Είχες ποτέ την αίσθηση ότι σε παρακολουθούν; Μάλλον δεν είχες άδικο. Πολλές από τις συσκευές που προορίζονται να σου διευκολύνουν τη ζωή μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να κατασκοπεύουν την καθημερινότητά σου. Διάβασε και ενημερώσου.




KΑΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Πολλές γέφυρες, διασταυρώσεις και δρόμοι είναι εξοπλισμένοι με κάμερες καταγραφής πινακίδων για να καταγράφουν όλα τα οχήματα που περνούν. Πράγμα πολύ χρήσιμο για τον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων αλλά τι γίνεται με όλα τα υπόλοιπα; Εάν η τοπική αστυνομία αποθηκεύει τα δεδομένα αυτά για μήνες ή ακόμη και για χρόνια, και οι ιδιωτικές εταιρείες διαθέτουν τις δικές τους συσκευές καταγραφής και αποθήκευσης, είναι πιθανό να προκύψει μια λεπτομερής εικόνα των κινήσεων κάθε οδηγού. 



CCTV ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Δεν είναι μόνο οι κάμερες ασφαλείας CCTV στις γωνιές των δρόμων. Ακόμη και οι αστυνομικοί και το προσωπικό ασφαλείας σε πολλές χώρες κυκλοφορούν πλέον φορώντας βιντεοκάμερες. 


ΟΙΚΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ
Το σύστημα συναγερμού του σπιτιού σας σάς παρέχει ασφάλεια, σωστά; Στην πραγματικότητα είναι πλέον δυνατό να παραβιάσουν το σύστημα από απόσταση και να εγκαταστήσουν εν αγνοία σας ένα σύστημα παρακολούθησης στις κάμερες ασφαλείας του σπιτιού σας, χρησιμοποιώντας τα ίδια σας τα όπλα εναντίον σας.


ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Πολλές εταιρείες εξειδικεύονται στη συγκέντρωση, οργάνωση και πώληση πληροφοριών από αγορές με πιστωτικές ή άλλου είδους κάρτες προνομίων. Οι αγοραστικές σας συνήθειες αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για κάποια μεγάλη εταιρεία marketing. 


ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με αποκαλύψεις που έγιναν το 2013 από τον Edward Snowden, τον πληροφοριοδότη του οργανισμού NSA, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, χρησιμοποιεί εκτεταμένα προγράμματα τα οποία κατασκοπεύουν σε καθημερινή βάση Αμερικανούς πολίτες καθώς και ξένους υπόπτους. Εάν είσαι Αμερικανός πολίτης είναι παράνομο να παρακολουθεί η κυβέρνηση την συνδιάλεξή σου σε τοπικό επίπεδο, εάν όμως έχεις καλέσει την οικογένειά σου στην Αγγλία (ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο), έχουν το δικαίωμα να ακούν όσο θέλουν. 


ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ, ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ
Οποιαδήποτε συσκευή που μπορείς να τη λειτουργήσεις μέσω internet αποτελεί πιθανή συσκευή παρακολούθησης. Όταν χρησιμοποιείς το πλυντήριο των πιάτων, ή φτιάχνεις καφέ δίνοντας εντολή από απόσταση, ο χάκερ μπορεί εύκολα να σε εντοπίσει γεωγραφικά. 


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Πριν το αντιληφθούν οι κατασκευαστές τηλεοπτικών συσκευών, οι χάκερ μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κάποιες smart tv, να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό και να συγκεντρώσουν αποθηκευμένα προσωπικά δεδομένα. Μπορούσαν επίσης να θέσουν την κάμερα της τηλεόρασης σε λειτουργία και να παρακολουθούν τους χρήστες να βλέπουν τηλεόραση.


SMARTPHONES
Είναι δεδομένο και γνωστό σε όλους ότι τα smartphones προσφέρουν σε όσους θέλουν να σας κατασκοπεύσουν καθώς και στους χάκερς πάρα πολλές ευκαιρίες να το πράξουν. Μόλις καταφέρει να έχει πρόσβαση σε κάποιο smartphone, ο χάκερ έχει στη διάθεσή του εμπιστευτικές πληροφορίες του χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του τραπεζικού του λογαριασμού, των κωδικών πρόσβασης, τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και άλλα προσωπικά στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί στη συσκευή.


ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ
To 2012, ένας χάκερ απέδειξε ότι μπορούσε να σκοτώσει έναν άνθρωπο με την ίδια του την αντλία ινσουλίνης, παραβιάζοντας τη συσκευή από 100 μέτρα απόσταση. Ο χάκερ μπορούσε να δώσει εντολή στην αντλία να εγχύσει μια θανατηφόρα δόση. Κι άλλες ιατρικές συσκευές ζωτικής σημασίας οι βηματοδότες και οι απινιδωτές είναι εξίσου ευάλωτοι σε τέτοιου είδους επιθέσεις. 


ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ
Οι εταιρείες κατασκευής αποκωδικοποιητών και άλλων παρόμοιων συσκευών έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται το ενδεχόμενο τοποθέτησης κάμερας και αισθητήρων κίνησης, καθιστώντας έτσι εφικτή την παρακολούθηση προσωπικών δραστηριοτήτων για λόγους καλύτερου marketing. Οι κονσόλες παιχνιδιών, επίσης, κάνουν χρήση της εν λόγω τεχνολογίας. 


EMAIL
Τόσο το Yahoo όσο και το Gmail έχουν δικαίωμα να ελέγχουν το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και να κάνουν χρήση των δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς (μπορείτε να το αποφύγετε αλλάζοντας τα settings.) Οι εταιρείες marketing παρακολουθούν στενά την online δραστηριότητά σας μέσω του cookie tracking, το οποίο είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους για να παρακολουθούν τις κινήσεις σας όταν είστε συνδεδεμένοι. 


DRONE
To 2013, o διευθυντής του FBI Rubert Muller ομολόγησε ότι το FBI κάνει χρήση drone προκειμένου να παρακολουθεί το αμερικανικό έδαφος, μολονότι είπε ότι αυτό συμβαίνει στον ελάχιστο βαθμό. Καθώς οι εταιρείες ετοιμάζονται να χρησιμοποιούν drones για παραδόσεις και logistics, δεν μπορεί παρά οι ουρανοί να αποκτήσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top