Ελεγχος, διαχείριση και καθοδήγηση της μάζας, είναι ο στόχος της έκδοσης των νέου τύπου δελτίων ταυτοτήτων με ηλεκτρονικό τσιπ, που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως ειπώθηκε, από τρεις διακεκριμένους ομιλητές, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις νέες ταυτότητες, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

«Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα έρχεται ως πρόδρομος μιας παγκόσμιας δικτατορίας, της οποίας όμοια δεν θα έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα», υποστήριξε ο διδάκτωρ Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών του Παν/μίου Μάντσεστερ της Αγγλίας κ. Δημήτριος Χιωτακάκος, εκ των ομιλητών. Τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή ενός «ηλεκτρονικού φακελώματος διαρκείας, όπου θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται η κοινωνική συμπεριφορά του κατόχου της ταυτότητας» έκρουσε στην παρουσίαση των στοιχείων που συνθέτουν τη νέα μορφή ταυτοτήτων, ο οικονομολόγος-εκπαιδευτικός, Msc. Χρηματοοικονομικών κ. Στάθης Αδαμόπουλος, ενώ τέλος τη νομική πλευρά του θέματος ανέπτυξε στην εκδήλωση ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Δήμος Θανάσουλας αναφέροντας ότι έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τρεις αιτήσεις ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις νέες ταυτότητες, καθώς όπως καταγγέλλει «καταπατούνται πλείστα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναλυτικότερα, ο κ. Χιωτακάκος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η μελλοντική εξέλιξη της κάρτας θα αποτελεί το μοναδικό «εργαλείο» πρόσβασης στα πάντα. Στην εξέλιξη αυτή, αποκορύφωμα θα αποτελεί εμφύτευμα (αντί κάρτας) στο σώμα μας, πρακτική που εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό σε μικρή ακόμα κλίμακα.

Παραδίδουμε ένα υπερόπλο στη σημερινή εξουσία -που δεν εμπιστεύεται πλέον κανείς- πόσο μάλλον σε μία αυριανή εξουσία κατάχρησης.

Η Νέα Ταυτότητα, η αρχή του τέλους της ελευθερίας του ατόμου».

Αντίστοιχα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στο πώς λειτουργεί και ποιος είναι ο σκοπός της καταγραφής δεδομένων, που θα γίνεται στους κατόχους της ηλεκτρονικής ταυτότητας, αναφέροντας το παράδειγμα της Κίνας, όπου εφαρμόζεται σήμερα η κάρτα-ταυτότητα: «Κάθε φορά που χρησιμοποιείται η Κάρτα, καταγράφεται σε αρχείο, το ηλεκτρονικό ίχνος της χρήσης της.

Η καταγραφή λειτουργεί ως μηχανισμός αποτύπωσης συμπεριφοράς:

Κοινωνικής: συναναστροφών, πληρωμή σε εστιατόρια, καφετέριες, κ.ά.

Πολιτικής: Αγορά εφημερίδας / συνδρομή σε περιοδικά / Εγγραφή σε Κομματικούς Οργανισμούς / Ομάδες. Προτιμήσεων/Προσωπικών Επιλογών: καταναλωτικές συνήθειες, διατροφικές συνήθειες, σεξουαλικές κ.ά.

Καταγράφεται λοιπόν, τη στιγμή της χρήσης της Κάρτας, ο λόγος χρήσης της, σε πολλά διαφορετικά ή ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Γίνεται ένα ηλεκτρονικό φακέλωμα διαρκείας, προς μελλοντική χρήση και αξιοποίηση. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κίνδυνος είναι διπλός:

α) η ηθική των Διαχειριστών των Βάσεων Δεδομένων, οι οποίοι αναδεικνύονται σε κατόχους υπερδύναμης, που λέγεται ζωή των πολιτών β) οι απρόσκλητοι εισβολείς».

