Στο μέλλον, οι κυβερνοεπιθέσεις ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται τα εμφυτεύματα μνήμης για να κλέψουν, να παρακολουθήσουν, να αλλάξουν ή να ελέγξουν τις ανθρώπινες αναμνήσεις. Και ενώ απέχουμε αρκετές δεκαετίες από τις πιο ριζοσπαστικές απειλές, η απαραίτητη τεχνολογία υπάρχει ήδη με τη μορφή συσκευών βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης. Οι επιστήμονες μαθαίνουν πώς δημιουργούνται μνήμες στον εγκέφαλο και μπορούν να τις στοχεύσουν, να τις αποκαταστασήσουν και να τις ενισχυσούν χρησιμοποιώντας εμφυτεύσιμες συσκευές. Ωστόσο, υπάρχουν τρωτά σημεία στο συνδεδεμένο λογισμικό και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τις απειλές που έπονται τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση ερευνητών της Kaspersky Lab και της Ομάδας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Kaspersky Next στη Βαρκελώνη.

Οι ερευνητές συνδύασαν την πρακτική και θεωρητική ανάλυση με σκοπό να διερευνήσουν τα τρέχοντα τρωτά σημεία των εμφυτευμένων συσκευών που χρησιμοποιούνται για βαθιά εγκεφαλική διέγερση. Γνωστές ως εμφυτεύσιμες γεννήτριες παλμών (IPG) ή νευροδιεγέρτες, στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς σε συγκεκριμένα σημεία του εγκέφαλου για τη θεραπεία διαταραχών όπως η νόσος Parkinson, ο ιδιοπαθής τρόμος, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η τελευταία γενιά αυτών των εμφυτευμάτων συνοδεύονται με λογισμικό διαχείρισης – το οποίο είναι εγκατεστημένο σε tablet και smartphones – τόσο για τους κλινικούς ιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Η σύνδεση μεταξύ τους βασίζεται στο τυπικό πρωτόκολλο Bluetooth.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σειρά υφιστάμενων και δυνητικών απειλών, κάθε μία από τις οποίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους εισβολείς. Αυτές περιλαμβάνουν:

Η Εσθονία μήνυσε την εταιρεία Gemalto ζητώντας αποζημίωση 152 εκατ. Ευρώ, λόγω των ελαττωμάτων ασφαλείας στις Ηλεκτρονικές Ταυτότητες των πολιτών της που εξέδωσε η Gemalto και τα οποία προβλήματα προκάλεσαν την ανάκληση των Ταυτοτήτων το 2017.
 
"Η εσθονική αστυνομία επιδιώκει να ανακτήσει 152 εκατομμύρια ευρώ (178 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε αγωγή που κατατέθηκε την Πέμπτη εναντίον της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Gemalto, ύστερα από την ανάκλησή τους πέρυσι, όταν εντοπίστηκαν αδυναμίες ασφαλείας στις Ηλεκτρoνικές Κάρτες Ταυτότητας των πολιτών που παράγει η επιχείρηση.

"Τα τρωτά σημεία στις επιθέσεις χάκερ που βρέθηκαν στις Κάρτες Ταυτότητας της κυβέρνησης που παρέσχε η Γαλλο-Ολλανδική εταιρεία σηματοδότησαν μια ενοχλητική αποτυχία για την Εσθονία, η οποία έχει αυτο-αξιολογηθεί ως η πλέον ψηφιοποιημένη "ηλεκτρονική διακυβέρνηση" στον κόσμο.

Τον Νοέμβριο του 2017, η Εσθονία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τα ψηφιακά πιστοποιητικά ασφάλειας για έως και 760.000 Ηλεκτρονικά Δελτία Ταυτότητας που εκδίδει το κράτος και χρησιμοποιούν τα ελλατωματικά τσιπ για να μετριάσουν τον κίνδυνο κλοπής ταυτότητας.

Η απόφαση έρχεται μετά την πρόσφατη ανακάλυψη Ερευνητών Ασφάλειας ευπάθειας σε τσιπ που χρησιμοποιούνται στις Κάρτες που κατασκευάζει η εταιρεία Trub AG εταρεία της Gemalto, η οποία ανοίγει τις πόρτες σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.

Η Alphabet, θυγατρική εταιρεία της Google ανακοίνωσε σήμερα ότι έως και 500.000 λογαριασμοί χρηστών του Google+ ενδεχομένως να επηρεάστηκαν από έναν ιό που ίσως να εξέθεσε τα δεδομένα τους σε εξωτερικούς προγραμματιστές και η εταιρεία διακόπτει τη λειτουργία της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης για τους καταναλωτές.

