σχόλιο ID-ont: Μετά από τόσα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διαθέσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης και ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να είναι ασφαλή τα τσιπάκια των κινητών τηλεφώνων τους! και θα είναι αυτά της Κάρτας του Πολίτη;

Δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή «όμηροι» των hackers, οι οποίοι είναι σε θέση να αποκτήσουν εξ αποστάσεως τον πλήρη έλεγχο σχεδόν κάθε συσκευής GSM, επειδή είναι ανεπαρκές το επίπεδο ασφάλειας των δικτύων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας, ο Κάρστεν Νολ, επικεφαλής των εργαστηρίων έρευνας Security Research Labs με έδρα το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», ο Κ. Νολ μιλώντας σε συνέδριο «καλών» hackers για ζητήματα κυβερνο-ασφάλειας στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε ότι οι hackers έχουν την τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο του χρήστη, χωρίς αυτός να το καταλάβει, για να κάνουν τις δικές τους κλήσεις και να στείλουν τα δικά τους γραπτά μηνύματα, καθώς επίσης μπορούν να εγγραφούν σε υπηρεσίες επί πληρωμή, ανεβάζοντας στα ύψη τον λογαριασμό του ανυποψίαστου χρήστη.
 
Ο Γερμανός ερευνητής -ο οποίος σκοπίμως απέφυγε να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για να μην αξιοποιηθούν για κακό σκοπό- ανακοίνωσε επίσης ότι όχι μόνο είναι δυνατό να «κρυφακούσει» κανείς τις συνομιλίες μέσω κινητού ή να διαβάσει τις ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων, αλλά επίσης μπορεί να ακούσει τα φωνητικά μηνύματα στον τηλεφωνητή του χρήστη. Το πιο ανησυχητικό, όπως απέδειξε, είναι ότι αυτό είναι εφικτό με μια ξεπερασμένη συσκευή κινητού τηλεφώνου ηλικίας επτά ετών και με λογισμικό ήδη δωρεάν διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Ο Κ. Νολ εκτίμησε ότι τα αλγοριθμικά «κλειδιά» που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να κωδικοποιούν τις συνομιλίες των χρηστών, είναι δυνατόν να «σπάσουν» και κάλεσε τις εταιρείες να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους για να κλείσουν τις «τρύπες» ασφάλειας στα δίκτυά τους. Σύμφωνα με τους Τimes της Νέας Υόρκης, ένα μεγάλο μέρος της ψηφιακής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σήμερα για την ασφάλεια των κλήσεων των κινητών τηλεφώνων, αναπτύχθηκε στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 και συνεπώς χρειάζεται ανανέωση.

Ο Κ. Νολ και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 32 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε 11 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δίκτυο GSM της T-Mobile στη Γερμανία είναι το πιο ασφαλές.

Η τεχνολογία GSM είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο και χρησιμοποιείται από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια συσκευές, καλύπτοντας περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top