία.

Είναι παραπλανητικό να γίνονται υπολογισμοί από πολιτικούς, για το πόσα θα ήσαν τα έσοδα του κράτους αν έπιαναν όλη την φοροδιαφυγή, και κάποιοι την υπολογίζουν με βάση το συνολικό της μέγεθος, έστω 40 δισ. ευρώ ετησίως, λέγοντας πως αν πιαστεί, το κράτος θα έχει έσοδα 15-20 δισ. ευρώ!

Όσοι πολιτικοί λένε ότι θα πιάσουν τη φοροδιαφυγή λένε συνειδητά ψέμματα!

Μηδενική φοροδιαφυγή έχει μόνο η Βόρεια Κορέα!


σχόλιο αναγνώστη του άρθρου: Σουηδία η χώρα του βορά που όλα λειτουργούν ρολόι, πολύ μπροστά από την Ψωροκώσταινα, και που εμείς οι καθυστερημένοι πρέπει να της μοιάσουμε. Είναι και πρωτοπόρος στο ηλεκτρονικό χρήμα τρομάρα της...

Η διαρροή έγινε το 2015 αλλά μαθεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση οι υπουργοί Υποδομών, Άμυνας και Εσωτερικών για τον ρόλο τους στη διαρροή των δεδομένωνΣκάνδαλο φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στην Σουηδία, καθώς διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα σχεδόν όλων των πολιτών της χώρας.

Η διαρροή έγινε το 2015, αλλά το συμβάν μαθεύτηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη σουηδική κυβέρνηση, καθώς αρκετά κυβερνητικά μέλη κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους.

 
Με τη διαρροή εργαζόμενοι στα τμήματα IT άλλων χωρών απέκτησαν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν άτομα καταγεγραμμένα στις βάσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας της Σουηδίας. Το λάθος φαίνεται πως συνέβη όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να αναθέσει σε τρίτους τη διαχείριση δεδομένων από το Πρακτορείο Μεταφορών.

 
Εξαιτίας του σκανδάλου φαίνεται πως βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση οι υπουργοί Υποδομών, Άμυνας και Εσωτερικών για τον ρόλο τους στη διαρροή των δεδομένων.

σχόλιο ID-ont: Τροπολογία για την ηλεκτρονική ταυτότητα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για ψήφιση στη Βουλή. Από ότι φαίνεται με αυτή την τροπολογία:

α) Δίδεται εξουσιοδότηση να προσθέτει ο υπουργός κατά το δοκούν πληροφορίες στην Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη όπως την έλεγε ο Γιώργος). Ως παράδειγμα πληροφορίας υπονοείται ο ΑΜΚΑ γιατί γίνεται αναφορά σε θέματα υγείας. Θα μπορούσε να αφορά και όλο ή μέρος του Ιατρικού φακέλου του κάθε πολίτη (βλ. Τι αλλάζει με τον ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας)

β) Στα κείμενα γίνεται η εξής αναφορά: "...και οι απαιτήσεις της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών...". Αυτό μάλλον έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που αναφέρουν οι Ηνωμένες Πολίτες ότι έχουν αναληφθεί από το Ελληνικό Κράτος για την έκδοση βιομετρικής ταυτότητας. (βλ. πρόσφατη έκθεση του Στεϊτ Ντεπάρτμεντ. Σημειωτέον: Οι Αμερικανοί ζητούν βιομετρική ταυτότητα από εμάς, ενώ αυτοί οι ίδιοι δεν έχουν!)

γ) Μέχρι την επόμενη "αξιολόγηση" (παρεμπιπτόντως έχουν χάσει οι λέξεις το
νόημά τους: αξιολόγηση = συνθηκολόγηση με νέα μέτρα), προέκυψε ένα μεσοδιάστημα που μπορούν να σκεφθούν κι άλλα θέματα και να τα πουλήσουν με αριστερό περιτύλιγμα: Η ηλεκτρονική ταυτότητα μπορεί να προβληθεί ως "μεταρρύθμιση του Δημοσίου υπέρ της εξυπηρέτησης του φτωχού πολίτη" !!! σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (βλ. ανωτέρω) και πιθανόν κι άλλες εφαρμογές... "Αριστερός σανός" που λέει κι ένας δημοσιογράφος-σχολιαστής της επικαιρότητας ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία και τα συνοδευτικά της κείμενα:

Καλώς ήλθατε στο μέλλον;

Μια εταιρεία τεχνολογίας του Wisconsin προσφέρει στους υπαλλήλους της μικροσκοπικά εμφυτεύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μπαίνουν στο κτίριο και να αγοράζουν τρόφιμα στο χώρο εργασίας. Eξαρτάται από τον υπάλληλο εάν θα δεχθεί να του εμφυτευθεί ένα τσιπ ή όχι.