Η Google επέλεξε να μην αποκαλύψει το πρόβλημα κυρίως λόγω φόβων ρυθμιστικών ελέγχων ανέφερε νωρίτερα σήμερα η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και εσωτερικά έγγραφα.

Μια δυσλειτουργία του λογισμικού στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έδωσε σε εξωτερικούς προγραμματιστές δυνητική πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα χρηστών Google+ μεταξύ του 2015 και Μαρτίου 2018, όταν οι ερευνητές της εταιρείας εντόπισαν και διόρθωσαν το πρόβλημα, αναφέρει η WSJ.

«Δεν βρήκαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι κάποιος προγραμματιστής είχε γνώση αυτού του ιού, ή κατάχρησης του API και δεν εντοπίσαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο κατάχρησης δεδομένων προφίλ», ανέφερε η Google.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Βιέννης

«Όχι» στο πλαστικό χρήμα λέει το 80% των πολιτών στην Αυστρία, με τους περισσότερους να προτιμούν τις συναλλαγές με μετρητά.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώνεται από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βιέννης, για λογαριασμό της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και του διεθνώς γνωστού "Νομισματοκοπείου Αυστρίας", αυτό ισχύει και για τις νεαρές ηλικίες, όπου το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να συνεχίσουν και στο μέλλον να χρησιμοποιούν μετρητά για τις συναλλαγές τους, κυμαίνεται επίσης μεταξύ 70% και 80%, τόνισε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο γενικός διευθυντής του "Νομισματοκοπείου Αυστρίας" Γκέρχαρντ Στάρζιχ.

Από την πλευρά του, ο Τόμας Στέλτσερ, ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της 'Ανω Αυστρίας -- στην πρωτεύουσα του οποίου, το Λιντς, έγινε η παρουσίαση της έρευνας - τόνισε την σημασία των μετρητών, κυρίως σε συνάρτηση με την σωστή εμπειρία των παιδιών στην διαχείριση των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  αυτό είναι αναγκαίο, καθώς στην Αυστρία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των χρεωμένων νοικοκυριών, ειδικότερα νεαρότερων ηλικιών, και αυτός είναι ο λόγος της ενημερωτικής εκστρατείας-πρωτοβουλίας που ξεκινά η ομόσπονδη κυβέρνηση στα σχολεία της 'Ανω Αυστρίας σε συνεργασία με το "Νομισματοκοπείο Αυστρίας".

Όπως επισήμανε ο κυβερνήτης της 'Ανω Αυστρίας, η αναγκαιότητα είναι μεγάλη, διότι χρήματα που κάποιος δεν τα έχει και τα δανείζεται (πιστωτικές κάρτες, κ.α.) ποτέ δεν είναι δικά του χρήματα - ακόμη και σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων - και γι' αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό από τις νεαρές ηλικίες και προς τούτο μεγάλη είναι η σημασία της χρησιμοποίησης μετρητών στις συναλλαγές.

Σε λίγες ημέρες είναι προγραμματισμένη μια νέα ακρόαση των Google, Apple, Amazon, Twitter, AT&T και Charter Communications ενώπιων της εξεταστικής επιτροπής για θέματα εμπορίου στις ΗΠΑ, όπου και αναμένεται ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις σχετικά με τη διαχείριση και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στις υπηρεσίες των προαναφερθέντων εταιρειών.

Ένα από τα θέματα που θα πέσουν σίγουρα στο τραπέζι θα είναι και η επιστολή που απέστειλε η Google τον περασμένο Ιούνιο σε Αμερικανούς Γερουσιαστές, με την οποία εξηγούσε ότι επιτρέπει στους δημιουργούς εφαρμογών να σαρώνουν τους λογαριασμούς των χρηστών στο Gmail και να μοιράζονται τις πληροφορίες με τρίτους. Το μόνο που ζητά η Google από τους developers είναι να αναγράφουν τη συγκεκριμένη πρακτική στους Όρους Χρήσης των εφαρμογών τους, καθώς και να είναι ξεκάθαροι απέναντι στους χρήστες σχετικά με τον διαμοιρασμό αυτών των πληροφοριών.

Σε περίπτωση που σας θυμίζει την πολιτική της Google που αφορούσε την εκμετάλλευση των πληροφοριών που μοιράζονται οι χρήστες μέσω του Gmail για την παρουσίαση σχετικών διαφημίσεων, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Η Google έχει καταργήσει τη συγκεκριμένη τακτική της, αλλά φαίνεται ότι δεν τραβά τα λουριά στους developers και ουσιαστικά τους επιτρέπει να βλέπουν και να εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα δεδομένα των χρηστών από την υπηρεσία Gmail για τους δικούς τους σκοπούς και, το χειρότερο, να τα μοιράζονται με τρίτους.



