σχόλιο ID-ont: Το ανωτέρο video είναι απόσπασμα από την ταινία FAST & FURIOUS 8. Σε αυτό φαίνεται πως δεκάδες αυτοκίνητα τίθενται υπό τον έλεγχο χάκερς προκειμένου να επιτεθούν σε μια αυτοκινητοπομπή με επισήμους. Σενάριο μάλλον ρεαλιστικό σύμφωνα με το κατωτέρω ρεπορτάζ.

cnn.gr: Σε πέντε χρόνια το πολύ οι χάκερ κάποιας εχθρικής χώρας ή κακόβουλοι τρομοκράτες θα είναι σε θέση να πάρουν μαζικά τον έλεγχο των περισσότερων αυτοκινήτων στους δρόμους μια πόλης, προκαλώντας αναπόφευκτα εκατομμύρια θανάτους. 

Το εφιαλτικό σενάριο 

- που σε λίγο καιρό μπορεί να μην είναι πια σενάριο - παρουσίασε στη βρετανική κυβέρνηση ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς διεθνώς σε θέματα ασφάλειας λογισμικού των αυτοκινήτων, ο καθηγητής Τζάστιν Κάπος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου».

Ο καθηγητής τονίζει ότι οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει κατασκευασθεί μετά το 2005, διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό που οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευθούν ως «κερκόπορτα» για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους εξ αποστάσεως. Ακόμη και μερικά παλαιότερα οχήματα που έχουν κατασκευασθεί μετά το 2000, είναι δυνατό να έχουν την ίδια τύχη.

Ο κ. Κάπος τονίζει ότι πολλές ζωές μπορεί να κινδυνεύσουν και χαρακτηρίζει το ζήτημα «επείγον» από άποψη εθνικής ασφαλείας πλέον. Γι' αυτό, καλεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το ταχύτερο δυνατό, να κλείσουν τα κενά ασφαλείας στο λογισμικό των αυτοκινήτων τους. Όπως αναφέρει, τα σύγχρονα οχήματα παρέχουν «ανοικτές θύρες» στους χάκερ, με συνέπεια εχθρικά κράτη να είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητα στους δρόμους μιας χώρας όπως η Βρετανία ως όπλο ενάντια στους πολίτες της. Και αυτό όχι με μεμονωμένο τρόπο όπως σε μια τρομοκρατική πράξη, αλλά ενορχηστρωμένα και σε μεγάλη κλίμακα.

Μάλιστα, θεωρεί πιθανό ότι ήδη οι χάκερ προκαλούν εξ’ αποστάσεως τέτοια «πειραματικά» τροχαία ατυχήματα, χωρίς κανείς να παίρνει είδηση ότι κάποιος «δάχτυλος» κρύβεται από πίσω. «Αν υπάρξει πολεμική κλιμάκωση με μια χώρα που διαθέτει ισχυρές κυβερνοδυνατότητες, θα φοβόμουν πολύ την κυβερνοπαραβίαση των οχημάτων. Πολλοί εχθροί μας είναι πυρηνικές δυνάμεις, αλλά κάθε χώρα με την ικανότητα να εξαπολύσει μια κυβερνοεπίθεση, θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια πολίτες χακάροντας τα αυτοκίνητά τους», προειδοποίησε ο κ. Κάπος.

Όπως είπε, μόλις οι χάκερ «τρυπώσουν» στο όχημα, μπορούν να στείλουν μηνύματα στα φρένα του, να απενεργοποιήσουν το τιμόνι και να «κλειδώσουν» τους ανθρώπους μέσα στο αυτοκίνητό τους, καθώς επίσης να κάνουν άλλα πράγματα που κανείς δεν θα ήθελε να συμβούν». Γι' αυτό, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταστήσουν υποχρεωτική την αναβάθμιση ασφαλείας του λογισμικού όλων των οχημάτων.

Με τις προειδοποιήσεις και συστάσεις του Κάπος συμφωνούν και άλλοι Βρετανοί ειδικοί, που κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πάρουν σοβαρά το ζήτημα, επειδή διακυβεύονται ζωές και η εθνική ασφάλεια της χώρας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top