σχόλιο ID-ont: Ο Στέφανος Μάνος όψιμος υποστηρικτής και της Κάρτα του Πολίτη. Λες και:
α) για τα φάρμακα φταίει η μη ύπαρξη Κάρτας και όχι η ανέχεια των πολιτών, 
β) για να βγάλει το διαβατήριό μας ο Αστυνομικός κοιτάζει μόνο την ταυτότητα που του δείχνουμε και δεν την διασταυρώνει με το σύστημά του, 
γ) οι Εσθονοί δεν είχαν πρόσφατα πρόβλημα με την Κάρτα τους, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πολίτες ήταν "εκτός συστήματος" ...
Ασε μας βρε Στέφανε! Βεβαίως και θα αλλάξει η ζωή μας με την Κάρτα, το φακέλωμα θα είναι καθολικό, συνεχές και με μηδενικό κόστος. 
Γιατί κανονίζουν για τη ζωή μας οι "αποτυχημένοι" του παρελθόντος;;;

Καθημερινή, Στέφανος Μάνος: Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον εκσυγχρονισμό, για την απλοποίηση και διευκόλυνση της σχέσης του πολίτη με το τεράστιο κράτος, το πρώτο βήμα είναι η έκδοση ενός νέου τύπου δελτίου ταυτότητας. Μοναδικός σκοπός ύπαρξης του δελτίου ταυτότητας είναι η διαπίστωση ότι το πρόσωπο που την επικαλείται συμπίπτει με αυτό που αναγράφεται και απεικονίζεται στην ταυτότητα για την αποτροπή πλαστοπροσωπίας.

Οι υπάρχουσες ταυτότητες μπορούν να πλαστογραφηθούν και πλαστογραφούνται σχετικά εύκολα. Στη συνέχεια, όποιος έχει την πλαστή ταυτότητα μπορεί να αποκτήσει, π.χ., ένα καθ’ όλα νόμιμο διαβατήριο και έτσι να νομιμοποιηθεί. Η απολύτως ασφαλής ταυτοπροσωπία είναι απαραίτητη σε όλες τις συναλλαγές.

Η ανάγκη είχε διαπιστωθεί από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που ονόμασε τη νέα ταυτότητα «Κάρτα του Πολίτη». Το ζήτημα πνίγηκε στον βάλτο της κρατικής γραφειοκρατίας. Και οι επόμενες κυβερνήσεις δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικότερες. Αντιγράφω από τη γλαφυρή περιγραφή του Ανδρέα Δρυμιώτη στην «Κ» της 30.09.2018: «Πριν από χρόνια ένας υπουργός με ρώτησε: “Αν ήταν στο χέρι σου να πραγματοποιήσεις μία μόνο δράση για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, τι θα έκανες;”. Χωρίς δισταγμό του απάντησα: “Θα ξεκινούσα την έκδοση της Κάρτας Πολίτη”. Ξαναβρεθήκαμε ύστερα από μερικές ημέρες και τον ρώτησα πώς πάει το θέμα. Μου είπε ότι το συζήτησε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε: “Ξέχασέ το, δεν είναι ώρα να τα βάλουμε με την Εκκλησία”. Ετσι, έληξε άδοξα μία ακόμη προσπάθεια εκσυγχρονισμού».


σχόλιο ID-ont: Μην πει κανείς μετά τις εκλογές, "Δεν το ήξερα", "Δεν είχα διαβάσει το Πρόγραμμα της ΝΔ", "μα ποτέ δεν είχα ακούσει ότι η ΝΔ θα έφερνε την Κάρτα Πολίτη"...
Ψηφιακή υπογραφή δεν μπορεί να υλοποιηθεί μαζικά, με άλλο τρόπο, παρά μόνο με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα/Κάρτα "Εξυπηρετήσεως" του Πολίτη.

".............
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας παρέμβασης αποτελεί η εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα απλοποιήσει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του δημοσίου, θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων.
..............."

σχόλιο ID-ont: Και όχι μόνο στο Βελιγράδι. Το Βελιγράδι είναι το πείραμα που θα "πετύχει", για να εξαπλωθεί και σε άλλες Δυτικές χώρες. Ότι πιθανόν θα ξεφεύγει από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, θα το "μαζεύουν" οι κάμερες... Έαν κόσμος "όμορφος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος"...

TVXS.gr: Το κινεζικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπου έφτασε στη Σερβία και επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους της Δύσης για τον ρόλο της κινεζικής Huawei, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιακού υλικού στον κόσμο.

