Οι καλλιτέχνες και οι εγκληματίες είναι συχνά οι πρώτοι που ωθούν τα όρια της τεχνολογίας.
 
Ο Barrett Brown είναι ένας εγκληματίας, στο χαρακτήρα του οποίου βασίστηκε η τηλεοπτική σειρά Mr. Robot, πρωταγωνιστής της οποίας είναι ένας ακτιβιστής χάκερ.

Ο Brown συνδέθηκε με τους Anonymous, μια ομάδα χάκερ που επιτίθενται σε εταιρίες και οργανισμούς προκειμένου να βρουν και να δημοσιοποιήσουν μυστικά.
 
Ο Brown πέρασε αρκετά χρόνια στη φυλακή λόγω της δράσης τους με τους Anonymous.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ακτιβιστές λειτουργούν στη σκιά και στο παρασκήνιο, ο Brown προσφέρει την καλύτερη περίπτωση προκειμένου να καταλάβει ο οποιοσδήποτε τους "κυβερνο-επαναστάτες" και τα κίνητρά τους.

Ο 36χρονος Brown γεννήθηκε στο Ντάλας.
 
Ο πατέρας του ήταν ένας πλούσιος επενδυτής ακινήτων, μέχρι να κατηγορηθεί από το FBI για απάτη.
 
Ο πατέρας του Brown δεν καταδικάστηκε ποτέ, αλλά η οικογένειά του έχασε όλα τα χρήματά του και οι γονείς του χώρισαν.

"Ήταν κάτι που είμαι σίγουρος ότι με σημάδεψε, το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαίρετης εξουσίας εκεί έξω που μπορεί ανά πάσα στιγμή και να διαταράξει τη ζωή σου, όπως έγινε έκανε όταν ήμουν παιδί", λέει ο Brown.

Είναι ένας αναρχικός που πιστεύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ριζικά διεφθαρμένη.

Και λέει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι πολύ ευχαριστημένοι για να κάνουν κάτι γι 'αυτό.

"Αυτό μου προκαλεί περιφρόνηση για τους Αμερικανούς πολίτες", λέει.
 
"Προφανώς, δεν έχω κανένα σεβασμό για τους νόμους, για την κυβέρνηση ή για τους ψηφοφόρους."

Αντίθετα, τονίζει ότι ο δικός του κώδικας αξιών τον οδηγεί.

Έγινε ένας ριζοσπαστικός πνευματικός, περισσότερο ενδιαφέρεται για τη διάδοση επαναστατικών ιδεών παρά για διαμαρτυρία στους δρόμους.
 
Το 2006, ο Brown είδε μια πιθανή διέξοδο για τα αναρχικά όνειρά του - την ομάδα ακτιβιστών χάκερ Anonymous.
 
Οι Anonymous κατόρθωσαν να οργανώσουν μια μαζική επίθεση στην ιστοσελίδα της θρησκείας Σαηεντολογία και να την "κατεβάσουν".
 
Ο Brown ξεκίνησε να καλύπτει τους Anonymous ως δημοσιογράφος, αλλά σύντομα έγινε βαθιά εμπλεκόμενος.

"Το είδα αυτό (τους Anonymous) σε κάτι που θα μετατρεπόταν σε μια από τις μεγάλες δυναμικές του 21ου αιώνα, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα από τον πόλεμο στο Διαδίκτυο κατά κύριο λόγο εναντίον θεσμών, συμπεριλαμβανομένων και κρατών", λέει.

Για πολλά χρόνια, ο Brown ήταν ένας ανεπίσημος εκπρόσωπος των Anonymous, εμφανιζόμενος σε συνεντεύξεις.

Το 2011, οι Anonymous άρχισαν να "στοχεύουν" εταιρείες που συνεργάζονταν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
 
Μία από αυτές ήταν η Stratfor, μια παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κυκλοφόρησαν μετά από την επίθεση των Anonymous περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με κορυφαίες αποστολές της κυβέρνησης, όπως τη δολοφονία του Osama bin Laden.

Τα emails έδειχναν επίσης ότι η Dow Chemical προσέλαβε τη Stratfor για να κατασκοπεύσει ακτιβιστές που προσπαθούσαν να κερδίσουν χρήματα για τις οικογένειες που υπέφεραν κατά τη διάρκεια της καταστροφής του Bhopal.

Ο Brown το θεωρούσε ως μια ιδιωτική εταιρική εκδοχή του COINTELPRO - της προσπάθειας του FBI στη δεκαετία του 1960 να δυσφημίσει ακτιβιστές όπως ο Martin Luther King Jr.

Ο Brown δημιούργησε το Project PM, ένα online chatroom όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διαβάσουν χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα για να βρουν τα πιο ενοχοποιητικά.
 
Ένα email περιείχε χιλιάδες αριθμούς πιστωτικών καρτών - και η κλοπή πιστωτικών καρτών είναι έγκλημα.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Brown ήταν στο σπίτι του μιλώντας στο διαδίκτυο με μέλη του PM Project.
 
"Άκουσα ένα θόρυβο στην πόρτα μου και πήγα να ανοίξω την πόρτα κρατώντας μια μπύρα στο χέρι μου", λέει.
 
"Νόμιζα ότι ήταν ένας άλλος μου φίλος."

Αλλά όταν άνοιξε την πόρτα υπήρχε μια ομάδα SWAT.
 