Η Three Square Market, μια εταιρεία που παρέχει την τεχνολογική υποδομή για αγορές προϊόντων σε χώρους εργασίας ή μικρές αγορές, έχει περισσότερους από 50 υπαλλήλους οι οποίοι σχεδιάζουν να τους εμφυτευθεί το τσιπ. Το μικροσκοπικό τσιπ, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία RFID (ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων), μπορεί να εμφυτευτεί μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη "μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα", σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο River Falls, Wisconsin, οραματίζεται τη χρήση του μικροτσίπ μεγέθους ρυζιού να επιτρέπει στους εργαζόμενους να πληρώνουν εύκολα για αγορά προϊόντων, να έχουν πρόσβαση στο κτίριο και στους υπολογιστές τους κι όλα αυτά με μια σάρωση (κίνηση) του χεριού τους.

"Προβλέπουμε ότι η τεχνολογία RFID θα κατευθύνει τα πάντα: από την αγορά προϊόντων στην καντίνα της επιχείρησής μας,  το άνοιγμα κλειστής πόρτας, τη χρήση των φωτοτυπικών μηχανημάτων, την είσοδο στον Η/Υ μας, το ξεκλείδωμα του τηλέφωνου μας, την ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών, την αποθήκευση ιατρικών πληροφοριών (σε ηλεκτρονική καρτέλα υγείας) και ως μέσο πληρωμών σε άλλες συσκευές ανάγνωσης RFID καρτών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Todd Westby. "Τελικά, αυτή η τεχνολογία θα τυποποιηθεί και θα σας επιτρέψει να τη χρησιμοποιήσετε ως διαβατήριο, εισιτήριο ΜΜΜ, αγορά προϊόντων οπουδήποτε κλπ."

 

Και ενώ η εμφύτευση τσιπ σε υπαλλήλους μπορεί να ακούγονται σαν κάτι από μια ταινία τρόμου, η εταιρεία συνεργάζεται με τη σουηδική εταιρεία BioHax International, η οποία έχει ήδη πολλούς "εμφυτευμένους" υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι δεν απαιτείται να λάβουν τα μικροτσίπ και δεν υπάρχει παρακολούθηση GPS, είπε ο  Westby. (σχόλιο ID-ont: είναι θέμα επιλογής, σε επόμενη αναβάθμιση, ή από άλλη εταιρεία, μπορεί να επιλεγεί να υπάρχει παρακολούθηση, αφού ήδη γίνεται στα ζώα, όπως λέει το ανωτέρω video...)



σχόλιο ID-ont: Ένα παλιό video (από το 2012) σε νέα χρήση... 



Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια, σε ειδική σύσκεψη με στελέχη των εισπρακτικών εταιρειών, παρουσίασε ένα νέο σχέδιο διεκδίκησης των οφειλών - «Ξεχάστε τα τηλέφωνα», είπε, «και ψάξτε στα social media για στοιχεία» - Προβλήθηκε μάλιστα ειδικό βίντεο «πώς γίνεται η δουλειά».

Παγίδα τα social media για τους δανειολήπτες. «Αλλα κόλπα» από τις εισπρακτικές εταιρείες για να αντλήσουν πληροφορίες και να βρουν πού κρύβουν τα λεφτά τους. Το βίντεο με τα «μαγικά» που αποκαλύπτουν την κρυφή ζωή όσων χρωστούν στις τράπεζες.

«Ξεχάστε τα τηλέφωνα και πιάστε το Facebook» είναι πλέον η νέα οδηγία που έχει δοθεί στις εταιρείες αναζήτησης και είσπραξης οφειλών. Στο παρά πέντε της έναρξης του εξωδικαστικού συμβιβασμού και μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστούν οι τράπεζες να δεχτούν «κουρέματα» χρέους σε δανειολήπτες που επικαλούνται αδυναμία πληρωμής, οι εισπρακτικές παίρνουν εντολή να αλλάξουν τις μεθόδους πίεσης, να εγκαταλείψουν τον κλασικό τρόπο αναζήτησης των οφειλετών μέσω των κλήσεων από τα γνωστά σε όλους «call centers» και να διεισδύσουν στα social media για να αντλήσουν πληροφορίες και στοιχεία από το προφίλ των οφειλετών προκειμένου να τους πιέσουν να πληρώσουν. 