Την ίδια ώρα διεθνής συναγερμός έχει σημάνει κατά του κινεζικού κολοσσού, καθώς η Huawei έχει εμπνεύσει υποψίες σε κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες και εταιρείες. Ολο και περισσότερες χώρες εκφράζουν φόβους πως η Huawei αποτελεί το «μάτι» του Πεκίνου στον δυτικό κόσμο και το όχημα με το οποίο η Κίνα κατασκοπεύει επιχειρήσεις και κράτη για να κλέψει τεχνογνωσία ή στρατηγικής σημασίας μυστικά, με απώτερο στόχο την παγκόσμια κυριαρχία της.

Το πείραμα του Βελιγραδίου

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Foreign Policy, το 2014, ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην πρωτεύουσα της Σερβίας, στο Βελιγράδι. Ο δράστης τελικά δραπέτευσε, παρόλο που η αστυνομία είχε εντοπίσει τα ίχνη του. Μετά από ένα μήνα, η σερβική αστυνομία διαπίστωσε ότι ο ύποπτος είχε καταφύγει σε μια πόλη στην Κίνα και παρείχαν στις κινεζικές αρχές φωτογραφίες του, προκειμένου να τον εντοπίσουν. Μέσα σε τρεις ημέρες, η κινεζική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, γεγονός που εντυπωσίασε τους Σέρβους αξιωματούχους, οι οποίοι εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν αναλογικό εξοπλισμό επιτήρησης και εγκαταστάσεις με περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες, σε αντίθεση με τους κινέζους ομολόγους τους.

Στην ψηφιακή εποχή, οι τράπεζες γνωρίζουν για τους πελάτες τους περισσότερα πράγματα απ’ όσα γνωρίζουν γι’ αυτούς ενδεχομένως ακόμη και οι σύζυγοί τους: πόσα χρήματα κερδίζουν, πού τα δαπανούν και τι αγοράζουν. Μην παραξενευτείτε, λοιπόν, αν αρχίσετε να λαμβάνετε σύντομα μηνύματα από την τράπεζά σας με προτάσεις για το πού να φάτε ή πού να ψωνίσετε. Οι μεγάλες τράπεζες αρχίζουν να εκμεταλλεύονται τον τεράστιο όγκο δεδομένων και στοιχείων που έχουν για τους πελάτες τους ώστε να κερδίσουν χρήματα απ’ αυτά.

Ετσι, όλο και περισσότερες τράπεζες αρχίζουν να πουλάνε στοιχεία από την κίνηση πιστωτικών καρτών που έχουν εκδώσει σε πελάτες τους και να συνεργάζονται με αλυσίδες λιανικών πωλήσεων. «Αρχίζουμε να βλέπουμε ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν με θαυμαστό τρόπο τα δεδομένα που έχουν και ο λόγος είναι απλός: γνωρίζουν τους πελάτες τους καλύτερα απ’ τον καθένα, έχουν το όνομα και τη διεύθυνσή τους, πληροφορίες για το τι αγοράζουν και όταν έχεις αυτά τα στοιχεία, μπορείς να κάνεις πολλά», εξηγεί στο Reuters ο Κρεγκ Μακ Ντόναλντ, επικεφαλής εκμετάλλευσης δεδομένων στην Accenture, πολυεθνική εταιρεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και συμβουλών σε επιχειρήσεις. Τράπεζες όπως οι JPMorgan, HSBC και Barclays αρχίζουν να κλείνουν συμφωνίες με εταιρείες λιανικών πωλήσεων, προσπαθώντας να κερδίσουν χρήματα από τα δεδομένα που κατέχουν για τους πελάτες τους και να κερδίσουν το έδαφος που έχουν χάσει από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως οι Amazon και Google.

Ειδικές προσφορές


Πριν από μερικά χρόνια, όταν βλέπαμε κινηματογραφικές ταινίες όπου τα γεγονότα διαδραματίζονταν στο μέλλον, πολλές φορές πιάναμε τους εαυτούς μας να στέκονται αποσβολωμένοι μπροστά από την οθόνη, παρακολουθώντας με «θρησκευτική ευλάβεια» τις σκηνές τεχνολογικού «οργασμού». Μικροσκοπικές συσκευές παρακολούθησης, οχήματα με ικανότητα κίνησης και περιήγησης στους δρόμους των πόλεων χωρίς την παραμικρή ανάγκη οδηγού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για στρατιωτική, πολιτική ή ψυχαγωγική χρήση, θύρες εξελιγμένης τεχνολογίας, τοποθετημένες  σε υπόγειες απόρρητες εγκαταστάσεις, όπου απαιτείται η χρήση δακτυλικού αποτυπώματος ή μια στιγμιαία ματιά, ώστε να σαρωθεί επιτυχώς η ίριδα του ματιού και να λειτουργήσει ο εκάστοτε μηχανισμός ξεκλειδώματος. Όλοι μας αναρωτιόμασταν τότε: Θα γίνουν άραγε όλα αυτά κάποια στιγμή πραγματικότητα, και αν συμβεί κάτι τέτοιο, σε πόσα χρόνια από σήμερα;

