Οι χάκερ παραβίασαν επίσης τα δίκτυα των μεγάλων κομμάτων της Αυστραλίας, πρόσθεσε ο Μόρισον, ο οποίος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια πρώτη αποτίμηση των ερευνητών.

Η κυβερνοεπίθεση στο πλαίσιο της οποίας έγινε παρείσφρηση στα δίκτυα του κοινοβουλίου και των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Αυστραλίας πιθανότατα διαπράχθηκε από ξένο κράτος, υποστήριξε σήμερα ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, χωρίς πάντως να κατονομάσει κάποια χώρα.

Καθώς η Αυστραλία οδεύει σε εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν ως τον Μάιο, οι κοινοβουλευτικοί ειδοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να αλλάξουν επειγόντως τους μυστικούς κωδικούς τους, διότι η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας εντόπισε πως διαπράχθηκε επίθεση στο δίκτυο υπολογιστών του κοινοβουλίου.

Οι χάκερ παραβίασαν επίσης τα δίκτυα των μεγάλων κομμάτων της Αυστραλίας, πρόσθεσε ο Μόρισον, ο οποίος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια πρώτη αποτίμηση των ερευνητών.

«Οι ειδικοί μας για την κυβερνοασφάλεια πιστεύουν ότι ένα κράτος με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα ευθύνεται γι' αυτή την κακόβουλη δραστηριότητα», τόνισε ο Μόρισον ενώπιον της Βουλής.

 
«Ενημερωθήκαμε επίσης ότι τα δίκτυα (υπολογιστών) πολιτικών κομμάτων, των Φιλελεύθερων, των Εργατικών και του Εθνικού Κόμματος, επίσης επλήγησαν» εντός των ορίων της ίδιας κυβερνοεπίθεσης, πρόσθεσε.

Ο Μόρισον δεν αποκάλυψε σε τι είδους πληροφορίες απέκτησαν πρόσβαση οι δράστες της κυβερνοεπίθεσης. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα επέμβασης στις εκλογές στη χώρα του.


Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δεν κατονόμασε το κράτος που οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας της χώρας του πιστεύουν ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Αναλυτές θεωρούν πως τα κράτη στα οποία στρέφονται οι υποψίες μάλλον είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

Για τον ηγέτη των Εργατικών Μπιλ Σόρτεν, η επίθεση αυτή εγείρει «σοβαρή ανησυχία» και οι αυστραλιανές αρχές δεν μπορούν να επιδείξουν «εφησυχασμό».

Η εισβολή στα συστήματα πληροφορικής της αυστραλιανής Βουλής αναφέρθηκε την 8η Φεβρουαρίου.

«Όταν λαμβάνεις υπόψη το (ενδεχόμενο) κίνητρο, πρέπει να θεωρήσεις πως η Κίνα είναι ο κυριότερος ύποπτος, αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις ούτε τη Ρωσία», σχολίασε ο Φέργκους Χάνσον, επικεφαλής του International Cyber Policy Centre στο ίδρυμα μελετών Australian Strategic Policy Institute.

Οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά το 2017, αφού η Καμπέρα κατηγόρησε το Πεκίνο για ανάμιξη στα εσωτερικά της. Οι δύο χώρες έχουν προσπαθήσει έκτοτε να αποκλιμακώσουν την ένταση στη διμερή σχέση, αλλά η αυστραλιανή πολιτική ηγεσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει με καχυποψία την κινεζική κυβέρνηση.

Η ένταση στις σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας ανέβηκε και πάλι αυτόν τον μήνα, μετά την ακύρωση της βίζας ενός κινέζου επιχειρηματία, μόλις μερικούς μήνες μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στη Huawei να συμμετάσχει σε έργα για την κατασκευή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Εξάλλου, η στρατιωτική υπηρεσία κατασκοπείας της Ρωσίας — η GRU — κατηγορήθηκε για εισβολή στους υπολογιστές της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, της Χίλαρι Κλίντον, και του κόμματός της, των Δημοκρατικών, που συμπεριέλαβε την κλοπή μεγάλων όγκων δεδομένων, όπως υποστήριξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπίας.

http://www.skai.gr/news/technology/article/397196/australia-poia-krati-kai-giati-isos-einai-piso-apo-tis-kuvernoepitheseis/ 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top