Το σύνθημα για την εξέλιξη αυτή δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών. Εκεί ο διευθύνων σύμβουλος της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. Κώστας Μητρόπουλος, γνωστός σε πολλούς και από τη θητεία του ως επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, έδωσε κατευθύνσεις στις εταιρείες ενημέρωσης και αναζήτησης οφειλετών που χρωστούν δισεκατομμύρια σε 16 πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στη χώρα μας για το πώς θα πρέπει στο εξής να λειτουργούν.

Για να καταδείξει με ποιον τρόπο μπορούν να αποσπάσουν πληροφορίες από τους οφειλέτες οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων, τα γραφεία ενημέρωσης και τα δικηγορικά γραφεία, ο κ. Μητρόπουλος έκλεισε την εκτενή ομιλία του με ένα σοκαριστικό βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα πώς αντλούν πληροφορίες όσοι τρυπώνουν στα προφίλ απλών χρηστών στα social media.

σχόλιο ID-ont: Ακόμη ένα δημοσίευμα που παρουσιάζει μονόπλευρα ένα θέμα. Το να πληρώνουν με κινητά οι Κινέζοι προβάλλεται ως κάτι αξιομίμητο από την εφημερίδα. Δεν αναφέρει όμως πως "αξιοποιούνται" όλες αυτές οι ηλεκτρονικές πληρωμές. 

Δεν αναφέρεται στο σύστημα "κοινωνικής βαθμολόγησης" που θα εφαρμόσει η Κίνα από το 2020 (http://id-ont.blogspot.gr/2017/07/blog-post_23.html) όπου όλες αυτές οι πληρωμές και δεκάδες άλλες καθημερινές δραστηριότητες των Κινέζων θα βαθμολογούνται από την κυβέρνηση και θα βγαίνει ένα σκορ "κοινωνικής κατάταξης" όλων των Κινέζων. Κοινωνική Κατάταξη η οποία θα οδηγεί σε προνόμια αυτούς που έχουν υψηλή βαθμολογία και σε "τιμωρίες" αυτούς που  θα έχουν χαμηλή βαθμολογία.

Μετά από αυτά, είναι αξιομίμητη αυτή η συμπεριφορά των Κινέζων ή αξιολύπητη;;;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων εξαπλώνονται ραγδαία στην κινεζική οικονομία. Πρόκειται για αξιοπρόσεκτο φαινόμενο για μια χώρα όπου η πρόσβαση σε διαδικτυακές εφαρμογές, όπως η μηχανή αναζήτησης Google ή το σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, δεν είναι απρόσκοπτη.
Στην Κίνα, οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων εκτοξεύθηκαν στα 5,5 τρισ. δολάρια το 2016, δηλαδή είναι 50πλάσιες από τα 112 δισ. δολάρια που έχουν καταγραφεί αντίστοιχα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων iResearch.

Οι Κινέζοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη, φαίνεται ότι δεν έχουν περάσει από το στάδιο του «πλαστικού χρήματος», υπό την έννοια ότι οι περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων τους. Οι καταναλωτές στις σκανδιναβικές χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν απεξαρτηθεί από τα μετρητά, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες) για την εξυπηρέτηση των πληρωμών.

 

Στις περισσότερες χώρες, η ύπαρξη ενός πιστωτικού συστήματος (εννοεί συστήματος πιστωτικής αξιολόγησης πελατών από τις Τράπεζες στο πλαίσιο χορήγησης δανείων) δεν είναι αμφιλεγόμενο. Οι προηγούμενες οικονομικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να προβλέψουμε εάν τα άτομα θα πληρώσουν τα υποθήκες τους ή το λογαριασμό τους με πιστωτική κάρτα στο μέλλον.

Ωστόσο, η Κίνα πηγαίνει την ιδέα αυτή μερικά βήματα πιο μακρυά. Η κινεζική κυβέρνηση οικοδομεί ένα παντοδύναμο σύστημα "κοινωνικής πίστης" το οποίο προορίζεται να αξιολογεί την αξιοπιστία του κάθε πολίτη.

Μέχρι το 2020, όλοι στην Κίνα θα εγγραφούν σε μια τεράστια εθνική βάση δεδομένων, η οποία θα συγκεντρώνει φορολογικές και κυβερνητικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παραβάσεων της κυκλοφορίας, και θα βγάζει έναν ενιαίο αριθμό που θα κατατάσσει τον κάθε πολίτη.