Ο χρόνος κύλισε, η τεχνολογία εξελίχθηκε και συνεχίζει να ακολουθεί την πορεία αυτή με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, φθάνοντας στο έτος 2019 με όλα όσα προαναφέραμε να έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα. Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αποτελούν ένα τεχνολογικό πολύ – εργαλείο, καθώς πλέον έχουν εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένα απλό, φορητό μέσο επικοινωνίας. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, ο κίνδυνος να πέσουν σε λάθος χέρια, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Για να προστατέψουν τους χρήστες, οι κατασκευάστριες εταιρείες προσπαθούν να ενσωματώσουν αξιόπιστα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας, ώστε το ενδεχόμενο παράκαμψής τους από τρίτους να είναι σχεδόν αδύνατο.

Τη Δευτέρα, μία δίκη-ορόσημο ξεκίνησε στη Βρετανία. Ο 36χρονος Εντ Μπρίτζις προσέφυγε εναντίον της αστυνομίας της Νότιας Ουαλλίας, υποστηρίζοντας ότι η καταγραφή του προσώπου του στον κεντρικό πεζόδρομο του Κάρντιφ από αστυνομική κάμερα που αναλύει βιομετρικά στοιχεία συνιστά παραβίαση της προσωπικής του ζωής.

Ο Μπρίτζις θεώρησε ότι η μετάβαση από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος στις κάμερες που αναλύουν βιομετρικά στοιχεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Με το λογισμικό αυτό, οι Αρχές μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή όνομα, επώνυμο, ηλικία και συναισθηματική κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ενώ το σκανάρισμα των προσώπων δεν γίνεται μόνο για να συγκριθούν με φωτογραφίες καταζητούμενων αλλά και για να αναζητήσουν οι Αρχές άτομα με πιθανές ψυχικές διαταραχές ή να εξακριβώσουν μαζικά τα στοιχεία όλων όσοι ασκούν το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής σε μία κινητοποίηση.

Μια από τις πιο χρησιμοποιημένες τεχνολογίες, τα τελευταία χρόνια, είναι οι βιομετρικές τεχνολογίες, όπως η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή η αναγνώριση προσώπου. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους σε διάφορες περιπτώσεις: για να μην επιτρέπουν την πρόσβαση τρίτων στο κινητό τους, για να κάνουν πληρωμές, για τον έλεγχο των αποσκευών σε ένα αεροδρόμιο και πολλά άλλα. Αυτές οι τεχνολογίες προτιμούνται γιατί προσφέρουν ασφάλεια και απλοποιούν την εμπειρία ελέγχου ταυτότητας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ζητήματα ασφαλείας, που αφορούν στη συλλογή και την αποθήκευση των βιομετρικών δεδομένων.

Αυτά τα ζητήματα ασφαλείας έκαναν κάποιες χώρες να σκεφτούν το ζήτημα και να θεσπίσουν νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Το Ιλλινόις ήταν το πρώτο κράτος που θέσπισε σχετικό νόμο το 2008, τον Biometric Privacy Privacy Act (BIPA). Ο νόμος BIPA ουσιαστικά ρυθμίζει τον τρόπο, με τον οποίο οι ιδιωτικές οργανώσεις συλλέγουν, χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν βιομετρικά δεδομένα. Ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες των βιομετρικών τεχνολογιών να κάνουν μηνύσεις και να ζητούν αποζημιώσεις από οργανώσεις που δεν τηρούν το νόμο και καταχρώνται τα βιομετρικά δεδομένα.