Ο ίδιος, επίσης, ανάφερε ότι λειτουργεί και σύστημα αξιολόγησης του κατόχου της κάρτας, επισημαίνοντας τα εξής: «Η συμπεριφορά και η προτίμηση, οι καταναλωτικές συνήθειες ενός ατόμου αξιολογούνται με βάση τα είδη των προϊόντων που αγοράζει. "Κάποιος που παίζει βιντεοπαιχνίδια για δέκα ώρες την ημέρα, για παράδειγμα, θα θεωρείται αδρανής», λέει ο Li Yingyun, διευθυντής Τεχνολογίας του Sesame. "Κάποιος που αγοράζει συχνά πάνες θα θεωρείται πιθανότατα γονέας, ο οποίος είναι πιο πιθανό να έχει ένα αίσθημα ευθύνης". Έτσι, το σύστημα όχι μόνο ερευνά τη συμπεριφορά, αλλά το διαμορφώνει. «Τρομοκρατεί» τους πολίτες από τις αγορές και τις συμπεριφορές που δεν τους αρέσει η κυβέρνηση και καταλήγει: «Σε αντάλλαγμα, με μια μοναδική ταυτότητα, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τις φυσικές κινήσεις κάθε πολίτη αλλά και την ψηφιακή (ηλεκτρονική) του δραστηριότητα σε καθημερινή βάση.

Το θέμα δεν είναι ότι δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, αλλά, δεν είναι δουλειά τού καθενός να ξέρει λεπτομέρειες για τη ζωή σου. Η ιδιωτικότητα είναι θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη».

Τη μία εκ των τριών αιτήσεων ακύρωσης της ΚΥΑ, για τις νέες ταυτότητες, που κατατέθηκε στο ΣτΕ υπογράφει και ο δικηγόρος κ. Θανάσουλας, ο οποίος ανάφερε πως: «απ’ ότι γνωρίζουμε, νομικό κώλυμα καθυστερεί σήμερα τον διαγωνισμό για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Εμείς απ’ την άλλη αναμένουμε τη δικάσιμο της αίτησης ακύρωσης στα τέλη Ιανουαρίου 2019, η οποία κατατέθηκε από Θεσσαλούς και Αθηναίους». Στην αίτηση αναφέρεται η αντίθεση στην ΚΥΑ προς Συνταγματικές διατάξεις.

ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της εκδήλωσης, εκ μέρους των οργανωτών, και συγκεκριμένα του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων και των συνεργαζόμενων Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων Λάρισας, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιάννης Τσολάκης, ο οποίος ανάφερε μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι νέες ταυτότητες, που θα αντικαταστήσουν υποχρεωτικά τις παλαιού τύπου, θα έχουν δύο νέα χαρακτηριστικά: μία «Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη», δηλαδή κάτι αντίστοιχο με εκείνη τη σκουρόχρωμη ταινία που βλέπουμε στην πίσω όψη μιας χρεωστικής τραπεζικής κάρτας, και ένα «ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης μη επαφής», δηλαδή ένα RFID chip, ένα πλινθίο ταυτοποίησης με ραδιοσυχνότητες.

Οι τεχνικές προδιαγραφές των νέων ταυτοτήτων, που ορίστηκαν με νεότερη Υπουργική Απόφαση, χαρακτηρίζονται απόρρητες, δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν αναρτώνται στο διαδίκτυο και δεν περιέρχονται σε γνώση τρίτων εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Με άλλα λόγια, είμαστε υποχρεωμένοι να ταυτοποιούμαστε με μια κάρτα για την οποία δεν δικαιούμαστε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργεί και τι μπορεί να κάνει.

Και εδώ εγείρονται διάφορα ζητήματα: Ποια ακριβώς στοιχεία θα περιλαμβάνει αποθηκευμένα η ταυτότητα αυτή; Με ποια δεδομένα, ή καλύτερα με ποιες Βάσεις Δεδομένων θα διασυνδέονται τα στοιχεία αυτά κατά την ηλεκτρονική ανάγνωση της ταυτότητας; Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας αυτά δεδομένα; Δεν υπάρχει άραγε αυξημένος κίνδυνος υποκλοπής ή και αλλοίωσης των δεδομένων αυτών;

Μήπως το όλο εγχείρημα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του οργουελικού εφιάλτη για την πλήρη παρακολούθηση και τον έλεγχο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών;».

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο κ. Χρίστος Παπαϊωάννου, γραμματέας του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top