σχόλιο ID-ont: Τίτλος δημοσιεύματος από το μέλλον: "Ώρα μηδέν για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Εκτός ελέγχου πλέον οι βλάβες". Όπως σήμερα πληροφορούμαστε ότι έχει απίστευτα προβλήματα το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας, έτσι αύριο-μεθαύριο θα ακούμε τα ίδια για το σύστημα της Κάρτας του Πολίτη. Ίδια χώρα - ίδια προβλήματα.

Ώρα μηδέν για το TAXISNET
Εκτός ελέγχου πλέον οι βλάβες.

Όταν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας διαβάσαμε την ανακοίνωση, που εξέδωσε το κέντρο πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών για την πορεία διεκπεραίωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων μέσω του TAXISNET, συμπεράναμε ότι το σύστημα άρχισε να επαναλειτουργεί κανονικά, προς όφελος τόσο των φορολογουμένων, όσο και των δημόσιων ταμείων, λόγω των εσόδων, που θα εισπραχθούν.
Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει τόσο τα δικά μας συμπεράσματα, όσο και – κυρίως - τα ανακοινωθέντα από το οικονομικό επιτελείο. Η εφαρμογή, που έπρεπε να είχε ανοίξει για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. από την περασμένη Δευτέρα, 2 Μαΐου, παρέμενε κλειστή μέχρι και νωρίς σήμερα το πρωί, παρά τις διαβεβαιώσεις των επιτελών του ΚΕΠΥΟ ότι η εβδομάδα θα άρχιζε χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, μετά την αναφορά του Capitaltax για την κατάσταση, που επικρατούσε χθες, αναρτήθηκε ανακοίνωση, με την οποία το ΚΕΠΥΟ απολογούνταν και ανάφερε ότι η λειτουργία θα αρχίσει από τις 4 το απόγευμα, κάτι που ουδέποτε συνέβη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πληροφορούμαστε ότι από το πρωί είχαν σχηματιστεί ουρές φορολογουμένων σε πολλές Δ.Ο.Υ., επειδή το σύστημα είχε καταρρεύσει πλήρως ! Όσοι, για παράδειγμα, επιχειρούσαν να αιτηθούν την απόκτηση κλειδαρίθμου, προσέκρουαν στη μη λειτουργία του TAXIS και περίμεναν να αποκατασταθεί (ξανά) το πρόβλημα. Τελικά, το σύστημα επανήλθε λίγο μετά τις 9 το πρωί, και αφού βρισκόταν εκτός λειτουργίας από το μεσημέρι της Δευτέρας. Το θέμα με τις αιτήσεις για κλειδάριθμους έχει ήδη διογκωθεί, καθώς από φέτος υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης ακόμα και οι μισθωτοί, οι σύζυγοι (γυναίκες) των οποίων έχουν γεωργικά εισοδήματα. Έχουν, δηλαδή, λίγες ρίζες ελιές και βγάζουν λάδι από αυτές. Αποτέλεσμα;

Κάτοικοι απομακρυσμένων χωριών πρέπει να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ., όπου υπάγονται, και να κάνουν τη συγκεκριμένη αίτηση. Μάλιστα, επειδή δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, σπεύδουν μαζικά, μπλοκάροντας τη λειτουργία των εφοριών. Τι λέει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Διομήδης Σπινέλλης, για όλα αυτά;

Το Capitaltax έχει επιχειρήσει να επικοινωνήσει με την ηγεσία του ΚΕΠΥΟ, χωρίς να έχει καταφέρει να πάρει μια πειστική απάντηση. Την τελευταία, μάλιστα, φορά, που απευθυνθήκαμε στη γραμματεία του για το πρόβλημα των δηλώσεων Α.Ε. και Ε.Π.Ε., μας παρέπεμψαν σε υπάλληλο του ΚΕΠΥΟ, ο οποίος και μας είπε ότι μπορούσε να πει. Ο κύριος Σπινέλλης αρκείται σε επιλεκτικές εμφανίσεις σε μέσα ενημέρωσης και σε ανακοινώσεις, με τις οποίες διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι οι όποιες δυσλειτουργίες οφείλονται σε αναβαθμίσεις !

Ο άφαντος κύριος Σπινέλλης καλείται να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις:

- Για τις πραγματικές αιτίες των συνεχών καταρρεύσεων του συστήματος,

- Για τους λόγους, που πολλές εφαρμογές δεν ανοίγουν στην ώρα τους,

- Για τα αίτια, που έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις έναρξης νέων εφαρμογών (όπως η φοροκάρτα),

- Για τα λάθη επί λαθών στον υπολογισμό του φόρου σε εκκαθαριστικά σημειώματα (όπως στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων και στην περαίωση).

Η τριτοκοσμική εικόνα, που παρουσιάζει το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου οικονομικών – και του Δημοσίου – εν έτει 2011, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προσπάθεια για αύξηση των εσόδων και στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, στη συγκεκριμένη κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Οι ευθύνες είναι πολλές, συγκεκριμένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα, χωρίς υπεκφυγές. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Αλήθεια, οι ελεγκτές της τρόικας είναι ενήμεροι για όλα αυτά;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top