σχόλιο ID-ont: Δηλ με το Facebook δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα; Με το Instagram; Το πρόβλημα προέκυψε επειδή αυτό το "κοινωνικό δίκτυο" πέρασε στα χέρια των Κινέζων; Βεβαίως !!! Η παρακολούθηση των άλλων είναι κακή! Μόνο η δική μας παρακολούθηση και ο δικός μας γεωεντοπισμός είναι καλός! Ούστ υποκριτές ...

protagon.gr: Οι αμερικανικές αρχές απαιτούν από την Beijing Kunlun Tech, μια κινεζική τεχνολογική εταιρεία, να επιστρέψει την κυριότητα του Grindr, του μεγαλύτερου στον κόσμο μέσου κοινωνικής δικτύωσης για «ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς, τρανς και κουίρ ανθρώπους» με 27 εκατ. χρήστες
 
Συναγερμός σήμανε στις ΗΠΑ μετά την εξαγορά μιας γεωκοινωνικής εφαρμογής γνωριμιών που απευθύνεται στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από τους Κινέζους. Τελικά οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να επέμβουν, απαιτώντας από την Beijing Kunlun Tech, μια κινεζική τεχνολογική εταιρεία σχεδιασμού, ανάπτυξης και διανομής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, να επιστρέψει την κυριότητα του Grindr, του μεγαλύτερου και πιο γνωστού στον κόσμο μέσου κοινωνικής δικτύωσης για «ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς, τρανς και κουίρ ανθρώπους» με περισσότερους από 27 εκατομμύρια χρήστες σε δεκάδες χώρες του κόσμου. 

Το Grindr ιδρύθηκε το 2009 από τον αμερικανοϊσραηλινό Τζόελ Σιμκάι. Επτά χρόνια, τον Ιανουάριο του 2016, η Beijing Kunlun Tech εξαγόρασε το 60% της εταιρείας έναντι 93 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ τον Ιανουάριο του 2018, αφότου μεταβίβασε το υπόλοιπο 40% στους Κινέζους, λαμβάνοντας 152 εκατομμύρια δολάρια, ο Τζόελ Σιμκάι εγκατέλειψε και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Grindr. Σήμερα, όμως, περισσότερο από έναν χρόνο μετά, φέρεται ότι η ομοσπονδιακή Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (The Committee on Foreign Investment in the United States ζητά από τους Κινέζους να εγκαταλείψουν τον ελέγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας (πουλώντας την) επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς η λειτουργία του Grindr υπό κινεζικό καθεστώς απειλεί σοβαρά την ιδιωτικότητα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός – σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο – ότι το Grindr καταγράφει προσωπικά δεδομένα – από τις σεξουαλικές προτιμήσεις έως την κατάσταση της υγείας και από γεωγραφική θέση έως τα προσωπικά μηνύματα – εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο. Και δεδομένου ότι μεταξύ όλων αυτών συμπεριλαμβάνονται και αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι (στρατιωτικοί, υπεύθυνοι ασφαλείας ή αξιωματούχοι της κυβέρνησης) το ενδεχόμενο να καταλήξουν τα προσωπικά δεδομένα αυτών των ανθρώπων σε λάθος χέρια και να χρησιμοποιηθούν εκβιαστικά, κινητοποίησε τα μέλη της επιτροπής Eξωτερικών Eπενδύσεων που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που οι κινεζικές Αρχές απαιτούσαν τη συνεργασία της Beijing Kunlun Tech με το κόμμα-Κράτος, η εταιρεία δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Για τον ίδιο λόγο οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να μην συνεργαστούν με την Huwaei για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς (5G). Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός, ωστόσο, αρνείται την ύπαρξη σχετικής οδηγίας στην Κίνα, υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, πως δεν θα προέβαινε ποτέ σε καμιά ενέργεια που θα έβλαπτε τους πελάτες του. 

Έχοντας δαπανήσει 245 εκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά του, η Beijing Kunlun Tech προετοιμαζόταν για την εισαγωγή του Grindr στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Τώρα, όμως, καλείται να πουλήσει το πολύτιμο απόκτημά της ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν ήδη επικοινωνήσει με μια αμερικανική επενδυτική τράπεζα για τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της δημοφιλούς πλατφόρμας. 

Το σενάριο της αμερικανικής Επιτροπής εστιάζει στο ενδεχόμενο οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες, έχοντας στη διάθεσή τους τα προσωπικά δεδομένα των αμερικανών χρηστών του Grindr, να αποπειραθούν να αποσπάσουν απόρρητες πληροφορίες από κρατικούς αξιωματούχους, απειλώντας τους πως θα κοινοποιήσουν όλα όσα εκείνοι επιθυμούν να παραμείνουν κρυφά. Ζήτημα αποτελεί επίσης και η δυνατότητα γεωεντοπισμού των χρηστών του Grindr. 

Κατά κανόνα η επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων λειτουργεί προληπτικά. Τώρα, όμως, ζητά την ακύρωση μιας συμφωνίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί, προβάλλοντας ως νομική αιτιολόγηση το γεγονός πως οι Κινέζοι δεν υπέβαλαν την εξαγορά του Grindr στον έλεγχό της. Αλλά τα μέλη της εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή έως και καχυποψία τις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ από τότε που την εξουσία ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ. Κύρια έγνοια τους είναι να περιορίσουν τις κινεζικές επενδύσεις, ειδικά στη Σίλικον Βάλεϊ, μέσω των οποίων οι Κινέζοι αποκτούν άμεση πρόσβαση στον πυρήνα της αμερικανικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. 

Η Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων πρώτη φορά την ανησυχία της για τις κινεζικές εξαγορές αμερικανικών εταιρειών που διαθέτουν τεράστια αρχεία προσωπικών δεδομένων την εξέφρασε πέρυσι, μπλοκάροντας την πώληση της MoneyGram, μιας εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, στην Ant Financial, θυγατρική του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. 

Όσον αφορά, ωστόσο, την προστασία της ιδιωτικότητας, πρέπει επίσης να σημειωθεί πως έντονες επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων έχει δεχτεί και το Grindr. To 2018 προκλήθηκε σάλος όταν ευρωπαίοι ερευνητές αποκάλυψαν πως η εταιρεία μοιραζόταν τα προσωπικά δεδομένα που είχε στην κατοχή της με εξωτερικούς συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των χρηστών της ή την κατάσταση της υγείας ανθρώπων που είχαν δηλώσει πως είναι φορείς του ιού HIV.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top