Ερευνα για πιθανόν χακάρισμα στα δεδομένα πλοήγησης του MH370, του μοιραίου αεροσκάφος της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε πριν 4 χρόνια καθώς πετούσε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ προς το αεροδρόμιο του Πεκίνου, ξεκίνησε η γαλλική αστυνομία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές γύρισαν πίσω στα στοιχεία που συγκέντρωσε το FBI και η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία Boeing, αφού πρώτα ανακάλυψαν κάποιες «ανακολουθίες» στην έκθεση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Πλέον οι υπεύθυνοι δεν αποκλείουν πως μπορεί και κάποιο τρίτο άτομο, πιθανότατα από τους επιβάτες να είχε υπό την κατοχή του χρήσιμα δεδομένα, ώστε να κατασκευάσει ένα λογισμικό που θα μπορούσε να χακάρει και να καταστρέψει τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο του αεροσκάφους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αν ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος είχε πειραχτεί, τα δεδομένα θα μπορούσαν να έχουν υποστεί επεξεργασία ή διαγραφή και κατά συνέπεια το αεροπλάνο να έχει πέσει πολύ πιο μακριά από εκεί που έγιναν έρευνες ανεύρεσής του.

Η νέα θεωρία αποκαλύφθηκε από τον Ghyslain Wattrelos, έναν Γάλλο που έχασε τη σύζυγό του και δύο παιδιά του στην μοιραία πτήση του αεροσκάφους, με 239 άτομα από 15 χώρες (μαζί και το πλήρωμα).

Ελεγχος, διαχείριση και καθοδήγηση της μάζας, είναι ο στόχος της έκδοσης των νέου τύπου δελτίων ταυτοτήτων με ηλεκτρονικό τσιπ, που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως ειπώθηκε, από τρεις διακεκριμένους ομιλητές, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις νέες ταυτότητες, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

«Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα έρχεται ως πρόδρομος μιας παγκόσμιας δικτατορίας, της οποίας όμοια δεν θα έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα», υποστήριξε ο διδάκτωρ Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών του Παν/μίου Μάντσεστερ της Αγγλίας κ. Δημήτριος Χιωτακάκος, εκ των ομιλητών. Τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή ενός «ηλεκτρονικού φακελώματος διαρκείας, όπου θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται η κοινωνική συμπεριφορά του κατόχου της ταυτότητας» έκρουσε στην παρουσίαση των στοιχείων που συνθέτουν τη νέα μορφή ταυτοτήτων, ο οικονομολόγος-εκπαιδευτικός, Msc. Χρηματοοικονομικών κ. Στάθης Αδαμόπουλος, ενώ τέλος τη νομική πλευρά του θέματος ανέπτυξε στην εκδήλωση ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Δήμος Θανάσουλας αναφέροντας ότι έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τρεις αιτήσεις ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις νέες ταυτότητες, καθώς όπως καταγγέλλει «καταπατούνται πλείστα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναλυτικότερα, ο κ. Χιωτακάκος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η μελλοντική εξέλιξη της κάρτας θα αποτελεί το μοναδικό «εργαλείο» πρόσβασης στα πάντα. Στην εξέλιξη αυτή, αποκορύφωμα θα αποτελεί εμφύτευμα (αντί κάρτας) στο σώμα μας, πρακτική που εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό σε μικρή ακόμα κλίμακα.

Παραδίδουμε ένα υπερόπλο στη σημερινή εξουσία -που δεν εμπιστεύεται πλέον κανείς- πόσο μάλλον σε μία αυριανή εξουσία κατάχρησης.

Η Νέα Ταυτότητα, η αρχή του τέλους της ελευθερίας του ατόμου».

Αντίστοιχα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στο πώς λειτουργεί και ποιος είναι ο σκοπός της καταγραφής δεδομένων, που θα γίνεται στους κατόχους της ηλεκτρονικής ταυτότητας, αναφέροντας το παράδειγμα της Κίνας, όπου εφαρμόζεται σήμερα η κάρτα-ταυτότητα: «Κάθε φορά που χρησιμοποιείται η Κάρτα, καταγράφεται σε αρχείο, το ηλεκτρονικό ίχνος της χρήσης της.

Η British Airways ζήτησε την Παρασκευή δημόσια συγγνώμη, αφού στοιχεία πιστωτικών καρτών εκατοντάδων χιλιάδων πελατών της εκλάπησαν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, στην πιο σοβαρή κυβερνοεπίθεση που έχει γίνει μέχρι τώρα εναντίον της ιστοσελίδας και της εφαρμογής της.