Το σύστημα αυτό δεν είναι ακόμα σε ισχύ. Προς το παρόν, η κυβέρνηση παρακολουθεί πως οκτώ κινεζικές εταιρείες εκδίδουν τα δικά τους αποτελέσματα "κοινωνικής πίστης" στα πλαίσια πιλοτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί από το κράτος.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα είναι η Sesame Credit, η οικονομική πτέρυγα του Alibaba.Με 400 εκατομμύρια χρήστες, η Alibaba είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στον κόσμο. Χρησιμοποιεί τη μοναδική βάση δεδομένων για την πληροφόρηση των καταναλωτών για να συγκεντρώσει βαθμολογίες ατομικών "κοινωνικών πιστώσεων".

Οι εργαζόμενοι σε δήμο της Ελλάδας υπέβαλαν ένσταση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ειδικό σύστημα ελέγχου της εισόδου και της εξόδου του προσωπικού σκοπεύει να εγκαταστήσει δήμος στο νομό Ηρακλείου της Κρήτης, προκειμένου να ελέγχει κατά πόσον οι υπάλληλοι τηρούν το ωράριό τους.

Μέχρι σήμερα, στο συγκεκριμένο δήμο τηρούνται βιβλία όπου υπογράφουν οι υπάλληλοι κατά την άφιξη και αποχώρησή τους. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η αρχή του εν λόγω δήμου, σκέφτεται την εγκατάσταση του συστήματος του βιομετρικού ελέγχου του δακτυλικού αποτυπώματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι υπέβαλαν ερώτηση – ένσταση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχετικά με τη νομιμότητα εγκατάστασης του μηχανήματος ελέγχου της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων, το οποίο λειτουργεί με έλεγχο του δακτυλικού αποτυπώματος του εργαζομένου.


Ο Αμερικανός καθηγητής J. Alex Halderman του Πανεπιστημίου Michigan αξιολόγησε το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που εφαρμόζει εδώ και μια δεκαπενταετία η Εσθονία, και το βρήκε μη ασφαλές.

Αφορμή για αυτή την ανάρτησή μας, ήταν το άρθρο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" (https://id-ont.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html), όπου η δημοσιογράφος κα Ελένη Βαρβιτσιώτη συνομίλησε με έναν Εσθονό βουλευτή ο οποίος της παρουσίασε τα "θετικά" των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και τους τρόπους χρήσης αυτών, ένας εκ των οποίων είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Φυσικά δεν αναφέρθηκε ούτε ο Βουλευτής, ούτε η δημοσιογράφος, σε κάποια έστω, από τα πολλά αρνητικά που έχουν αυτά τα συστήματα. Όταν εκθειάζουμε κάτι πρέπει να αγνοήσουμε πλήρως τα αρνητικά του. Αλλιώς τι εκθειασμός θα ήταν αυτός, με αρνητικά; α πα πα....

Σημειώνουμε ότι η Εσθονία ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο και θέλει να προωθήσει τη ψηφιακή εξέλιξη της Ευρώπης. Τρομάρα της, ας μπαλώσει πρώτα τις τρύπες της - εάν μπορεί - και μετά να έρθει να μας κάνει μαθήματα...

Ενότητα 7 της μελέτης. Συμπεράσματα 

Σε σύγκριση με άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η τραπεζική και το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ψηφοφορία είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, λόγω της ανάγκης να διασφαλίσει ακριβή αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα να παράχει μυστική ψηφοφορία. Όταν το εσθονικό σύστημα ψηφοφορίας I-voting καταρτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήταν μια καινοτόμος προσέγγιση αυτής της πρόκλησης. Ωστόσο, οι σχεδιαστές δέχτηκαν ορισμένους συμβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης εμπιστοσύνης στους κεντρικούς εξυπηρετητές, καταλήγοντας ότι αν και θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για τη μείωση αυτών των κινδύνων μέσω διαδικαστικών ελέγχων, «το βασικό πρόβλημα παραμένει να επιλυθεί» [2]. Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και οι κίνδυνοι αυτοί μεγεθύνονται σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ταχείας διάδοσης των κρατικά υποστηριζόμενων επιθέσεων.

Το ταξιδιωτικό γραφείο που πραγματοποιεί κρατήσεις ξενοδοχείων για υπαλλήλους της Google υπέστη μια παραβίαση, με λεπτομέρειες όπως ονόματα, στοιχεία επικοινωνίας και στοιχεία πιστωτικών καρτών να έχουν ενδεχομένως εκτεθεί.

