σχόλιο ID-ont: Το θέλει ο Μακρόν για τα "κίτρινα γιλέκα", θα το 'θελε ο Ερντογάν για τους Γκιουλενιστές, ο Χίτλερ για τους Εβραίους, ο Στάλιν για τους αντι-κομμουνιστές, ο Παπαδόπουλος για τους Κομμουνιστές κοκ....
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της κάθε είδους "διακυβέρνησης".

Η Γαλλία είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να δώσει «ασφαλή ψηφιακή ταυτότητα» σε όλους τους πολίτες τις - είτε το θέλουν είτε όχι. 

Τονίζοντας ότι θέλει να καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό, ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί τα σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος Alicem τον Νοέμβριο, νωρίτερα από τον αρχικό στόχο για τα Χριστούγεννα. Ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας δεδομένων στη χώρα, προειδοποιεί από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί συγκατάθεσης και συναίνεσης. 

Μια ομάδα προστασίας των προσωπικών δεδομένων μάλιστα αμφισβητεί τη νομιμότητα της σχετικής κίνησης εντός γαλλικού εδάφους, οδηγώντας την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ένας χάκερ χρειάστηκε μόλις μία ώρα για να σπάσει το «ασφαλές» σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν κυβερνητικές υπηρεσίες, εγείροντας ανησυχία για τα επίπεδα ασφαλείας. Τίποτα από αυτά όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών που εξακολουθεί να επιμένει. 

«Η κυβέρνηση θέλει να εξωθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το Alicem και την αναγνώριση προσώπου», δήλωσε ο δικηγόρος Μαρτίν Ντράγκο, μέλος της ομάδας προστασίας προσωπικών δεδομένων La Quadrature du Net, που υπέβαλε αγωγή κατά του κράτους. «Οδεύουμε προς τη μαζική χρήση αναγνώρισης προσώπου και υπάρχει λίγη έννοια για τη σημασία της συναίνεσης και της επιλογής». Όπως όμως σχολιάζει το Bloomberg, η αγωγή που κατατέθηκε τον Ιούλιο δεν θα αναστείλει την εφαρμογή του Alicem. 

Ψηφιακές ταυτότητες

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ψηφιακές ταυτότητες για όλους τους πολίτες, που θα συνδέονται και θα παρέχουν ασφαλή πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στο ιστορικό κοινωνικής ασφάλισης και φορολογίας καθώς και στους λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Η Σιγκαπούρη ήδη χρησιμοποιεί συστήματα αναγνώρισης προσώπου και έχει υπογράψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου προγράμματος. Η Ινδία χρησιμοποιεί σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγνωση της ίριδας. 

Απαντώντας στις επιφυλάξεις, η Γαλλία διαβεβαιώνει ότι το σύστημα δεν θα «παρακολουθεί» τους πολίτες. Ωστόσο ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Ντιντιέρ Μπεσέρ, προειδοποιούν πως οι βιαστικές κινήσεις ελλοχεύουν κινδύνους για την τελική χρήση του συστήματος. Ο Μπεσέρ είναι μέλος της επιτροπής του γαλλικού κοινοβουλίου για τις «μελλοντικές τεχνολογίες». 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (με εικονίδιο συντόμευσης το οικόσημο της γαλλικής Δημοκρατίας). Η ψηφιακή ταυτότητα θα δημιουργείται από την εισαγωγή και τη σύγκριση της φωτογραφίας στο βιομετρικό διαβατήριό με ένα βίντεο-«σέλφι» που θα τραβά η εφαρμογή, καταγράφοντας γωνίες προσώπου, εκφράσεις και κινήσεις. Το τηλέφωνο του κατόχου θα συνδέεται κατ' αυτόν τον τρόπο με το τσιπ του διαβατηρίου. 

Επικριτές του προγράμματος υποστηρίζουν πως η εφαρμογή αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς της Ευρώπης για προστασία προσωπικών δεδομένων, καθώς θα είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική, εκφράζοντας ανησυχία και για τους πιθανούς κινδύνους από μία υποκλοπή των ευαίσθητων αυτών πληροφοριών. Βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η ενσωμάτωση του επίμαχου συστήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση διαδηλωτών, σε μαζικές πορείες όπως αυτές που διοργανώνουν τα «Κίτρινα Γιλέκα». 

Την ίδια ώρα, οι δοκιμές συστημάτων αναγνώρισης προσώπου πληθαίνουν στην Ευρώπη. Η live παρακολούθηση των δρόμων στην Ουαλία κρίθηκε σύννομη από δικαστήριο του Λονδίνου. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία χρησιμοποιούν αντίστοιχα συστήματα για γρήγορους ελέγχους στα σύνορα. Τον Αύγουστο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Σουηδίας επέβαλε πρόστιμο στην κοινότητα Skelleftea για τη δοκιμή παρόμοιου συστήματος σε μαθητές λυκείου, ώστε να καταγράφεται η παρακολούθηση των μαθημάτων και οι απουσίες. 

Ανάμεσα πάντως στους στόχους που έχει θέσει η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή (που ξεκινά τις εργασίες της τον Νοέμβριο) είναι και το πρόγραμμα για μια Ευρώπη «Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή», με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης που περιλαμβάνει και συστήματα αναγνώρισης προσώπου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top