Η εταιρεία ανακάλυψε την Τετάρτη πως κρατήσεις που είχαν γίνει μεταξύ 21ης Αυγούστου και 5ης Σεπτεμβρίου παραβιάστηκαν στο πλαίσιο μιας «πολύ εξελιγμένης, κακόβουλης εγκληματικής» επίθεσης, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλεξ Κρουζ. Η ΒΑ ήρθε άμεσα σε επαφή με τους πελάτες όταν έγινε αντιληπτή η έκταση του περιστατικού.

Περίπου 380.000 πληρωμές με πιστωτικές κάρτες παραβιάστηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία, με τους χάκερ να αποκτούν στοιχεία όπως ονόματα, διευθύνσεις, email, αριθμοί πιστωτικών καρτών, ημερομηνίες λήξης, κωδικοί ασφαλείας – επαρκή στοιχεία για να πραγματοποιηθούν κλοπές σε λογαριασμούς.

Η επίθεση έλαβε χώρα 15 μήνες αφού η εταιρεία είχε βιώσει μεγάλα προβλήματα υπολογιστών στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, που επηρέασαν 75.000 επιβάτες μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

Αγκάθι αποτελεί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το καυτό ζήτημα της έκδοσης ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων με προδιαγραφές ασφάλειας στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο στόχο να αποτρέπεται η πλαστογράφησή τους. Οι διαδικασίες για την έκδοση των νέων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας ταυτοτήτων έχουν βαλτώσει και για ακόμα μια φορά επικρατεί πλήρης σύγχυση στο αρμόδιο υπουργείο. Οι εξαγγελίες για το πότε θα αρχίσει η αντικατάσταση των παλιών ταυτοτήτων διαδέχονται η μία την άλλη, με τις ημερομηνίες να αλλάζουν συνεχώς και τον χρόνο κάθε φορά να επιμηκύνεται.

Μετά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης στα τέλη του περασμένου Απριλίου που όριζε τις προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είχε γίνει γνωστό ότι η έκδοσή τους θα ξεκινούσε στις αρχές του 2019. Οπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο χρονικό πλάνο φαίνεται ότι θα ανατραπεί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι βασικές διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για την εταιρεία η οποία θα αναλάβει το έργο και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, το θέμα παραμένει μετέωρο.

Μαζί και τα διαβατήρια

Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 350.000.000 ευρώ, καθώς εκτός από τις νέες ταυτότητες προβλέπεται και η έκδοση των νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαβατηρίων. Η σύμβαση με την εταιρεία που προμηθεύει με αναλώσιμα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων λήγει τον Απρίλιο του 2019 και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση – πακέτο τόσο για τις ταυτότητες όσο και για τα διαβατήρια, με βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, το Προσφυγικό και η απειλή της τρομοκρατίας διεθνώς θέτουν το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα. Οι πιέσεις από το εξωτερικό είναι ασφυκτικές ώστε η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεδομένου ότι η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας αποτελεί υποχρέωση η οποία απορρέει από απόφαση της ΕΕ.


σχόλιο ID-ont: Κι όλα όσα έλεγαν διάφοροι, για πίεση της Ελλάδας από την Αμερική για έκδοση Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων, αλλιώς η Ελλάδα θα έβγαινε από αυτό το καθεστώς του "Visa Waiver Program" δεν ισχύουν; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρει τι να πρωτοπιστέψει κανείς. Δεν μιλάμε για περιθωριακά sites και blogs, αλλά για τα "επίσημα" Μέσα Ενημέρωσης !

www.newsbeast.gr:
Οριστικά απαλλάσσονται από τη βίζα για τις ΗΠΑ οι Έλληνες πολίτες, καθώς παύει η περιοδική αξιολόγηση της διαδικασίας, που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με επιστολή, που απέστειλαν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η χώρα μας παραμένει στο Πρόγραμμα Απαλλαγής θεώρησης Εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως, ενώ μέχρι τώρα και ειδικότερα μετά την έκδοση των νέων διαβατηρίων, που θεωρούνται πολύ υψηλής ασφάλειας, οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζονταν μεν βίζα, αλλά κάθε χρόνο γινόταν αξιολόγηση από τις ΗΠΑ της όλης διαδικασίας, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, δεν θα γίνεται ούτε η ετήσια αξιολόγηση που γινόταν.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δέχονται πως από την Ελλάδα τηρούνται αυστηρά όσα απαιτούνται από το αμερικανικό κράτος και θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να γίνονται χωρίς παρεκκλίσεις.
top