Η Google εξέδωσε μια προειδοποίηση προς την Πολιτεία της Καλιφόρνια και απέστειλε επιστολή προς το επηρεαζόμενο προσωπικό, εξηγώντας ότι οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και οι πληροφορίες διαβατηρίων και αδειών οδήγησης δεν διακυβεύονται.

Η παραβίαση επηρέασε ένα σύστημα κρατήσεων που ονομάζεται Sabre Hospitality Solutions SynXis, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από το Carlson Wagonlit Travel (CTW), ένα ταξιδιωτικό γραφείο που κάνει κρατήσεις ξενοδοχείων για τους υπαλλήλους της Google που φεύγουν για επαγγελματικά ταξίδια.

Η Sabre έμαθε για πρώτη φορά σχετικά με την παραβίαση στις αρχές Μαΐου και άρχισε να ειδοποιεί τους πελάτες αμέσως μετά από αυτό. Πάνω από 32.000 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο λέγεται ότι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα κρατήσεων.

«Η Saber ειδοποίησε την CWT, η οποία χρησιμοποιεί το SynXis CRS, ότι ένα μη εξουσιοδοτημένο μέρος κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες που σχετίζονται με ορισμένες κρατήσεις ξενοδοχείων που πραγματοποιούνται μέσω της CWT. Στην συνέχεια η CWT ειδοποίησε την Google σχετικά με το θέμα στις 16 Ιουνίου, 2017 και τώρα συνεργαζόμαστε με τις CWT και Sabre για να επιβεβαιώσουμε ποιοι υπάλληλοι της Google, επηρεάστηκαν» εξηγεί η Google σε επιστολή που έστειλε προς τους εργαζομένους.

Βιβλίο: Τι θα έκανε η Google;


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Η Google δεν είναι απλώς η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην ιστορία, είναι ένας εντελώς νέος τρόπος σκέψης. Ο μαέστρος του Διαδικτύου και πρωτοπόρος blogger Jeff Jarvis επέκτεινε αυτή την προσέγγιση στις επιχειρήσεις και στην κουλτούρα, αποκαλύπτοντας πόσο επαναστατική είναι. Σ’ ένα βιβλίο που είναι ταυτόχρονα προφητεία, διανοητικό πείραμα, μανιφέστο αλλά και οδηγός επιβίωσης, ο Jarvis αποδομεί τον μηχανισμό της Google για να ανακαλύψει σαράντα σαφείς και εφαρμόσιμους κανόνες διοίκησης και ζωής μέσα σ’ αυτό. Την ίδια στιγμή, φωτίζει τη νέα κοσμοθεωρία της γενιάς του Διαδικτύου: τις προκλήσεις που θέτει, τις καταστροφές που προκαλεί και τις τεράστιες ευκαιρίες που δίνει. Τα ευρήματά του είναι ορθο λογικά, ευφάνταστα, πρακτικά και πάνω απ’ όλα οραματικά, δείχνοντας πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας –από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις μέχρι τους απλούς πολίτες– στην εποχή του Google.
 
Περιλαμβάνεται Επίμετρο του συγγραφέα γραμμένο ειδικά για την ελληνική έκδοση.

σχόλιο ID-ont: Η Κίνα εφαρμόζει ακριβώς αυτό που η νέα ταινία ΚΥΚΛΟΣ παρουσιάζει ως αρνητικό.
 
Θα θέλατε το πρόσωπό σας να καταγράφεται από τις υπάρχουσες κάμερες στο χώρο, ώστε άλλοι να μπορούν να γνωρίζουν την ταυτότητά σας και τα ίχνη σας; Παρότι η απάντηση κατά πάσα πιθανότητα είναι αρνητική για τους περισσότερους στη Δύση, το σενάριο αυτό γίνεται πραγματικότητα στην Κίνα.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, που κάποτε βλέπαμε μόνο σε ταινίες σαν το Minority Report - μπαίνει με γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινή ζωή όλο και περισσότερων ανθρώπων στη χώρα. Απαλλαγμένες από κανονισμούς απορρήτου, οι μεγαλύτερες κινεζικές διαδικτυακές εταιρείες σαρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια φωτογραφίες από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές τους για να μάθουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πώς να αναλύουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτές οι εταιρείες "βλέπουν" σημαντικές ροές κερδών από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν το ενδιαφέρον του Πεκίνου για της ανάπτυξη τεχνολογίας που θα ενισχύσει την παρακολούθηση.

