<βρ>
Ένας Ρώσος που προσέφερε κλεμμένο λογισμικό, γραμμένο για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (National Security Agency, NSA), καθώς και στοιχεία που υποτίθεται πως εξέθεταν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απέσπασε από κατασκόπους των ΗΠΑ 100.000 δολάρια πέρυσι, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα χρήματα αυτά του δόθηκαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο. Επρόκειτο για την πρώτη δόση μιας αμοιβής ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, τον Ρώσο και επικοινωνίες που περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κλοπή των μυστικών όπλων της NSA αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την υπηρεσία, η οποία ήθελε να εξακριβωθεί τι ακριβώς είχε στην κατοχή του ο Ρώσος, σύμφωνα με τους Τάιμς.

Πολλά στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την εφημερίδα ότι δεν ήθελαν τις πληροφορίες σε βάρος του Τραμπ από τον Ρώσο, που υποπτεύονταν πως συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας καθώς και ανατολικοευρωπαίους χάκερ.

Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά συνέδεαν άμεσα τον αμερικανό πρόεδρο και συνεργάτες του με τη Ρωσία, αναφέρουν οι Τάιμς, επικαλούμενοι τους αξιωματούχους. Αντί να τους παραδώσει το λογισμικό, ο Ρώσος τους παρουσίασε ατεκμηρίωτο και πιθανόν χαλκευμένο υλικό για τον Τραμπ και άλλους, όπως στοιχεία τραπεζικών συναλλαγών, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα δεδομένα που υποτίθεται πως προέρχονταν από τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας, είπαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Οι αμερικανοί κατάσκοποι ακύρωσαν τη συμφωνία διότι ανησυχούσαν πως είχαν μπλέξει σε μια ρωσική επιχείρηση με σκοπό να προκληθεί αναστάτωση στην αμερικανική κυβέρνηση και για τις συνέπειες που θα είχε η αποκάλυψη του γεγονότος πως αγόραζαν υλικό σε βάρος του Τραμπ, κατά το ρεπορτάζ των Τάιμς.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τον Ρώσο, ανέφερε η εφημερίδα.

Η NSA, που κατασκεύασε τα περισσότερα εργαλεία λογισμικού που προσπαθούσαν να ανακτήσουν οι αμερικανοί κατάσκοποι, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «όλοι οι εργαζόμενοί της έχουν εφ' όρου ζωής υποχρέωση να μην αποκαλύπτουν διαβαθμισμένες πληροφορίες», συμπλήρωσε.

Η CIA δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε σχόλιο.

Δεν ήταν διαθέσιμος κανένας εκπρόσωπος της NSA εκτός ωρών γραφείου για να σχολιάσει το δημοσίευμα όταν το Ρόιτερς επικοινώνησε με την υπηρεσία.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top