Ο Brown λέει ότι ο ήχος της σύλληψης καταγράφηκε από κάποιον στην αίθουσα συνομιλίας Project PM.

Ο Brown αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης μέχρι 100 χρόνια.
 
Η μητέρα του κατηγορήθηκε ότι έκρυψε τους φορητούς υπολογιστές του.

Ο Brown δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube που επιτίθεται σε έναν πράκτορα του FBI.

"Ήμουν πρώην εξαρτημένος από την ηρωίνη", λέει ο Brown.
 
"Προσπαθούσα να κόψω το Suboxone εκείνη την εποχή, που είναι ένα συνθετικό οπιοειδές, και ξαφνικά ένιωθα συναισθήματα, που είχαν καταπιεστεί. 

Ήμουν πολύ αναστατωμένος από τις κατηγορίες εναντίον της μητέρας μου".
 
Παρ 'όλα αυτά, ο Brown είχε γίνει διάσημος στην κοινότητα των ακτιβιστών και των δημοσιογράφων.
 
Πολλοί αισθάνονταν ότι ο Brown συνελήφθη απλά επειδή είδε τα email που είχαν κλέψει οι Anonymous, κάτι που θα έκανε οποιοσδήποτε δημοσιογράφος.

Ο Brown τελικά κρίθηκε ένοχος για απειλή κατά ομοσπονδιακού αξιωματικού και δύο άλλες κατηγορίες, ωστόσο απέκτησε πολύ μεγάλη δημοσιότητα στην κοινότητα των ακτιβιστών και των δημοσιογράφων.
 
Πολλοί θεώρησαν ότι καταδικάστηκε απλώς επειδή είδε ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν κλαπεί από τους Anonymous, κάτι που θα έκανε οποιοσδήποτε δημοσιογράφος.

Κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2016, οι Ρώσοι χάκερ που υποστηρίζονταν από την Μόσχα, χρησιμοποίησαν ίδια εργαλεία με τους Anonymous, υποκλέπτoντας ηλεκτρονικά μηνύματα από την Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή και κατόπιν τα δημοσίευσαν στο WikiLeaks για να πλήξουν την υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton.

Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ ενός ξένου πράκτορα που προσπαθεί να υπονομεύσει τη Δημοκρατία και των ακτιβιστών όπως οι Anonymous;

Είναι ο Brown ήρωας ή κακοποιός;

Όπως αναφέρει ο Sam Esmail, ο δημιουργός της τηλεοπτικής εκπομπής Mr. Robot "το βασικό τους κίνητρο είναι να εκθέσουν τις απάτες και καταχρήσεις από ανθρώπους που κατέχουν εξουσία και αυτό είναι κάτι που σε ανθρώπινο επίπεδο σέβομαι".

Στη δημοφιλή σειρά Mr. Robot ο πρωταγωνιστής, ο Elliot, είναι εξαρτημένος από τα ναρκωτικά και δεν έχει πρόσβαση στα δικά του συναισθήματα.
 
Ακούγεται οικείο;

Ο Elliot καθοδηγεί μια ομάδα ακτιβιστών που ονομάζεται "fsociety" η οποία "χακάρει" την μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σβήνοντας το χρέος όλων.
 
Τότε το χάος ξεσπάει.

Όπως αναφέρει ο Esmail υπάρχει ένα παλιό δίλημμα.
 
"Πραγματοποιούμε μια εγκληματική πράξη για κάτι που πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο, παρόλο που οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικές;" αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα σήμερα.

Ο Brown δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να εξετάσει την ηθική των εγκλημάτων των ακτιβιστών χάκερ.
 
Αλλά λέει ότι μαθαίνει από λάθη του παρελθόντος.
 
Τελικά, ο Brown θεωρεί ότι οι Anonymous έχουν αποδιοργανωθεί και στερούνται ηγεσίας.

Έτσι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα λογισμικού που θα ονομάζεται Pursuance, το οποίο λέει ότι θα μεταφέρει τον ακτιβισμό στο μέλλον.
 
Θα είναι πλήρως κρυπτογραφημένο, ο καθένας θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να ταξινομήσει μια σειρά από χακαρισμένα έγγραφα και θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για την πρόσληψη μιας ομάδας χάκερ.

"Η επόμενη μεγάλη πράξη του ακτιβισμού, εάν πρόκειται πραγματικά να είναι μεγάλη, πρέπει να είναι μια πράξη που θα επαναβεβαιώνει την ιδέα του πολιτικού καθήκοντος", λέει.
 
Τονίζει ότι θέλει να προσφέρει έναν μηχανισμό για τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι το αίσθημα του πολιτικού καθήκοντος θα έχει πραγματικά αντίκτυπο.

Ο Brown είναι έτοιμος να γίνει μάρτυρας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους τους, ακόμα και εάν επιστρέψει και πάλι στη φυλακή.

"Θέλω να είμαι σε θέση να νικήσω τους ισχυρούς μου αντιπάλους σε κοινή θέα," λέει, "όπου όλοι θα μπορούσαν να θαυμάσουν τον τρόπο με τον οποίο το πέτυχα".

Ο Brown θέλει να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο κόσμο.
 
Και στο μυαλό του η σειρά Mr. Robot, δεν είναι φαντασίωση, είναι ακριβώς αυτό που μοιάζει με το μέλλον...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top