Για παράδειγμα ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης Baidu, παρουσίασε την δική του τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο πρώτο συνέδριο που διοργάνωσε για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στο Πεκίνο. Επίσης την χρησιμοποιεί για να επαληθεύσει την ταυτότητα των πελατών της ασφαλιστικής εταιρείας Taikang. H Ant Financial, που ασχολείται με πληρωμές και είναι θυγατρική του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, πλέον επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν συναλλαγές σκανάροντας το πρόσωπό τους. Η Today's Headlines, μία δημοφιλής εγχώρια εφαρμογή για ειδήσεις, χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να επαληθεύσει τους συνεργαζόμενους συντάκτες, σύμφωνα με τον Xie Yinan εκπρόσωπο της Megvii, μίας startup με έδρα το Πεκίνο η οποία ασχολείται με την αναγνώριση προσώπου και διαθέτει την τεχνολογία της σε ειδησεογραφικές και ψυχαγωγικές πλατφόρμες.


Την πάγια θέση του πως μια κατάργηση του μετρητού χρήματος θα ήταν "παράλογη", επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΄Εβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας πως "αυτό σίγουρα δεν θα έλθει".

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο θέμα των μετρητών προβάλλεται πάντα το επιχείρημα της δυνατότητας για εγκληματική κατάχρηση, ωστόσο πρόκειται όμως και για μία στάθμιση του κόστους και των ωφελημάτων και, "όπως συμβαίνει και με άλλα πράγματα ποτέ δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως μία κατάχρηση, και δεν είναι επίσης σκόπιμος ένας γενικός περιορισμός της χρήσης μετρητών".

Ο ίδιος θεωρεί ως σημαντικό να αποφασίσουν στο θέμα αυτό οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο, καθώς "τίθεται το ερώτημα, εάν θα πρέπει να υπάρξει μία πανευρωπαϊκή ρύθμιση ή το θέμα πρέπει να αφεθεί στα επί μέρους κράτη και η δική μας γνώμη είναι πως θα πρέπει να αφεθεί στα επί μέρους κράτη".

Ηδη σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Έβαλντ Νοβότνι είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι "δυστυχώς έχουμε στα Μέσα Ενημέρωσης μία συζήτηση για την κατάργηση του μετρητού χρήματος και αυτό αποτελεί εντελώς ανοησία".

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ είχε παρατηρήσει με έμφαση πως το μετρητό χρήμα είναι φυσικά ένα κεντρικό τμήμα των μέσων πληρωμής και πρόκειται επίσης να παραμείνει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς, ως νομισματική τράπεζα, δηλώνουμε πως το μετρητό χρήμα είναι κεντρικό και αναπόσπαστο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Παλαιότερα, ο Εβαλντ Νοβότνι υπήρξε ο πρώτος ο οποίος είχε τοποθετηθεί κατηγορηματικά εναντίον της θέσπισης ενός ορίου για πληρωμές σε μετρητά κατά τις χρηματικές συναλλαγές.
Το επιχείρημα ότι η υιοθέτηση ενός συστήματος πληρωμών χωρίς μετρητά θα διευκολύνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν ευσταθεί.

Η κατάργηση των μετρητών θα αντιμετωπίσει καίρια την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα υποστηρίζουν πολλοί αλλά αυτό δεν είναι αληθές.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και συγκεκριμένες αλήθειες για την κατάργηση των μετρητών και τις επιδράσεις από αυτή την ενέργεια.

Όπως αναφέρουν το Mises institute και η Deutsche bank χωρίς μετρητά δεν υπάρχουν πλέον ληστείες τραπεζών ωστόσο οι παραδοσιακές ληστείες έχουν αντικατασταθεί με τις ηλεκτρονικές ληστείες τραπεζών.

Π.χ. οι απάτες όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες και κάρτες ΑΤΜs έχουν αυξηθεί μαζικά στη Σουηδία, η χώρα θεωρείται ο πρωτοπόρος της κοινωνίας χωρίς μετρητά. 

Το επιχείρημα ότι η υιοθέτηση ενός συστήματος πληρωμών χωρίς μετρητά θα διευκολύνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν ευσταθεί.

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Ευρώπη, μια ανάλυση 40 τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία 20 χρόνια λόγω τζιχάντ δείχνει ότι οι περισσότερες προήλθαν από χρηματοδότηση με ίδια μέσα.