Αν και ο νόμος είναι σχετικά παλιός, έχει ακόμα ισχύ και ήρθε πάλι στο φως με την υπόθεση του πάρκου ψυχαγωγίας Six Flags Great America, στο Ιλλινόις. Κάποιοι γονείς μήνυσαν το πάρκο για συλλογή βιομετρικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, και άρα για παραβίαση του νόμου BIPA. Να πούμε εδώ, ότι είναι σύνηθες φαινόμενο στα πάρκα ψυχαγωγίας, να ζητείται από τους πελάτες να σκανάρουν το εισιτήριό τους και στη συνέχεια να γίνεται και κάποια βιομετρική σάρωση, π.χ. αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος. Αυτό γίνεται για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν κάποιος χάσει το εισιτήριό του, γίνεται έλεγχος στα βιομετρικά στοιχεία του και του δίνεται ένα νέο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να μπει ελεύθερα στο πάρκο ένας απατεώνας.

Τι συμβαίνει με τους χάκερς στις ΗΠΑ; Τα δίκτυα υπολογιστών σε αμερικανικές πόλεις έχουν πέσει θύμα χιλιάδων επιθέσεων από το κυβερνοχώρο με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει η λειτουργία των υπηρεσιών τους. Μάλιστα οι χάκερς ζητούν χρήματα ως λύτρα για να «απελευθερώσουν» τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποίησαν.

Με δεμένα τα χέρια

Η Νικόλ Πέλροτ, δημοσιογράφος και ειδική σε θέματα εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, ήταν προσκεκλημένη σε αμερικανικό ραδιόφωνο δίκτυο και ομολόγησε ότι η καταβολή λύτρων είναι καμιά φορά η πιο φτηνή λύση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπηρεσίες της αστυνομίας παραδέχθηκαν δημόσια ότι καταβλήθηκαν λύτρα. Ακόμη και νοσοκομεία και επιχειρήσεις πλήρωσαν λύτρα. Είναι καμιά φορά πολύ πιο φτηνό από το κόστος για την καταπολέμηση των επιπτώσεων και την αποκατάσταση της ζημιάς». Ένα από τα τελευταία κρούσματα κυβερνοεπίθεσης έγινε στη Βαλτιμόρη. Βέβαια οι αρχές της πόλης αρνήθηκαν να πληρώσουν λύτρα κατόπιν σύστασης του FBI. «Η εμπειρία δείχνει ότι στις λιγότερες από το ήμισυ των περιπτώσεων επιστρέφονται τα αρχεία, εάν κανείς πληρώσει», λέει η Σέριλ Γκολντστάιν υπάλληλος της πόλης. «Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι χάκερς έφυγαν από το σύστημα. Και αυτό κοστίζει επίσης χρήματα».
Ακόμη κι ένα μήνα αργότερα οι δημοτικές αρχές της Βαλτιμόρης δεν μπορούσαν να στείλουν λογαριασμούς νερού στους πολίτες, πρόστιμα σε οδηγούς για υπερβολική ταχύτητα, ενώ οι μεσίτες δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν αγοραπωλησίες διότι δεν είχαν διαδικτυακή πρόσβαση στην ειδική υπηρεσία της πόλης. Το κόστος από την μη είσπραξη εσόδων και τη γενικότερη ζημιά ανήλθε στα 18 εκ. δολάρια.

σχόλιο ID-ont: Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ ο Κανονισμός για τις Νέες, με RFID τσιπάκι, Ηλεκτρονικές Ταυτότητες. Δείτε κατωτέρω το σχετικό Δέλτιο Τύπου.

Επισημαίνουμε πως η εφαρμογή του Κανονισμού γίνεται χωρίς να ενσωματωθεί στην Εθνική Νομοθεσία και είναι υποχρεωτική, δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των Κρατών της ΕΕ να τον εφαρμόσουν ή όχι.

Περισσότερη ασφάλεια για τα έγγραφα ταυτότητας: Το Συμβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες

Η ΕΕ προβλέπει ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας για τη μείωση της απάτης σχετικά με την πλαστοπροσωπία. Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό με τον οποίο θα διασφαλίζεται ότι τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ είναι πιο ασφαλή.

Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την ασφάλεια των εγγράφων αυτών εισάγοντας ελάχιστες προδιαγραφές τόσο όσον αφορά τις πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν όσο και τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που θα είναι κοινά για όλα τα κράτη μέλη που τα εκδίδουν.

Οι κανόνες αυτοί δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να προβλέπουν την έκδοση εγγράφων ταυτότητας εφόσον αυτό δεν προβλέπεται από την εθνική τους νομοθεσία.

Προδιαγραφές ασφάλειας για τα δελτία ταυτότητας

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να εκδίδονται υπό ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), θα περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη και θα τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ). Θα πρέπει εξάλλου να περιλαμβάνουν φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε μικροκύκλωμα χωρίς επαφή. Τα δελτία ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους που τα εκδίδει, εντός σημαίας της ΕΕ.
top