σχόλιο ID-ont: Η πολύ "εξυπνάδα" , θα μας ...τρελλάνει στο τέλος, θα γυρίσει σίγουρα εις βάρος μας. Η διευκόλυνση που προβάλλεται, λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού που καλύπτει τους κινδύνους που συνεπάγεται το γεγονός ότι κάθε πτυχή της ζωής μας θα είναι on-line διαθέσιμη σε κάποια εφαρμογή στα χέρα ενός διαχειριστή ή ενός hacker...



Λύση για όσους δεν εκτελούν σωστά την ιατρική συνταγή που έλαβαν δίνει νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει την καταγραφή της χρονικής στιγμή που καταναλώνονται χάπια. Πώς λειτουργεί και γιατί ανοίγει και σοβαρά θέματα που πρέπει να προβληματίσουν.

Το πρόβλημα με τους ασθενείς που ξεχνούν ή δεν παίρνουν τη σωστή ώρα τα χάπια τους είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι πέρα από τα προφανή προβλήματα υγείας που δημιουργεί έχει τεράστιο οικονομικό κόστος: υπολογίζεται μεταξύ 100 και 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ.

Τώρα όμως, όπως εξηγεί το σχετικό video υπάρχουν χάπια που… ξέρουν πότε καταναλώθηκαν. Τα λεγόμενα «έξυπνα χάπια» περιέχουν ένα μικρό αισθητήρα που ενεργοποιείται όταν έρθει σε επαφή με στομαχικά υγρά. Αυτόματα στέλνει σήμα σε ένα επίθεμα (patch) που φορά ο ασθενής και αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του ασθενή που θα στείλει το σήμα πότε πρέπει να αναλωθεί το επόμενο χάπι. Με τη συναίνεση του τελευταίου μπορεί να ενημερώνονται γιατροί αλλά και άλλα πρόσωπα ώστε να έχουν εικόνα.

Η τεχνολογία παρακολούθησης είναι νέα και το χάπι πρόσφατα έλαβε άδεια από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Αυτή ήταν και η πρώτη άδεια για «έξυπνο χάπι», αν και υπάρχουν και άλλες εταιρείες καθώς και πανεπιστήμια που προσπαθούν να μπουν στην συγκεκριμένη αγορά.

Υπάρχουν ωστόσο και προβλήματα. Δεν είναι βέβαιο ότι το χάπι θα ενεργοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, ενώ γεννιούνται ηθικά αλλά και θέματα προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο δισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται στην ψηφιακή υγεία, ενώ οι αισθητήρες γίνονται μικρότεροι και φθηνότεροι. Όλα αυτά δείχνουν ότι μάλλον θα πρέπει να «καταπιούμε» το έξυπνο χάπι…

http://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1595882/to-exypno-hapi-poy-fernei-nea-dedomena-sthn-ygeia.html

σχόλιο ID-ont: Η επισήμανση στο ανωτέρω δημοσίευμα έγινε από το blog μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top