Το 75% των τρομοκρατικών επιθέσεων κόστισαν συνολικά λιγότερα από 10.000 δολάρια για να πραγματοποιηθούν οπότε ακόμη και κάρτες να είχαν χρησιμοποιηθεί δεν θα κινούσαν τις υποψίες.


Όταν η Mae Holland προσλαμβάνεται να εργαστεί στον Κύκλο, την πιο ισχυρή εταιρία ίντερνετ στον κόσμο, αισθάνεται ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, που στεγάζεται σε ένα ολόκληρο δίκτυο χώρων στην Καλιφόρνια, σε συνδέει με προσωπικά e-mail, social media, τραπεζικές διευθύνσεις και αγορές ανά τον πλανήτη, καταλήγοντας σε μία online ταυτότητα και μια νέα εποχή στην έννοια του ιδιωτικού και της διαφάνειας.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Dave Egger, προσφέροντάς μας μια σχεδόν δίωρη ταινία, πλημμυρισμένη από την τόση τεχνολογία που μας περιβάλλει τις τελευταίες δεκαετίες. Μια ταινία που προκαλεί με απλό και ωμό τρόπο το μυαλό του καθένα από μας, βάζοντας μας σε σκέψεις. Πολλές σκέψεις.

Στην ουσία παρακολουθούμε την ζωή της Mae από την στιγμή που προσελήφθη στην κολοσσιαία εταιρία Circle. Από την πρόσληψη στην προσαρμογή και από εκεί κατευθείαν στην εκτόξευση της ίδιας, στα μάτια της διεύθυνσης αλλά και όλου του κόσμου. Όντας ντροπαλή και σεμνή σαν χαρακτήρας, κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινότητας και εν ριπή οφθαλμού έγινε το πρόσωπο της ημέρας.

Πολλά τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η οργή που προκαλεί η συγκεκριμένη ταινία. Επιφανειακά όλα πάνε μια χαρά, όμως αυτό το σχέδιο που λανσάρουν συνεχώς οι εταιρίες τεχνολογίας έχει καταντήσει να γίνεται ανυπόφορο. Στοχεύοντας στην προβατοποίηση όλων μας, κάνοντας μας να πιστεύουμε πως έχουμε ανάγκη όλα αυτά που αυτοί θέλουν να πουλήσουν, εδώ βλέπουμε να το καταφέρνουν με συντριπτικό βαθμό της τάξης του ‘87%, δηλαδή σχεδόν όλος ο πλανήτης. Η ιδιωτική ζωή του καθενός πάει περίπατο με όλο τον πλανήτη να σε κοιτάει μέσα από μια οθόνη, να σχολιάζει την κάθε κίνηση σου, να έχει λόγο παντού και πάντα.


Είχες ποτέ την αίσθηση ότι σε παρακολουθούν; Μάλλον δεν είχες άδικο. Πολλές από τις συσκευές που προορίζονται να σου διευκολύνουν τη ζωή μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να κατασκοπεύουν την καθημερινότητά σου. Διάβασε και ενημερώσου.




KΑΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Πολλές γέφυρες, διασταυρώσεις και δρόμοι είναι εξοπλισμένοι με κάμερες καταγραφής πινακίδων για να καταγράφουν όλα τα οχήματα που περνούν. Πράγμα πολύ χρήσιμο για τον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων αλλά τι γίνεται με όλα τα υπόλοιπα; Εάν η τοπική αστυνομία αποθηκεύει τα δεδομένα αυτά για μήνες ή ακόμη και για χρόνια, και οι ιδιωτικές εταιρείες διαθέτουν τις δικές τους συσκευές καταγραφής και αποθήκευσης, είναι πιθανό να προκύψει μια λεπτομερής εικόνα των κινήσεων κάθε οδηγού. 


Στην παρουσίασή του εξηγεί με εύληπτο και απλό τρόπο γιατί το επιχείρημα "ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΑΝ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΚΡΥΨΩ" (Nothing to Hide, Νothing to Fear) είναι λάθος



Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειες της - Οδεύοντας προς τον ολοκληρωτικό έλεγχο" (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2017/02/blog-post_12.html)

Συνέντευξη:



Η συνεντευξη παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Ημερίδας «Κατάργηση μετρητών, τέλος της ελευθερίας. Οδεύοντας προς τον ολοκληρωτισμό»: https://www.youtube.com/watch?v=YAbJF7S8yDg που διοργανώθηκε στην κατάμεστη ααίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 24/6/2017.

Φωτορεπορτάζ της Ημερίδας από τη Romfea: http://www.romfea.gr/diafora/15549-imerida-me-thema-katargisi-metriton-telos-tis-eleutherias-foto

σχόλιο ID-ont: Άρθρο που παρουσιάζει μόνο την μια πλευρά του θέματος.
Η καθημερινή καταγραφή κάθε πτυχής της ζωής των πολιτών που είναι; "Κι ενώ μπορεί να εμπιστευόμαστε τις κυβερνήσεις μας αυτή τη στιγμή, όποιο δικαίωμα παραδίδουμε θα παραδίδεται για πάντα. Εμπιστευόμαστε, εμπιστευόμαστε τυφλά, οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που μπορεί να έχουμε σε 50 χρόνια από τώρα;" (Mikko Hypponen 2011 http://id-ont.blogspot.gr/2012/03/blog-post_15.html). Οι Τούρκοι άραγε θα πρέπει να νοιώθουν χαρά που ο Ερντογάν τους δίνει Κάρτα του Πολίτη; (http://id-ont.blogspot.gr/2016/10/blog-post_29.html).

Επίσης το δημοσίευμα λέει ότι οι Εσθονοί ψηφίζουν με κάρτα στις εκλογές και νοιώθουν ασφαλείς. Στην Ολλανδία και τη Γαλλία απέφυγαν τα ηλεκτρονικά συστήματα. Το ίδιο θα κάνουν και στις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία. Γιατί άραγε; Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω που δεν το ξέρουν οι Εσθονοί ή μήπως είναι πιο χαζοί από τους Εσθονούς και αρνούνται την εξέλιξη; Δείτε κι ένα video όπου ο καθηγητής του Παν. Michigan κος J. Alex Halderman εξηγεί γιατί η ψήφος μέσω Internet στις εκλογές είναι μια πολύ κακή ιδέα: http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/video-michigan-j-alex-halderman.html

Τέλος όπως ξέρουμε με τα Ηλεκτρονικά Συστήματα ότι γράφει αντιγράφει ξεγράφει και ξαναγράφει. Δεν είναι γραπτά κείμενα. Είναι ψηφιακά κείμενα. (Verba volant, scripta manent). Οπότε και τα ίχνη εξαφανίζονται και παραποιούνται και αλλοιώνονται. Άρα, μπορούν να κοιτάξουν τα στοιχεία όλων των πολιτών και ίχνη να μην αφήσουν και σε κανέναν να μην δώσουν λόγο...


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πέρυσι ήμουν στην Ελλάδα και, για να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο, άνοιξα το smart phone μου και έδειξα το ηλεκτρονικό μου δίπλωμα οδήγησης. Ολοι στο γραφείο ενοικίασης μαζεύτηκαν γύρω μου εντυπωσιασμένοι για να το δουν», λέει στην «Κ» ο Εσθονός βουλευτής Ιμρε Σόαρ, ο οποίος ανοίγει το κινητό του τηλέφωνο για να μου δείξει πώς σειρά επισήμων εγγράφων και σημαντικών πληροφοριών, που εγώ με ιδιαίτερο κόπο θα συγκέντρωνα για να τα έχω σε χαρτί –πόσο μάλιστα ηλεκτρονικά– τα έχει μαζί του πάντα, μέσα στο τηλέφωνό του. «Εδώ είναι η ηλεκτρονική μου ταυτότητα, η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου, η φορολογική μου δήλωση, το ιατρικό μου ιστορικό, οι βαθμοί των παιδιών μου», μου λέει περνώντας με το δάχτυλό του από σελίδα σε σελίδα στο κινητό του τηλέφωνο και, βλέποντας τον θαυμασμό μου, με ρωτάει: «Τι άλλο θες να δεις, εδώ έχω ό,τι μπορείς να φανταστείς!».


Τη στιγμή που στην Αθήνα ο πολιτικός διάλογος αναλώνεται σε διαπραγματεύσεις για το ύψος της δόσης, τη μείωση του ελληνικού χρέους και την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, 3.500 χλμ. μακριά, η μόλις 99 ετών χώρα της Εσθονίας ασχολείται με τον διάλογο του μέλλοντος, έχοντας καταφέρει να γίνει η πρωτοπόρος στην ψηφιακή τεχνολογία στην Ευρώπη και από τις πιο προηγμένες παγκοσμίως. Οπως υπερηφανεύονται στη μικρή χώρα της Βαλτικής των μόλις 1,25 εκατ. κατοίκων, μόνον ο γάμος, το διαζύγιο και η αγοραπωλησία ενός σπιτιού δεν γίνονται ηλεκτρονικά.
top